Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Jeg har den siste tiden fulgt debatten rundt årets St. Hallvardspill med stor interesse. Det er ikke fritt for at jeg har litt problemer med å se proporsjonene i diskusjonen. Hva er egentlig problemet her?

Vi bor i en liten kommune, og kulturlivet er utvilsomt avhengig av så vel et oppegående kulturkontor som frivillig innsats. Jeg tror ingen i utgangspunktet vil de glade amatører til livs. For meg er det en vesensforskjell på amatørutøvere som deler sin hobby med andre, og profesjonelle oppsetninger. Ikke minst gjelder dette når man skal kritisere. Det er forskjell på å vurdere en fotballkamp mellom Stabæk og Brann - og å vurdere kamper mellom aldersbestemte lag. Det samme gjelder naturligvis for kultur.

Problemet oppstår når amatørene skal delta i profesjonelle oppsetninger. Jeg mener man som journalist skal anmelde slike forestillinger så ærlig man kan. Man kan sammenlikne med andre liknende forestillinger man har sett og legge dette som mal. Andre må naturligvis få vurdere om journalisten er kompetent.

De involverte amatører, kultursjefen og hobbypolitiker Anita Drevdal mener tydeligvis Thorvald Lerberg ikke er det. Jeg kjenner han godt, og vet at han har 40 års erfaring som norsklærer, musikklærer og sanger. Han var leder for Sylling skolekorps da de ble norgesmestre. Han har sannsynligvis vært til stede og skrevet om et tusentalls lokale kulturarrangementer. Han har også sett en rekke musikkspill, sist “Det brinner en eld” på Røros, like før St. Hallvard, og han har vært statist på Stiklestad. Vi kan også plusse på noen år med høyere utdanning. Om dette gjør han kompetent til å vurdere denne typen oppsetninger, får naturligvis leserne avgjøre.

Om man ønsker at alt som skjer i Liers kulturliv skal presenteres positivt, finnes det alternative medier som kritiserer alle over samme kam, med de samme rosa brillene, et steinkast bortenfor kommunens kantine.

Sakens kjerne, slik jeg oppfatter det, er pengene. Det er naturligvis ingen dramatikk i at kommunen i likhet med Drammen og fylkeskommunen, svir av hundre tusen på et stort utespill. Spørsmålet er tekstforfatter Rypes stilling her. Som ansatt på kulturkontoret er han i en spesiell stilling når han henter penger fra eget budsjett for å sponse egne ambisjoner. At kultursjefen påpeker at dette er noe han har jobbet med utenfor arbeidstida, forandrer ikke dette. Tankene farer til Lier kommunes jubileumsforestilling for å markere at det var hundre år siden unionsoppløsninga. Også den ble forfattet av Rype, og hadde flere av de samme aktørene som her hakker løs på (eller tar igjen med) Thorvald Lerberg.

Den gang var det jeg som slaktet oppsetningen. Jeg gikk helt sikkert over streken i den forbindelse, men jeg står fast på at det var den dårligste forestillingen jeg noen sinne har sett, tatt i betraktning at det var kommunens offisielle markering. Også jeg fikk mange sinte svar og mailer fra de involverte, som selv vurderte dette som strålende. Jeg har ingen ting mot Håvard Rype, og forsvarer hans rett til å uttrykke seg kreativt, gjerne med pengestøtte fra arbeidsgivers budsjett. Det jeg etterlyser er at man i større grad erkjenner at pengestøtte til arrangementer i denne størrelsesorden, må fordre en viss kvalitet. Mitt poeng den gangen jeg skrev om jubileumsforestillinga, og Thorvalds poeng nå er at tekstene var svake. Underliggende mener jeg også at de som bevilger offentlige midler til denne typen arrangementer ikke er spesielt kompetente. Dette synes jeg vi skal få lov til å mene.

Når det er sagt, synes jeg Rype svarer godt for seg i debatten på Liernett. Det er ingen ting i veien for at en ansatt i Lier kommune søker pengestøtte, og Rivelsrud må gjerne støtte dette, om hun mener kvaliteten er god nok. Dog er det spørsmål om åpenhet og habilitet. Det ville vært ytterst interessant å se ei liste over alle som har mottatt penger over kulturbudsjettet det siste året, spesielt konsulenter. Jeg har ikke grunnlag for å si at det har skjedd noe galt, men tror alle parter ville være tjent med at retningslinjene for denne type subsidiering, habilitetsvurdering i saker der man bevilger til seg selv, venner og kjente, og ikke minst kritterier for tildeling var offentlig tilgjengelig. Alt dette er offentlig informasjon, og jeg kunne sikkert etterlyse det gjennom servicetorget. Det er litt jobb for den jevne mann, så om noen kompetente byråkrater legger ut ei lenke, ville det sikkert heve en eventuell videre debatt.

Til slutt har jeg lyst til å fike til politiker Drevdal. Liernett er registrert som mediebedrift i Brønnøysund. Selskapet leverer regnskaper, betaler sin moms og skatt, har en ansvarlig redaktør, har en formålsparagraf, har et styre som gjennomfører sine årsmøter og slipper alle kritiske røster til på lik linje. Hva mener du mangler for at dette skal kunne kalles presse? Skal det gjelde andre regler for Liernett enn alle andre bedrifter i kommunen, eller mener du alle lokale bedrifter med lav omsetning er hobbyprosjekter? Om det er avispapir du etterlyser, sendte Liernett ut over hundre tusen slike i 2007. Er det virkelig slik at man ikke får være vaktbikkje eller sette dagsorden i Lier? Når det gjelder adgang til arrangementer, er dette opp til arrangør. Om Roskildefestivalen ønsker å slippe inn ei lita nettavis fra Norge, eller om fotballforbundet vil ha dem på cupfinalen, eller om skolekorpset vil ha dem på julekonserten sin er opp til hver enkelt. I de to førstnevnte søkte Liernett på lik linje med alle andre og ble godtatt. Det er kanskje et poeng at Norges fotballforbund flere ganger har funnet Liernett seriøse nok til å kritisere kulturarrangementer av nasjonal interesse, mens du og trompetisten bruker tid på å hevde at nettavisa ikke er kompetent til å bedømme lokale arrangementer?

Rype prøver i alle fall å begrunne dette. Han skriver i et innlegg at man for å kalle seg avis, må ha ansatte journalister. Jeg går ut i fra at han mener fast ansatte, og at frilansere dermed ikke er kvalifiserte til å skrive om denne typen arrangementer - sorry Stein. Liernett har på sin hjemmeside opplyst at Thorvald er journalist, men Rype har rett i at dette ikke er hovedinntektskilden. Han skriver også noe om kildekritikk, hvilket er et godt poeng. Dog er saken han lenker til, ikke en reportasje, men betraktninger og St. Hallvardmyten og musikkspill generelt. Dette er en essayistisk tekst, og kravet til kilder er ikke som det ville vært i for eksempel en artikkel.

Jeg var selv i mange år en av dem som gikk gratis inn på kulturarrangementer i bygda. Jeg har for eksempel vært rundt 50 ganger på Liungbanen, og burde skylde Liungen rundt 2500 kroner. Jeg tror jeg har sett Hennummusikken 7 ganger, Sylling og Oddeval skolekorps omlag like mange, Ups and downs 5 ganger, og så videre og så videre. Jeg har med det spart meg selv for titusenvis av kroner i inngangsbilletter, selv om jeg alltid har betalt for kake og kaffe. Jeg håper ingen nå ser sitt snitt til å etterfakturere meg dette. Det ville fått enda større konsekvenser for Thorvald som har drevet med dette i 20 år. Jeg tror han ville slite med å gjøre opp for seg.

Det som etterlyses er vel egentlig bare åpenhet om bruk av offentlige midler og retten til å kritisere profesjonelle kulturarrangementer? Når selv jeg klarer å trykke ut mer enn 1200 ord om dette, hadde kanskje mye tid vært spart om noen, for eksempel kultursjefen, kunne gjort rede for dette med en gang?

15 kommentarer

Lørdag 16. august 2008 14:12: Håvard Rype
At du og Thorvald ikke liker mine tekster, ja se det lever jeg godt med. Jeg har fått så mange godord opp gjennom åra at det kanskje er bare bra med litt pepper i blant. Det jeg ikke liker er insinuasjoner om at jeg misbruker min stilling i Lier kommune til å få fremmet egne ambisjoner.
Og dette er hele hovedpoenget: Kan ikke Liernett ta kontakt med meg for å avklare realitetene før dere publiserer noe som er feilaktig?
Jeg har hittil lest Liernett så og si daglig, jeg har lyst til å følge klubben i mitt hjerte: Lier IL sin kamp for opprykk og jeg interesserer meg genuint for hva som skjer i kulturlivet her i bygda.
Men nå føler jeg meg misbrukt av Liernett. At dere i deres kamp for pressestøtte/økonomisk støtte hakker løs på sankt Hallvard-spillet føles urettferdig. Det er som jeg tidligere har skrevet Liernetts soleklare rett til å mene og skrive hva dere vil om spillet, men jeg synes fortsatt det er feil at dere lar en som på forhånd er så negativt innstilt til selve spillet skrive en anmeldelse. Dette er ikke presseetisk god tone. Og det burde rdaktøren være så ærlig at han kan erkjenne.
Liernett kan bli et flott nettsted for hele bygda vår, hadde det ikke vært for at jeg skriver så dårlige tekster kunne jeg tenkt meg å bidra selv.
Lørdag 16. august 2008 14:41: Geir
All mulig argumentasjon fra Liernett til side: inneholdet og artiklene er dårlig skrevet. Det gjelder også dette "leserinnlegget" som inneholder mye bitterhet. Men for all del, det er jo deres soleklare rett å publisere det.
Lørdag 16. august 2008 15:34: Rune Elven
Hei Håvard!

