Nissen får grøt i julen
Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.
Uansett hvor nissen reiser rundt i Norges land denne julen, så er han sikret å bli mett. Nærmere 350.000 nordmenn passer på at nissen får grøt i julen hvert år, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Marianne Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no). I tillegg er det over 75.000 som setter ut grøt annethvert år.
De fleste setter ut grøt på julaften, men en god del setter også ut grøten allerede på lille julaften. Og ikke overraskende er det først og fremst familier med barn i husstanden som holder tradisjonen i hevd. Det viser undersøkelsen som er gjort av Synovate (2009) på oppdrag fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no).
Nordlendingene er litt flinkere til å huske på nissen enn befolkningen generelt. 14 prosent av nordlendingene svarer at enten de selv eller en i husstanden setter ut julegrøt til nissen hvert eneste år. Og utvider man gruppen til dem som husker på nissen om enn ikke hvert år, men i hvert fall en gang i blant så gjør 25 % av nordlendingene dette. Like stor omsorg har man ikke i hovedstaden. Her svarer ni av ti at de aldri setter ut grøt til nissen. (89 prosent).
-Nisser og grøt henger litt sammen, i tillegg søker man ofte å skape tradisjoner man får julestemning av. Å sette ut grøt til nissen skaper julestemning og glede for både barn og voksne, forteller Marianne og påpeker at desember er den store grøtmåneden for nordmenn.
I julen spiser nesten hele Norge grøt
Undersøkelsen viser at hele 9 av 10 nordmenn spiser risengrynsgrøt i desember og det er ingen forskjell på fattig og rik. -Grøten har til tider vært forbundet med fattigmannskost, men det er ikke tilfelle med julegrøten. Den har en spesiell status hos oss nordmenn, forteller Marianne.
Nær 8 av 10 nordmenn spiser grøt i desember. Over hver tredje nordmann spiser grøt 3 ganger eller mer i løpet av julemåneden. De unge er veldig glade i julegrøt, og nesten 1 av 4 mellom 15 og 24 spiser koser seg med grøt mer enn fem ganger i desember.
Julaften er den store grøtdagen
På julaften spiser nesten fire av ti nordmenn grøt. Hele 38 prosent svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt, og dette er en spesielt sterk tradisjon på Vestlandet der halvparten svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt. Lille julaften er også en populær grøtdag for mange. Nesten en av fire spiser grøt denne dagen. Det er nordlendingene som er mest glad i grøt kvelden før kvelden.
Hjemmelaget til jul
Ferdiglaget grøt og halvfabrikata på pose har blitt populært, men til jul skal grøten være hjemmelaget. Over halvparten av befolkningen sier de spiser hjemmelaget grøt i julen, mens 23 prosent sier at de spiser halvfabrikat fra pose. Under én av ti sverger til ferdiggrøt til jul.
-En gyllen regel er at den beste grøten får du ved å lage den selv fra bunnen. Det er enklere enn du tror. Dynegrøten er et eksempel på en langkokt risengrynsgrøt. Det er en risengrynsgrøt som settes i ovnen på svak varme i 3-4 timer, en fordel for de som ofte brenner grøten fordi de ikke liker å røre i grøten hele tiden. Siden denne grøten skal godgjøre seg i ovnen på egenhånd er det jo en unik mulighet til å få gjort unna andre ting også, tipser Marianne Antonsen i Melk.no.