Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Sett fra nærmiljøet er E-18 først og fremst motorveien som krysser Drammenselven på Norges lengste bro, går på skrå gjennom nedre deler av Lier, og fortsetter forbi Asker og Sandvika til Oslo.

Men E-18 er mer enn det: Europavei 18 strekker seg fra Craigavon vest for Belfast i Nord-Irland til St. Petersburg i Russland. Underveis er den innom Skottland, England, Norge, Sverige og Finland. Veiens lengde er rundt 1890 km. I tillegg kommer en god del fergestrekninger.

For meg er E-18 imidlertid først og fremst de 30 kilometerne mellom Drammen og Blommenholm som jeg i løpet av yrkesaktive år må ha kjørt 10000 ganger til jobb og 10000 ganger tilbake, en samlet kjørelengde på minst 600.000 kilometer. Visste de om det, ville nok både Kurt Oddekalv og miljøministeren be om arrestordre. Men kjørt er kjørt.

Dessuten har jeg aldri forstått kollektivtrafikken med tog som står stille i timer på grunn av kjøreledningsfeil eller signalproblemer. Så hadde kanskje buss vært et alternativ, men det viser seg snart at bussruten minner mye om langdryge sightseeingturer til kjente og ukjente steder i hjem- og nabobygder. Visstnok finnes det ekspressbusser også, men de har så få stoppesteder at man må gå en halv time både til og fra nærmeste stoppested.

Dette fagre landet er fra skaperens side ikke beregnet på kollektivtrafikk, og på de stedene som likevel er det, havner man på busser og tog der det er for trangt til å kunne bla i en tabloidavis uten å få sinte blikk fra medpassasjerer, som for sin del snakker høyt og tydelig i mobiltelefon om saker de ville hviske om på andre steder.

Dermed er E-18 alternativet, og der finner man sin plass i en sverm av biler på vei mot hovedstaden på morgenen og tilbake igjen etter endt arbeidsdag.

Gjennom et langt liv på veien gjør man saktens en god del observasjoner. Man observerer den daglige trafikken, de kjente og ukjente tegnene før andre foretar sine manøvrer. Man observerer det stadig råere trafikkbildet der ikke minst lastebilene – en gang kalt landeveiens riddere - nå altfor ofte viser seg som det motsatte. På veien viser vi våre verste egenskaper – og noen få ganger de beste.

På lang avstand ser man bilfører med hodet på skakke og uoppmerksom kjøring. Mobiltelefon! Hvis politiet ville kontrollere mer, kunne statskassen boble av nye inntekter.

Det utvikler seg imidlertid en slags felles enighet og forståelse for behovet for å overleve. Smidigheten kan være på kanten av både veien og trafikkreglene, men er ufarlig når man vet hva andre vil tillate seg. Det vet man i rushtiden. Alle vet hvor køene oppstår og blir derfor sjelden overrasket. Når køen likevel stopper helt overraskende, smeller det.

Så kommer sommeren, og dermed ferietrafikken med de uerfarne med langvarige depresjoner etter å ha tilbrakt livet på grusveier med vikeplikt for møtende trafikk, slår seg løs i venstre kjørefelt med 100,00 km/t og tror de dermed har kontroll over all trafikk i samme retning.

Eller når gjennomreisende med flyttelasset på tilhengeren mister sofaputer og den nyinnkjøpte IKEA-madrassen bøyer seg i nitti graders vinkel i grinda på biltaket og nærmest stritter mot å bli fraktet til Porsgrunn eller Røldal eller hvor det kan være.

Rushtiden innbyr bare unntaksvis til høy hastighet, men når trafikken stilner av, dukker fartsfantomene opp. Det gjør politiet også.

Plutselig skimtes blinkende blålys bak grill og i bakvinduene på biler ingen trodde politiet brukte. En fartssynder blir stoppet og går med fåret blikk ut av sin litt for raske bil. Man nikker medfølende, men vet at stakkaren har brutt noen regler som må overholdes. Situasjonen minner om en sebra som blir tatt av løven, bortsett fra at det er den langsomste sebraen som blir løvemat, mens det på E-18 er den raskeste som er taperen og må reise hjem med tynnere lommebok.

I september kommer den første glatte høstdagen ved Liertoppen etter at regnet fra kvelden før er blitt til is i løpet av natten. Så følger vinterdager når snøen laver ned og bremselengden går hinsides horisonten.

Slik går livet videre på E-18 dag etter dag. Alt er rutine. På vei hjemover tyter lokale nyheter fra Akershus ut av radioen før den rett før man skimter Lierdalen automatisk vipper over til et helt annet tema i buskerudsendingen, bare avbrutt av en trafikkmelding om at en eller annen ferge i Hordaland er en halv time forsinket. Snart etter er enda en dag på E-18 lykkelig til ende.

Knut A. Andersen Reisebrev Trafikk

Flere saker fra arkivet

Hvorfor utfor?

Kan mobilbruk være årsaken til at det blir stadig flere utforkjøringer?

Tør du ta sjansen?

Du får takk hvis du forteller en medtrafikant at han risikerer parkeringsbot, men si ikke noe hvis han nesten kolliderte, hevdes det i ukens petit.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Hvorfor forstår liungene mindre enn drammenserne?

UKENS PETIT: Mellom Heggtoppen og Gluggen avslører mange liunger at de ikke har fått med seg hensikten med fartshumpene.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Må enda flere dø i trafikken?

Mens myndigheter og politikere prater og utsetter, blir veiene i Lier stadig farligere.

Mange ble tatt på Lierstranda

Politiet slo ned på promille, mobilbruk og manglende bilbelter da det var kontroll på Strandveien i ettermiddag.

VESTSIDEVEIEN

Det var tragisk den trafikkulykken som skjedde i Vestsideveien sist uke.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Burde vært bøtelagt

Lierdagene: Når det er nok av ledige og lovlige plasser, er det vanskelig å unnskylde parkering som er stikk i strid med alle regler og bestemmelser.

Uvettige syklister er en fare

Sykkelsesongen er i gang og dermed kan gående, bilførere og først og fremst syklistene selv se frem til spennende tider.

Lørdag kveld og søndag morgen

Glatte veier og ubevoktet fyrverkeri var med å skaffe politiet jobb i natt.

Skolepatrulje med stort ansvar

Bil kjørte forbi køen på rødt lys og to barn tok snarveien i trafikkaoset ved Hegg skole i dag tidlig. Det skaper engstelse blant foreldre.

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Uklar skilting på Heggtoppen

Det rimer ikke at det er tillatt å kjøre fra Kirkeveien til Rimi, men ikke motsatt vei. De ansvarlige vet hva de vil, men klarer ikke å vise det.

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Liers nest farligste bussholdeplass?

Årene går uten at noen gjør noe for å bedre sikkerheten for passasjerene som bruker Liers nest farligste holdeplass.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

Ulik forståelse for sultestreiken

Høyres gruppeleder, Søren Falch. Zapffe (th) slår fast at streik ikke er noe virkemiddel for opphold i Norge, mens gruppelederne i KrF, SV og Venstre har mer forståelse for aksjonen på Ventemottaket på Lierskogen

- Ikke lenger så attraktivt å etablere seg i Lier

Marius Næss Olsen (24) vurderer å flytte tilbake til Lier etter studietida i Oslo, men kutt i busstilbudet gjør at han må tenke seg om to ganger.

Her blir du lurt

- Ikke stol på fartsmålerne ved Regnbuebroen på E18.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Politiets nærvær begrenset fylla

Ungdomsfylla florerte mange steder i distriktet i natt, men på Engersand medvirket politiet til roligere avvikling enn vanlig.

To gebyrer og to forelegg

Det var fasiten etter at politibetjent Arvid Dahl og hans kolleger i dag tidlig hadde kontrollert sikkerhetsutstyr for barn i bilene på vei inn til Høvik skole.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Mange ulovligheter i Lierbyen

Under en kontroll i Lierbyen i går tok politiet tolv mobilbrukere. Åtte fikk forelegg på grunn av for høy hastighet.

Liers mest populære spisesteder

I en ny serie presenterer Liernett inntrykkene fra besøk på noen av bygdas overraskende mange serveringssteder.

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Lesertall for Liernett

Hvor mange leste egentlig Liernett i 2007?

Lier før og nå

Jernbaneundergangen like ved Lier stasjon var en effektiv stopper for høye biler og busser på vei mot Egge, Sjåstad og andre steder langs Vestsideveien.

Syndere slapp billig i dag

I dag troppet politiet opp på Heggtoppen, der mange velger å overse forbudet mot gjennomkjøring.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

NAF: Bare kjør!

NAF har sett på forbudet mot gjennomkjøring på Heggtoppen, og konklusjonen er klar: Kjør til butikkene, men ikke tilbake.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Er dette egentlig kunst?

Hvor mye dette har kostet folk i Lier skal være usagt, men det store flertallet ville nok ha foretrukket at pengene hadde gått til andre formål.

And the winner is …

Liers tre vennskapskommuner har stått i fokus i årets sommerkonkurranse, som nå er avsluttet.

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Ukens petit: "Ode til hengekøya!"

Ukens petit er ved Ingvild Prytz Lerberg, Sylling, student, for tiden i Trondheim.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

- Ubegripelig av Høyre og AP!

I dette innlegget tar Lier FrP, ved ordførerkandidat Knut Eilert Sørnes (bildet) og Morgan Langfeldt, for seg ekspropriasjon av eiendom ved Nordal skole. - Et overtramp på eiendomsretten man sjelden ser maken til.

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Tilbakeblikk: Trafikkfellene

Liernett har gang på gang satt søkelyset på mange helt unødvendige farer i trafikken. Responsen har vært laber.

Fartslek endte i alvorlig trafikkulykke

Tre unge menn kom kjørende i to biler på Rv 284 gjennom Sylling søndag ettermiddag, i retning Vikersund, da de mistet kontrollen på vei ut fra Poverudbyen, og traff en møtende bil. Flere ambulanser og to legehelikoptre var raskt på stedet.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Takket nei til Buskerud Kollektivtrafikk

Fra mandag 26. mars vil busstilbudet i Lier kuttes. Endringene påvirker både busstilbudet mellom Oslo og Lierbyen og mellom Sylling og Lierbyen/Drammen.

Folkeaksjonen mot sykkelstier.

Ukens petit av Rune Elven – igjen.

Liertoppen feirer fødselsdag

I løpet av 25 år har det vært mange glade kjøp og mange bitre nederlag.

Til sykehus etter utforkjøring

En lysmast havnet i veibanen og føreren havnet på sykehus etter utforkjøring ved Fosskollen i natt.

Lier Unge Høyre vil se på muligheten for taser til politiet

Spesielt med underbemanningen i politiet for tiden kan dette være et viktig hjelpemiddel i politiets arbeid.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Urimelig ved Rimi

Ikke sett bilen på parkeringsplassen utenfor Rimi på Heggtoppen en søndag! Noen minutter kan koste 750 kroner.

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Tilbakeblikk: Lier før og nå

Etter 25-30 eksempler på hvordan Lier er forandret i løpet av årene, avrunder vi i dag serien med et blikk inn i fremtiden.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Smell etter smell på motorveien

I løpet av noen få timer i går var lastebiler, personbiler og en motorsykkel innblandet i kollisjoner på E-18.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Kollisjon, rus bak rattet og stort dieseltyveri

Etter noen stille dager gjorde liungene seg i løpet av fredag igjen bemerket hos politiet.

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

Livsfarlig overgang

Dette er vel en av grunnene til at barn og ungdom blir kjørt til og fra trening på Stoppen -

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Dieselsøl, tyveri og enda en promilleliung

I løpet av noen timer i dag måtte politiet ta fatt i tre hendelser i Lier. Det var dieselsøl i Drammensfjorden, tyveri fra Liertoppen og en beruset bilfører.

Drammen slått på målstreken

Det lå en god stund an til seier for Drammen på fartsetappen på E-18 gjennom Lier i går, men så kom en liung.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Da Carl I. Hagen kom til Liertoppen

- For noen år siden ville det vært fullt hus her, sa en tilhører. Men det var god plass da Frps forhenværende ledestjerne kom til Liertoppen i dag.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Ville lure politiet

Lierjente anmeldt for falske personlia i natt.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Ledige p-plasser funnet i Lierbyen

Noen ganger er det smekkfullt på alle parkeringsplassene i Lierbyen. Da kan et nyoppdaget alternativ være kjekt å vite om. Men pass på!

Pilgrimsutstilling i biblioteket

Pilgrimsveien mellom Tønsberg og Trondheim går gjennom Lier.