Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Rune T. Berg, 25 år gammel erketro liung bosatt på Tranby. For tiden allmennlærerstudent ved høyskolen i Buskerud, avd. Drammen, der han akkurat nå har fullført det tredje året. Er også dels tilkallings- og fast vikar ved Tranby skole.

”Endelig er dagen her som jeg har lengtet etter (…)”. Eksamenslesing- og pugging er nemlig et tilbakelagt kapittel. Slutt på tortur. Overlevde denne gangen også. Livsinstinktet seiret igjen, da den som venter på noe godt som kjent ikke venter forgjeves. FRI, FRANK og LYKKELIG skal livet leves i to måneder til ende. Tvungen faglitteratur erstattes med deilig lett og ikke minst selvvalgt skjønnlitteratur, akkompagnert av en paraplydrink eller tre henslengt i en baden-baden-stol i sommersola. Kan det bli bedre?

Følelsen av kontinuerlig dårlig samvittighet for de nærmeste, som også lider seg gjennom den verste eksamensperioden, kan hives overbord. Målet nå er å ta igjen det sosialt tapte. En kjensgjerning er det jo, som en vis mann en gang sa, at ”vennskap er den beste høyskole din karakter kan få sin eksamen fra”. Akkurat nå er jeg derimot i et emosjonelt vakuum som vanskelig kan beskrives. Hodet er tomt – fullstendig tomt – og det etter å ha vært fylt av alskens teoretisk fagkunnskap. Sannelig en kontrastenes verden!

Fra å ha vært inne til fengselssoning med eksamensbetjenten hengende over seg, til å gjøre akkurat som man vil når man vil føles unektelig merkelig ut i nuet. Med tiden til hjelp må det synke inn – på frifot, på FRIFOT! Hvert halvår gjentas det samme maset. Litt mer hardbarka for hver gang, men endog slår man seg aldri helt til ro med livet innenfor eksamensmurene. Nervøs stemning råder, svetten siler, angsten, panikken og innestengtheten gjør deg desperat – jeg vil ut, leva livet NÅ! Tanken om å rømme langt bort til daglige paraplydrinker på en forblåst stillehavsøy streifer meg om og om igjen, men nei. Den forbanna rasjonelle samvittigheten spiller meg et puss gang på gang. Uansett hva jeg gjør spiller superegoet inn som kontrollerende instans overfor lysten og begjæret. Samvittighetsfange er vel det rette begrepet.

Midt i eksamensperioden havnet jeg også i en skvis av en lojalitetskonflikt. Som treningsnarkoman er det vanskelig å la joggeskoene eller sykkelen stå. Satt og leste, men mentalt var jeg langt ute i skog og mark til stadighet. Skal si det både var mentalt og fysisk belastende for kropp og sjel. Samvittigheten var simpelt hen splittet i to – begge deler er jo tross alt like fornuftige. Lese og trene mener jeg. Det ene bør ideelt sett ikke utelukke det andre, da fysisk fostring beviselig er god mental trening. Inngikk derfor et kompromiss mellom lesing og trening – et kompromiss som viste seg å være, om jeg kan si det selv, et eksemplarisk åndelig håndverk. En skikkelig hestehandel der både-og beseiret enten-eller.

Men så begynte fotball-VM – verdens største idrettsarrangement. Som om jeg ikke hadde nok å stri med fra før! Fanget av lesing og trening skulle jeg nå også slite med det faktum at jeg til vanlig sliter tilværelsen som standhaftig TV-slave under VM. Om det så er Saudi-Arabia mot Tunisia som vises. Huttemegtu – hvordan takle dette? VM arrangeres tross alt bare hvert fjerde år. På den annen side – eksamen har jeg bare en gang samtidig som den avgjør framtida mi. Så hva tror du vant? Samvittigheten selvfølgelig! Fotballen måtte vike for egenaktiviteten og lesingen. Særlig konstruktiv lesing ble det derimot ikke, da jeg stadig dannet meg mentale bilder av hvordan Ronaldinho og co. snurret rundt med Kroatia. I ettertid viser det seg vel at de mentale bildene mine nok var mer underholdende enn selve kampen, men det er i grunn et fett så lenge jeg ikke fikk se angivelig feite Ronaldo dasse rundt på VM-arenaen.

Nå er imidlertid eksamen overstått og bestått! Muntlig eksamen som forresten føles som et tannlegebesøk. Du går og gruer deg dagen lang, finpusser tennene, sitter på venterommet med nervene i høyspenn og tenker: Finner de noen hull denne gangen? Så venter stolen der undersøkelsene foretas. De borer, graver og speiler seg fram angivelig for å få fram ditt eget beste. Heldigvis er eksamenspleierne oppmuntrende og behjelpelige beredt til å sette inn nervøsitetsbedøvende injeksjoner ved behov. Uansett – en ubehagelig pine er det, men lettelsen når du går ut er desto bedre. En vesentlig kontrast er det imidlertid at du gir av deg selv, og får noe tilbake i form av en karakter på eksamen, mens du må punge ut hos tannlegen.

Har jeg ikke sagt det ettertrykkelig nok, så føles ferie og fri fantastisk godt. Nå handler det bare om å fylle den foreløpige vakuumtilværelsen med noe vettugt. Hva det blir, vites ikke nøyaktig pr. nå, men treningsturer i Liers øst- og vestmark må nå i alle fall til skal sjelen vedlikeholdes og pleies etter vårens eksamenstortur. God sommer og ferie til alle, og da til eksamenssliterne spesielt. Det er oss vel fortjent!

Skole

Flere saker fra arkivet

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Det er vår -

Syrinen i hagen dufter på sitt beste, og de som plages av vårallergier er like trofaste i sine ritualer som de pleier.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Sang og glede og fest

Korps og kulturskolen (her storbandet) med solister slo an tonen i Rådhusparken, da været letnet --

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Balanse

Ukens andre petit er ved Rune Elven

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Løpingens mentale rekreasjon, tvang og rus

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Bestekompiser på to forskjellige lag

Lars (tv) fra Frisk, Asker og Simen fra Asker SK har holdt sammen siden de begynte i barnehagen --

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Allers, Tufte og Liungen

Hvorfor er det så lite fotball i Allers og så mye såpe på tv?

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Fortsatt pådriver og ledende

Med sin egen avdeling for frukt og grønt er Mega best på økologisk mat

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Abba i Drammen teater

Lier Ten Sing og Tranby skolekorps tok med seg Abba i teateret og tok publikum med storm.

Tren hos TR1

Hvordan komme fort og effektivt i form?

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

Skal det være en høne?

Ukens petitskribent, Bjørg Ege, forteller her om en markensdag i Messines - en liten innlandsby i Algarve.

Givende og lærerikt

Det sier arrangementsjef Ruben Iversen ved Idrettslinja etter at de 21. St. Hallvardlekene var vel i havn --

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.