Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 64955c4f97552e27ad1cb81ff5ca863d

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

 Frosne nødrop fra Norge begynner å bli vanlig i e-posten. Vi sjekker yr.no flere ganger om dagen og regner ut om det akkurat nå nærmere seg førti graders temperaturforskjell. Vi leser om glatte veier og utforkjøringer, men hvem bryr seg om det når dovne bølger klasker innover strendene og forventningsfulle servitører på formiddagen bærer ut puter til stolene på fortauskafeene?

Sjømannskirken El Campanario julen 2010

I dag er det julaften og kirken venter storinnrykk til de to julegudstjenestene. Midt i kirken står julekrybben. Det er julekrybber i norske kirker også, og det skulle jo på sett og vis bare mangle, for det er kortere vei fra Betlehem til Lier enn fra Betlehem til Malaga.

Julekrybben i sjømannskirken

Julekrybbene har en meget sentral plass både i kirkene og ellers. Det er julekrybber i kirkene, men også andre steder, inkludert utendørs. Folk er opptatt av Jesu fødsel og studerer julekrybbene grundig, mens man lenger nord visstnok heller styrer blikket mot gavene under juletreet. Nå er heller ikke folk i Spania ukjent med julegaver, men etter tradisjonen deles de først ut på trettende dag, ikke på julaften.

Norsk julefeiring i Spania
Sjømannskirken i Calahonda brukes av mange fastboende og turister, men er også et sted der det legges møter kurs og møter.

Kirken er bemannet av et team med 13-14 medarbeidere. De fleste er nordmenn, men Bolivia og Danmark er også representert. De fleste medarbeiderne er på El Campanario fra to til fem år før de er på vei til andre sjømannskirker eller tilbake til hjemlandet. Når diakon Hans Kristian Havgar og kateket Siv Askvig om noen uker sjekker ut etter syv år, venter nye utfordringer i Thailand. Men akkurat nå har hele personalet hendene fulle med juleforberedelser, for kirken har mange flere arrangementer enn gudstjenester, og blant de mange innslagene er julemiddagen klokken seks på julaften. Den blir alltid fulltegnet nær sagt på et øyeblikk.

For selv om spansk julefeiring selvfølgelig dominerer i Spania og Feliz Navidad, Frohe Weihnacht og Merry Christmas høres ganske ofte, er det norsk jul som teller for nordmennene. Bare på 17. mai er utenlandsnordmenn like norske som i julen.

Et av bordene som står klar til julemiddagen

Det kommer åtti gjester til julemiddagen, og ved hver kuvert ligger det noen ark med julesanger. Aller først står ”I’m dreaming of a White Christmas”.

På 1950-tallet, da de fleste bare kjente fjerne land fra atlas og omtale, hadde Jens Book Jenssen stor suksess med julesangen ”Jul på Hawai”, der litt av teksten er ”vi har nok av mat og brød, men vi savner julesnø”.

Blomster og frukt i en hage i nabolaget

Drømmen om en hvit jul lever nok her også, selv om nettnyhetene fra Norge antyder at det ikke er noe å lengte etter akkurat nå. Og det inntrykket forsterkes av en melding mottatt fra Lier for et par dager siden: ”Her var det minus 20, da kona og jeg kjørte i hver vår bil nedover Lierdalen i halvåttetida i dag. Var litt spent om dieseldreven Passat uten motorvarmer starta, fordi jeg etter vedtransport hadde parkert den foran Golfen som kona bruker.”

En "churro" i varm sjokolade fjerner bekymringen over norske vintertemperaturer
Virker det litt kjølig her, så gjør vi som spanjolene og stikker en churro (som er Spanias smultring) ned i en kopp varm sjokolade. Slankekost er det absolutt ikke, men du verden som det smaker. Og som det varmer når sola en gang iblant forsvinner bak en palme.

God jul!

Fortsettelse følger i neste julebrev.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode