Oppskrift på god bygdekultur
Nye generasjoner gleder seg over livet på Øverskauen. Øverskogendagen ble en fin opplevelse på pinseaften --
Musikk og dans, natursti og dyr, ung og gammel, brus, pølser og lapskaus, is, kaffe og vafler er en god oppskrift for en vellykket bygdedag. Og når sommerværet slo til var det bare å slenge seg ned på gressvollen eller slo opp den medbrakte campingstolen før man startet en liten runde på vollen for å treffe kjentfolk. Mange kjenner de fleste, men det bør ikke vanskelig å være ny beboer eller ny gjest i Øverskauen på denne etter hvert tradisjonelle dagen – Den ble arrangert for 22. gang.
Sylling og Oddevall Skolekorps slo an tonen klokka 13, marsjerende inn på den grønne gressvollen ved den gamle nedlagte skolen. Skolen, som nå har vært samfunnshus i mange år, er eksemplarisk tatt godt vare på av øverskauingene. Kanskje hovedsakelig på grunn av samholdet, siden gamleskolen ble nedlagt for snart femti år siden. Imponerende. Det står stor respekt av arbeidet som er gjort fra generasjon til generasjon i den øverste delen av Lier.
Bård Backe, en av ildsjelene i Øverskogen forteller at det var 13 utleiere i mai i samfunnshuset.
- Det er dekketøy til 100 personer, sier Backe. Sikkerheten er ivaretatt med fem rømningsveier. To leiligheter, hvorav den ene leietakeren har en slags vaktmesterfunksjon, dvs graset blir slått og det blir ryddet.
- Badet i kjelleren er renovert for 30 000 kroner. Jobben er gjort på dugnad med gode sponsorer, sier Backe.
Samfunnshuset i Øverskogen får ingen kommunal støtte. - Hadde 10 000 kroner av de pengene som årlig vil bli satt av til kommende kulturhuset på Lierbyen, ville det sikret driften av samfunnshuset her og andre samfunnshus i bygda. Og Kulturhuset vil ”stjele” arrangementer fra de andre samfunnshusene i bygda, hevder Backe som dermed uttrykker sin store skepsis til at flertallet av de folkevalgte ønsker å bygge kulturhus i Lierbyen. – Kulturhusene ligger i grendene, understreker han.