Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 167b102a8f7bdfbfdd79c82a55006866

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

SYNSPUNKT: At Lierbyen verken trekker til seg butikker og kunder, er en konsekvens av at det gjennom årtier har manglet planlegging, noe som har resultert i tilfeldig fremvekst og plassering av små og store bygninger som til sammen skaper en ytterst upraktisk situasjon for butikkdrivere og kunder. Dessverre er det for sent å rette opp de største feilene.

Hvordan oppsto Lierbyen?
Lierbyen oppsto meget langsomt etter at jernbanen ble åpnet i 1872 og togets stoppested i dalbunnen fikk navnet Lier stasjon. Da det noen tiår senere ble busstrafikk, oppsto et knutepunkt ved jernbanestasjonen, og Lierbyen blomstret opp.

Kommunal utstilling  (eller lager?) i sentralt butikkvindu.

Hvorfor mistet Lierbyen sin betydning?
Senere ble bilen allemannseie, og en stadig større del av trafikken gikk deretter gjennom Lierbyen, men på vei til helt andre steder uten å stoppe.

Etter at jernbanen ble lagt om i 1973, forsvant ytterligere en god del av Lierbyens betydning som knutepunkt, men det ble knapt lagt merke til av kommunens administrasjon, som i lang tid hadde bygget seg opp midt i Lierbyen.

At den sjenerende gjennomgangstrafikken noen år senere ble ledet utenom Lierbyen, resulterte ikke i nevneverdige fordeler for butikker og kunder. Derimot oppsto det en rekke nye parkeringsplasser midt i Lierbyen, parkeringsplasser som ble benyttet til heldagsparkering av folk med arbeidsplass i de nærmeste byggene. Det medvirket til at mange butikker forsvant og kundene fant andre steder å handle, noe de har fortsatt med.

Lite, men svært synlig kommunalt bygg. Hvorfor er det ingen som reagerer og gjør noe?

Butikkene ligger for spredt
Det langstrakte rådhuskomplekset med sidefløyer, park og parkeringsplasser er blitt selve midtpunktet i Lierbyen. For den som har kontor i rådhuset og dermed kort vei i flere retninger, er det sannsynligvis vanskelig å oppfatte dette som et problem, men for butikkenes kunder betyr det at rådhuset nokså effektivt deler Lierbyen i to. Det blir for langt å gå og for kort å kjøre.

Skulle Lierbyen hatt håp om å lykkes som handlesentrum, måtte butikkene ha ligget tettere og fortrinnsvis på begge sider av gatene. Alternativet kunne vært et stort shoppingsenter med rikelig parkeringsplass, men det har det aldri vært ønske om og heller ikke plass til i Lierbyen.

Lierbyen har i mange år hatt Norges eneste julegate uten et eneste butikkvindu.

Mange alternativer til Lierbyen
Lierbyen ligger ”midt i bygda”, men på mange måter utenom allfarvei. Folk på Tranby dekker sine innkjøpsbehov på Liertoppen, som er det største handlesenteret mellom Gulskogen og Sandvika. Folk på Gullaug, Lierstranda og Nøste har kortere vei til butikkene i Drammen sentrum enn til Lierbyen. Og folk i de øvre delene av Lierdalen fortsetter like gjerne til Asker eller Drammen når de først sitter i bilen eller på bussen.

Den meningsløse investeringen
De fleste har sett at noe har gått galt i Lierbyen, og mange har oppriktig ønsket å gjøre noe med det. Forslagene har ikke alltid utmerket seg ved sin realisme. Det kanskje mest utopiske forslaget var da man nylig var på nippet til å bruke 100 millioner kroner på et kulturhus som ikke først og fremst skulle hjelpe frem kulturen, men redde Lierbyen som kommunesentrum. Til alt hell ble det i siste liten avdekket at forslaget var basert på svært mangelfulle og til dels uriktige opplysninger, og det ble nedstemt av et våkent kommunestyreflertall.

Ledige butikklokaler.

En fremtid for Lierbyen?
La for all del Lierbyen fortsatt være kommunens adminstrasjonssentrum, men glem fantasiene om de små og koselige butikkene der folk kan tilbringe formiddagen med å gå ut og inn for å titte på varene og hyggeprate med betjeningen. Kostnadsutviklingen har for lengst gjort det umulig å drive på den måten. Glem fantasiene om de store kjedebutikkene som trekker mye folk, for kundene har ikke noe sted å parkere. Og husk at dette landet allerede har nok butikker til å betjene en fem ganger større befolkning enn dagens.

Gjør Lierbyen til et triveligere sted for alle dem som allerede bor, jobber og ellers har noe behov for å være der! Sørg for at folk flest kan komme greit til og fra ”Kommunesenteret i Grønne Lier” med offentlig kommunikasjon! Riv opp halvparten av asfalten, og la Lierbyen få mer park enn parkering! Selvsagt løser det ikke alle problemer, men i det minste blir det en viss forbedring.

Forrige artikkel:Toget er gåttNeste artikkel:
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 28. august 2012 11:07: jon
det var en interessant artikkel! jeg har tenkt noe på dette tidligere men fint å se det formulert og at det kan komme en slags debatt på dette... jeg tror også det er vanskelig å skape altfor mye handel i lierbyen...
Tirsdag 28. august 2012 15:03: Line
Riv "apotek" bygget og bygg opp et nytt penere senter der hvor man kan samle de få butikkene som prøver å overleve i lierbyen, og flyy behandlingshjelpemidlene inn i bakerikvartalet og få inn butikker/ kafe osv på stasjonsområdet.
Tirsdag 28. august 2012 15:45: John Høgslund
Jeg er helt enig med de som sier at en ikke var fremsynt nok til å planlegge en Lierby mens det ennå var tid. Å gjøre store forandringer i sentrum nå er ikke realistisk.
At det er vanskelig å drive forretning, skjønner jeg godt, det å forsøke å på fart på toget igjen er vel noe dristig?
Min oppfatning er at det bor alt for få mennesker sentralt i byen, (de som bor der stort sett er eldre) til å utgjøre nødvendig kundegrunnlag. Og hvis en først må sette seg i bilen for å handle kjøren en like gjerne til et større senter.
Så derfor, bygg de planlagte blokkene langs elva, det mangler fortsatt 2. Det kan også bygges boliger mellom bakerikvartalet og elva.
Der hvor det nå er pendlerparkering kan det bygges parkeringskjeller i to plan, og reises boliger over denne.
Da kan det begynne å bli mange nok, som bor i gåavstand til "senteret", til at det er mulig å drive forretninger der. At byen bør få et mer parkmessig preg sier seg selv, i det grønne lier.
Tirsdag 28. august 2012 18:55: Birgitte
Som nyinnflyttet liung synes jeg byen er en t r a g i s k cowboyby... Det er trist at jeg ikke greier å identifisere meg med kommunens knutested. Det betyr at tilhørigheten til min nye kommune ikke er på plass. Når manglende identifikasjon og tilhørighet ikke er til stede uteblir engasjementet. Det er ikke bare jeg som opplever det slik. Har snakket med flere ferske liunger om dette. Konklusjonen har vært: innfødte liunger må ha blitt blinde for sin egen by og dens potensiale...

Dette innlegget kommer i rett tid. Kanskje vi, du og jeg, kan gjøre noe for å få til en hyggeligere Lierby. Slik byen fremstår i dag er det kun "Lille Stasjon" som har personlighet og særpreg. Trenger vi to apotek og to begravelsesbyråer i denne lille byen? Med økende boligpriser i kommer Lier til å motta mange nye innbyggere. Vi nyinnflyttede ser på byen med et åpent blikk og nypussede brilleglass -> en stygg og ubrukbar by med stort potensiale for forbedring, trivsel og brukervennlighet.
Tirsdag 28. august 2012 19:45: Ola
Det eneste jeg bruker og "trenger" i Lierbyen er Rimi, Kiwi og Apoteket. Ellers så er det ingenting i Lierbyen som er av nytte for mitt bruk og reise mønster inn og ut av kommunen.
Tirsdag 28. august 2012 20:43: T
Lierbyen er rett og slett ramponert!
De bygde masse leiligheter for de eldre.Og så la de ned postkontor,og bank.Og masse annet bra i Bakerikvartalet.Posten ble flytta til RIMI.Men nå er den på KIWI.Det er ikke alle som kan kjøre bil til banken,og mange kan ikke ta buss,da de ikke har bra helse.Så da blir de veldig avhenig av andre og komme til bank,da de heller ikke bruker en PC.
Noe som også irriterer meg enormt er når man skal hente personer i rullestol til legesentret,fra Bakerikvartalet. Det er bygget et høyt fortau,uten muligheter,for barnevogner og rullestoler og komme opp på.De kunne ha tatt noen skråstener,ned til parkeringsplassen.Dessuten kunne de ha tatt vekk en parkerig og malt skråstreker over,så det hadde vært fritt og rulle/gå der. I den enden det går å kjøre ned frafortauet,så ligger det bare grus.Har dere prøvd og kjøre en rulllestol der?I vinter med isete ruglete underlag,så måtte jeg gå rundt hele RIMI bygget med ei i rullestol.Det gikk nesten galt.
Onsdag 29. august 2012 08:45: Fra Facebook
- Det er synd at et slikt flott sentrum ikke skal inneholde mer ( liv )...

- Hva gikk galt med Lierbyen? Det er vanskelig si noe eksakt, men Liertoppen har vel noe av skylden. Det med parkeringen av biler var også problematisk. Lierbyen er ingen by, så det kan være misvisende for fremmende folk som kommer på besøk....Lier bør ta lærdom av Sande. Jeg var der en tur en dag og ble meget overrasket hva de har fått til med torg, kafeer, forretninger av ulike slag. De har en fordel, de har et enkelt Polutsalg. Lierbyen må ikke gi opp om å få til dette.

---

Liernetts artikler publiseres automatisk på Facebook. De to kommentarene over er hentet fra den populære Facebook-gruppen "Lier Før og Nå". Innleggene er anonymisert av Liernett, men lesere med tilgang til Facebook kan finne navnene der.
Onsdag 29. august 2012 21:20: Håvard Rype
Denne diskusjonen minner meg om ramaskrikene når det gjelder nedleggelsene av forsamlingshusene rundt om bygda. Det er ikke Lier kommunes skyld at folk nå har så god råd at de velger bort respatex og papirduker når åremål skal markeres og heller kjøper seg fri fra alt strevet ved å bruke private løsninger.
Noe av det samme gjelder Lierbyen. Det nytter ikke å beklage seg over et trist og fattigslig sentrum, når man ikke bruker det som tross alt fins der. Og jeg har jo forståelse for at liunger flest velger gratis parkering og innendørs handlegater når innkjøp skal gjøres.
Så hva kan gjøres for å snu den negative trenden? Først og fremst må man begynne å bruke sentrum og ikke tro at kommunen har midler/kapasitet til å drifte næringsliv og handelstand. Til det har kommunen for mange andre mer presserende oppgaver.
Fredag 31. august 2012 10:19: Molle
Ikke lett å forstå Rype. Mener han at Lierbyen er OK og at det er folk det er noe galt med?
Fredag 31. august 2012 22:00: Arne Rødby
Lierbyen var "ferdig" idet de la veien utenom. Skal handelsstanden ha tjangs, må bilene loses igjennom sentrum med gode parkeringsmuligheter.
Lørdag 1. september 2012 22:30: hans nordal
høres ut som en fornuftig ide med polutsalg all den tid det er etablert to begravelsesbyråer i Lierbyen. Den enes død den andres brød.
Mandag 3. september 2012 19:16: johan
T; blander vel Rema 1000 og Rimi? Mener at posten var på Rema ,mens Rimi har pakkeutlevering fra Tollpost...
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode