Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 4c75a051293ae34036bee4f3132db1bd

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Det kan hende det blir Kiwibutikk i Lierbyen i stedet for Kulturhus. Onde tunger vil ha det til at det i så fall vil være et uttrykk for kulturnivået i kommunen. Men uten mat blir det ikke særlig kultur, så det er kanskje like greit. Og pirker jeg for mye borti matgigantene, kan det hende de gjør felles sak og stopper meg i døra neste gang jeg vil inn og fylle bæreposene. Da kan jeg risikere å sulte i hjel i verdens beste land å bo i. Men nå er det slik at vi eter for mye her til lands.

Tilgangen på mat er mer enn god nok, og en tredjedel av oss menn er for feite i forhold til hva som er bra for helsa. Bare ut fra et slikt synspunkt hadde det vært fornuftig å bygge et hus som henvender seg mer til hjertet og hjernen enn til vomma denne gangen. Nå er saken ute til utredning.

Dette kan gjerne være taktikeri fra politikere som i første omgang ikke ønsker å si nei, og dermed framstå som kulturfiender. I neste omgang sender de saken fra seg og lar grasrota føre debatten. Og når kampen har rast ute i felten en stund,  er det tid for å rake glørne ut av ilden. Det kan godt ende med at politikerne toer sine hender og proklamerer for all verden at kulturhus var noe de virkelig ønsket, men ut fra tilbakemeldingene, ville det være mot all fornuft å sette i gang bygging under rådende forhold. Kjøper du et brød, vet du hva du får, og du betviler aldri nytteverdien av investeringen. Skal du bruke penger på kultur, er det ikke sikkert at forbindelsen mellom input og output er like klar.

Kulturrådet har hittil gjort en god innsats for å berede grunnen til et kulturhus, men det er nå det gjelder. Kultursjef Ingeborg Rivelsrud sitter dessverre ikke der .  Av naturlige grunner har hun ikke så lang tid igjen som kultursjef i kommunen, og det måtte være fint å avslutte kulturkarrieren med å fredigstille et kulturhus.

I en demokratisk prosess har folk krav på å få vite sånn noenlunde hva skattepengene deres skal brukes til. Derfor må nytten av et kulturhus gjøres klar for folk flest. Hvorfor trenger vi det, og hva vil vi med det? Det ville være synd å si at lierpolitikere flest  i særlig grad er opptatt av kultur, noe de vel har til felles med gjennomsnittspolitikere landet over. Men de har et byråkrati til å hjelpe seg. Nå må kultursjefen vise at hun er noe mer enn en kulturforvalter, vise at hun er i stand til å rydde  veien politkerne må gå for å komme helt fram til det målet de tross alt har satt seg.

Les også: http://www.liernett.no/?artikkel=3567

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 16. mars 2009 08:42: Kultursjef Ingeborg Rivelsrud
Ja, nytteverdi og formålet med kulturhuset vil nok framover bli klarere og mer konkret bl.a. gjennom informasjon fra kommunen - det skal jeg gjerne bidra til. Vi planlegger for et åpent og levende hus med møteplasser, opplevelser og tilbud til alle! Ikke et palass, men et praktisk og hyggelig sted, passe stort og tilpasset Lier. Forøvrig sitter kultursjefen ikke i kulturrådet - det er et råd for de frivillige kulturaktørene. Og ryktet om min snarlige (og naturlige) avgang er betydelig overdrevet...
Mandag 16. mars 2009 10:42: Thorvald Lerberg
Ingeborg Rivelsrud: Beklager at jeg plasserte deg i Kulturrådet. Det var feil. Men du burde kanskje ha sittet der. Men det er så. Når jeg snakket om naturlige grunner i forbindelse med din avgang, mente jeg ikke annet enn at du også i likhet med oss andre eldes. Og i en slik sammenheng blir snarlig et relativt begrep. Du er i hvert fall hjertelig velkommen til å bruke Liernett når du nå skal kjempe for kulturhus i Lier. Lykke til!
Mandag 16. mars 2009 12:24: Lierbyen beboer
Hei.
Vi får jo håpe kulturhuset blir som Ingeborg sier.
Kanskje navnet er feil. Vi forbinder vel kulturhus med et noe forfinet noe? Kanskje flerbrukshus hadde passet bedre inn i folks bevisshet. Vi i Lierbyen trenger først og fremt et eldresenter. Så får vi håpe at det i dette nye bygget (hvis det kommer) vil gjøres
plass til det som et eldresenter måtte trenge.
Nå er det jo få av 60 eller 70 + som har PC og kan komme inn på Liernett. Er vel heller ikke så flinke til å ytre oss i aviser eller forsamlinger heller. Prate kan vi, og det det snakkes om blandt eldre i Lierbyen, er ikke konserter osv., men som nevnt et eldresenter med lett underholdning, rimelig middag osv. Klar over at dette bygges for hele Lier, men det er nok vi i nærområdet som kommer til å bruke stedet mest. Hvis våre forventninger blir innfridd.
Mandag 16. mars 2009 12:59: karl Bellen
Det er ingen konflikt mellom Kivi butikk og Kultur/flerbrukshus. Grunnen til at Kivibutikken ble utsatt var at vedtaket om kulturhus ble vedtatt etter 1. gangsbehandling av bebyggelsesplan av Kivi og etter siste skrivefrist av 2. gangsbehandling.
Planutvalget ville sikre seg at det forelå parkeringsmulighet for kulturhuset. På kommende møte tirsdag 24. mars håper jeg at administrasjonen kan bekrefte det.

Karl Bellen
Leder Planutvalget
Mandag 16. mars 2009 14:41: Lierbyen beboer
Hei
Har også lurt på det med parkeringsplasser. Stasjonsområdet er jo frem til kl. 1600 fullt. Hørt rykter om å grave seg inn i Andershaugen, men det er vel ikke spesielt troverdig. Bør ikke den også bevares som et friområde. Ønsker Kiwi velkommen og der den skal bygges, er det vel parkeringsmuligheter, når Centrum blir revet.
Onsdag 17. februar 2010 22:01: Gunnlaug Hellumbråten
Jeg har hatt en god drøm...

Hvis jeg skulle være så heldig at jeg en gang i framtida må innom bygdas nye sykehjem,tror jeg at det som møter meg er omtrent sånn som jeg drømte her ei natt:

Sykehjemmet/kulturhuset i drømmen var stort,men ikke høyt.Rommene lå i bakkeplan,så når jeg hadde lyst på frisk luft,gikk jeg ut selv.En praktfull hage,med vann,frukttrær,bærbusker,kjøkkenhage,benker lang en asfaltert sti.Duftende blomster var det og.Der kunne jeg gå tur alene,for området var skjermet av husene som lå i ring rundt.Inne var rommene bygd rundt ett fellesareale med spiseplass og stue.Det fantes ikke lange korridorer.Det var ett "datahjørne" i en del av fellesstua.Der kunne jeg blogge på Liernett eller snakke med venner og familie på facebook hvis jeg jeg ønsket det.Når jeg kom ut fra rommet mitt,kom jeg rett ut i fellesarealet hvor det alltid var personale tilstede.Det var trygt og godt.En dag jeg følte meg veldig opplagt,hungret jeg etter litt god kulturopplevelse.Jeg vandret mot kulturhuset som var bygget inn i sykehjemmet.Ett sangkor hadde øvelse der,og det var flott med litt musikk.Det var en god dag,og når ettermiddagen kom,hadde jeg ikke lyst til å hvile.Naboen min ble med bort på puben/kafeen,som lå på sykehjemmet.Det var irsk aften.Det passet humøret godt.Det var mange kjente utenfra som vi pratet og hygget oss sammen med.En øl senere gikk jeg til rommet mitt for å ta kvelden.Synes jeg hadde hatt en fantastisk dag.Sovemedisin hadde jeg ikke bruk for.Kommunens dagsentre,hjemmesykepleien og demensteamet hadde kontorer rundt hagen.De ansatte i sykehjemmet var veldig fornøyde med arbeidsplassen sin.De sa ofte at de hadde det så bra.Alle de trengte å samarbeide med var i nærheten.Det ble ett godt ,utviklende fagmiljø med mange instanser på samme plassen.Gikk noen litt leie i perioder,hospiterte de litt hos hverandre.En ansatt sa til meg at hun aldri kom seg hjem fra jobb,for det skjedde så mye på huset som hun ville være med på.Folk utenfra hadde ett naturlig samlings sted på sykehjemmet.De deltok på kulturaktiviteter,og på pub/kafe.Pårørende syntes også det var lett å besøke sine på sykehjemmet.De ble med på en kulturaktivitet sammen istedet for å sitte på rommet.Sykehjemmet lå sentralt,med skogen og tursti rett utenfor området.Tannlege,frisør og butikker var i nærheten
Denne drømmen var en god drøm,mareritt vil vel ingen ha!?
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode