Fant røttene i Lier
For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.
Bildet over: Leer Lutheran Church har en sentral plass i det lille samfunnet Leer nord på den sørlige Michigan-halvøya. Stedet er grunnlagt av utvandrere fra Lier, og det er oppkalt etter hjembygda. (Foto: Bjørg Helgerud Andersen)
Linda Pletcher og Leif Christopherson Williams fra Leer hadde lenge ønsket seg en tur til Sylling for å se stedene hvor deres forfedre hadde bodd før de utvandret. (Foto: Thor Sørli)
Berit Furøy og Thor Sørli fra Lier Historielag ble med som guider. Her er Thor Sørlis artikkel om besøket:
Turen gikk først til Sylling kirke hvor kirketjener Ingrid Myhrene orienterte. Det ble også en tur opp i tårnet. Den ene klokka er fra 1100-tallet og har sin spesielle historie: den har en del hakk som skyldes at det ved sykdom ble det filt spon fra klokka og blandet i maten, da de trodde det hadde helbredende virkning.
En rundtur på kirkegården avslørte at Linda hadde gjort et grundig forarbeid med slekten før turen til Norge. Hun fortalte at kirken hjemme i Leer minner om Sylling kirke. Hun uttrykte også med bekymring at de opplevde utflytting fra hjemstedet Leer i motsetning til her i Lier.
Ved småbruket Øverby i Øverskogen fikk Linda se det gamle huset hvor hennes oldeforeldre hadde bodd før de emigrerte til USA. Høydepunktet på turen hit var møtet med hennes slektning Nina Larsen som bor i Lauvlia i nærheten av Hornsgårdene. Det ble et stort og gripende øyeblikk for begge to. Nina serverte jordbær og is og Linda fikk med seg en bordstender med Liers kommunevåpen ”Epleblomsten”. Den ble hun meget glad for.
Fra besøket hos Lindas slektning Nina Larsen i Lauvlia, Øverskogen. F.v.: Kari Børmarken, Linda Pletcher og Leif Christopherson Williams, videre Berit Furøy og Nina Larsen. (Foto: Thor Sørli)
Så gikk turen tilbake til Sylling, nærmere bestemt mot Toverud, til Kvisla og Setrang. Hennes forfedre, som var husmenn, hadde bodd på disse plassene før de reiste fra Norge. På Kvisla er det bare tuftene igjen, men på Setrang er det fortsatt et hus, om ikke det samme.
Dagen ble avsluttet med en tur til Lier Bygdetun hvor Berit hadde gjort i stand en deilig lunsj. Linda var meget takknemlig for måten de var blitt mottatt og tatt vare på under deres besøk i Lier. Masse bilder, inntrykk og ikke minst: å ha fått se stedet deres forfedre kom fra.