Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Se opp Drammen, her kommer vi!

Dette prosjektet bør falle på sin egen urimelighet! Skriver Jostein S. Hoset i dette ironiske innlegget.

VI i Lier Kommune planlegger en storstue midt i vår fantastiske ”kulturakse”, mellom rådhuset og Haugestad i Lierbyen! VI redder med det kulturen i Lier for all fremtid og utfordrer herved de kommersielle kulturinstitusjonene i regionen!

Regner med at de skjelver i buksene nå! Kulturarenaer som Drammens teater, Union Scene og Asker kulturhus. Vi vet at dere allerede sliter med økonomien, nå blir det enda tøffere, her kommer VI!! Nå skal VI bygge kulturhus, i sentrum - Lierbyen sentrum, vi legger 190 000 000 kroner på bordet for et hus som skal redde oss fra det meste! Nationalteateret og Den norske opera følger vel også spent med.

Ja, VI planlegger et kulturhus med en storsal større en hovedscenen på Drammens Teater. Det blir et imponerende bygg i Lierbyen “sentrum”. Vi kalkulerer med 150.000 besøkende i året*. Det blir aktiviteter fra tidlig morgen til sein kveld hele uka, også i helgene.

VI ser bare muligheter med dette huset. Det er flere lokale attraksjoner som lett vil fylle storsalen, med betalende tilskuere. Jeg nevner i fleng, Bjørn Eidsvåg,…… ja og sikkert mange fler…. VI skal beordre rektorene på skolene til å leie buss å frakte skolebarna dit på FN-dagen. Vi kaller det identitetsbygging. Vi satser også på å bli en messe- og seminar by. Dette fikser vi! Vi har et enormt markedsbudsjett som sikrer hele 4 helsider i DT pr. år.

Velforeningen i Lierbyen ønsker det ikke og Rådmannen anbefalte oss for et drøyt år siden å droppe/utsette prosjektet. Vi påla ham nemlig å spare 100 000 000 de neste tre årene. VI lar oss ikke skremme. De ser ikke mulighetene dette gir oss! Endelig MÅ Liungene til Lierbyen, da blir det liv. Nå skal alle liunger som ønsker å drive med kultur kjøres til kulturhuset i sentrum av “grønne Lier”.

Kulturskolens lærere slipper i tillegg å oppleve de “uverdige” arbeidsforholdene ute på skolene, ved at all kulturundervisning gjøres i kulturhuset.

TO BE, OR NOT TO BE!

Dette er et “være eller ikke være for bygda vår”. Det er nå eller aldri! Det handler om vår identitet! Et signalbygg som signaliserer noe?! Hvordan har vi klart oss uten før? Hvorfor har ingen gjort dette tidligere? Fram til 1973 var jo Lierbyen også et transportsentrum, med togstasjon. Slik som det er på Kolbotn i dag, der er Kolben-kulturhus en suksess. Oppegård kommune er helt lik oss, riktignok like mange mennesker på 37km2 som vi er på 301 km2, men det betyr vel ikke så mye i forhold til sentrumsutvikling? Kolben har vært vår inspirasjon og mal for vårt prosjekt. Kolben kulturhus har seks ansatte. VI skal hå åpen 7 dager i uken det klare VI fint med to kommunal stillinger. I Asker kulturhus trenger de 18 stillinger, snakk om sløsing! VI har så mange ildsjeler, i alle aldersgrupper, som vi vet vil bære dette opp og fram i årene framover.

Skulle vi ta feil, så binder vi oss bare i 20-30 år og det finnes masse penger i kommunebudsjettet. Dessuten har VI satt av 200 000 til utforutsatte utgifter. Dette ordner seg. Det er tross alt nå eller aldri! Og en gave til neste generasjon. VI har bestemt at det dette de vil ha!

Mer loppemarked i Lier!

Leietakerne av Kulturhuset vil synes huset er så fint at de gladlig finner på aktiviteter for å skaffe seg inntekter så de får råd til å leie rom i det. De vil ikke ha problemer med å betale penger for leie av lokaler og utstyr. I vår kalkyle* skal de betale 8000 for leie av storsalen, riktignok subsidiert (av oss?) ned til 4000 for lag/foreninger. Våre venner fra Kolbotn opererer med 1200 kroner. Men VI tror på lokalpatriotismen. Dette ordner seg. I Tillegg kommer selvsagt leie av lyd, lys, teknikere, garderobe, billettavgifter.

Mer rom for næringslivet!

“Erfaringer” fra andre kulturhus viser at de besøkende bidrar til økt omsetning for det lokale næringsliv. VI forventer en meromsetning på 2,5 – 4 ganger billettinntektene, som i vårt tilfelle utgjør 6- 12 mill. kroner. Vær tidlig ute, skaff deg lokaler nå, det er mange ledige lokaler i nærheten, og fler skal det bli, for vi flytter kommunale virksomheter inn i vårt nye hus. Leiekostnadene på for eksempel biblioteket vil øke med en halv million, men det fikser VI ved å legge ned filialen på Sylling. VI skal jo ha 150.000 besøkende i Lier. Dette blir bra!?

VI selger huset på Gamle Hegg skole for å kjøpe basis lyd/lysutstyr til salene og innredning for musikkverksted og ungdomslokalet. Smart!

Glemte forresten å nevne at vår store visjon er å etablere en Fjordby på Lierstranda med vel tjue tusen innbyggere, men det er så lenge til…. De nye Liungene vil helt sikkert komme til kulturhuset i Lierbyen “sentrum” med bil, og ikke ta toget mot Oslo eller gå til Drammen.

Dette prosjektet bør falle på sin egen urimelighet.

Det representative demokrati er basert på grunnideen at folket skal velge de representanter de har størst tillit til kan ta de beste beslutningene. Dette betyr at representantene har plikt til å sette seg godt inn i sakene, lytte til andres argumenter og så stemme etter egen overbevisning og samvittighet.

Jeg kommer til å stemme NEI til kulturhus i Lierbyen på kommunestyremøtet den 8.mars!

Setter tommelen opp for “Kulturpakke-Lier” der vi lager en langsiktig plan for å løfte kulturen i Lier, f.eks en ramme på 150 mill. ekstra de neste 20 årene med fokus på utøvende kultur blant Liunger.

Jostein S. Hoset
Kommunestyret, tjenesteutvalget
Lier Høyre

*Tall, kalkyler og forventninger er hentet fra saksfremlegg i 77/2008 til Lier kommunestyre som var beslutningsgrunnlaget for politikerne i Lier.


Når min kone så dette bildet, utbrøt hun: “Nei, Jostein. Jeg tror dere er stein hakke tullat, ska dokk bygg det der i Lierbyen!”

Høyre Kommuneøkonomi Kulturhus Lierbyen

20 kommentarer

Torsdag 17. februar 2011 17:02: Jørgen
Helt riktig - vi kommer til Drammen! Med et dødt kommunesentrum vil alt ligge til rette for kommunesammenslåing med Drammen. Lykke til med kulturpakke Lier - det blir mange lokalrevyer av 150 mill kroner! Godt kona di deler ditt negative syn på utvikling av Lierbyen.
Torsdag 17. februar 2011 17:08: Jostein S. Hoset
Takk, \"Jørgen\" godt å se at du følger med. Som vanlig med gode kommentarer.
Jostein
Torsdag 17. februar 2011 22:29: Are Ølberg
He-he! Litt rart å lese ditt innlegg, Jostein rundt omkring i distriktet i dag da du selv var for å realisere et kulturhus for ikke mange måneder siden. Den gangen brant du for å bygge det på en ny Hegg barneskole, men da det av mange praktiske hensyn viste seg ikke å være spesielt fornuftig, har du i stedenfor valgt å trekke din kone med og stemme mot prosjektet. Kan ikke si annet enn at det forundrer meg at du, både som høyre-mann og som forretningsmann (og pappa) ikke griper en slik mulighet til å være med på å forme morgendagens Lier gjennom å legge forholdene til rette for økt satsning på trivsel, samhold og identitet. Ny Hegg barneskole blir det, et sykehjem som erstatter Frogner også, MEN det er lov å ha to(tre) tanker i hodet samtidig og investere 5 promille av kommunebudsjettet til en sentrumssatsning for fremtidige Liunger. Jeg håper virkelig du (og din kone) ;-) kan ha glede av åpningsfestivalen 2013 i et nytt kulturhus og at våre barn takker oss når vi en gang sitter på Lier Bygdetun og mimrer om denne debatten for at vi turte å satse 5 promille på å utvikle bygdesentrumet gjennom et flerbrukshus! Ring meg da vel! ;-)
PS! Jeg var forresten svært imponert over hva du/dere fikk til rundt skiarrangementet på Hegg! Bra jobbet! Neste år blir om mulig enda bedre!
Fredag 18. februar 2011 08:58: Jostein S. Hoset
Hei, Are
Det er ikke rart folk blir skremt. Alle fakta i dette innlegget er jo fakta som ligger til grunn for beslutningen.

Jeg har vært mot dette kulturhuset fra det første infomøtet i 2008. Der var jeg tilsstede som en av få politikere. Jeg stilte da spørsmålet om ambisjonene. Svaret jeg fikk var at ja, VI skal bli en regional kulturaktør.

Etter det har jeg motarbeidet dette, mener fortsatt at løsningen er å investere ekstra for å integrere kultur i eksisterende bygg. På nye Høyik skole var det 2000 mennesker på åpningen, de har Scene og bibliotek, vi har mange flotte kirker med gjenklang, en ny Heiahall med teleskopscene, et nytt sykehjem med en litt større aula, Hallingstad skole er også opprinnelig tegnet med en aula mellom seg og ungdomskolen, og nye Hegg hadde vært et optimalt (hverfall eneste realistiske) "grendehuset" for Lierbyen. Lierbyen er ikke kommunesenter ift. folketallet!

Ok kommer altri til å bli en pulserende by igjen. (Nå flytter jo også DNB Nor)

Som du ser i innlegget setter jeg tommelen opp for å investere EKSTRA penger inn i kulturen, men ikke inn i et hus.

5 promille av kommunebudsjettet?!
Kultur utgjør 2% av totalbudsjettet i bygda. (ca 22 mill)
Et kulturhus vil spise minst 24% av budsjettet bare til et hus (et hus - ikke kultur).

Dersom dere ikke klarer å selge 30 000 biletter og leie ut huset til 8000 pr kveld (på 2 årsverk) vil denne andelen øke og det må kuttes ytterliger f.eks i tilskudd til idrett, stillinger på kulturskole osv. Kultur vil alltid være en salderingspost fordi dette ikke er lovpålagt på samme måte som skole/ omsorg / barnevern / infrastruktur, desverre.

Et tankekors at du og jeg er ungguttene i dette spillet:-) Vi er begge 69-modeller, skremmende at kommunestyret og kulturlivet er så "gammelt"!
Lørdag 19. februar 2011 00:49: Undrende Liung
Stemmer dette Jostein . 30 000 biletter i Lierbyen pr år?? Er det budsjettet forblir Kulturhuset et Luftslott.
Lørdag 19. februar 2011 01:07: Atle Sønstebø
Hei, Jostein.

For det første lurer jeg på hva slags fakta du legger til grunn. For meg så virker det som du har et noe forutinntatt standpunkt, fordi dette koster penger? Kan du nevne en annen sak dere politikere har "høvlet" over på samme måte. Gir dere Dere ikke før det blir et NEI!? Er det utmattelses taktikken?

For meg så virker det som du og flere politikere med deg, ikke vet hva dere egentlig vurderer. Det du hevder er at kommuner som har kulturhus, feiler med sine prioriteringer. Min proffesjon og erfaring med amatør/hobby-kulturen, viser at der hvor det satses på kultur og kulturhus, samt bevilgninger til kultur generelt, skapes varige og positive verdier og relasjoner.
¨Videre må politikerene i Lier, ta inn over seg at det ikke er Drammen, Tønsberg, Asker, Oslo el.a. sin oppgave å sørge for kulturen i Lier. Kulturen i Lier er og blir i Lier kommunes ansvar. Det er mildt sagt urovekkende at politikere i Lier ikke klarer å tenke på den hverdagslige trivsel og identitet for kommunens innbyggere, utover å tenke på Fjorparker og Sykehus. Drammen og Oslo er ikke svaret på våre kulturbehov. Hvem har sagt at vi må reise inn til Oslo elller Drammen for å høre nasjonale artister når vi kan gjøre det i Lier kulturhus?
Det er stort behov for kulturarenaer. I Drammen og Oslo er det fullbooket, hvorfor tror du store nasjonale artister ikke vil komme til Lier kulturhus, vi tenker ikke bare på Bjørn Eidsvåg..... Sammen med de lokale behovene til kor, korps, dans, drama, animasjoinsteknikk, lyd lys, skrivekunst, kulturskolen og rockeverkstedet, biblioteket mm. vil dette fylle kulturhuset i Lierbyen.

Et kulturhus vil forsterke og utvikle kulturutfoldelsen i Lier kommune. Som musiker, dirigent og musikkpedagog, ansatt i Drammen kulturskole, ser jeg hva et kulturhus gjør for kulturlivet generelt og for barn og unge. Det handler om å ta disse grupperingene på alvor. Barn, unge, voksne og eldre vil treffes på en felles kulturarena og nye relasjoner vil blomstre frem.

Hvorfor skal talentene sendes ut av Lier når kompetasnsen til å ivareta disse allerede finnes i kommunen. Dette kan ivaretas ved å legge forholdene til rette for kulturskolen, som en del av kulturhuset. Barn, unge og foreldre idag vil ha kvalitet. Og som foresatt i kulturskolen synes jeg det er trist å se hvilke forhold elever og ansatte må forholde seg til. Blant annet 16 grader i undervisningsrommet, ikke egnede undevisningsrom, og uegnede lokaler for konserter, forestillinger og utstillinger.
Er det slik at Lier kommune ikke ønsker å satse på kultur, og at vi må sende våre barn ut av kommunen for å få et kvalitetstilbud.

Hvorfor er kulturen alltid en salderingspost. Kultur vil alltid tape når den blir satt opp mot helse og skole, sier du. Hvorfor det? Visste du at det er vitenskapelig bevist at barn som utøver og opplever kultur blir flinkere på skolen? At kulturopplevelser fremmer god helse og trivsel hos befolkningen. ( Forsker Anne Bramford og kunnskapsdepartementets strategiplan for kulturskoler i Norge) Det er altså god helesinvestering i et kulturhus. Ønsker du ikke dette for Liers innbyggere?

Atle Sønstebø
Lørdag 19. februar 2011 03:05: Ulla Margareta Nævestad
Lier Høyre programfestet kulturhus i Lierbyen foran kommunevalget i 2007. Det er vår forpliktende kontrakt med velgerne. Nær på 40 % av velgerne ga sin stemme til Lier Høyre ved kommunevalget i 2007. Alle som ble valgt til kommunestyret på Lier Høyres program i 2007 har forpliktet seg til å gjennomføre programmet.
Lørdag 19. februar 2011 05:44: liung
Det er betryggende å se at ordføreren kan svinge partipisken selv midt på svarte natta!
Lørdag 19. februar 2011 06:59: Velger på vandring
Det mindre betryggende å se at ordføreren overser det gode, gamle rådet: det er ingen skam å snu!
Lørdag 19. februar 2011 14:14: Borger av Lierbyen
Uffa meg, Ulla. Du høres ut som en diktator fra fortiden.
2007 er faktisk 4 år siden. Da bør saken utsettes. til det kommer nye kosterr inn i Høyre. Folkemeningen i Lier er imot kulturhus.
Spørr hvem som helst utenom den kulturelle hop.
Har hatt sansen for deg. Men, dette tar kaka.
Lørdag 19. februar 2011 14:21: Liung 2
Leser innlegget Sønstebø og er direkte uenig. Nå har vi aula på Høvik, Aula på Stoppen og Haugestad. Barna kan fint bruke disse steder til opptreden. En hver kommune behøver ikke ha kulturhus og der de er går de fleste med underskudd eller for halv maskin. Dette burde du vel undersøke litt bedre.
Lørdag 19. februar 2011 17:50: Ego
Ser at de som argumenterer med de lengste innlegg her på Liernett er enten direkte innvolvert, har hvert innvolvert eller har barn som er innvovlert
direkte i musikk, dans eller drama. Egentlig er ikke det så rart.
Jeg vil være like ego. Har barn som spiller håndball. Jeg vil heller at det skal brukes penger på renovering av St. Hallvarhallen og ny hall på Lierskogen. På Stoppen er det to skoler med store aulaer. Vi har Haugestad i Lierbyen og mange andre forsamlingslokaler som kan brukes av ivrige musikanter. En håndballbane er jo noe større!! Og disse brukes fra morgen til kveld også av skoler. Akitiviserer mange flere barn og ungdom. Hadde vi bare hatt penger til allt. Nå er det jo slik at kommunen skal sparte 53 mill i år og da burde er kulturhus komme sist på listen
og legges på is. Bruk noen millioner til idrettshaller i stedet.
Lørdag 19. februar 2011 21:19: Ulla Margareta Nævestad
Det er sjelden kost for en politiker å få kritikk for å ville holde valgløftene sine!
Lørdag 19. februar 2011 21:36: ----------
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Lørdag 19. februar 2011 23:26: liung
Kjære Ulla, jeg tror ikke kritikken er rettet mot viljen til å ville holde valgløfter. Men når det skjer dramatiske forandringer i overføringer fra staten til kommunen i kommunens disfavør, så forventer vel kanskje velgerne at en politiker bør evne å ta inn over seg de nye økonomiske realitetene.
Søndag 20. februar 2011 11:27: Jostein S. Hoset
Hei, glad dette leserbrevet engasjerer:-)
Jeg skal ut på ski i dag. En fantastisk dag å "smake på bygda". Tenk at vi kan gå på ski i Lier 5-6 mnd. i året i Lier. Det er unikt!

Har ikke hatt tid til å lese alle kommentarene, men her er noe fakta:

1. Saksgrunnlaget er åpent for alle. På denne linken fra side 82 kan du selv lese saken jeg bygger leserbrevet på: http://www.lier.kommune.no/files/Politikk i Lier - Lokaldemokrati/Kommunestyret/Kommunestyret 08/ks081118s.pdf

2. Hva angår Høyres program så står det: "Etablere et flerbrukshus i Lierbyen i samarbeid med private utbyggere." - Det er selvsagt en definisjonssak hva som menes med det........Hva er et flerbrukshus? Hvor er Lierbyen?, ingen fortalte meg at flerbrukshus = kulturhus og Lierbyen = "kulturaksen" mellom rådhuset og haugestad.....
3. Det representative demokrati er basert på grunnideen at folket skal velge de representanter de har størst tillit til kan ta de beste beslutningene. Dette betyr at representantene har plikt til å sette seg godt inn i sakene, lytte til andres argumenter og så stemme etter egen overbevisning og samvittighet.

Jostein
Søndag 20. februar 2011 11:31: Jostein S. Hoset
Forsøker linken en gang til:

http://www.lier.kommune.no/files/Politikk i Lier - Lokaldemokrati/Kommunestyret/Kommunestyret 08/ks081118s.pdf
Søndag 20. februar 2011 11:33: Jostein S. Hoset
Der at linken til saksdokumentet ikke virker:

Du må gå inn på Lier kommune, politiskesaker, kommunestyret.
Der velger du saken "innkalling" fra 2008: 18.11.08

Happy reading:-)
J
Søndag 20. februar 2011 14:40: Liung 2
Hei Ulla
Er fan av deg. Du har gjort en utrolig jobb fort Lier.
For 4 år siden, så du vel ikke for deg at Lier kommune i 2011 skulle spare inn 53 mill. Når dere nå vil godta å bruke rundt 10 mill på et slott av et kulturhus, blir det helt galt å spare inn noen hundre tusener på ungdomsklubber rundt omkring i Lier. Det blir fort omtalt hvis du og høyre ikke ser hvor galt vi som ikke er kulturelt aktive ser på det. For det er jo det tegningene viser og der en konsertsal større enn på Union brygge.
Nå er det vel slik at dere er under press fra kulturrådet, men husk at disse som er med der, er personlig engasjert. Jeg ser at det er forslag flere steder på Liernett om andre løsninger på et flerbrukshus. Det er jo ikke for sent å snu. Det er du jo voksen nok til og vil tåle.
Ha en fin dag.
Søndag 20. februar 2011 19:13: Jostein S. Hoset
Svar på spørsmål fra Atle Sønstebø
Min oppgave som folkevalgt er å vurdere denne saken som en helhet i den totale sammenheng. Jeg er helt enig i at Kulturskolen trenger bedre vilkår, men jeg frykter at dette prosjektet vil føre til at vi på sikt ikke kan opprettholde eller utvikle kulturskolen videre. Alle vet at husleien må betales før sofaen kan bestilles.
Utøvende kultur og kulturskolen var for øvrig den første saken vi tok tak i , høsten 2007. (Se min første blogg fra januar 2008; http://www.liernett.no/4262-kulturblomstring-i-kulturbygda-lier )
Jeg ser på meg selv som en kulturvenn, det er derfor jeg kjemper mot denne storstua!
Under følger svar på dine spørsmål:
1. Hvor har du dine fakta fra: FAKTA lagt til grunne er hovedsakelig sak 77/2008. (Rådmannen bekreftet forrige uke at det fortsatt er de som gjelder) Jeg deltok i Kulturrådets infomøte i 2008. Da jeg forstod dimensjonene og omfanget av dette ble jeg skeptisk. Ja, jeg har vært forutinntatt siden da.
2. Utmattelsestaktikk. Enig dette er uheldig. Jeg er veldig lei meg for dette, at vi ikke kan ta debatten på alvor ved et tidligere tidspunkt. Jeg kan ikke slutte å argumentere for det jeg mener av denne grunn. Jeg er valgt fordi mange har tillit til meg og mine vurderinger. Merk at jeg er positiv til å investere i kulturen etter en plan. Er dog kun 1/49 i KS?.
3. Reise til Drammen? Dette er sakens kjerne, jeg tror ikke det er klokt og/eller mulig å bygge opp en regional/nasjonal scene i Lierbyen på offentlige midler. Hva er galt med å ha en konsert på Drammensteater eller Asker kulturhus?
4. Hvorfor blir kulturen salderingspost. Det er (dessverre) slik at Lier kommune er underlagt de sentrale myndigheter som setter en minimum standard i forholdt til kommunens tjenestetilbud. Det gjør at man, når man må kutte ofte tyr til å kutte ut det vi ikke må.
5. KULTUR, hva mener vi med det? Min definisjon er at kulturbudsjettet skal investeres i felles aktiviteter Liunger bedriver fritiden med.
Til slutt må jeg medgi at jeg synes det er trist at de politiske prosesser tøyer interessegruppenes tålmodighet med usikkerhet og utsettelser. Dette rettferdigjør dog ikke at vi skal fatte ukloke beslutninger, men at vi skal ha realiatiske mål og visjoner.
Jostein.

Flere saker fra arkivet

Stedsutvikling i Lierbyen!

Tvilsomt om det planlagte kulturhuset vil gi Lierbyen en positiv stedsutvikling og at stedet dermed vil stige opp av asken som fuglen ”Fønix”.

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Gir politikerne grønt lys?

Det blir spennende dager for tilhengerne av et kulturhus i Lierbyen (og kultursjef Ingeborg Rivelsrud) før de avgjørende møtene i neste uke

En juvel i krona

- Og her vil vi bygge et kulturhus, viser Nina E. Johnsen, Venstre, gruppeleder for det lokalpartiet i Lier som først hadde bygging av kulturhus på sitt program.

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Kulturhus og politikere i Lier

Innlegg fra Svein Rognlien

Hvem skal betale for kulturen?

Hvor mange millioner leieutgiftene blir for kulturen lar jeg ligge. Rådmannen har anslått at det vil bli mellom 5 og 10 millioner.

Kulturhusets mange uavklarte sider

Det er ingen tvil om at kulturlivet i Lier både trenger og fortjener mer egnede lokaler, men det er stadig mer usikkert om det foreslåtte kulturhuset er en tilfredsstillende løsning. Kostnadene er også uklare.

- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus

- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.

Hvilket kulturhus og hvor?

- Dette spørsmålet stiller Truls Hallingstad i sitt innlegg her --

265 kroner per innbygger?

Dette kan bli et nøkkeltall å ta stilling til for politikerne om de skal vedta at Lier kommune arbeider videre med planene om et kulturhus

La oss for enkelthets skyld si 6 000 000

Så mange skattekroner er tydeligvis lokalpolitikerne villige til å bruke HVERT ÅR på et kulturhus i Lierbyen.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Flerbrukshus i Lierbyen?

Kulturhusutvalget er nedsatt av Lier Musikkråd og har som mandat å utrede muligheter for bygging og drift av et flerbrukshus eller kulturhus i Lierbyen

En lyttende pådriver

Leder av Lier kulturhus, Leif Vinge, synes at gårdagens informasjonsmøte fikk belyst enda flere positive sider ved et kulturhus i Lierbyen.

Kulturhus når - om og hvor?

- Vi må løse de kortsiktige behov først, påpeker partileder Brynhild Heitmann, og som her redegjør for Krf s syn i kulturhussaken og om planene for å bygge om Meierigården (bildet)

- Vis mot og tenk langsiktig

Svein Rognlien kommer med en klar oppfordring til kommunestyret i dette leserinnlegget.

- Forsøker å bagatellisere den økonomiske situasjonen

Kulturhuset i Lierbyen - kostnad pr. 1. juli 2010 - 2 millioner kroner, skriver Lars Haugen og Arne Liudalen fra Lier FrP i dette innlegget.

Kulturhus - et kulturelt løft!

Lier Kulturråd ønsker å belyse debatten rundt er fremtidig kulturhus i Lier med noen kulturelle betraktninger.

Lys i mørket

Det er lys i mørket for kulturhustilhengerne etter at rådmannens forslag om et kulturhus i Lierbyen ble utsatt i Formannskapsmøtet i kveld

Feil og fakta

- Den senere tids debatt og presseomtale vedrørende det planlagte kulturhuset i Lierbyen har brakt til torgs mye feilinformasjon og misforståelser, skriver kultursjef Ingeborg Rivelsrud.

Kulturhus NÅ!

Møtet om Kulturhuset har alt ført til debatt på kommentarfeltet i avisa.

Lanserte kulturhus i nittiårene

Tove Sæteren, (V) fikk en liten modell av et "kulturhus" av ordfører Ulla Nævestad, da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Gamle Hegg skole området.

Makta rår! Gamle Hegg skole skal rives. Denne historiske, estetiske og dette verdifulle elementet fra 1914, i Lierbyen blir borte.

Café LMV

Café LMV - nytt og originalt i Lierbyen

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Kulturløftet

Undertegnede personer tar ikke stilling til verken lokalisering eller ønskelighet av et kulturhus i Lierbyen. Dette vil være et stort løft for Lier kommune med en anslått årlig kostnad på 6 millioner kroner.

En ligning med mange ukjente

Knut Eilert Sørnes og Lars Haugen (på bildet), henholdsvis ordførerkandidat og leder i Lier Fremskrittsparti, begrunner her partiets standpunkt i kulturhussaken

Kulturhus vedtatt i kveld

Etter en lang debatt ble det et klart flertall for å bygge om Meierigården til et kulturhus

Kultursplid og manglende visjoner?

Det som kunne vært en debatt som kunne gi et løft for kulturen i Lier ble i stor grad en debatt om kommunens hovedprioriteringer -

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Meierigården forkastes?

Arbeiderpartiet og Tone E. Svendsen (bildet) fikk flertallet i Tjenesteutvalget med seg i å utrede flere alternativer før det fattes vedtak om et kulturhus i Lierbyen

Lierbyen sentrum er dødt - leve Lierbyen.

Lierbyen har blitt et problembarn. Må Lier ha en by?

Uenighet om finanisiering

Det avtroppende kommunestyret vedtok enstemmig å be rådmannen legge fram en sak om et kulturaktivitetshus i Lierbyen som innebærer en mulig OPS avtale, mens mindretallet, representert ved Jannicke Solheim, ønsket primært et rent kommunalt prosjekt.

Økonomisk uforsvarlig

Det mener Kirsti Marie Lyngås ( her th sammen med partileder Navarsete), gruppeleder i Senterpartiet, om å si ja til Kulturhus nå.

Det du ikke fikk vite om kulturhusenes økonomi

Kulturhusplanene i Lier skjøt fart etter at ansatte fra kulturkontoret hadde besøkt fire kulturhus i Akershus i 2006. I dag sliter tre av de fire kulturhusene tungt, og et av dem er på randen av konkurs, men det er bare det fjerde huset vi hører om.

Juvelen i krona i Lierbyen

Slik karakteriserer Nina E. Johnsen (V) kulturhuset i Lierbyen

Realistisk å bygge kulturhus

- Jeg ser for meg et lokalt og praktisk hus som fylles med aktiviteter og tilbud som allerede finnes, sier Kultursjef Ingeborg Rivelsrud i et intervju med Liernett.

Kulturhus nå

Lier trenger et kulturhus. Rådmannen har satt et slikt hus på agendaen. Men arbeidet med et kulturhus har alt vært i gang i to år. Kan vi stoppe nå?

Nei til kulturhuset

- Etter en saklig og god debatt besluttet Arbeiderpartiet i sitt medlemsmøte i kveld at partiet skal stå samlet når saken kommer opp i kommunstyremøtet, 8. mars, sier Knut Røssum som var en av møtelederne. Venstres gruppeleder, Nina E. Johnsen, kaller dette diktering av myndige mennesker.

Utsettelse bedre enn skrinlegging

I et åpent brev til de politiske gruppelederne ber Kulturrådet om at man fortsetter å legge planer for et kulturhus, selv om det uttrykkes stor forståelse for at politikerne må foreta vanskelige valg i den nåværende økonomiske situasjon.

Kulturrådet om kulturhus i Lier

Lier kulturråds uttalelse vedrørende kulturhus i Lier

Seier for tilhengerne

Formannskapet vedtok i går at det skal jobbes videre med et kulturhus i tilkytning til Meierigården --

- Ja til kulturhus

Venstres gruppeleder Nina E. Johnsen, lister opp 10 punkter for å stemme ja i kveld.

Kostnadene gir kalde føtter

Arbeiderpartiets Tone E. Svendsen er engstelig for kommunens utgifter og en OPS-avtale i forbindelse med bygging av kulturhus

- Vedtaket som forventet

- Jeg er ikke overrasket over utsettelsen, sier Leif Vinge (bildet), leder av Kulturrådet, etter Formannskapets møte på torsdag

Kulturkommunen Lier

De folkevalgte i Lier har nå bestemt seg for at kommunen skal få et kulturhus i Lierbyen.

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Mangler entusiasme?

Er det det som mangler hos tilhengerne av bygging av et kulturhus?

Lier bibliotek 100 år

”Lier folkebibliothek” ble nemlig opprettet 9. desember 1909 etter beslutning i Lier herredsstyre.

Nøytral i kulturhussaken?

Det spørsmålet stiller Lars Haugen, leder i Lier Fremstrittsparti, i dette innlegget.

Meierigården i 2013?

I en pressemelding uttrykker Lier kulturråd sin bekymring for konsekvensene av en utsettelse.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Mer kultur for pengene

Gruppeleder i Lier Ap, Bård E. Strand, begrunner her hvorfor han avviser en OPS-løsning for å få bygd et kulturhus.

Kulturhusprosjektet en usikker fremtid?

Derfor konkluderer kulturrådet (her representert ved Leif Vinge) i et åpent brev til de politiske gruppelederne med at administrasjonen må få en frist til 1. september 2010 med å fremlegge et fullverdig grunnlag som er egnet for politisk behandling.

Politisk spill og partistrategi

Det mener Kirsti Marie Lager Lyngås, gruppeleder i Senterpartiet, er hovedårsaken til at OPS-finansiering vant fram i kommunestyret.

Nitrist utvikling

Det sier Høyres gruppeleder, Søren Falch Zapffe som etterlyser større entusiasme til kulturhusprosjektet som nå ser ut til å bli nedstemt i kommunestyret.

Lierkortet skulle sikre kulturhuset

- Lierkortet skal bidra til å finansiere driften av kulturhuset, het det i forhåndsomtalen. Kulturhuset ble skrinlagt, men hva skjedde med kortet og overskuddet det skulle gi?

- God omsorg - uavhengig av hvem som tilbyr

Venstres ordførerkanidat Nina Johnsen deler Venstres tanker om omsorg i dette leserinnlegget.

Bygges kulturhus i 2009?

- Et bredt utredningsarbeid er i gang med sikte på politisk avklaring om prosjektet kan realiseres i løpet av våren, sier kultursjef Ingeborg Rivelsrud til Liernett

Negativ til bygging av kulturhus nå

Kirsti Marie Lager Lyngås (Sp) skriver at regnestykket ikke går opp i sitt leserinnlegg.

Kjøpes på Liertoppen neste jul?

- Det er langt fram for et pol i Lierbyen, tror Bård Strand (Ap)

JA til Pol på Liertoppen. Leve Lierbyen.

Jeg ønsker også et pol i Lierbyen. Problemet er at ingen vil etablere et pol der nå. ”Pol-saken” i Lier er i ferd med å skalere ut av sin proporsjon. Det po (...)

Nei til kulturhus i Lierbyen

En langvarig politisk prosess endte som foventet.

Kulturhus i Lier innen få år?

Kulturkonsulent Pål Skogmo og hans delegasjon fra Lier kommune ble imponert over å høre Per Lien fortelle om innsatsen til folk i Gjerdrum kommune for å reise kommunens kulturhus.

- Lier Høyre slipper for lett unna

- Jeg var på debattmøtet på Haugestad i går. En god debatt hvor spesielt Høyre, AP og SV gjorde en fin figur, skriver Petter Dreier i dette innlegget. Han er valgkampleder i Lier Arbeiderparti.

Kulturblomstring i kulturbygda Lier?

Det kommer et hverdag etter et valg. Vi Høyre vil, tradisjonen tro, følge opp våre saker med mål om å legge fram et politisk regnskap som er i ballanse også ved (...)

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Blir det julegrantenning i Lierbyen???

Kulturkontoret i kommunen må ta skylden, om det ikke blir.

Flertall for kulturhus?

Gruppelederne for både Høyre og Kistelig Folkeparti uttaler seg positivt til å starte prosessen for bygging av kulturhus bygd på en OPS-avtale, men intet er avgjort før gruppemøtene er avsluttet på mandag --

- Nye og spennende muligheter

Det mener Ingeborg Rivelsrud (på bildet), leder av Kultur og Fritid etter møtet med representanter for beboerne i Lierbyen, foreningslivet, bedriftene og kommunen

Lierbyen “sentrum” er triste greier

- Banken flytter og Tinas Blomster er konkurs, og fra før er det masse tomme lokaler, fastslår Lier Arbeiderpartis valgkampleder Petter Dreier. - Men ikke noe hjelper hvis ikke folk i Lierbyen selv vil, legger han til.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Kulturhus i Lier?

Kulturinteresserte bør finne veien til det åpne møtet på Haugestad på tirsdag --

Kulturpolitikkens "D-dag"

På tirsdagens kommunestyremøte vil de folkevalgtes vedtak kunne legge til rette for et felles møtested for kulturen for framtida --

Knapt flertall i formannskapet

Etter en saklig debatt med 20 innlegg er det nå opp til kommuneestyret den 8. mars å fatte det endelig vedtak om det skal bygges et kulturhus i Lierbyen.

Kulturregnskap

Hva koster kulturen oss, og hva bruker vi pengene til?

Oppfyller partiprogrammet

- Jeg registrerer kritikk for at Høyres gruppe opptrådte samlet under avstemmingen om kultur i Lierbyen, uttaler gruppeleder Søren Falch Zapffe som her imøtegår kritikken.

Avviser ikke kulturhus

- Det er likevel ikke aktuelt for Lier Fremskrittsparti å støtte etablering av et kulturhus i Meierikvartelet, sier leder Knut Eilert Sørnes (th på bildet)

Energi til gunstig pris

- Vi håper anlegget vil være inntjent i løpet av ti år, sier sivilingeniør Erik Nilssen i Bioenergi AS om utbyggingen av varmesentral og fjernvarmenett i Lierbyen.

Oppskrift på god bygdekultur

Nye generasjoner gleder seg over livet på Øverskauen. Øverskogendagen ble en fin opplevelse på pinseaften --

Flyttet til Kjelstad

- Vinmonopolutsalget kunne vært en stimulans for Lierbyen, sier Lierfotografen Hanne Mossefin, mens hun ikke lenger er tilhenger av bygging av kulturhus.

Maskebærerne foran Rådhuset

To maskebærende figurer i bronse har fått midlertidig tilhold i Lierbyen

Møkkajobb dagen derpå

Nina E. Johnsen var langt nede etter at Kulturhuset ble begravd tirsdag kveld, men med litt galgenhumor hadde hun litt av hvert å si om sine politiske motstandere etter jobbing i stallen.

Manglende informasjon

Det slår blant annet Arbeiderpartiets Bård Strand fast etter kommunestyrets behandling av skoleutbyggingen i Lierbyen.

Utsettelse av kultursaken?

- Senterpartiet er positive til etablering av kulturhus, men vil utsette behandlingen av saken til behandling av Handlingsprogrammet, uttaler parlamentarisk leder Siri Loe (bildet)

Om Ap s stemmegivning

Bård Strand og Tonje Evju, henholdsvis Arbeiderpartiets gruppeleder og partileder, gjør her greie for forskjellig stemmegivning i saken om kulturhuset i torsdagens formannskapsmøte.

Bygger kulturhus i Latvia

I all hemmelighet bidrar forretningsmannen fra Lier med nærmere 80 millioner til Liers nye kulturhus.

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Oppgitt over politikerne

- Lokalpolitikerne bør ta seg et kurs i sentrumsplanlegging, sier en frustert Lars Kjærulff, eier av Lk Sykkel, som om kort tid låser butikken og gir opp

Prosessen går videre

Det ble et klart flertall i kommunestyret i kveld for å jobbe videre med bygging av kulturhus i Lier

Frp er overrasket og urolig

Det finnes ikke et argument som tilsier for at det bør etableres et kulturpalass i Meierigården

Kulturaktivitetshus i Lierbyen

Mulighetene for å etablere et kulturaktiviteshus drøftes i kveld på Haugestad

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Ulla Nævestad og Lier Høyre på ”autopilot”?

Erik Hære tar opp utbyggingen på Høvik/Stoppen (på bildet) i dette leserinnlegget