Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 73a7aa89814f06f82b3021a8421cd42d

Lier før og nå

Mens konge, kronprins, statsråder og fylkesmenn suste forbi på åpningstoget i 1973, vinket folk på Lierstranda en ny og bedre tid velkommen. Trodde de.

Lierstranda nå

I juni 1973 skjedde den hittil største omleggingen av jernbanetrafikken gjennom Lier. Den 101 år gamle forbindelsen via Reistad, Lierbyen og Kjellstad ble lagt ned. Samtidig ble det åpnet tunnel mellom Asker og Lier, reisetiden mellom Oslo og Drammen ble vesentlig forkortet.

Åpningen av tunnelen var en nasjonal begivenhet, og åpningstoget fra Asker til Drammen ble tiljublet hele veien. I Drammen var stasjonsområdet fullt av folk da Kong Olav og Kronprins Harald forflyttet seg fra tog til åpen bil og fortsatte til lunsj i Børsen.

Snarveien gjennom fjellet ble foreslått allerede i 1945, men jernbaneentusiaster hadde sikkert vært inne på tanken enda tidligere. Men virkelighet ble det ikke før 27 år senere.

Mye ble annerledes på Lierstranda
I løpet av et par tiår ble mye annerledes på Lierstranda. Der folk tidligere kunne fortøye robåten i bakgården, ble det etter hvert lang og vanskelig vei til fjorden.

I løpet av de 39 årene etter den store trafikkomleggingen har Lierstranda fått gjennomkjøringsforbud og er omdøpt til miljøgate, men ellers har det ikke skjedd nevneverdige forandringer. Gjennomgangstrafikken i den nedstøvete gaten forsvant, men mellom boligene og fjorden ble det vei, jernbane, tømmerterminal, søppellager og industri.

Flere endringer i vente
Nå ønsker mange en ny tunnel med større kapasitet og bedre sikkerhet. Og i Miljøverndepartementet ligger ambisiøse planer om ”Fjordbyen” og venter på godkjennelse.

Erna Solberg ønskes velkommen til Lierstranda av Morten Eriksrød og Helene Justad under valgkampen i 2011. Etter valget ble Eriksød fylkesordfører og Justad ordfører. Etter stortingsvalget i 2013 blir Solberg kanskje statsminister. Det kan få betydning for utviklingen på Lierstranda.

Før valget i fjor høst ble høyreleder Erna Solberg grundig informert om hva Lier ønsker. Blir det regjeringsskifte neste år, kan mye skje ved Drammensfjorden.

Forrige artikkel:- Var fårete i blikketNeste artikkel:Hva gikk galt med Lierbyen?
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 2. juli 2012 10:14: Petter H.
Greit nok at Andersen tok det nye bildet fra Lierstranda men hvem tok bildet fra Kongetoget i 1973??
Mandag 2. juli 2012 14:38: Liernett
Andersen tok bildet fra 1973 også. Det er ett av mange bilder han tok i anledning den omfattende omleggingen av jernbanen gjennom Lier det året. Noen av bildene finnes i Liernetts artikkelserie om Lier før og nå. Her er et eksempel: http://www.liernett.no/5797-lier-for-og-naa
Mandag 2. juli 2012 16:11: Liv Kristin Letmolie
Synes jeg ser noen kjente på bildet.... Noen som vet navn på noen her?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode