Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Elias Akselsen i Sjåstad kirke

Med Herren som arbeidsgiver. Han er omreisende tater med kofferten full av Det glade budskap. Og han pakker det ut og fyller på med sang og musikk til alle som vil høre.

 Han har en uoppsigelig plass på Herrens lønningsliste, og for det takker han ved å synge åndelige sanger og fortelle hvordan han etter et turbulent liv pga taterstempelet ble frelst og tatt hånd om av Herren. Men at Vår Herre har utstyrt han med spesielle nådegaver som ville gjort det mulig for han å stå helt på egne bein, fikk vi høre, vi som fant veien til Sjåstad kirke søndag kveld.
Hadde han kommet opp gjennom Lierdalen for et par mannsaldre siden og valgt toget,  hadde han sittet i taterkupeen godt atskilt fra andre reisende. Kanskje hadde han blitt hentet på holdeplassen på Landfald og geleidet opp til arbeidskolonien på Bergfløtt som ble drevet av Omstreifermisjonen - som forresten også drev Svanviken arbeidskoloni på Nord- Møre. Der foregikk det lobotomering og tvangssterilisering lenge etter at vi som nasjon hadde reagert med vantro og  avsky på nazismens forbrytelser. Først i år 2000 ba statskirken om unnskyldning for de ugjerningene som i århundrer var begått mot taterne her i landet.
Selv husker jeg mange tatere fra kjøkkenet til mormor der de ofte satt på vedakassa og ventet på matpakka som hun gjorde i stand. Desuten traff jeg  tatere på teglverket som lå i nærheten av der jeg bodde. Dit gikk vi på seine høstkvelder for å samle flasker eller få noen kobberslanter av omstreiferne som varmet seg i nærheten av den store brennovnen.
Søndag kveld sang tateren Elias Akselsen i Sjåstad kirke. All ære til Sjåstad menighetsråd som stod bak konserten. Med sin intense og til tider litt fandenivoldske, men likevel ledige og liketile sang løftet han bokstavelig talt taket i koret, og takhøyden vil aldri bli den samme i en kirke der Akselsen har opptrådt.

På en søndagskveld med nydelig vær, bygda på sitt beste, med intens fuglesang i åsene omkring, prioriterte folk Akselsen. Og ingen angret på det. Jeg synes Hege Sauthon Bjelkarøy i Menighetsrådet samlet det hele da hun etter konserten overrakte Akselsen et knippe jordbærplanter. - Vakkert, vemodig og trist, men aldri uten snert og et glimt i øyet.
Jo, vi merket det vi som satt i benkene. Karismatikeren med et talent så enormt at storsamfunnet verken kunne latterliggjøre eller overse det. Akseslen vartet opp med et stort og allsidig repertoar der Åge Samuelsen var sentral. En sangpredikant ikke ulik han selv, en klovn og gjøgler i det sirkuset Guds skaperverk har utviklet seg til. Han var online med Gud lenge før datamaskinene.
I tillegg hadde Akselsen flere sanger fra Romani-folket, kakteristiske i stilen, med Øst-Europeisk vemod og mollstemning, men aldri søtladne. Så tok han med en ballade av Cornelis Vreeswijk. De to hadde turnert sammen i Sverige. - Vi sang for losji , mat og fyll, sa Askselsen. Og vi klappa.

Sangen til Askelsen er voluminøs, til tider nesten i fistel, og jeg undret meg  på hvor han egentlig hadde den kroppslige resonansekassa til slik stemmeprakt? Og hadde det ikke vært for det ene og det andre, hadde han stått på operascener verden over. Men i all sangen må vi ikke glemme gitarakkompagnatøren. Hos Akselsen smelter sang og gitarspill sammen til en sammensveiset enhet og danner et homogent musikkuttrykk.

Så er vel dette taterens hevn over et samfunn som har påført han og folket han tilhører så store lidelser? Slik er det ikke. Det var heller tanken på tilgivelse som var sentral hos meg da jeg forlot kirken. Og så lenge tilgivelsen får være sentral i merkevarebygginga rundt kirken , er det håp – selv for Kirken den norske.

Jordbær -om ikke så lenge,  og velvalgte ord fra Hege S. Bjelkarøy

Blomster til KJetil Sveaas, sentral mann i bakgrunnen for det meste.

Sidsel Holmin var en av mange som kjøpte bok

Sjåstad kirke

Flere saker fra arkivet

Kulturbegivenhet i Sjåstad kirke

Som nominert til "Spelemannsprisen" ble Elias Akselsen velkjent med sine religiøse taterviser

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Elvis på Sjåstad

”If I can Dream” med The Brothers in Law" og Sylling sangkor slo an i Sjåstad kirke søndag kveld.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Verdens beste barnekor på Vestsida

Det fikk vi høre vi som i år var med å synge og spille julen inn i Sjåstad kirke.

Prest arrestert på 17. mai

Frode Askekjær ble arrestert av politimester Larssen i Sjåstad kirke midt under 17. mai-prekenen.

Big Chief Jazzband og Kor-90 i Frogner kirke

I begynnelsen var ordet, heter det. Men i kirkelig sammenheng har det musikalske tonefølget vært til uvurderlig hjelp for å få budskapet ut til folket. Og selv om nye musikkformer historisk sett ofte ble bannlyst av samtida, trosset de gjerne verbale forbud fra øverste geistlig hold, snek seg opp gjennom plankene i kirkegulvet og tok menighetene med storm. Skal vi si at konserten søndag kveld i Frogner kirke viser at kirken er en grasrotbevegelse?

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Fullt hus i Sjåstad kirke

Over 400 kom for å høre Sjåbagos synge.

Sjåbagoskonsert i Sjåstad kirke

Over 350 kom for å høre Sjåbagos synge

Lier Kammerkor i Frogner kirke

Vakker og stilig førjulskonsert

Stor konsert i Tranby kirke

Søndag holdt Hennummusikken sin tradisjonelle julekonsert i Tranby kirke. Det var forresten to stykker, og fulle hus begge gangene.

Kirkekonsert - Sylling sangkor 30 år

Onsdag var det konsert i Sjåstad kirke med Røyken Pikekor og Hokksund Mannskor som gjester.

Aasmund Nordstoga til Lierskogen søndag

Førstkommende søndag kommer Aasmund Nordstoga til Liers stadig mer populære kulturkirke.

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Sangaften i Sylling kirke

Med Lina Sandel på programmet. Han redder et synkende skip. - Ja, jeg vil gjøre mitt til at salmeskatten blir berget for ettertida. Den representerer ufattelige verdier som går helt tilbake til urkristendommen, og den har fulgt oss opp til i dag. Salmene er kulturbærere som gjenspeiler menneskesinnets mangfoldighet, sier Paul Lillegrfein.

Julekonsert med Lier Kammerkor

Nydelig sang i småformatsjangeren

Stemning i Frogner kirke

Multikulturell begivenhet i Frogner kirke søndag kveld. Korps, kor og bilder på samme scene - samtidig.

Lier Kammerkor med mangfoldig og vakker julekonsert

Jeg har ofte lurt på hvorfor vi liker Kammerkoret så godt.

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

Lier Kammerkor med mangfoldig konsert i Sjåstad kirke.

I snart 30 år har Lier Kammerkor gitt oss julekonserter av ypperste klasse. Årets julekonsert i Sjåstad kirke var ikke noe unntak i så måte. En drøy time med Kammerkoret var i snaueste laget. For repertoaret var så variert og uensartet at vi gikk ut i den mørke førjulskvelden med et ønske om å høre flere variasjoneer over julebudskapet .

Tre kor synger ut

Alle fra Lier - og alle i Frogner kirke

Synger og spiller jula inn i Sylling

Arrangementet har holdt det gående i 29 år - minus ett.

17. mai på Lierskogen

Folket på Lierskogen kunne ta i bruk sin nyoppussede kirke 17. mai

Pilegrimer gikk til Huseby

Heftig regn, minneseremoni og elvefestival kunne ikke hindre 25 vandrere i å gjennomføre en lenge planlagt vandring langs Olavsvegen fra den katolske kirken i Drammen til Olavskilden på Huseby i Lier.

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Julekonsert i Sylling kirke

Orgelkomiteen arrangerte konsert til inntekt for nytt orgel. Med på konserten var sangerne Bjørnar og Maria Spydevold med pianisten, Terje Norum og Sylling Sangkor med dirigent Anne Lise Solheim

Frogner Kirkekor synger jula helt inn

Antakelig den beste ”Glade jul” jeg har hørt hittil i år

Stemning i vintermørket

Sylling Sangkor starter jubileumssesongen med å ta med seg korvenner i bygda og inviterer til konsert i Frogner kirke.

Førjulsfryd

Hennummusikken holdt sine julekonserter i Tranby kirke 2. søndag i advent. Det forventningsfulle publikummet som fylte kirken to ganger, ble ikke skuffet.

Førjul i Sjåstad folkekirke

Det er unga fra Vestre Lier som har kammertonen når jula synges og spilles inn i Sjåstad kirke

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Sangtalentet fra Sylling

Årets vinner av Haugestadstipendet, Ingeborg Soot, sang før hun kunne snakke reint --

Ole Paus til Lierskogen

Fredag 4. mai slår Lierskogen kulturkirke til en skikkelig jubileumsfeiring i anledning kirkens 75 årsdag.

Sjåstad sanitetsforening med støtte til kreftsaken

Og slik gjorde de det. Mannekengoppvisning, med spenstige damer fra egen forening på catwalken akkompagnert av liflig pianomusikk. Sylling sangkor i hver ende av arrangementet. På bordene en samling kaker, bløte og myke, som bare kan oppleves hver gang Sjåstadsaniteten står for arrangementet. Under hver kaffekopp lå egne sanger skrevet for anledningen. Bordene var pyntet med arrangørens logo og friske blomster. Scenegulvet var tettpakket med flotte gevinster, og i salen var ingen stol ledig. Alt var godt annonsert, og arrangementet var bare ett av mange på en tettskreven årsplan. Slik skal det gjøres.

Konsert i Sylling kirke

Mandag kommer den allsidige musikeren, Frode Moltemyr, til Sylling kirke. På repertoaret har han viser, allsanger, country og bedehussanger.

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

I kirken i jula?

Her er oversikten over hva som skjer når og hvor.

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Julevandring og konserter på tredje adventsøndag

Søndag kveld var det var fakkelvandring til Øvre Hval, og det var julekonserter i Tranby kirke. Publikum sluttet som vanlig godt opp om arrangementene.

”SMD” storspilte!

Det var en stor mengde ungdommer som tirsdag kveld ble igjen etter "åpen dag" på Lier Videregående for å høre på konsert med blant andre det lokale lierbandet, ”SMD” Av: Johannes Von Scheiftesweik

Innunder jul i Sjåstad kirke

Sigmund Groven og Iver Kleive gjester Sjåstad kirke og Sjåbagos onsdag 2. desember

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

I kirken i jula?

Her er oversikten over hva som skjer når og hvor

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Sylling sangkor 35 år

Lørdag er det jubileumskonsert i aulaen på Syllling Skole

Babysang?

Har du lyst til å være med på babysang?

”Nytt” orgel i Tranby kirke

August Nielsenorgelet fra 1891 er nå fullstendig restaurert

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Gedigen julekonsert i Tranby kirke.

”De gamle er eldst”, heter det, og den som var på en av konsertene Hennummusikken arrangerte siste søndag i advent, fikk bekreftet denne myten, som ellers kan være høyst tvilsom.

Julekonsertene til Hennummusikken

Hennummusikken tok med seg musikkvenner og et entusiastisk publikum og fylte Tranby kirke to ganger sist søndag.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Drammen Jerns Storband i Sylling kirke

Storbandet spilte gratis til støtte for utbedring av orgelet i Sylling

Med hjertet fylt av velkommen

Det var sånn vi følte det, vi som var til stede, da Ole Johan Stokstad ble innsatt som ny sogneprest i Sjåstad og Sylling i dag.

Katte i grillen.

En kveld blant drømmere, drankere, rustne herrer og noen jenter fra Tranby. Drømmere & Drankere er et lokalt band, med lånte melodier og selvproduserte tekster. Lørdag kveld underholdt de et kravstort og bortskjemt publikum på Tranby pub.

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

I kirken i jula?

Kirkene blir ikke alltid like mye besøkt, men på julaften er det som regel fulle kirker. Her gir vi deg oversikten over kirkene i Lier denne jula.

Klatret ned kirketårnet med prestens velsignelse

Den lidenskapelig klatreinteresserte soknepresten i Sylling og Sjaastad, Ole Johan Stokstad, fikk ungdommene i Sjåstad Ten Sing til å rappellere ned kirketårnet på Sjåstad kirke.

Konserten som ikke vil dø

Tradjazzen har solid rotfeste i Sylling. Slik var konklusjonen etter at Magnolia Jazzband i år besøkte bygda for 15. gang. Først med en svingende kirkekonsert for en mer enn fullsatt kirke, så profankonsert på plenen til Turid og Simen Myhrene.

Juletid

- Urbane innslag var fraværende under adventstiden i det gamle Lier, skriver Truls Hallingstad i sin petit denne uka --

Juleftan

Roen senker seg over bygda. Noen er alt midt mellom gavene og ribba

Vera Henriksen fra Lier med ny CD i Spania

Arne Bjørndal fra ”Det Norske Magasinet” på Costa del Sol har intervjuet Vera Henriksen, som nettopp har spilt inn sin første CD.

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

I tog til katedralen på vestsida

Med lett dis i luften gikk barn fra Egge skole i tog fra Sanitetshuset på Meren til Sjåstad kirke.

I kirken i jula?

Kirkene blir ikke alltid like mye besøkt, men på julaften er det som regel fulle kirker. Her gir vi deg oversikten over kirkene i Lier denne jula.

Biskopen besøkte Oddevall skole

Sjefen over alle sjefer mente en 2 klassing at biskopen var. Det var starten på en fint møte med elevene på småskoletrinnet og biskopen.

Stemningsfull juleavslutning med kulturskolen

I går kveld var det julekonsert i Frogner kirke. I løpet av en drøy time ble det presentert et variert program. Det er mye musikalsk talent i Lier.

En hyllest til sang og musikk

Nina Sveaas (på bildet), leder for Sjåbagos og Per Egil Hovland, tidligere organist i Frogner kirke får Kulturprisen

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Førjulsjarm

Antistress - sjarme - varme og vellyd som beveget. Jan Kristian Hverven og Ingeborg Soot bidro var blant mange som bidro til en fin førjulskonsert i Sylling kirke.

Juletid er kirketid

Skal du i kirken i jula? Her finner du en enkel oversikt

Sang og medaljer

Et lite, men trofast og godt publikum var til stede i Sylling kulturhus da Sylling sangkor holdt sin høstkonsert der søndag kveld.

Bangladesh på Lierkartet.

- Jeg er så glad i Bangladesh. Der får vi vist alle som vil se at arbeidet vi driver nytter. Turid Werrum er kretssekretær KFKUK-KFUM i Buskerud, en organisasjon som har vært engasjert i Bangladesh helt siden frigjøringen på Begynnelsen av 70 tallet. Hun har vært med å sende flere delegasjoner med ungdommer til Bangladesh og hvert år er hun vert for gjester fra det vesle fattige, men akk så folkerike landet øst for India.

Mørk kirke

Siden jeg flyttet til Sjåstad i november, har jeg flere ganger lagt merke til at Sjåstad kirke er mørklagt

Juletrefest på Sjåstad

Roar Skjeggerud underholdt barna med trekkspill, sang og leik

Bli med på Kabaret

Lier Kammerkor setter opp kabareten ”Evig Din?” med forestillinger i Drammen teater 12. - og 13. mai

Kanskje julas mest innholdsrike konsert i Frogner kirke

- og det med bare lokale krefter.

Holmestrand Storband i Sylling

Slikt blir det orgel av

Liunggjengen

Liunggjengen med flott vårkonsert. Den beste noensinne, var det mange som sa

Elvis – sound alike

Søndag kommer Brothers in Law til Sjåstad kirke med forestillingen If I can Dream.Med seg har de Sylling sangkor som også vil ha en avdeling fra eget repertoar.

Overraskelsen kom etter jul

En ny stjerne er født på Liers korhimmel. I hvert fall har den fått ny glans.

Salmekveld i Sjåstad kirkestue

Med Lina Sandell Berg på repertoaret

Konsert med Frogner kirkekor

Frogner kirkekor ønsker velkommen til konsert i Frogner kirke søndag 29. mai kl.20.00

To korps og kor i aulaen på Sylling skole.

Hennummusikken og Glassverket besøkte Sylling sangkor en mandagsettermiddag midt i snøsmeltinga.

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

17. mai-programmet 2010

Grunnlovsdagen er som vanlig fylt av store og små aktiviteter rundt på barneskolene i Lier.

Vice Versa feiret 10 - årsjubileum

Mangfoldig konsert i et fullsatt Haugestad på lørdag