Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

For lærere som har en del erfaring, er det lett å kjenne seg igjen i den virkeligheten Kjell Sørlien beskriver i sin interessante artikkel, Politiske eksperiment.

Min erfaring, og jeg har stått bak kateteret i ungdomsskolen i mer enn 35 år, er at ledelsen og da spesielt rektor i stadig større grad har fjernet seg fra de ansatte hun er satt til å være arbeidsgiver for. Og enda lenger er avstanden blitt til elevene. Stadig er hun ute på kurs og møter i kort eller lang avstand fra skolen og vikler seg inn i nettverk som for oss utenfor har noe frimureraktig over seg. Vi som driver undervisning  registrerer ofte ikke om rektor er til stede eller ikke. Vi bare vet at skolen ikke kan stoppe, og vi har lært oss strategier for hvordan vi får det til uten en synlig ledelse.

Jeg mener at hvis du først er blitt rektor, kan det da ikke være nødvendig med så mye kursing og oppdatering på den jobben du er satt til å skjøtte. Rektor blir da også valgt ut etter en lang og møysommelig prosess. I den er det lagt inn flere runder med ressurskrevende intervjuer der de involverte i skolens personale må flytte fokus fra elevene og til lange ansettelsesprosedyrer.

 Resultatet burde bli en fullt ferdig rektor som ikke fra dag en tror hun er avhengig av kurs og møter utenfor arbeidsplassen for å lykkes. Rektorrollen har forandret seg, hører vi. Rektor er nå mer direkte underlagt folk høyere opp i kommuneadministrasjonen, altså rådmannen. Rektor er ikke lenge nummer en blant likemenn på skolen. Akkurat som det skulle bety noe.

Det fins vel ingen rådmenn eller politiker for den saks skyld som ikke ønsker at rektor skal gjøre en best mulig jobb ute på virksomheten. Jeg er sikker på at det ville vekke beundring og respekt blant både toppbyråkrater og politikere om rektor vegret seg mot å forlate skolen fordi hun ønsket å ordne opp i presserende problemer på arbeidsplassen. I perioder med stort fravær kunne rektor ta noen timer i klasserommet, om ikke annet for å vise hvordan det skal gjøres der. Eller sørge for at budsjettet kom i balanse, enten det så ut til å tippe i pluss eller minus.

Jeg, som lærer, ville i hvert fall satt pris på en rektor med mot og egenvilje, en som gjerne nektet å forlate skuta når en eller annen høyere oppe i kommuneadministrasjonen med liten klasseromserfaring ba henne om å gjøre det.

1 kommentar

Torsdag 22. mars 2007 22:02: Truls Hallingstad
Rektorkollegiets konstante behov for oppdatering og møter minner meg om bonden som kjørte flyttelass fra stasjonen for den nye presten of slet med å bære inn kasse på kasse med bøker: Presten stolt: -Hadde den forrige presten like mange bøker?
Ola: - Nei, han var utlært da han kom.

Flere saker fra arkivet

Innflytting i januar

Rektor Sissel Gerhardsen Røine har all grunn til å feire at de nye lokalene til Kulturskolen er blitt godkjente

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Kommer og går i Rådhuset

Kommuneadvokat Kjell Arne Reistad går av med pensjon, mens Johanna Lervik blir den nye kommunalsjefen med skolefaglig kompetanse

Aprilblomst i juni

Blomst til rektor på Lier Kulturskole, Ingvard Leivestad

Velkomstdag på Oddevall Skole

Ny rektor er på plass

Ikke alene om ansvaret

Kommunalsjef Johanna Leirvik understreker overfor Liernett at 17-åringen ikke var alene om undervisningen i klassen

Lier-rektor ble grunnløst vraket

Da rektor Marianne Jerkø ved Heia skole på Lierskogen søkte seg tilbake til rektorjobben ved Hagen skole i Nittedal, la kommunen avgjørende vekt på usaklige hensyn, konkluderer Sivilombudsmannen.

Lier-rektor får ikke erstatning

Kommunen innrømmer og beklager feil, men nekter å betale erstatning.

Hedret rektor

Hatteparaden på Egge skole ble også en avslutningsfest for Helene Bartnes Andersson

Rådmann og pedagog

Rådmannen går inn for 1-10 på Høvik og Stoppen

Advarer mot pedofil

Ledelsen ved Hallingstad skole ber foreldrene om at barna ikke skal gå til skolen alene

Første skoledag for 1 klassingene ved Oddevall skole

16 spente førsteklassinger møte opp torsdag ettermiddag kl 16.30 ved Oddevall skole for å starte første skoledag. Lærer Hilde L Karlsen og Inger Lise tok godt i mot både barn og foreldre utenfor. Skolekorpset spilte flott for 16 stolte barn. Rektor Hauge Ønsket alle velkommen og han var veldig fornøyd å se så mange smilefjes .

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Smilte likevel

Sylling skole, her representert med Julia Isabel Mora Folkvord, Emilie Andrea Dahl og Maren Elisen Braaten måtte gi tapt etter hele ni deltakelser i Nrk Buskeruds gjettekonkuranse.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Stolthet, identitet og samhold

Abdullahi og hans to sønner Muhammed og Jacob var blant dem som var med å gjenskape det gamle Heggrennet på lørdag.

Imponerende oppslutning

Det sier prosjektleder Roar Bogerud (på bildet) om vinteraktivitetskurset som hadde som mål å gi de ansatte innen Skolefritidsordningen bedre kompetanse.

Om å spare i en tid da vi oppordres til å sløse.

Det kan ikke være lett å være lokalpolitiker i Lier om dagen. Folkets mest betrodde kvinner og menn står i spissen for en uvikling de er misfornøyd med, og de virker nærmest handlingslammet i forhold til å gjøre noe med den.

Minst og best

Alle fjerdeklassinger ved Nordal skole svømmer 200 meter. Les mer om undervisningen i svømming ved lierskolene.

Fair play i Sylling IF

Onsdag 24 hadde Sylling IF kalt inn til konferanse om temaet ”fair play.” Hva er fair play? Hvordan kan ledere og aktive være med på å skape god stemning og vekst, på og utenfor banen?

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Vaksineringen trappes opp

I går startet vaksineringen av elevene i Lier

Liung ny kommunalsjef

Bente Gravdal er tilbake i Lierskolen etter ni års innsats i Drammen som rektor

Neste år også?

Men da bør målet være å få alle elevene i aksjon, konkluderer de ansatte ved Kulturskolen etter årets stormønstring.

Pressemelding

Oddevall skole 80 år ! Oddevall skole fyller 80år, og dette ønsker vi å feire. Onsdag 24. september kl 17.00-ca 19.30 inviterer skolen og FAU til fest.

Leder

Den kulturelle skolesekken

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

Styrker ungdomsmiljøet

Ellen Ovenstad fra Kulturkontoret ble populær blant skaterne på Hegg skole i dag.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Da jeg kom til Lier

Da jeg kom til Lier for 25 år siden, lå butikkene på rekke og rad opp gjennom bygda, i Sylling hele tre. Nå er de borte, snart er bare en to - tre landsdekkende kjeder igjen. Da jeg kom til Lier, bodde eieren av bussene i en leilighet over bussgarasjen. Nå eies bussen av et storkonsern som om noen år gjerne kan drives fra utlandet.

Idrettsdag på Oddevall skole

1500m det er gøy

Over 100 frimurere i Lier

Over 100 menn i Lier tilhører Frimurerordenen, og nå ligger listen som offentliggjør både lokalpolitikere og lokale "næringslivstopper" ute på nett

Brann på Heia skole i natt

To klasserom og personalrommet er påført skader, men det blir skolestart som annonsert.

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Kulturkutt!

For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.

Gammelrektoren fylte 80

Det var samlet mye skoleekspertise på Sylling skolepå tirsdag

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Tour de France - stemning

Roar Bogerud foreslår at lokalbefolkningen i Sylling gjør noe ekstra ut av 17. maifeiringen når det store sykkelrittet, Glava Tour, går gjennom sentrum. Han har fått god respons allerede -

Politiske eksperiment

Politiske eksperiment påfører skolen en rekke dilemmaer

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Bedre språkopplæring i Lier?

Særskilt norskundervsining er et høyaktuelt utviklingsområde for lierskolen, sier fagkonsulent Liv-Astrid Egge til Liernett etter at Aftenposten i en artikkel mandag avslørte store mangler i norsk skole

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Lierskolen – Per er dårlig til å lese og det er ordfører’n som har ansvaret!

Jeg deltok for et par uker siden på Skolepolitisk konferanse, i regi av KS (kommunesektorens interesse-og arbeidsgiverorganisasjon). Påstanden om Per, ”satt sc (...)

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Systemendringer og konsekvenser i Lier kommune.

Kjell Sørlien har i en mannsalder jobbet i Lier kommune. Han burde ha de beste forutsetninger for uttale seg om egen arbeidsplass ut fra tanken: ”Den vet best hvor skoen trykker den som har den på!”

Debatten fortsetter

Rådmannen valgte å legge avgjørende vekt på skolens behov og ønsker på Stoppen, og det synes representanter for hallidrettene er svært beklagelig

Julemarked

Onsdag 3. desember var det julemarked på Hallingstad skole med salg av produkter elevene selv hadde laget.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Sommer 2

To av sju

Kommunenes Sentralforbund og skolen

Kjell Sørlien var aktiv deltaker i spontandemonstrajsonen mot K S som samlet nesten 20 000 lærere på Youngstorget. Her skriver han hvorfor.

Premievinnerne og best i Norge

Dette er trioen fra St Hallvard videregående skole som kan reise på prosjektreise til Uganda i februar

Statssekretæren på Nordal

- Vi måtte ha familieråd før vi tok en avgjørelse for at jeg skulle ta jobben, sier eplebonde Harald O. Buttedahl

Torbjørn Jagland i Tranbyhallen

Det er nå sju år siden jeg skrev om en pedagog blant lærerne på Tranby

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Riktige svar på påskequizen til Liernett

Vinneren av påskequizen ble Anne S Skustad og Dag Muggerud, begge vil få et gavekort fra DFDS. Ingvild S Bjurstrøm vant et strikkaskjerf. Liernett gratulerer. Se svarene under

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

- Det var ikke gøy lenger

Frafallet innenfor organisert idrett er bekymringsfullt, hevder forskere. Liernett har utfordret lokale idrettsledere til å kommentere artikkelen.

Suksess med gratis skidag i Sylling

Sylling skole dro på skidag i Øverskogen.

En erfaren lærer kommenterer dagens skolesituasjon

Kjell Sørlien har i en mannsalder jobbet i Lierskolen. Nå er han rådgiver ved Tranby skole. Han har vært med og kjempet fram rettigheter og goder som gjennom årene har bedret arbeidsforholdene både for elever og lærere. Han er mer enn skeptisk til det som nå er i ferd med å skje i forhold til en del prinsipper norsk skole er bygd på. Her følger den første artikkelen i en rekke der Kjell Sørlien setter fokus på norsk skole.

Idrettsglede på Oddevall

IF-ambassadør klubben Sjåstad VestreLier hadde mye frukt til barna og foreldre som møtte opp på Oddevall til aktivitetsdag.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Lierungdom undervises av åtteåring

Lierungdom på språkkurs i Eastbourne fikk undervisning av 8 år gamle Rachael O’Connor

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Mye skolehistorie på Bygdetunet

Men hvor var Glupingen, bortsett fra et uanselig tidlig eksemplar låst inne i en glassmonter?

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

130 syke hver dag

Brynhild Heitmann, Krf s ordførerkandidat, gjør rede for bakgrunnen for vedtaket om å sette i gang det ettårige prosjektet for å redusere fraværet blant kommunens ansatte.

Mesterlaget i matte

Anette Olianne Walbeck, Brage Malm Monstad, Silje Kristin Fjeld Eilertsen, Andreas Bjelland Berg i klasse 9ef og lærer Frode Trolsrud Berg ved Lierbyen skole gikk til topps i den landsomfattende mattekonkurransen KappAbel i konkurranse med 450 elever.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

Lite penger til bøker neste skoleår?

Lite penger til bøker neste skoleår, fordi skolene må spare 1,2 millioner kroner.