Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: db0d98ee25c91d3a1da24d5f7963f067

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.


Det ondes problem

Jeg klarer aldri å holde rede på når påska kommer i slutten av mars, og når den kommer i begynnelsen av april. I følge Nidar begynner den i februar. Som vanlig er det liten sammenheng mellom sjokoladegigantens høytidestolking og ferieplanen min.

Nidar er langt fra verst. I ølhylla på liertoppen kan du nå kjøpe både oktoberøl, juleøl og påskeøl. Jeg påstår at ingen av dem hører hjemme der i februar. I større grad går vi mot et samfunn der handelsstanden tillater seg å harselere med høytidene våre.

Etter at Thorvald tillot seg å tvile på om det finnes en allmektig gud har han fått mye pepper fra kirkens menn og kvinner. Dette finner de tydelig mer problematisk enn at noen slår sølvmynt på kristne høytider og på det viset utarmer hele tradisjonen. Bibelen forteller om tvilere, og legger ikke skjul på hva Mesteren mente om dem. Han gikk sammen med dem uten noe om og men. Luther hadde forøvrig noen tanker om dem som prøvde å tjene penger på folks barnetro. Dette er vel ikke mer enn hva man kan vente når religion selges på tv-shop og Satan lever mest i dem som liker folk av eget kjønn. Selektiv tolking av et generelt godt budskap kaller jeg det - uten på noen måte å skjære alle over en kam av den grunn.

Mange mener at dagens helter verken er diktere eller idrettsmenn. Jappene har tatt over rollen som forbilder. Thorvald er ingen jappe. Hans synd er at han torde å offentlig si seg usikker på egen tro, selv om han i praksis har gjort sin del av gode gjerninger – både i og utenfor kirken. De som selger budskapet skruppelløst i tide og utide slipper unna – som vanlig. Jeg kunne lett ramse opp eksempler på dette fra kirkens 2000 år lange historie – intet er nytt i Paradis.

Moral og etikk er noe slikt som samfunnets uskrevne lover. Det er ikke så lett å se disse i dag. Tilsynelatende er essensen at man skal tenke rene tanker, bidra til å opprettholde handelsbalansen, låne 3 ganger brutto årsinntekt, ikke si at man ikke er sikker på hva man tror og mener – og for øvrig kan man gjøre hva man vil. Jeg tror ikke jeg vil få gjort opp mitt regnskap som noe spesielt ondt eller godt menneske. Jeg er like dum, tvilende og egoistisk som min neste.

Men når det kommer til hyklere, da steiler jeg. Jeg tror ikke det er en rekke marsipanelskere som krever at storkapitalen skal bygge opp stemningen mot de store høytider. Jeg tviler på om Nidar og Ringnes (les Carlsberg) selger produkter relatert til kristne høytider av noen annen årsak enn profitt. Jeg nekter å tro at det er verre å la barn se voksne nyte alkohol under et idrettsarrangement – enn at jula og påsken blir koblet opp mot øl og penger.

Forrige artikkel:FotoutstillingNeste artikkel:Lier-nett kommer til å forsvinne snart!
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode