Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Tida er inne til å reflektere over hvordan det har vært så langt.

Det begynte riktig ille med en samling av alle Lier-lærerne i et forsamlingshus i Asker. Hundrevis av lærere bilte ut av bygda for å oppleve foredragsholdere som klovnet rundt med forskjellige briller, en statsminister som snakket til oss fra en høyttaler i taket og en undervisningsminister som snakket til oss fra en annen plassert et annet sted i taket.

Til avslutning småsprang Lier-rektorene opp på scenen for å motta undersåttenes hyllest til akkompagnement av nasjonale sanger arvet fra OL – 1994, avspilt på en bærbar CD-spiller plassert på et bord.

Da var jeg i ferd med å forlate lokalet på grunn av kvalmerfornemmelser som truet med å sende baqutten jeg hadde fortært til lunsj i retur.

Dette er hva jeg husker fra starten på mitt 38. yrkesaktive år i skolen. Opplevelsen satte en støkk i meg, og jeg har prøvd å glemme hele greia, og kan hende  gjengivelsen her inneholder noen  detaljfeil. Det kan altså ha vært verre.

Derfor var det med bange anelser jeg på høstferiens første søndag dag tok fatt på et høringsutkast som skal fortelle hva som bl.a skal  forventes av meg som lærer i Lierskolen i framtida. ”Lierskolen kan vil og tør – på jakt etter stadige forbedringer. Kvalitetsplan for 2009-2012.
Her følger min kommentar:
Blablablablablablablablabla læringsstrategier blablablablablablabla planmessig blablablablablablablabla miljøsertifiserte blablablablablablablablablablablabla lærergjærninger (skrivefeil?) skal være gærninger eller gjerninger, noe uklart blablablablablabla hovedfokus blablablabla målstyringsmetodikk blablablabla måloppnåelse blablablabla fokusområder blablablablablablablablablablabla synliggjøre blablablabla læringsarenaer blablablablablabla digitalorientert blablablablablablabla styringsdialog blablabla 85% blablablablablablabla datafangst blabla………………….zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Jeg vet ikke hvor mange lærere som leser høringsutkastet, og det anbefales ikke hvis du som utøver av yrket er ute etter å finne noe som vil gi deg arbeidslyst og entusiasme. Lesingen av de 23 tettskrevne sidene gjorde meg trist og umotivert til å fortsette i en jobb jeg ser på som verdens beste. En haug cellulose fylt med ord så tappet for spenstighet at de ikke er i stand til å holde lesernes øyelokk oppe. Hva slags pedagogikk fins det i sånt? Dessuten virker det ikke troverdig. Hvorfor i all verden skal vi lappe sammen skolen med de samme redskapene som har fått den til å stå fram som i beste fall middelmådig.

Det var det. Nå får det være ferie resten av dagen.

Jeg tømmer søndagsmorgenens tredje kaffekopp, slår igjen lap-toppen og bretter sammen avisen der jeg for litt siden skummet gjennom en artikkel av kollega Unni Helland fra Drammen.

Hun anbefaler å bruke tid i ferien til å lese noe av tidligere rektor på Nansenskolen i Lillehammer , Inge Eidsvåg. Få har vel skrevet så mye vettugt om skolen som han. Helland trekker fram ”Tanker ved treklaveret”: Fin som håndbagasje i flyet, eller ved siden av vannglasset på nattbordet, skriver hun Jeg pakker ned ”Den gode læreren” av nevnte forfatter i sekken, sammen med kart, en ostebit og en skvett rødvin og gjør klar for en sykkeltur i nærområdet. Og kanskje i tørrgraset i ei solfylt sørhelling gir den kloke skribenten meg troen tilbake på det jeg driver med.

Les også: http://www.liernett.no/?artikkel=3377

http://www.liernett.no/?artikkel=2717

Fra kjøkkenvinduet søndag, høstferiens første, og klokka er 10.33.

Flere saker fra arkivet

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Drømmen

Niendeklassingene ved Lierbyen skole imponerte medelever, foreldre og sambygdinger

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Kulturblomstring i kulturbygda Lier?

Det kommer et hverdag etter et valg. Vi Høyre vil, tradisjonen tro, følge opp våre saker med mål om å legge fram et politisk regnskap som er i ballanse også ved (...)

Lier sett fra luften

Flott ny gavebok full av detaljrike bilder fra de fleste delene av Lier.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Lierskolen – Per er dårlig til å lese og det er ordfører’n som har ansvaret!

Jeg deltok for et par uker siden på Skolepolitisk konferanse, i regi av KS (kommunesektorens interesse-og arbeidsgiverorganisasjon). Påstanden om Per, ”satt sc (...)

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Rekordoppslutning til Hauern

Rekorden fra i fjor er allerede passert, melder arrangøren

Ukas petit

-er skrevet av Thorvald Lerberg

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

”Da klokka klang”

Sommerutstillingen er et samarbeid mellom Lier Bygdetun, Lier Historielag og Lier kommune, kulturkontoret. Den skal gi et bilde av Lierskolens utvikling og historie gjennom 200 år

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Lier trenger en ny visjon.

Den grønne fargen signaliser så mangt. Jeg har fulgt og deltatt i nok debatter der visjonen blir trukket opp som trumfkort for det aller meste. Spørsmålet er om visjonen virker som en visjon bør virke.

Leder

Den kulturelle skolesekken

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Smilte likevel

Sylling skole, her representert med Julia Isabel Mora Folkvord, Emilie Andrea Dahl og Maren Elisen Braaten måtte gi tapt etter hele ni deltakelser i Nrk Buskeruds gjettekonkuranse.

Samleside for UKM 2007

Her finner du direkte linker til alt vi har lagt ut i forbindelse med ungdommens kulturmønstring 2007

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Fyll, vold og blod i helgen

Det er foreløpig ikke kjent om noen fra Lier var innblandet i de uvanlig mange fyll- og voldsepisodene i Drammen i helgen.

Det er vår -

Syrinen i hagen dufter på sitt beste, og de som plages av vårallergier er like trofaste i sine ritualer som de pleier.

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Et sommerminne - sommer 1

Min sommerferie, min gode venn og kollega, Torger Almaas vil at jeg skal skrive om den

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Lierskaukoden

- og jakten på den hellige Gra(vd)al, presentert av Lierskovens Dramathiiske Selskab

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Mer forvirring på Stoppenkollen

At eiendomsmeglere jukser med populære adresser, viste vi i en tidligere artikkel om Nøste Terrasse. Nå tøyer Dialog Eiendomsmegling sannheten igjen.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Premievinnerne og best i Norge

Dette er trioen fra St Hallvard videregående skole som kan reise på prosjektreise til Uganda i februar

Vellykket Sankt Hallvardspill godt politisk forankret

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud (bildet) framhever dette i sitt innlegg her --

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Merkevaren musikk

Onsdag og torsdag setter niendeklassingene på Lierbyen skole opp musikalen "Drømmen" i skolens gymsal

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Se opp Drammen, her kommer vi!

Dette prosjektet bør falle på sin egen urimelighet! Skriver Jostein S. Hoset i dette ironiske innlegget.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Søker teatersjefstilling

Ekteparet Hanne Brincker Fjerdingstad (37) og Ketil Kolstad (35), som i disse dager flytter til Lierstranda, er blant de ni søkerne til å lede Nord-Trøndelag Teater.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.