Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 189a3903ad6d35a396ad4c4e8946ec9a

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Vakker kveld i Sjåstad kirke. Lunt og vakkert i det strålende kirkerommet, myke og vekkende toner fra galleriet. Der sto Frøydis Grorud med saksofonen. Treblåserne hører naturlig hjemme i kirken. De har noe opprinnelig i klangen, litt mystisk og ikke minst forførende.

Menighetsrådet i Sjåstad skal ha så mange slags takk for at det greier å få kvalitetsmusikere til en kveldskonsert på en vanlig torsdag. Det skapte, om vi så skal si det, høytid i hverdagen.

Frøydis Grorud er jenta som spiller ”alt” i det populære TV-programmet ”Beat for beat”. Nå opplevde vi henne ”live” i kirken, og kan si at hun er vel å god i virkeligheten som på skjermen. Hun lanserer CD- i disse dager. ”Himmeldryss”, en samling åndelige sanger som har betydd mye for henne. Men også for oss i benkene, fikk vi høre, ettersom hun på konserten serverte godbiter fra den.

Fra galleriet kom hun ned til oss med ”Nærmere deg min gud” i sopransaksofonen. Det er blitt vanlig å jasse opp salmene våre, og Frøydis hadde også satt sitt individuelle preg på denne. Det personlige preget og uttrykket kjennetegnet alt hun framførte, og vi tvilte aldri på at hos henne satt musikaliteten i sjela. Geirr Ttveitt i Sjåstad kirke. ”Velkomne med æra” på saksofon. Tveitt forbindes ofte med eldgammel åsatro og forførende magi. Nå lød musikken helt himmelsk. Den påkaller vemod og er full av sårhet og lengting.

Det er flott at musikere trikser litt med salmene. Du lytter mer intenst og blir observant på nye broderier på et fra bunnen av godt håndarbeid.

Vi merket oss pianisten, Torjus Vierli. Her hadde Frøydis en akkompagnatør som var vel verdt å lytte til når fokus en gang i mellom ble flyttet fra henne. Det er mulig jeg tar feil, men så vidt jeg husker trakterte hun tre forskjellige saksofoner og dessuten fløyte. Den brukte hun i samspill med kveldens vokalist, Ingebjørg Bratland.

Bratland akkompagnerte seg selv på gitar, holdt seg mest innenfor folkemusikksjangeren, men framførte også sanger der hun selv hadde laget melodien til tekstene. Vi hadde gjerne hørt mer.

Salmene kom som perler på ei snor. Vi kjente oss igjen og gledet oss over slitestyrken i gamle melodier. Og også over at de så lett kan tilpasses en ny tid uten å miste sin opprinnelige glans og kraft.

Ufyselig vær ute. I kirken var det nesten fullt, mange barn blant tilhørerne. De fikk også sitt og kunne vugge gjenkjennende til en artig og fengende versjon av ”Måne og Sol”. Og den som ikke fikk nok på trsdag, eller som nå er blitt interessert i stifte nærmere bekjentskap med Frøydis Grorud, kan kjøpe Cd- en, "Himmeldryss".