Reservert for gående
KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.
Tidligere i år vedtok fylkespolitikere og annet storfolk at alle må sykle og gå mer hvis vi skal greie de kommende årenes innflytting til Buskerudbyen. Deretter gikk de til bilene sine og kjørte hjem.
Vi kjører
Vi i Liernett kjører også bil, og av og til må biler på service. Ettersom bilforretninger og deres verksteder har funnet seg vel til rette ute på den frodigste landbruksjorda i Lier, blir det ofte noe avstand til bolig eller arbeidsplass. Og der er vi ved sakens kjerne: Hva gjør man når man har levert bilen hos Toyota, Mercedes, Peugeot eller Nissan og skal komme seg hjem eller på jobb uten bil?
Det kan jo tenkes at ektefelle, naboer eller andre velvillige sjeler hiver seg i bilen og henter deg, men det er lite miljøvennlig å kjøre to biler bare for å flytte litt på én person.
- Ta bussen, er rådet, og bussen stopper der Sankt Hallvards vei tar av fra Ringeriksveien. Det er bare det at verkstedet åpner 07.30 og bussen i retning Lierstranda og Drammen går fra holdeplassen 07.28. Men vi fortviler ikke. Det er midt i morgenrushet, og neste buss går allerede en time senere. En time senere? Altså velger vi den løsningen som er enda mer miljøvennlig enn å ta bussen: vi går.
Det er greit å gå til bussholdeplassen .....
Vi går
Vi trenger ikke lang tid i veikanten før vi forstår hvorfor folk flest ikke går. Det er for farlig mange steder. Bilene har førsteretten til veien. Blir det noe igjen av veibanen, kan den gående forsøke seg der noen korte øyeblikk. Slik har det vært, og slik blir det fortsatt. Utviklingen av Buskerudbyen kommer i praksis til å fokusere på grei avvikling av biltrafikken, og så får øvrige trafikkanter klare seg som best de kan.
..... bare man tar en tur ut på jordet når bilene kommer.
Liernett tok i april opp den livsfarlige bussholdeplassen ved Ringeriksveien. Det resulterte i mange kommentarer, men ingen endringer av forholdene. Slik går det som oftest. Her er forklaringen:
Når det iblant klages på farlige situasjoner, blir alle veldig sjokkert og peker på hverandre til de største bølgene har gitt seg. Deretter blir alt som før. Derfor skal ingen tro at det kommer til å skje mer de kommende 30 årene enn i de foregående. Når en vei er for dårlig og for farlig, går ikke folk der. Og fordi folk ikke går der, ser ingen behov for å gjøre noe med veien.
Der Sankt Hallvards vei møter Ringeriksveien er det ingen gangfelt. Årsaken skal være at gangfelt gir falsk trygghetsfølelse.
Vi spør
Vi tror trafikksikkerhet må bli en hovedsak i årets valgkamp i Lier. Vi får tro at folkevalgte med makt og myndighet til å si ja eller nei til et kulturhus i hundremillionersklassen, også kan ta noen grep for å bedre trafikksikkerheten selv om det skulle koste noen kroner.
Er noen av partiene i Lier innstilt på å gjøre noe med trafikkforholdene rundt Kjellstadkrysset. Og hva vil de i så tilfelle gjøre?