Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

Vi var oppe og ute så tidlig vi kunne, på jakt etter raketter. Det var alltid en og annen blindgjenger, og om man la litt innsats i samlingen hadde man som regel nok krutt til et aldri så lite smell. Det var som regel ikke mengden krutt det stod på – det var mangelen på skikkelig lunte.

Vi pleide møtes litt utpå formiddagen for å samle fangsten. De potensielle blindgjengerne ble sprettet åpne, og om det var krutt igjen, ble det samlet i ei stor fyrstikkeske. Så ble denne tapet igjen, og det som fantes av lunte stukket inn ved ett av hjørnene.

Ett år ble bomba noe større enn normalt, og vi ble enige om at det var for risikabelt å smelle den av på åpen gate. Ei tom snøhule ble valgt til prøvesprengingen, og jeg var den heldige som skulle sette av stasen. Om bomba var stor, var lunta desto kortere. Her gjaldt det å komme seg ut og i sikkerhet fort som svint. Jeg tok spenntak mot snøhuleveggen, rev av ei fyrstikk, og ved første tegn til tenning sparket jeg fra mot åpningen.

En kamerat på utsida beskrev dette senere som et skikkelig syn. Først kom hodet mitt, deretter et lysglimt og ei røyksky. Det pep i ørene og vi lurte på om vi virkelig hadde blitt døve denne gangen. Kjeledressen var svart på ryggen, og det luktet av brent hår. Hjemme ventet skjenn og straff som seg hør og bør. Dessverre hjalp ikke straff, og jeg har siden den gang hatt stor glede av ting som smeller.

Da jeg ble gammel nok til å få tak i øl, ble det også lettere å få tak i fyrverkeri. Favoritten var den største typen kinaputter. Disse ble gjerne tapet sammen fire og fire, og passet perfekt til å herpe postkasser. Om man bare har nok øl og fyrverkeri, kan man ha ufattelig mye moro med ei postkasse.

Det fantes også små miniatyr stalinorgel, rakettbatterier med opptil 50 bitte små raketter. I bunn av postkassa finnes det som regel et hull der eventuelt vann skal renne ut. Dette hullet ble brukt til lunta. Så var det bare å lukke lokket, sette en pinne i låsen, sette fyr på lunta og løpe det beina bar. For eventuelt tidligere naboer som skulle bli for å lese dette, vil jeg påpeke at sakene blir foreldet i år, og følgelig ikke kan påtales.

Om noen søte små skulle lese dette og få ideer, vil jeg påpeke at dette er veldig farlig, at man kan få trøbbel senere i livet om man havner i politiets ruller, at det er vanskelig å følge med på skolen om man har fått sprengt vekk fingrene sine eller er blitt døv, og at det er bedre å gi pengene til noen som trenger dem.

Selv skal jeg nok ta det rolig i år. Kanskje en fin film, en pizza og til sengs rett etter fyrverkeriet, eller – sjansen er vel at det blir en smell i år og.  

3 kommentarer

Søndag 30. desember 2007 15:26: Anne
Tror jeg vet hva moren din har tenkt om deg, gutt!
Søndag 30. desember 2007 19:57: Kame Ramann
Kjempebra nyttårsfortelling, men jeg stusser litt over at du skriver: "For eventuelt tidligere naboer som skulle lese dette, vil jeg påpeke at sakene blir foreldet i år, og følgelig ikke kan påtales."

Her foreligger det jo en tilståelse før sakene blir foreldet, så du får ha det hyggelig i den forestående "ferien".

Fra spøk til alvor: Synd om du forlater Liernett etter så mye innsats. Det er jo som en bonde skulle pløye og så for deretter å gi blanke i avlingen. Stå på! Og godt nytt år!
Søndag 30. desember 2007 21:50: Rune Elven
For det første et spark bak til opphavsberettigede av dette grusomme bildet - Det må da være mulig å få til bedre etter nærmere 5 år på kloss hold. Skjerp deg Thorvald.

Til Andersen: Hyggelig at du kommer til å savne meg. Det er som du sier om bonden og avlingen, men når prisene i landbruket er som de er i dag, er kunnskap kanskje mer verdt enn gulerøtter og enkelte ting viktigere enn andre. Jeg er på ingen måte arbeidsledig, så det kommer nok en del fra denne kanten ennå.

Flere saker fra arkivet

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

14 regler for sikker bruk av fyrverkeri

Drammens-regionens brannvesen IKS ønsker nok en gang å minne folk om sine 14 regler for sikker bruk av fyrverkeri:

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Brillefin nyttårsaften

I år får du beskyttelsesbriller med på kjøpet når du skaffer deg fyrverkeri. 700 000 briller deles ut til fyrverkerikjøperne, og hensikten er å få bedre sikkerhet og færre skader som følge av bruk av fyrverkeri.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Brannfare nyttårsaften 2006

Manglende snødekke på hustak, verandaer og i naturen generelt krever ekstra oppmerksomhet rundt bruk av fyrverkeri i år.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Smiler, tross uflaks

Det første finaleheatet endte med krasj for ATV-kjøreren Tor Erik Wam, og i heat nummer to falt lyddemperen på eksospotta ut -

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Støtter fyrverkeriforbud

I 2008 ble det her i landet innført forbud mot privat oppskyting av raketter med styrepinne -

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Røk sjansene for opprykk?

Selv Liungens maskott hang med hodet etter tapet for Kongsberg fredag kveld ----

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Hard ved

Oppunder en fjellknast står ei fjellbjørk --

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ukens petit: "Ode til hengekøya!"

Ukens petit er ved Ingvild Prytz Lerberg, Sylling, student, for tiden i Trondheim.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Til EM i Frankrike

Det ble bare 14 dager hjemme etter USA-oppholdet for Tranby-gutten Olav Lunewski (18), og nå skal han og Jan Rune Fuglerud kjempe mot Europa-eliten i motorcross

Vant sin første pokal

Sylling IF s Jenter 12 reiste hjem med gode minner fra Starum Cup på Toten --

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Imponerende innsats

Hedda Edsberg Stadheim på Sylling volley Gutter 15 var godt fornøyd med resultatene i Blindheimcup i Ålesund i helgen.

Om å være flyktning i Norge

Ser av avisinnslag at hele folkegrupper blir satt i bås. og det er ikke bra.. Det skaper større avstand mellom folk og mindre toleranse for alt som er fremment... Vanlig fornuft sier jo at det finnes både gode og dårlige mennesker blandt oss alle..

Spisse albuer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Stor suksess for Reistad-guttene

Reistad sitt gutter 12-lag spilte i helgen Herulf cup i håndball. Det var guttene sin første turnering hvor resultatene betydde noe, og de ble kåret til vinnere i sin årsklasse.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Åpen scene

På åpen scene sist fredag var det mange bra band – det klart beste var Dead Sheriff fra Drammen. Over hundre tilskuere hadde kommet seg på konsert.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Vekk med julefettet!

Helsestudio har denne uken hatt stor pågang av folk som vil komme i form. Akropolis i Lier har fått mange nye medlemmer.

Brakseier i Norgescupen

Til tross for problemer med bremser, var ATV-kjøreren Tor-Erik suveren på Bjørkelangen i helga.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

2 band fra Lier skal spille i Estland.

Yoyo band og Upps with downs drar snart til Estland for å spille. Bedre ambasadører kan ikke Lier sende til utlandet. Både på og utenfor scenen er dette en praktfull gjeng.

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Øystein tapte

Etter fire runder med hurtigsjakk var det klart - ingen NM-tittel til Tranby.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Takstmannen

- Hvordan utarbeides en takst og hvor stor vekt ilegges lukt, smak og estetisk sans? Det spør Elin Fauske om i Ukens petit.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

Nå er Vista her

Det er fem år siden Microsoft kom med noe særlig nytt på operativfronten. I dag fikk jeg den nye Vista inn på maskina - var det verdt å bruke en dag på å bytte system?

Med kabler, pizza og Cola

- Det er nettopp dette som er noe av sjarmen med å være på et LAN, forteller arex der han sitter ved maskinparken sin på LierLAN

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Burde vært bøtelagt

Lierdagene: Når det er nok av ledige og lovlige plasser, er det vanskelig å unnskylde parkering som er stikk i strid med alle regler og bestemmelser.

Åpen scene!

Nok en gang var det duket for ”Åpen Scene” på Gamle Hegg i kveld - et begrep som blir mer og mer kjent blant bygdas befolkning.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Allers, Tufte og Liungen

Hvorfor er det så lite fotball i Allers og så mye såpe på tv?

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad