Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Uansett hvor nissen reiser rundt i Norges land denne julen, så er han sikret å bli mett. Nærmere 350.000 nordmenn passer på at nissen får grøt i julen hvert år, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Marianne Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no). I tillegg er det over 75.000 som setter ut grøt annethvert år.

De fleste setter ut grøt på julaften, men en god del setter også ut grøten allerede på lille julaften. Og ikke overraskende er det først og fremst familier med barn i husstanden som holder tradisjonen i hevd. Det viser undersøkelsen som er gjort av Synovate (2009) på oppdrag fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no).

Nordlendingene er litt flinkere til å huske på nissen enn befolkningen generelt. 14 prosent av nordlendingene svarer at enten de selv eller en i husstanden setter ut julegrøt til nissen hvert eneste år.  Og utvider man gruppen til dem som husker på nissen om enn ikke hvert år, men i hvert fall en gang i blant så gjør 25 % av nordlendingene dette. Like stor omsorg har man ikke i hovedstaden. Her svarer ni av ti at de aldri setter ut grøt til nissen. (89 prosent). 
-Nisser og grøt henger litt sammen, i tillegg søker man ofte å skape tradisjoner man får julestemning av. Å sette ut grøt til nissen skaper julestemning og glede for både barn og voksne, forteller Marianne og påpeker at desember er den store grøtmåneden for nordmenn.

I julen spiser nesten hele Norge grøt
Undersøkelsen viser at hele 9 av 10 nordmenn spiser risengrynsgrøt i desember og det er ingen forskjell på fattig og rik.  -Grøten har til tider vært forbundet med fattigmannskost, men det er ikke tilfelle med julegrøten. Den har en spesiell status hos oss nordmenn, forteller Marianne.

Nær 8 av 10 nordmenn spiser grøt i desember. Over hver tredje nordmann spiser grøt 3 ganger eller mer i løpet av julemåneden. De unge er veldig glade i julegrøt, og nesten 1 av 4 mellom 15 og 24 spiser koser seg med grøt mer enn fem ganger i desember.

Julaften er den store grøtdagen
På julaften spiser nesten fire av ti nordmenn grøt. Hele 38 prosent svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt, og dette er en spesielt sterk tradisjon på Vestlandet der halvparten svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt.  Lille julaften er også en populær grøtdag for mange. Nesten en av fire spiser grøt denne dagen. Det er nordlendingene som er mest glad i grøt kvelden før kvelden.

Hjemmelaget til jul
Ferdiglaget grøt og halvfabrikata på pose har blitt populært, men til jul skal grøten være hjemmelaget. Over halvparten av befolkningen sier de spiser hjemmelaget grøt i julen, mens 23 prosent sier at de spiser halvfabrikat fra pose. Under én av ti sverger til ferdiggrøt til jul.
-En gyllen regel er at den beste grøten får du ved å lage den selv fra bunnen. Det er enklere enn du tror. Dynegrøten er et eksempel på en langkokt risengrynsgrøt. Det er en risengrynsgrøt som settes i ovnen på svak varme i 3-4 timer, en fordel for de som ofte brenner grøten fordi de ikke liker å røre i grøten hele tiden. Siden denne grøten skal godgjøre seg i ovnen på egenhånd er det jo en unik mulighet til å få gjort unna andre ting også, tipser Marianne Antonsen i Melk.no.

1 kommentar

Onsdag 21. desember 2011 08:45: Frank Svendsen
Koselig nyhet :)

Flere saker fra arkivet

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Hva spiser du på julaften?

Er virkelig Lier ei ribbe-bygd?

Vi besøker Liers spisesteder: Solvang

Ved Garsjø ligger to serveringssteder som spesielt friluftsfolket har glede av. Vi har besøkt Solvang, der grøt er hovedattraksjonen.

O, jul med ditt marked

Folk trosset snødrev og vind for å bli med på det trivelige julemarkedet på Lier Bygdetun i dag.

Kommer Øverskauen-nissen snart

Det var juletrefest på Øverskauen samfunnshus 3 juledag, og barna ventet spent på nissen

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Valstad Gård og Sylling Rideklubb med klubbstevne og juleavslutning

Lørdag 02.12 arrangerte Sylling Rideklubb klubbstevne på Valstad gård fulgt av juleavslutning på Søndag.

Julemarked på Lier Bygdetun

Søndag arrangerer Lier Bygdetun sitt tradisjonelle julemarked ”Glædelig jul” med salgsboder, grøt, musikk og tenning av juletreet.

Bygdetunet er populært

For den som holder seg i bygda i sommer, er det trivelige søndager på Liers tusenårssted.

Nissen, en aktiv Liernettbruker

Den gamle nissen sitter ikke lenger ensom på låven julekveld. Han surfer på nettet og har Liernett som startside.

Stor tilstrømning, tross glatt vei

- Det var såpeglatt utover dagen på veien opp mot Eiksetra. Vi prøvde å strø, men nullføret er vanskelig. Grusen forsvinner. De som var heldige å komme opp fikk en fin dag, sier Turid Avdal, vertinne på Eiksetra

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Norges beste nisse kommer fra Lier

Ble kåret til Norges beste nisse, i knalltøff konkurranse med fire andre nissekandidater.

Så kom nissen

Det var nok høydepunktet, da Lier voksenopplæring hadde juleavslutning på Frogner Menighetshus.

Støtter fyrverkeriforbud

I 2008 ble det her i landet innført forbud mot privat oppskyting av raketter med styrepinne -

Bra besøk tross regnbyger

Anne-Marie Heggemsnes og Frøydis Landsverk holdt ut i regnværet og delte sine kunnskaper med besøkende på Lier Bygdetun under den store hagedagen.

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

JUL I HOVEDBIBLIOTEKET I LIERBYEN

JULEVERKSTED: Det tradisjonelle juleverkstedet i Hovedbiblioteket arrangeres lørdag 29. november (dagen før 1. søndag i advent) kl. 10.00 - 13.00.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

Dyr mat og dårlig utvalg

Avisene skriver at nordmenn burde klage litt mer. Klage eller kjenne oss litt takknemlige? Vi tjener mest og bruker minst på mat, understreker ukens petiskribent Elin Fauske.

Intervjuet toppløper

Liselotte og Stine fra Lier IL intervjuet Trond Iversen under Liersprinten forrige helg og her kan du lese intervjuet

Julaften på to kvadrat

- I disse dager frekventerer vi loft og kjeller - på leit etter pappesker - velfylte av glitter og stas.

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Comeback for juletrefest i Sylling

Førstkommende søndag møtes barn og voksne til gang rundt juletreet, bespisning, trylleshow - og sannsynligvis kommer nissen til aulaen på Sylling skole.

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Fortsatt god grønn jul --

Vandringene de to første juledagene inneholdt møte med Nissen, to unge ryttere, en ung skiløper --- selvfølgelig på rulleski, og rammen var grønne jorder, noe rim og tåkedotter pent pyntet langs Lierdalen.

Nidar Bergene tar til motmele mot lederen om juletradisjoner

Etter å ha øst ut frustrasjon om selskaper som begynner å selge juleprodukter i oktober, tok vi kontakt med Nidar. De tar sterkt til motmele mot beskrivelsen Lier-nett gir av selskapet. Her kan du lese svaret i sin helhet, uredigert.

I dag og i morgen: Loppemarked i Øverskogen

At Øverskogen ligger langt i nordvest og tåken ligger som grøt, legger ingen demper på interessen for helgens loppemarked. Folk strømmer til i stort antall.

Glædelig jul

Bare julesnøen manglet, men rim og litt kulde var en perfekt ramme for en "reise" tilbake i tid for store og små

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Skal det være en høne?

Ukens petitskribent, Bjørg Ege, forteller her om en markensdag i Messines - en liten innlandsby i Algarve.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Nå tennes tusen juletrelys

I løpet av de kommende dagene tennes lysene på minst ti juletrær rundt omkring i Lier.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Romjulstur til fots

Sol og vakkert vinterlandskap gir ro og stillhet langs en sledevei i Øvre Lier.

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Multikulturelt på Menighetshuset

En mangfoldighet av farger, smak og rytmer møtte deltakere, ansatte og gjester på Lier Flyktning- og voksenopplæringssenter, da de markerte siste dag før jul på Frogner Menighetshus på fredag. Det var dans, sang, diktopplesninger og gang rundt juletreet. Det er 11 år siden det første arrangementet av denne type ble arrangert. Den gangen holdt Voksenopplæringa til i lokaler leid av Lier Maskin. På grunn av et økende antall deltakere ble arrangementet flyttet fra Voksenopplæringssenteret på Hegg skole til Frogner Menighetshus for noen år siden. Det har vært svært så vellykket.

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Juletid

- Urbane innslag var fraværende under adventstiden i det gamle Lier, skriver Truls Hallingstad i sin petit denne uka --

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

Det lyser i stille grender

De unge sangerne på rådhustrappa satte de mange fremmøtte i en fin stemning med kjente og kjære strofer.

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Null musikk for den yngre garde

Leserinnlegg av Lars Einar Johansen

Verdens beste barnekor på Vestsida

Det fikk vi høre vi som i år var med å synge og spille julen inn i Sjåstad kirke.

Julebukk

Jeg fikk besøk av en eneste julebukk i romjula.

Turveien er blitt svinesti

Hestemøkk og arrogante ryttere ødelegger turveien mellom Heggtoppen og Kjellstad.

Glede og samhold

Mange måtte ha tak i nissen, da han brøt inn i juletregangen under skoleavslutningen på Lier voksenopplæring på Stoppen i dag.

Tiårig liung med hovedrolle i ”Jakten på juleskurken”

Skuespillertalentet Martine fra Lierskogen får en hektisk førjulstid på scenen i Drammens Teater.

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Julestemningen inntok Lierbyen

Lørdag ettermiddag, en dag på forskudd, ble julegrana tent utenfor rådhuset i Lierbyen.

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Sexmeldinger og paparazzifotografering del av mobilhverdagen

En ny undersøkelse avdekker bekymringsverdige forhold ved norske mobilvaner i Buskerud. Nå ber NetCom folk om å ta større ansvar for vern av egen person.

Julegrantenninger

I år spiller Hennummusikken ved tre julegrantenninger

Ingen nordmenn vil ha jobbene

- De er her av en eneste grunn, de vil jobbe, sier bonde Amund Huseby til Nationen i dag. Han sikter til polakkene og ukrainerne som er avgjørende for gårdsdriften hans.

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

- Nordmenn kjøper kvalitetssykler

Hobbyen er blitt jobb for dansken Lars Kjærulff som gjorde nordmann av seg for 20 år siden, og som gleder seg over at nordmenn velger kvalitet.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Sjåbagos og julegrantenning på Meren

Sjåbagos sang så tårene rant på flere som var på Sanitetshuset lørdag

Klart for Liers store julemarked

Søndag er det julemarked på Lier Bygdetun, en tradisjon som blir mer populær for hvert år som går.

Førjulskonsert med Vice Versa

Onsdag 19. desember synger Vice Versa julen inn i Tranby kirke

Litt trist å si goodbye

Det ble felt noen tårer da fire lierjenter, Mari Smith, Marie Busvold, Henrikke M. Nebell-Green og Kristin Engedal tok farvel med vertsfamilien utenfor lokalet til Eastbourne Rugbyklubb i går

Video: Når nettene blir lange

... og kulda setter inn

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

17. mai på Lierskogen

På Lierskogen startet dagen med gudstjeneste i Lierskogen kirke, før barnetoget gikk en rundtur i nabolaget og endte opp med lek og moro på Heia skole.

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Til Karibien med Norwegian Cruise line

Et cruise for alle aldre

Store og fristende

Henriette Kasta hadde torsdag små problemer med salget av kvalitetsbær fra familiens gård på Sjåstad

Nordmenn best på frivillighet

Frivillighetssentralen og markerer FN s frivillighetsdag med åpent hus onsdag 5. desember

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Villaksen en saga blott?

Sms`n tikker inn på min manns mobiltelefon; "5,5 kg, du kan bare kjøpe flaska", skriver Tonje Evju i ukens petit --

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Historien bak mølja

Mølje er mat, i våre dager lettvint mat, rett og slett ”fast food”. Men det sier man ikke.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Nyttårshåp i et nytt land

Raketter til en verdi av millioner av kroner forsvinner opp i den mørke natten i kveld. Trass i vår rikdom er kanskje gleden kunstig og et overfladisk fenomen hos mange nordmenn.

Seksualisert oppvekst

- Det norske samfunnet blir i stadig økende grad seksualisert, hevder Janicke Karin Solheim.

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

Hogg sine juletrær

En avslappet søndag i kontakt med fjordingen, smaken av varm solbærsaft og lukten av nystekte sveler var en fin opplevelse for barnefamilier på Jutilen Gård på søndag.