Glemte noen å sjekke ønsker og behov?
Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.
Lierbyen oktober 2011
Bare seks måneder etter at kommunestyret vendte tommelen ned for forslaget om kulturhus i Lierbyen, er kommunen ute med en undersøkelse blant: ”kulturorganisasjoner og andre arrangører for å skaffe oppdatert oversikt over hvilke lokaler som brukes i dag og erfaringene med dem.”
”Organisasjonene, kommunale virksomheter og andre arrangører bes om å gi en vurdering av disse lokalene og å komme med forslag til tiltak som kan gjøre lokalene bedre egnet til deres formål.”
I mars i år ble som kjent Liers folkevalgte bedt om å ta stilling til et kulturhus til over hundre millioner kroner. Huset skulle dekke mye av det mangfoldige lokale kulturlivets behov for egnede lokaler.
Folk flest tok det nok for gitt at både brukernes behov og alternative løsninger var grundig utredet på forhånd og at lag og foreninger var forespurt om behov, ønsker og alternativer.
Nå tyder mye på at forundersøkelsene kan ha vært utilstrekkelige eller utgått på dato. Siste systematiske undersøkelse ble foretatt for seks år siden, og senere har kulturkontoret skaffet seg ”oversikt på ulikt vis, bl.a. via søknader”. Den oversikten har tydeligvis vært mangelfull.
Hørte aldri noe
Det var langt fra alle de berørte som hørte noe fra kulturkontoret selv om de ble sterkt berørt av planene. Kommunen fortalte at Senioruniversitetets svært populære møter skulle flyttes fra Frogner menighetshus, som er blitt til ved dugnad og innsamlinger, til det nye kulturhuset noen hundre meter unna. Senioruniversitetets styre var imidlertid verken forespurt eller enig, sies det.
Populært lokale basert på dugnadsinnsats: Frogner menighetshus
Det samme skjedde med blant annet den årlige kulturminnedagen, som gjennom det siste tiåret har vært arrangert på Lier Bygdetun. Det arrangementet skulle også flyttes til kulturhuset ifølge virksomhetsbeskrivelse for kulturhusprosjektet.
Nord i bygda ligger Øverskogen samfunnshus. Når huset fortsatt står, er godt vedlikeholdt og mye i bruk til mange slags arrangementer, skyldes det omfattende dugnadsinnsats gjennom en årrekke. Kommunal støtte falt bort fordi kommunen ville samle kulturaktivitetene i Lierbyen. Men å leie en sal i et kulturhus i Lierbyen 23 km unna, ville neppe vært noe brukbart alternativ.
Populært lokale som mistet tilskudd: Øverskogen samfunnshus
At kommunal støtte til rehabilitering eller annen forbedring av eksisterende lokaler kunne være et alternativ til å bygge kulturhus, later ikke til å ha vært seriøst vurdert, og det er derfor heller ikke noe som tyder på at de mange lokale foreningene noen gang er blitt bedt om å mene noe om det. Selv om et moderne kulturhus utvilsomt kunne gitt mange brukere bedre mulighet både til øvelser og forestillinger, var det ingen grunn til å la være å veie fordelene av et sentralt kulturhus mot vedlikehold og forbedringer av de mange lokale samlingsstedene.
Spørsmålene i undersøkelsen er laget i samarbeid med ”Lier kulturråd”, som mange tror er et kommunalt utvalg uten særinteresser. ”Kulturrådet” er imidlertid en frivillig interesseorganisasjon for musikkorps og enkelte andre foreninger som ønsker et kulturhus i Lierbyen. Organisasjonen var derfor en god støttespiller for kulturkontoret i kampen for kulturhuset, samtidig som ”kulturrådet” fikk varm støtte fra kulturkontoret.
Bedre sent enn aldri
Men nå står det altså om å bruke kommunale midler på å oppgradere lokalene som brukes av de mange organisasjonene rundt i bygda. Det er en viktig oppgave, så for all del: Hvis man har forsømt å undersøke behovene, er det avgjort på tide å spørre. Og ikke minst å merke seg svarene.