- Jeg er ikke redaktør i Liernett lenger. Jeg har levert noen ytterst få innspill dette året, men deltar ikke i redaksjonsmøter eller annen intern aktivitet. Redaktøren heter Torger Almaas, og er på hytta i helga.
- Jeg har ikke sett stykket du har satt opp nå, og hadde kanskje likt det godt om jeg hadde tid. Det forrige var en komedie - dette er ikke det så vidt jeg forstår.
- Jeg tror ikke Liernett higer etter pressestøtte eller økonomisk støtte. Ikke finnes det noen ordninger for dette, og så vidt meg bekjent har de heller aldri prøvd. Liernett har hverken bedt kommune, fylke eller stat om støtte - noen sinne (så vidt meg bekjent). For å få pressestøtte må du blant annet gi ut 48 papiraviser i året, og det klarer nok ikke Liernett.
- Du er sikkert velkommen til å skrive i nettavisa, tross alt skilter de med at alle er velkommen. Som profesjonell tekstforfatter, kan du sikkert leve med at undertegnede har sett ett av stykkene dine for et par år siden, og ikke synes det var så bra som rammen kanskje skulle tilsi. Det er uansett et alt for tynnt grunnlag for å mene noe om deg som tekstforfatter, eller hele produksjonen din for den saks skyld.
- Jeg mener bestemt at denne debatten aldri burde handlet om hverken deg eller Thorvald, men om prinsipper.
- Forøvrig ønsker jeg deg og de andre lykke til med avslutninga i kveld. Jeg håper dere har hatt godt med publikum, og at dere prøver å gjenta suksessen.
Lørdag 16. august 2008 15:40: Rune Elven
Og .-)

La meg presisere at jeg hverken mener at du misbruker din stilling, at du eller produksjoner du er en del av ikke skulle kunne søke/få støtte, eller at kommunen ikke skal støtte slike arrangementer. Ikke har jeg hverken lest eller hørt noe som antyder dette, og jeg mener på ingen måte å insinuere det.
Lørdag 16. august 2008 18:33: Thorvald Lerberg
Håvard Rype: Jeg trrodde ikke at ditt ansettelsesforhold i kommunen skulle holdes hemmelig. Så vidt jeg husker, kom jeg i mitt første innlegg i denne saken i skade for å røpe det. Jeg sier her og nå at jeg ikke på noe tidspunkt har hatt noen som helst grunn for å tro at du skulle ha blandet sammen din rolle i St. Hallvardspillet med stillingen din i kommunen. Så hvis du tror detmotsatte, trenger du altså ikk bruke tid på å motbevise det overfor meg. Så synes jeg det er hyggelig at mange liker det du skriver, og at du i en tid med litt motgang lever godt på det. Det er alltid godt å bli likt.
Det jeg ikke helt skjønner, er at du i det hele tatt bruker så mye krefter på en anmeldelse av en fyr du har så liten tillit til som meg, og som du mener bare bedriver surmaget kritikk. Kan det virkelig bety så mye for deg hva en slik sjarlatan mener? Du burde være skeptisk til at en slik amatør med så dårlig vurderingsevne i det hele tatt gir deg ståkarakter. Jeg vet ingen annen råd enn at du få anmelde ditt eget stykke her i avisen. Og ettersom du gerne vil bidra med stoff til Liernett, kan jo det være en begynnelse. Det vil være noe nytt innenfor journalistikken, men Liernett vil gjerne være først ute med det sist.
Lørdag 16. august 2008 20:24: Håvard Rype
Jeg har da aldri ønsket å hemmeligholde mitt ansettlsesforhold i Lier kommune! Der er jeg ansatt som fritidsleder i en 50% stilling med ansvar for tilrettelagt fritid for mennesker med psykisk utviklingshemming.
Når jeg har valgt å bruke tid på å polimisere med deg og Liernett er det for å få fram poenget; Hvordan kan en ansvarlig redaktør la en medarbeider som på forhånd viser så stor motvilje mot selve konseptet Sankt Hallvard-spillet, gå hen og anmelde det?
Når redaktør Almaas er tilbake fra sin hyttetur, så håper jeg at han finner tid til å besvare det spørsmålet.
Lørdag 16. august 2008 21:50: Rune Elven
Hei Håvard!

Nå er du igjen i feil tråd. Dette er et leserinnlegg. Jeg har på ingen måte noe med Liernetts redaksjonelle linje å gjøre. Jeg skjønner det er lett å bli litt forvirret, ettersom jeg var redaktør før, mem slik det er nå, er det som står i dette leserinnlegget bare min personlige mening.

Det er publisert ettersom Liernett legger ut alle slike meninger. Min eller din. Du må gjerne kommentere det jeg skriver, eller som du selv oppfordrer til: ringe meg, om det er noe jeg har skrvet som du vil ha avklart.
Mandag 18. august 2008 00:36: Anita Drevdal
Ja, ja, Rune Elven - du lurer i buskene.... Du har mange OK innlegg, men de er jo helt tatt ut av sammenheng. At mine innlegg på diverse blogger hva gjelder Sankt Hallvardspillet og ytringer fra Thorvald Lerberg skulle utløse dine voldelige sider var jeg faktisk ikke forberedt på. At du uttrykker ønske om å "fike til meg" p.g.a at jeg oppfatter Liernett som et bloggsted - det er heftig! Du sier at Liernett er registrert som en mediebedrift i Brønnøysund - det er riktig - det har jeg sjekket selv. Men det skal nok mer til enn det før jeg anerkjenner Liernett som en avis. Selvfølgelig betaler dere både moms, skatt, arbeidsgiveravgift og annet for firmaet deres - hvis ikke hadde dere jo vært borte før vi hadde rukket å reagere. I en annen bloggrekke på Liernett sier Gunnar35 at de har stor underholdningsverdi av Liernett på jobben og at de ikke tar dere alvorlig - det forstår jeg... Kanskje burde Liernett vært registrert som Komediebedrift i stedet for Mediebedrift?? Vel - jeg synes det er merkelig at "redaktør" Thorvald Lerberg - i egen blogglenke - vurderer Håvard Rypes innlegg for bemerkningen ...."det beste Thorvald Lerberg er i stand til er surmaga kritikk..." som kritikkverdig og vurderte å slette ham fra bloggkjeden mens det er helt greit for Thorvald (i "redaktørs" sted) å slippe gjennom bloggere som ønsker å utøve vold mot meg? Ja, ja, Rune Elven - du får bare drive på. Jeg kommer ikke til å oppsøke deg i mediesammenheng - og du oppsøker selvfølgelig heller ikke meg - i NOEN sammenheng. Du har annonsert via Liernett at du skal starte ny avis i Lier (papirutgave) - heldigvis har jeg klistremerke på postkassa som frigjør meg fra uadressert reklame! Til administrator av bloggstedet Liernett: Er det greit at bloggere uttrykker ønske om å utøve vold mot andre bloggere? Thorvald ba om helgefred på et en annen blogglenke før helgen - det respekterte jeg - nå er klokka over tolv og jeg anser helgefreden som oppfylt!!
Mandag 18. august 2008 01:29: Amatørkomentatoren
Er språklige virkemidler helt fremmed for deg, amatørpolitiker Anita?! Latterlig hvis du frykter at amatørjournalisten Rune kommer og slår deg ned!!

Skjønner ikke hvorfor du bare kan akseptere følgende ting:
1. Liernett ga ikke spelet (og opplegget rundt) topp karakter, selv om du sikkert ville ha gjort det, og helst skulle sett at Liernett enten ga topp karakter eller unnlot å nevne det med et eneste ord (det var det med sensur!). Dessverre for deg kan Liernett gi hvilken som helst karakter de mener er berettiget, uten at du kan gjøre et døyt med det (annet enn å foreslå for kommunestyret at Liernett må ties i hjel og nektes adgang til alt og alle).
2. Liernett må få kalle SEG en nettavis, og DU kan kalle det hva du vil (sannsynligvis velger du uttrykket en amatørmessig blogg igjen). Etter å ha fulgt med her et par år har jeg fått servert mange lokale nyheter og reportasjer jeg har hatt interesse av å lese. Et sted man finner oppdaterte nyheter på nettet definerer JEG som nettavis. Så Liernett er og blir en nettavis for MEG og mange andre. Man trenger ingen sertifisering for å være en nettavis!
Det eneste som kunne kvalifiserert Liernett til en amatørmessig blogg er alle kommentarene dine på løpende bånd (og nå også min kommentar).
3. Du leser Liernett nærmest daglig av kommentarene dine å dømme, så noe må da denne nettavisen ha for seg. Til å være en totalmotstander av Liernett er du veldig aktiv her inne. Du er vel ikke en skap-Liernett-fan?

PS: Som leser av Liernett skulle jeg gitt MYE for å slippe alle de sutrete kommentarene dine som overskygger alt det jeg VIL lese! Liker du ikke Liernett kan du vel for f* holde deg borte fra kommentarfeltet?!
Neste år skal jeg stemme, og etter alle dine grinete kommentarer er det hvertfall klart at SV ikke får min stemme. Jada, skille person og parti og alt det der, men for meg er du et bilde på SV

PSS: Det er uansett lest opp og vedtatt at blogger og åpne meninger (null sensur) er medieframtida, så det du sier er at Liernett er framtida!
Ha! 2bad4u!
Mandag 18. august 2008 01:44: Anita Drevdal
Takk administrator og Amatørbloggeren! Ja, det er det som er nytten ved blogg - som jeg tidligere har sagt - ethvert individ (via administrator) får komme til øre for andre. Jeg aksepterer det! Nei, jeg er ikke redd for Rune Elven - det trodde jeg også kom klart fram, men administrator må bruke samme virkemidler for all sensur. Ja, jeg er klar for språkets virkemidler, men likevel inneforstått med at noen mennesker ikke forstår dialogen. Nei, jeg leser ikke Liernett daglig, men det er noe med at skal man forakte noe så må man vite hva man skal forakte. Jeg kan ikke ta avstand fra noe uten å vite hva det er - derfor har jeg lest Liernett. Kan heller ikke love at jeg pr. nå slutter med det..
Mandag 18. august 2008 02:03: Thorvald Lerberg
Anita Drevdal: Du spør om jeg synes det er greit at bloggere uttrykker ønske om å utøve vold mot andre bloggere? Svaret er nei. Jeg registrer at vi vl ikke har oppfattet Elvens utsagn om å "fike til deg " likt. Du synes å være redd for at Rune Elven skal komme til å gjøre det, bokstavelig talt. Jeg trodde han mente det i overført betydning. Men det gjør øyensynlig ikke du. Du føler deg truet. Nå skal jeg spørre Elven neste gang jeg ser han. Og hvis du har oppfattet han riktig, er jeg enig i at han har burde vært utestengt fra avisen. Da jeg i en annen blogg på fredag kveld antydet at du hadde "skutt deg i foten", var det heller ikke bokstavelig ment. Måten å si det på kalles en metafor, et språklig bilde som står for noe annet enn det det konkret uttrykker, for å si det sånn. Kanskje vi burde forlenge helgefreden og legge denne debatten død? Jeg synes du klart har fått uttrykt hva du mener om både Liernett, Elven, og meg. Og jeg regner med at det er bokstavelig ment, eller?
Mandag 18. august 2008 16:16: Rune Elven
Jeg vil herved presisere at jeg ikke har, har noe ønske om, eller kommer til å banke opp Anita. Jeg håper min plettfrie vandel på området vold, taler til min fordel, og at jeg blir trodd på dette.

Uttrykket "fike til" er brukt i samme betydning som "gi et sleivspark", "ha et horn i siden", "dolke i ryggen" eller "å gi noen et spark bak" - det er som Thorvald er inne på bare metaforer, og ikke ment som noe annet.

For å unngå flere misforståelser om hvem som er hvem her, kan du og andre ta en kikk på denne linken http://www.liernett.no/?artikkel=om_oss

Jeg regner ellers med at du og resten av Lier SV bestemte dere for at jeg ikke var noen potensiell samarbeidspartner allerede den gangen jeg spurte representantene deres i planutvalget hva de hadde sett på en befaring, og publiserte svarene. Det var komedie. Kan man stille til valg som politisk parodi?, eller må man være registrert som politisk parti?
Mandag 18. august 2008 16:48: Rune Elven
Au da! Der gjorde jeg det selv.

Sorry Anita.

Mitt innlegg i første omgang var en kommentar til debatten. Jeg mente (og mener) du i stor grad tar mannen og ikke ballen. Du bruker latterliggjøring som virkemiddel, for å ufarliggjøre Liernett og Thorvald. Så vidt jeg ser kommenterer du ikke Thorvalds poenger:

1) St. Hallvardmyten er egentlig litt endimensjonal, og den ble muligens dresset opp for mange hundre år siden
2) Spillet i år var ok.

Du kommeterer heller ikke det jeg skriver om dine innlegg om Liernett, men konsentrerer deg i stedet om at noe er tatt ut i fra sammenhengen, at jeg lurer i buskene, at jeg er voldelig, og at jeg ikke skal begynne å oppsøke deg (hvor nå den kommer fra).

Jeg trekker med det tilbake kommentaren om SV, som var helt utenfor debatten, bare var der for å latterligjøre, og ikke understreket noe poeng.

Den burde jeg holdt meg for god for.
Mandag 18. august 2008 21:06: Knut A. Andersen
Lier ligger langt fra Iran og enda lengre fra Kina, men reaksjonen er av og til nokså lik når det fremkommer ”avvikende meninger”, som for eksempel etter Liernetts kritiske kommentarer i en ellers overveiende positiv og fyldig illustrert omtale av spillet på Gilhusodden.

Enkelte hadde visst foretrukket at journalisten, og i alle fall PCen hans, ble senket i Drammensfjorden med en møllestein i søppelsekken.

Forhåpentlig har gemyttene roet seg litt nå som forestillingene er gjennomført med – etter hva jeg forstår – godt besøk og gode tilbakemeldinger. Selv fullmånen tittet jo frem og kastet glans over et par forestillinger.

Andre steder i bygda er det større toleranse. På kommunens nettsider står det at årets utstilling på Lier Bygdetun gir ”et følelsesladet og direkte møte med folks tanker, meninger og planer for framtida”. Det er med andre ord rom for avvikende meninger, i hvert fall på museum.

Jeg våger en meningsytring: Når nødvendig opprydding er foretatt på Gilhusodden og det blir tid til andre gjøremål, er det nok lurt å rydde opp i uklarhetene som hevdes å være om blant annet foreningens organisasjon og om kulturkontorets prioriteringer. Kanskje er slike saker uvedkommende for folk flest, og kanskje bygger kritikken på misforståelser, men de irriterte svarene har ikke vært overbevisende.
Tirsdag 19. august 2008 09:15: Hallo hallo
Ordfører kandidaten til SV har du sett DT, aftenposten, dagbladet osv på deres nettaviser og lest komentarene der etter en artikel. Der står det mye useriøst, skal man kalle de for blogg også da ????

Jeg skjønner godt hvorfor SV gjorde det dårlig i år,

Flere saker fra arkivet

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Vellykket Sankt Hallvardspill godt politisk forankret

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud (bildet) framhever dette i sitt innlegg her --

Nøytral i kulturhussaken?

Det spørsmålet stiller Lars Haugen, leder i Lier Fremstrittsparti, i dette innlegget.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Umulig å sammenlikne forskjellige kommuner

Dette skriver rådmannen som svar på oppslagene om hvor lite penger Lier bruker på pleie og omsorg pr. innbygger.

- En siste utvei

Hva er galt med kommunens kalender? spør kultursjefen. Vi har hele 3 svar.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Mer igjen for pengene.

Nå er det atter budsjettid og en anstrengt kommuneøkonomi skal igjen slankes. Det kuttes ikke lenger med ostehøvel, her må det sterkere lut til. Rådmannen er nå ute med et forslag som ikke er uventet, det er bare trist. Hvem er det som får svi i år?

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Plass i Lier ILs garderobe

- Vi må viske ut farger og heller tenke på individene, og er vi flere er det lettere å gi alle et tilbud uansett ambisjoner, mener Brede Nybråten (th på bildet), mens Liungen IF foretrekker å opprettholde sitt samarbeid med eliteserieklubben Stabæk.

Hva mener egentlig politikerne i Lier?

Snart er det valg, og vi i Lier-nett ville finne ut hva listekandidatene i de forskjellige politiske partiene mener nå like før valget. Vi tok på oss vanlige klær og forsøkte å finne ut hva de som står på stand mener om saker og ting i bygda. Det fine med denne tilnærmingen til politikken, er at man kommer litt under huden på dem som de neste 4 åra skal bedrive styre og stell. Vi hadde lest valgmaterialet, men fant mange brosjyrer prangende og vage. Vi ville ikke vite noe om politisk idehistorie - vi ønsket å finne ut hva de konkret sto for her og nå.

Velkommen til nye Liernett

Velkommen til den tredje versjonen av Liernett. Etter som årene har gått har Internett forandret seg. For å henge med på utviklingen har vi i Liernett forandret både layout, system og organisering. Nå ser du på den tredje versjonen av nettavisa Liernett. Les mer om Liernett og hvem som jobber med prosjektet.

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

Unødig uklarhet om anbud

Tildelingen av markedsføringsoppdrag for Lierdagene svekker folks tiltro til Lier kommunes anskaffelsesrutiner.

Virker samlende på bygdene

Nils Ole Oftebro har tro på den betydning St Hallvardspillet kan få for Lier og distriktet

Får støtte av ordføreren

Forskjellsbehandling av politiske partier, mente Frp s Bjørg Myran, som ikke kunne møte beboerne ved Liertun før valget --

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Grønne lier, kapittel 1.

Når snøen går, kommer søpla fram. Det bryr jeg meg ikke så mye om. I dag, da jeg var ute og spaserte, plukket jeg med meg ett sjokoladepapir og en tom colaboks. Begge deler ble brakt til "Grønne liers" grønne kasser, beregnet på den slags. Verre var det da med grustakene som skjærer igjennom den såkalt grønne dalen.

Trengte Lier en nettavis?

Nettavisen Liernett avvikles ved utgangen av 2012.

Ikke tydelig nok

Vi var ikke tydelig nok, mener Anita Drevdal, førstekandidat og ordførerkanditat for Lier SV etter braknederlaget

Kloakkstank eller spor av fremmedfrykt?

Liernett kommenterer planutvalgets behandling av ventemottaksaken.

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Liernett.no er kun en amatørmessig blogg

Sagvolden (H) mener det er dumt at Liernett ikke holder mål og dessverre ikke tegner til å bli et forum for diskusjon av politikk i Lier.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

- Ubegripelig av Høyre og AP!

I dette innlegget tar Lier FrP, ved ordførerkandidat Knut Eilert Sørnes (bildet) og Morgan Langfeldt, for seg ekspropriasjon av eiendom ved Nordal skole. - Et overtramp på eiendomsretten man sjelden ser maken til.

Lier-nett fornyes

I disse dager pågår finpussen av nye Liernett. Vi har gjennomgått organisasjonen fra topp til bunn, og vil om kort tid lansere et helt nytt system med mange nye funksjoner.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

- Velkommen opp på tribunen, Ulla Nævestad

Erik Hære kommer med et tilsvar på ordfører Ulla Nævestads innlegg/svar vedrørende utbyggingsprosjektet Høvik/Stoppen skole

Våg å satse på kultur i Lier

Rådmannsteamet i Lier kommune har planlagt hardhendte nedskjæringer i kommunens budsjett. Det ser ut til å gå særlig ut over kulturlivet. Kultursjef Ingeborg Rivelsrud har med denne bakgrunn kritisert de økonomiske rammevilkårene de sentrale myndighetene i Norge gir sine kommuner og hun har sluppet til i en stor artikkel i Drammens tidende. Dette har ikke gått upåaktet hen.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Ny redaktør av Liernett

Fra 1. mars har Svend Asbjørn Sylling tatt over redaktøransvaret for nettavisen Liernett.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Hvor stor er en smule?

Det synes å ha vært en smule uenighet om akkurat det på Liernetts sider den siste uka.

Lierposten logrer seg inn i politisk pølsevev!

Lierposten skriver sist torsdag om Direktoratets klage på vedtaket i teknisk utvalg ang. Asylmottaket. På lederplass blir vi presentert problemstillingen på en måte som bedre hadde passet seg for en politisk ringrev, enn for en kritisk journalist. Poenget i lederen er at alle skjønner at søknaden ble avslått uten saklig grunn, men at politikere må få lov til å ha "følelsesmessige meninger om hva som skjer og bør skje i eget forvaltningsområde".

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Kulturhus - et kulturelt løft!

Lier Kulturråd ønsker å belyse debatten rundt er fremtidig kulturhus i Lier med noen kulturelle betraktninger.

Troen på enkeltmennesket.

Hun startet sin politiske karriere i Sandane Unge Høyre. Nå, nesten 40 år senere er hun Liers største kjendis. Troen på enkeltmennesket og personlig frihet under sosialt ansvar har vært ledesnorer i en lang politisk karriere. I dag er hun ordføreren som snakker med folk. Hun svarer på alle henvendelser og tar opp saker folk er opptatt av. Hun vant en knusende seier i det direkte ordførervalget i fjor. Lier-nett har intervjuet Ulla.

Ekstra utfordringer

- Noen av innvandrerungdommene som lett faller utenfor, kan ha psykiske utfordringer som krever en ekstra oppfølging, mener Lars Ove Moldskred, Venstres medlem i Tjenesteutvalget.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Hvor er makta?

Dette spørsmålet stiller ukens petitskribent, Tonje Evju, som selv er lokalpolitiker.

Nei til kulturhuset

- Etter en saklig og god debatt besluttet Arbeiderpartiet i sitt medlemsmøte i kveld at partiet skal stå samlet når saken kommer opp i kommunstyremøtet, 8. mars, sier Knut Røssum som var en av møtelederne. Venstres gruppeleder, Nina E. Johnsen, kaller dette diktering av myndige mennesker.

Gilhusodden prosjektskole, hva skjedde?

Jeg merker meg en strøm av beklagelser over vedtaket om å legge ned Gilhusodden prosjektskole. Er nedleggelsen et ledd i en plan, eller er det et spark i løse lufta?

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Ventemottaket – hva nå?

Det er klart at det blir ventemottak på Lierskogen. I månedesskiftet flytter opptil 100 mennesker med endelig avslått asylsøknad inn.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Det du ikke fikk vite om kulturhusenes økonomi

Kulturhusplanene i Lier skjøt fart etter at ansatte fra kulturkontoret hadde besøkt fire kulturhus i Akershus i 2006. I dag sliter tre av de fire kulturhusene tungt, og et av dem er på randen av konkurs, men det er bare det fjerde huset vi hører om.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

"Grønne Lier", kapittel 2

For noen uker siden hørte jeg for første gang rykter om kjemikalier på avveie i Lier. Jeg bestemte meg for å grave litt i saken, og ble slett ikke beroliget av hva jeg fant. Mange steder flyter det av tungmetaller og kjemisk avfall. I alle fall om man skal tro statens forurensingstilsyn og miljøorganisasjonene.

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

Vil nekte ansatte å røyke

Lier kommune vil ikke lenger betale folk for unnasluntring.

Veteranbilløp gjennom Lier

På lørdag ble veteranbilløpet fra Sandvika til Sundvollen arrangert for 50 gang. Brukbart vær og mange flotte biler gjorde dette til en opplevelse også for publikum.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Politikerne i planutvalget svarer

Vi har foretatt en spørrerunde til medlemmene i planutvalget, for å kartlegge stemningen før klagebehandlingen i saken om sanitæranlegget på Lierskogen ventemottak.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Skal finne den beste plassen i verden

Statens pris for attraktivt sted er på hele 250.000 kroner og skal deles ut for første gang i 2012.

Lesertall for Liernett

Hvor mange leste egentlig Liernett i 2007?

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Liernett, avisen for deg som bor i Lier

En drøm har gått i oppfyllelse

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Takket nei til Buskerud Kollektivtrafikk

Fra mandag 26. mars vil busstilbudet i Lier kuttes. Endringene påvirker både busstilbudet mellom Oslo og Lierbyen og mellom Sylling og Lierbyen/Drammen.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Nytt St. Hallvardspill?

Tirsdagens møte var forhåndsomtalt som et avgjørende øyeblikk for spillets fremtid.

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Interessant alternativ

Det sier Ap's gruppeleder, Bård Strand (bildet), om Paul Christian Justads forslag om å vurdere å kjøpe Brøholt som fremtidig erstatning for Frogner Sykehjem.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Smuler til de gamle

Lier bruker bare en femtedel så mye penger på pleie og omsorg som de beste.

Kommunestyret blir overkjørt

- Statlige etater tar seg til rette i kommunen, fremholder Matthias S. Dannevig (på bildet), leder av Lier arbeiderparti, som en kommentar til at Vinmonopolet ønsker å etablere seg på Liertoppen

Et splittet Ap i polsaken?

- Det er ønskelig fra politisk hold og stedsutvikle Lierbyen som sentrum i fremtiden, skriver Paul Chr. Justad (Ap) i en kommentar til Liernett i dag, mens hans partikollega Bård Strand (tv på bildet) mener det er best å få polet på plass og sier derfor ja til Liertoppen

Legge ned Tranby bibliotek?

Rådmannen foreslår å legge ned Tranby bibliotek. Hva mener du?

Å skyte spurv med kanon

Å bli fortalt at man er dum pga noe man har skrevet i avisen, kan skape irrasjonelle følelser i et menneske.

Tunge dager i Liungen

Inntektene fantes ikke – nå kommer regninga.

Eksport fra Liernetts kalender

Det er nå mulig å eksportere arrangementer fra Liernetts kalender, slik at dette kan legges inn i andre kalendere

Ulik forståelse for sultestreiken

Høyres gruppeleder, Søren Falch. Zapffe (th) slår fast at streik ikke er noe virkemiddel for opphold i Norge, mens gruppelederne i KrF, SV og Venstre har mer forståelse for aksjonen på Ventemottaket på Lierskogen