Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Bildet over: Leer Lutheran Church har en sentral plass i det lille samfunnet Leer nord på den sørlige Michigan-halvøya. Stedet er grunnlagt av utvandrere fra Lier, og det er oppkalt etter hjembygda. (Foto: Bjørg Helgerud Andersen)

Linda Pletcher og Leif Christopherson Williams fra Leer hadde lenge ønsket seg en tur til Sylling for å se stedene hvor deres forfedre hadde bodd før de utvandret. (Foto: Thor Sørli)

Berit Furøy og Thor Sørli fra Lier Historielag ble med som guider. Her er Thor Sørlis artikkel om besøket: 

Turen gikk først til Sylling kirke hvor kirketjener Ingrid Myhrene orienterte. Det ble også en tur opp i tårnet. Den ene klokka er fra 1100-tallet og har sin spesielle historie: den har en del hakk som skyldes at det ved sykdom ble det filt spon fra klokka og blandet  i maten, da de trodde det hadde helbredende virkning.

En rundtur på kirkegården avslørte at Linda hadde gjort et grundig forarbeid med slekten før turen til Norge. Hun fortalte at kirken hjemme i Leer minner om Sylling kirke. Hun uttrykte også med bekymring at de opplevde utflytting fra hjemstedet Leer i motsetning til her i Lier.

Ved småbruket Øverby i Øverskogen fikk Linda se det gamle huset hvor hennes oldeforeldre hadde bodd før de emigrerte til USA. Høydepunktet på turen hit var møtet med hennes slektning Nina Larsen som bor i Lauvlia i nærheten av Hornsgårdene. Det ble et stort og gripende øyeblikk for begge to. Nina serverte jordbær og is og Linda fikk med seg en bordstender med Liers kommunevåpen ”Epleblomsten”. Den ble hun meget glad for.

Fra besøket hos Lindas slektning Nina Larsen i Lauvlia, Øverskogen. F.v.: Kari Børmarken, Linda Pletcher og Leif Christopherson Williams, videre Berit Furøy og Nina Larsen. (Foto: Thor Sørli)

Så gikk turen tilbake til Sylling, nærmere bestemt mot Toverud, til Kvisla og Setrang.  Hennes forfedre, som var husmenn, hadde bodd på disse plassene før de reiste fra Norge. På Kvisla er det bare tuftene igjen, men på Setrang er det fortsatt et hus, om ikke det samme.

Dagen ble avsluttet med en tur til Lier Bygdetun hvor Berit hadde gjort i stand en deilig lunsj. Linda var meget takknemlig for måten de var blitt mottatt og tatt vare på under deres besøk i Lier. Masse bilder, inntrykk og ikke minst: å ha fått se stedet deres forfedre kom fra.

Flere saker fra arkivet

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Ny leder i Lier Historielag

Lier Historielag er med sine rundt 600 medlemmer blant Liers største og mest aktive lag og foreninger. På lagets årsmøte i går ble Thor Sørli fra Sylling valgt til ny leder etter Berit Furøy, som ønsket avløsning etter fire år i vervet.

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Bangladesh på Lierkartet.

- Jeg er så glad i Bangladesh. Der får vi vist alle som vil se at arbeidet vi driver nytter. Turid Werrum er kretssekretær KFKUK-KFUM i Buskerud, en organisasjon som har vært engasjert i Bangladesh helt siden frigjøringen på Begynnelsen av 70 tallet. Hun har vært med å sende flere delegasjoner med ungdommer til Bangladesh og hvert år er hun vert for gjester fra det vesle fattige, men akk så folkerike landet øst for India.

Litt trist å si goodbye

Det ble felt noen tårer da fire lierjenter, Mari Smith, Marie Busvold, Henrikke M. Nebell-Green og Kristin Engedal tok farvel med vertsfamilien utenfor lokalet til Eastbourne Rugbyklubb i går

Loffere i fokus

Lofferne var tema på Lier Historielags godt besøkte møte i kveld.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Hyggelig Bangla-kveld på Menighetshuset på Tranby

Lier Ten- Sing åpnet kvelden med frisk og fengende sang. Deretter holdt tre jenter fra koret, Hilde Dokset, Martine Mathisen og Linda Norum et interessant og tankevekkende lysbildeforedrag fra en studietur de var på til Bangladesh for kort tid siden.

200 år siden trollmannen fra Finnemarka ble født

Iver Knudsen ble født 2 dager før Drammen fikk bystatus, og i likhet med byen, ble han behørig feiret 19. juni.

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

1 runde i Krestmesterskap på ATV

I helgen gikk den første runden i Kretsmesterskapet på ATV på Bjørkelangen

Liungen-Asker 1-2 (0-1)

Etter en bra var det en stor skuffelse at vi ikke tok poeng. Vi burde ha avgjort kampen i medvinden, i begynnelsen av 2. omgang, sier assistentrener Hasse Svanberg. Det var teknikk og rutine som avgjorde nok en gang. Marianne Pettersen scoret begge målene Asker og Norges veteran, Linda Medalen, som kom inn som innbytter i en avgjørende fase mener Liungen må unngå de små feilene dersom de skal unngå nedrykk.

Trekker seg

Tre nøkkelpersoner i Lier Historielag ønsker avløsning ved årsmøtet. Fra venstre: Berit Furøy, Truls Hallingstad og Sylvia Foss.

Følg Fløya- Liungen live på Lier-nett

Liungen møter i dag en av gullfavorittene borte. Etter å ha blitt rundspilt på hjemmebane av Team Strømmen for noen dager siden, virker dette å bli vanskelig. Dog avgjøres ikke fotballkamper på papiret. Følg kampen live her...

Ridetur ved foten av Hørtekollen

Ekteparet Thorleiv Holst og Nina E. Johnsen nøt det fine været på 1. juledag sammen med hestene Daria og Carlo.

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Glædelig jul på Bygdetunet

Helge Justad og hesten var en av mange som bidro til fin førjulstemning for tre-fire generasjoner i dag

Likemenn for de thyreoideaopererte

Norsk Thyreoideaforbund ønsker likemannsgrupper for dem som er operert for skjoldbrukskjertelkreft. Skjoldbrukskjertelkreft er en spesiell kreftsykdom som utgjør ca 1 % av de nye krefttilfellene hvert år. I Norge betyr dette 200 nye tilfeller årlig. De fleste er kvinner.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Starter 17. maifeiringen på forskudd

17. mai i gamle dager i Lier er tema på Lier Historielags møte i morgen.

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Tone Irene Røssum spiller i Åmot Kirke

Stemningsmusikk i romjula.

Koste seg under marsjen

Per Hægstad og de andre i Turistforeningen gjorde nok en gang en fin jobb på drikkestasjonen på Saga. - Men 150 var et skuffende antall, sa Hægstad til Liernett

Sjåbagoskonsert i Sjåstad kirke

Over 350 kom for å høre Sjåbagos synge

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Verdens beste barnekor på Vestsida

Det fikk vi høre vi som i år var med å synge og spille julen inn i Sjåstad kirke.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Veteran med tid til alle

Guttorm Heldal, blant Norges beste skihoppere på 60- og 70-tallet, tok seg tid til en prat med skitrimmer Bjørg Sørli Olsen fra Sylling og andre etter målpassering.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

Øverskogdagen 2009

Tradisjonsrikt arrangement med korpsmusikk, dyr, natursti og dans på samfunnshuset i Øverskogen

Møtte Kronprins Haakon

Adiam Misagha (tv), bosatt i Lier, viser bildet av seg selv og kronprinsen nær Galdhøpiggen til to klassevenner ved Lier voksenopplæring.

Klokka 20.00 - 10.09.07- 2007

Valglokalet i Sylling stenger

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Liunger på Ullevål

Det var god stemning bland liungene som hadde tatt turen til Ullevål for å se Vålenga-Strømsgodset.

Årets første tap

Det glapp for Lier Cats i de to siste periodene i dagens førstedivisjonkamp i innebandy

Tilbakeblikk: Sognepresten vant

Da Liernett avsluttet serien om Liers spisesteder, ba vi leserne si hvilket sted de foretrakk. Det fikk matnyttige konsekvenser for Syllings sogneprest.

Stemningsfull kulturnatt

Liunger som ønsket å få med seg det meste rakk neppe alt ,og det gjorde heller ikke Liernett. Men vi bringer her en rekke bilder fra en rundtur fra klokka 19 til klokka 22.

Sprudlende åpning

I går ettermiddag ble Sylling Brygge åpnet på Svangstrand.

Kanada rundt - resultater

Kanada rundt ble i går arrangert for 25. gang. Her er resultatene fra gårsdagens dyst.

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Resultater Kanada Rundt 2009

Komplett resultatliste for den 29. utgaven av Kanada Rundt

Berit – den utrettelige

Berit Dahl Soltvedt stiller opp når hun kan, og det er ofte. Denne helgen sitter hun i Frogner menighetshus med ny bok på bordet og ”tegneserie” på veggen.

Jul på stasjonen

I snart ti år har Bente Skiaker drevet butikk ”Lille stasjon” i Lierbyen. Butikken har vært et ressurssenter for alle håndarbeidsfrelste som gjerne vil ha gode ideer, gode materialer og et nødvendig puff for å gjøre noe håndfast ut av en ide.

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

Norges cup 2 runde på ATV i Mosjøen lørdag 14 juli

I helgen gikk startskuddet for den andre runden i Norges cup på ATV i Mosjøen

Nøt du juleferien?

Nina Stadheim, vallaken islandshesten, Albert 16 år sammen med hunden Mira nøt juleferien og desemberdagen, innhyllet i solstråler.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Spente og optimistiske

Førstkommende helg braker det løs med høstens friskeste arrangement i Lierbyen. Da arrangerer nemlig Togpuben festivalen " Nede på stasjonen"

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

Fornøyde målscorere

I sin femte seriekamp ble det storseier til Lier Cats --

Alle veier fører til Tranby kirke

Skolene Hallingstad, Hennummarka og Nordal går i samme tog 17. mai, fra Hennummarka skole til Tranby kirke.

Liunger en søndag i april

Hvor er det liungene gjør av seg en søndag ettermiddag når gradestokken nærmer seg 20 grader i solveggen?

Høstens våteste eventyr

En stor flokk trosset styrtregnet og fikk fine opplevelser i Sylling.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Opplev Berit Ås!

Torsdag 25. september kommer den 80 år gamle kvinnesaksforkjemperen og den første kvinnelige partileder til Papirbredden i Drammen

Møttes igjen

Er man født og oppvokst på Øverskauen, da føler man ofte en dragning tilbake til røttene ved den gamle skolen --

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Fire tusen Jordbær-eventyrere

Jordbæreventyret ble arrangert i Sylling for tredje gang med stor suksess og i strålende vær.

NRK besøkte obelisken på Gjellebekk

Det er ikke ofte at Lier oppnår plass hos NRK, men i går fikk obelisken ved Gjellebekk et åtte minutters innslag i beste sendetid.

Jordbærkonge, hekser og troll i Sylling

For fjerde gang var det eventyrstund da Jordbæreventyret inntok bygda øverst i Lier.

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Resultater fra Kanada Rundt

Fullstendig resultatliste for Kanada Rundt 2007

Jazzfolket i Sylling inviterer

Magnolia jazzband med solist Anne Marte Slinning spiller i Sylling kirke tirsdag kveld.

Angrepspillet reddet årets første seier

-- Det var en uvant plass, sa debutanten Miriam Muntaz om midtbanerollen. Hun var gledesstålende etter kampen. Miriam har flere ganger før møtt Liungen. Sørlendingen har nemlig spilt for både Donn og Larvik, før hun gikk til Røa. I Røa ble det lite spilletid. Hun er på utlån og ”betalte” godt for seg med aggressivt og godt midtbanespill. Hun smilte om kapp med hurtige Bettina Jevne som også scoret sitt første seriemål i Liungen. Sammen med veteranen Ingunn Sørum var trioen stadig på farten og skapte panikk i Kattems forsvar. Men nok en gang slapp de inn alt for lette mål, til trenernes store fortvilelse. I snitt har laget nemlig sluppet inn nesten fem mål i hver kamp.

Norges cup 3 runde på ATV i Molde lørdag 25 august

I helgen gikk startskuddet for den tredje runden i Norges cup på ATV i Molde. Helgen samlet hele 132 startende av stort og smått

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Spilleglede i Syllinghallen

Det var håndballåpning i helga. Sylling IF s jenter 11 gjennomførte sin to første kamper-

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Veteranbilløp gjennom Lier

På lørdag ble veteranbilløpet fra Sandvika til Sundvollen arrangert for 50 gang. Brukbart vær og mange flotte biler gjorde dette til en opplevelse også for publikum.

422 forsøkte seg, men bare en var best

Lier Historielags gjettekonkurranse er alltid et populært innslag på Lierdagene. I år benyttet 422 anledningen til å velge blant tre alternativer bruksområder for hver av ti utstilte gjenstander.

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Hodet bruser og pulserer

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Blir du med fra start?

Vil du være med fra starten på reisen gjennom Lier i kulturnatten, må du møte opp på Gamle Stasjon ----

Lærerne til massiv kamp mot Kommunenes Sentralforbund.

Streikerett, likelønn og lønn for kompetanse var viktige kamprop for de flere enn 110 lierlærerne som i går deltok på Udanningsforbundets massemønstring mot KS` lønnsdiktat i Oslo.

Lier Cats var effektive

- Dette var en meget god start på det nye året, rapporterer Ingunn B. Sørum (på bildet) etter dagens seier.

Opplevelser og historikk

En tur opp Asdøljuvet byr på både naturopplevelse og historisk innspill.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

En hyllest til sang og musikk

Nina Sveaas (på bildet), leder for Sjåbagos og Per Egil Hovland, tidligere organist i Frogner kirke får Kulturprisen

Gjenoppfrisket 9. april 1940

Krigshistorie, fotokonkurranse og musikkinnslag var hovedelementene på historielagets bra besøkte årsmøte i går kveld.

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Trosset kulden

Daglig leder i Turistforeningen, Henning Hoff Wikborg, møtte unge Eivind Fossum Udby og Arvid Udby etter at de hadde gjennomført Familehauern fra Eggevollen.

Kultur til Landhandel

Sesongens andre kulturminnetur, i regi av Lier kommune og Lierbygda O-lag går til Nedre Skustad Landhandel på Friluftsmusèet ovenfor Spiralen.