Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 4f700713f263153c1e8a6ff1aa91d3ea

Støtter fyrverkeriforbud

I 2008 ble det her i landet innført forbud mot privat oppskyting av raketter med styrepinne -

 Andelen som er positive til forbudet, er økende, og ”alle” mener at forbudet hjelper for å unngå skader som følge av oppskyting av fyrverkeri.

Nær 65 prosent av de spurte i en undersøkelse gjennomført av KLP, svarer at de støtter forbudet som ble innført i 2008.
- Da KLP gjennomførte tilsvarende undersøkelse året etter forbudet trådde i kraft, svarte 56 prosent av de spurte at de støttet forbudet. Det at støtten øker i befolkningen, kan tyde på at flere innser at fyrverkeri kan føre til alvorlige skader både på mennesker og materielle verdier, sier Lars Wiig, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Andelen som svarer at de støtter fyrverkeriforbud øker proporsjonalt med alderen. Mens kun vel 41 prosent av dem i alderen 18-29 år støtter et forbud, er nær 81 prosent av de i alderen 45 til 64 år glade for at nyttårsaften går fredeligere for seg.

- Vi kan jo anta at dette er foreldre med tenåringsbarn, og som er lettet over at de ikke behøver å frykte at barna deres skal ha en uvøren behandling av fyrverkeri nyttårsaften, sier Wiig.

Årsaken til at stadig flere støtter et forbud, henger nok sammen med at befolkningen ser ut til å se at det er en sammenheng mellom oppskyting av fyrverkeri og skader som skjer som følge av uvøren håndtering med fyrverkeri.

- Mer enn åtte av ti som ble spurt, svarte at de tror forbudet har hatt effekt på antall skader. Det er jo veldig bra, for det betyr at nordmenn forstår farene forbundet med bruk av fyrverkeri.
- En annen positiv avklaring denne undersøkelsen ga, var at kun 6 prosent av de spurte svarte at de har kjøpt fyrverkeri i utlandet. Det betyr at nordmenn flest respekterer forbudet og ser verdien forbudet har, sier Lars Wiig.

Visste du at: 

- Dersom du bruker ulovlig fyrverkeri som fører til skade på personer eller eiendom, risikerer du både straff og avkorting i erstatningen fra forsikringsselskapet

- Aldersgrensen for å kjøpe og bruke fyrverkeri i klasse 1b (stjerneskudd og lignende), er 16 år. For alt annet fyrverkeri er aldersgrensen 18 år.

- De fleste kommuner har et generelt forbud mot bruk av fyrverkeri, men gir dispensasjon for bruk på nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.

- Det er opp til hver kommune å bestemme hvor det er tillatt å bruke fyrverkeri. Men bruk i tettbygde strøk, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser er forbudt uten brannsjefens tillatelse.

Forrige artikkel:Nytt tap for håndballguttaNeste artikkel:Tilbakeblikk: Liers serveringssteder
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode