Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 232e85fdce2896e086a442814f2d364a

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Dette er en historie om hvordan det gikk da et land med flere planer enn penger ville bygge et stort og fint bygg som skulle endre mye og bli landets viktigste attraksjon og samlingspunkt.

For å unngå forvekslinger med mer lokale forhold, forflytter vi oss denne gang helt til Elfenbenskysten. Det er etter sigende et naturskjønt land med mange ressurser og muligheter, men dessverre med så utbredt fattigdom at halvparten av innbyggerne lever under fattigdomsgrensen.

- Rett nok mangler mye her i landet, men siden vi ikke kan få gjort alt vi burde, kan vi i det minste gjøre noe som blir lagt merke til, mente noen.

 – Vi bygger en katedral, sa presidenten, og mange nikket anerkjennende. – Det skal bli verdens største katedral, fortsatte han, og da skjønte enda flere at nå var fremskrittet på gang.

- Men har vi ikke masse kirker allerede, spurte en. Svaret kom fort. - Visst er det både kirker og andre lokaler rundt omkring der folk bor, men nå trenger vi et imponerende praktbygg, og da vil nok folk finne veien dit.

 – Noe av det fine med et nybygg er at vi slipper å tenke på leie og vedlikehold andre steder. Tenk på hva vi sparer, forklarte en begeistret økonom, som hadde mer på hjertet.

 – I stedet for å låne til nybygget, inngår vi en langsiktig leieavtale, fortsatte han. – Rett nok sparer vi ikke noe på det og dessuten forplikter det oss langt inn i fremtiden, men forpliktelsen fremstår ikke som tyngende gjeld i regnskapet. Dermed ser jo regnskapet vårt mye bedre ut.

- Vi trenger sykehjem og idrettshaller også, protesterte en fra folket, men noen hvisket henne i øret at det argumentet hadde presidenten hørt mange ganger før, og nå var han lei det.

Selveste paven kom visstnok også med innsigelser. Pengebruken bekymret ham. Han visste også om mange andre gode formål to milliarder kroner kunne brukes til.

- Hvis vi snur nå, er den kostbare planleggingen bortkastet, og det ville være sløsing med skattebetalernes penger, sa en minister og viftet med en bunke konsulentregninger.  Det avgjorde saken. Så bygde de katedralen.

Fakta om katedralen i Yamoussoukro:
President Félix Houphouët-Boigny av Elfenbenskysten, der halvdelen av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, bygget på 1990-tallet verdens største kirke i sin fødeby Yamoussoukro. Kostnadene løp opp i to milliarder kroner.

Kirken, som er større enn Peterskirken i Roma, har et areal på 30.000 kvadratmeter og har plass til 18.000 mennesker. Et glassmaleri viser presidenten som en av de hellige tre konger mens de overrekker gaver til Jesus. Etter fullføringen på 1990-tallet har kirken vært full to ganger.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode