Kulturkutt!
For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.
Foto:Thv.l
Men politikerne har skjønt opplegget, fattet poenget med Kulturskolen og fulgt lojalt opp. Derfor har også Kulturskolen med rektor Ingvard Leivestad i spissen, fått ro til å foreta hardt tiltrengte utvidelser. Kulturskolen er lovpålagt, så borte blir den ikke, selv om det ser ut til at noe slikt hadde vært midt i blinken for kommuneadministrasjonen for øyeblikket.. Men å kjøre Kulturskolen på et nesten usynlig sparebluss, vil føre til tilstander vi absolutt ikke vil tilbake til. Kulturskolen ble i sin tid bygget på det fundamentet Musikkskolen alt hadde lagt, og det er musikklivet som mest vil merke virkningene av kuttene. Vi husker godt alt styret med svarte utbetalinger til instruktører, fingerte kjørereregninger og dugnader opptil flere ganger i uka. Dette var en virkelighet det verken gikk an å planlegge –eller organisere seg bort fra. Det meste gikk på halv tolv. Men det fantes ildsjeler som var villige til å ta sjanser i forhold til lovverket, og i tilegg jobbe døgnet rundt for at: a) Noen skulle lære å spille et instrument b) Flere skulle gis muligheter til høre musikk.
Foto: Thv.l
Det er politikerne som nå skal ta avgjørelsen, og det kan være lett å holde i økseskaftet sammen med rådmannen. Men vi bør i det minst få en begrunnelse utover det fantasiløse sukket om at det ikke fins penger. Noen avgjørelse må ikke bli tatt uten en forutgående debatt der partene vet konsekvensene av valgene som gjøres. Jeg har tidligere ment at Lier kommune er en betydelig kulturstabler. Alt mulig legges oppå hverandre uten at noen peker på sammenhenger og forbindelser som burde være grunnlag for en stringent kulturpolitikk. Administrasjonen skal legge premissene for kuttene, og jeg har ærlig talt prøvd å sette meg inn i hva byråkartene har tenkt å foreslå. Men jeg har inntrykk av at de raser rundt i en labyrint på jakt etter veien ut som gjør det mulig å rasere verdiene Kulturskolen er bygd på. Og dermed gjøre den til en arena for barn med betalingssterke foreldre. Hittil synes det meste å være hugg i lufta - loven står veien, byråkratene motsier seg selv, slenger ut lite gjennomtenkte forslag, bryter tidligere løfter og viser en desperat iver etter å komme ut av en situasjon som er et resultat av gale prioriteringer. Jeg tror ikke det som er i ferd med å skje er i tråd med liungers ønsker, og en slik tanke burde få byråkratene til å senke tempoet en smule. Politikerne har krav på tilstrekkelig informasjon til å kunne ta et selvstendig valg tuftet på eget kultutsyn den dagen saken kommer opp i kommunestyret. - Jeg gjorde det framfor noe annet fordi jeg mener …………………… . Slik det ligger an nå, ser det ut til at f. eks Tranby skolekorps vil få en merutgift på ca 100 000 i året til instruksjon. Det blir ikke lett for en økonomiansvarlig i korpset å sende ut en medlemsgiro til en trebarnsmor som ønsker at alle barna skal få musikkopplæring. I dag fins det politikere som mener kultur utvikler seg best med minst mulig offentlig støtte – markedet bestemmer. Det er flott med folkevalgte som har et kultursyn - om det er aldri så galt, slike er det i hvert fall et visst håp om kunne overbevise om at tar feil. Det er verre med folkevalgte som bare kommer med et uinteressert ”ja vel”, når det annonseres kulturpause. Nå kan det hende uføret vi har komme opp i er et resultat av kulturens fravær. Så får det være opp til hver i sær å gruble ut hva jeg mener med det. Som lærere har jeg blitt mer og mer forsterket i troen på at mennesket fra naturen er et tabula rasa- et ubeskrevet blad.. Og det er vår plikt å gi neste generasjon gode utviklingsmuligheter. Kulturskolen, og da tenker jeg på den som en landsdekkende institusjon, er et godt redskap i et slikt arbeid. Men jeg er enig med alle som mener det fins alternativer.