Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 668f8ed7590f08048cb590019148041a

265 kroner per innbygger?

Dette kan bli et nøkkeltall å ta stilling til for politikerne om de skal vedta at Lier kommune arbeider videre med planene om et kulturhus

Gjennom en OPS – løsning (Offentlig - Privat Samarbeid, les mer her:http://www.nsp.ntnu.no/ops-portalen/) innebærer at det vil koste Lier kommune 5-6 millioner årlig i leie. Til sammenligning koster Lierhallen kommune 5, 155 mill hvert år –

Det åpne møte om kulturhuset i Lierbyen på tirsdag kveld ga signaler til politikerne om en svært stor entusiasme innad i kjernetroppen. Og kjernetroppens rekrutter marsjerte inn –

Tonen ble slått an i dobbelt forstand av skolekorps, Lier kammerkor og Liunggjengen før møtet og som innledning.

Startmannen Finn Gehrken, kommunens mann i "Stedsutvikling Lierbyen" gikk hardt ut med argumenter for hva et kulturhus vil bety for allsidighet, fleksibilitet og samordning av kulturaktiviteter. Hans engasjement ble måtte nærmest stoppes før stafettpinnen ble overtatt av Kultursjef Ingeborg Rivelsrud, som nokså glødende fremhevet selve fundamentet Meierigården som et velegnet sted, en slags vugge helt fra 1800-tallet.

Kulturhuset vil fullføre kulturaksen og kunne bli sentrum for Lierbyen nord.

Det ble understreket at man ikke tilstreber et ”prangende” bygg, men primært være bruksrettet og skal være synlig i sin sentrale beliggenhet

Følgende kan tenkes som leietakere: Hovedbiblioteket, Kulturkontoret, Musikkverkstedet (”Rockeverkstedet”), Kulturskolen, Frivillighetssentralen, Aktivitetssenteret, Kirkekontoret, lokaler for Voksenopplæringa. Det er spesielt naturlig å planlegge en konsertsal og en kafé. Det er stipulert 220 dager med aktiviteter i kulturhuset. 

Gehrken og Rivelsrud ble fulgt opp av Kulturhusgeneral Nils Gunnerud fra Kolbotn som gikk offensivt til verks med å liste opp flere tall: Av de ovennevnte 220 aktivitetsdager kan 95 av dem være lokale arrangement, videre besøk av 30 profesjonelle artister, 100 øvelser eller egenaktiviteter med 29 000 besøkende som kan bidra med billettinntekter. Og han fremla en prognose på at besøkstall på totalt på vel 150 000 i løpet av ett år med tanke på alle aktivitetene i huset, der blant annet, bedre biblioteklokaler med den nevnte kafeen i nærheten vil kunne tiltrekke seg vel 90 000 besøkende årlig. Og ikke minst bør et kulturhus holde åpent alle dager i uka --  med en daglig leder -- 

Til tross for krevende skole- og sykehjemsutbygging kan det virke som om det blåser en kulturvind gjennom kommunen eller vil b\vinde "løye av" ---  Ordstyreren, ordfører Nævestad, merket denne gangen nok lite til "opposisjon", siden kjernen av entusiastene blant de 70-80 som var til stede, hadde forberedt seg så godt. Kulturhusets største pådriver Leif Vinge, i Lier kulturråd holdt et glødende innlegg før kaffepausen. Han uttrykte, blant annet, stor bekymring for frafallet innen korpsbevegelsen. - Ildsjelene som må rigge til scener i gymsalene orker snart ikke lenger, sa han.

Og kulturhustilhengerne går en spennende tid i møte frem mot Kommunestyrets behandling før jul.

Tall å "tygge på" i høstmørket ----

Forrige artikkel:Godt nyttår! Enig……?Neste artikkel:Romjulsmusikk
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 16. oktober 2008 07:20: Liung
Optimisme er bra. Realisme enda bedre.

Kostnads- og inntektsberegningene for kulturhuset minner vel mest om det OL-komiteen i Tromsø presterte. Nåde den som har innvendinger mot tallene.

Slik var det med kulturkontoret og finansene til Hallvardspillet også. Kulturkontoret jublet fordi det var så fint og flott markedsføringstiltak at 100.000 kroner ble gitt bort som Hallvardpris. Nå legges de ubetalte regningene på bordet. Kan det være overoptimistisk budsjettering av kulturhuskostnadene også?

Kan vi i det hele tatt stole på kulturkontorets regnestykker og økonomiske vurderinger?
Torsdag 16. oktober 2008 09:47: Tom I.
Jeg synes også disse tallene høres optimistiske ut. Altså antall besøkende og solgte billetter.

20 000 solgte billetter årlig?
Det blir vel nærmere 400 solgte billetter i uka?
Lier er og blir ei lita bygd, med Tranby som sogner til Liertoppen kjøpesenter og Asker, og med Nøste som sogner til Drammen. Og de øverst i bygda har allerede et velsmurt nærmiljø med blant annet flebrukshall.
Så da sitter man vel bare igjen med innbyggerne i Lierbyen. stort sett?

Men klarer de å snu trenden og trekke et halvt tusen liunger til et kulturhus hver uke, så er jo det positivt. Og jeg skal ikke stå i veien.
Torsdag 16. oktober 2008 10:03: Svein H Trogstad
Enig med Liung.
Flott og fint. Mesterlig gjennomført vekkelsesmøte av
Leif Vinge og kultureliten i Lier. Positivt selvsagt for Lierbyen. Nå får vi et digert kulturhus på over 4000m2 i stedet for pol, som skal trekke publikum og utøvere til Lierbyen også fra Øverskogen, Sylling og Lierskogen.
Forplikter ikke kommunen seg til å leie dette i 20 år fremover? Kanskje blir prisen en leie på 8 mill i året? Og vil ikke utbygger også ha en form for sikkerhet før det bygges.
Vel, dette bygges for hele Liers befolkning, mens jeg er mest interessert i hva de som bor i Lierbyen får igjen. Kanskje vi som bor her, hadde fått det bedre med å bygge et eldresenter/aktivitetssenter på gamle Hegg skole tomta. Bevare og pusse opp bygningen fra 1914 til et ungdommens hus.
Kanskje hadde det hvert rimeligere om det ved den nye Stoppen skole hadde blitt tegnet inn og bygget en aula, så kunne jo den delen av kultur som omhandler musikk brukt denne. Kultur er jo mye mer enn det som ble fremstilt og fremført på Haugestad.

Men, håper jeg tar feil. Men, en hvis realisme når det skal brukes så meget penger, bør vel kommunstyret ha.
Torsdag 16. oktober 2008 10:59: Vidar
Hvor kan vi se skisser /tegninger av bygget ?
Torsdag 16. oktober 2008 12:52: Cultura
Ja eller nei til Kulturhus i Lier?

Hvis ja, finnes det en mulighet - det nevnte bygget i Lierbyen.
Hvis nei, blir det ikke noe Kulturhus i det hele tatt - aldri!

Og hvis politikerne sier ja til Kulturhus - så får vi værsågo bruke det - alle sammen!!
Og hvis de sier nei - kan vi jammen ha det så godt!

Detta vakke lett, nei.
Torsdag 16. oktober 2008 15:00: Thorvald Lerberg
Hei, Vidar! Under artikkelen, "Kulturhus Nå" fins en link til en artikkel jeg skrev for et år siden. I den fins noen skisser jeg fikk da.
Torsdag 16. oktober 2008 17:21: Bare spør
Tegninger javel, men ikke mer enn det en middels arkitekt setter på papiret under et kjedelig foredrag.

Landet har litt for mange eksempler på kulturhus som går med dundrende underskudd fordi publikumsoppmøtet ikke er i nærheten av det overmodige kulturkontorer har anslått. Alt som er blitt større en planlagt, er kostnadene. Ingen nevnte disse kommunene på Haugestadmøtet. Hva slags narrespill er dette?
Torsdag 16. oktober 2008 17:40: Redaksjonen, Torger A
Jeg regner med at enhver kan få se på skissene ved henvendelse til Kulturkontoret
Torsdag 16. oktober 2008 18:40: Hornblåser
Skissene er uinteressante. Det er jo opp til eventuelt interesserte å komme med forslag til utforming av bygget. Kan noen si meg hvordan kommunen da kan si at bygget kommer på ca. 100 millioner?

Er det tatt høyde for lønn og andre omkostninger til daglig leder og andre som må til for å holde huset åpent "alle ukens dager" som det står i et referat.

Jeg er tilhenger av at Lier får et skikkelig kulturhus, men ikke av at kommunen lokker de folkevalgte inn i noe som er løse skisser og enda løsere regnestykker.
Torsdag 16. oktober 2008 20:28: Redakjonen, Torger A
Til hornblåser: Spørsmålene bør stilles til saksbehandlerne på Rådhuset, men vi relevante spørsmål bringer vi gjerne videre dit.

Liernett vil bringe flere artikler om Kulturhuset i tiden som kommer. Iflg våre notater fra tirsdag kveld er det, blant annet, lagt inn 2,5 årsverk som er beregnet til ca 1 250 000 kroner. Vil du ha ytterligere opplysninger, foreslår jeg altså at du sender en epost til Kulturkontoret som vil jobbe med saken før den legges fram for Komm styret før jul.
Fredag 17. oktober 2008 07:33: Hornblåser
Kulturkontorets regnestykker har vi sett før. Der i gården lyttes det bare til folk som støtter det kontoret allerede har bestemt seg for.

Liernett må ta fatt i dette. Liernett beregnet jo kostnader og inntekter for spelet på Gilhusodden. Meget prisverdig gjort! Prøv det samme for kulturhuset! Kulturhus er bra, men ikke hvis vi går i samme fella som Tønsberg og mange andre kommuner.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode