Kontaktskapende fest
Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.
Noen av den ”harde kjerne” er ikke alltid lett å få tak i. Stadig på farten, ofte utenfor rekkevidden av fasttelefonen på Bygdetunet. Så hva passet ikke bedre enn å utstyre noen av den faste staben med mobiltelefoner, enten de heter Aasmund , Berit eller Truls.
- Jeg synes ikke det er lenge siden jeg var til stede på 30 års jubileet, sa ordførereni hilsningstale. Hun understreket lagets viktige arbeid i lokalsamfunnet.
I løpet av denne fredagskvelden fikk de vel 50 festdeltakerne en elegant og nokså representativ gjennomgang av lagets 40 år. Kjente profiler i laget som Harald Saue, Andreas Hørthe og Knut A. Andersen, og dagens leder Berit Furøy ”eide” publikum, enten det var i form av humor, i verseform eller i filmformat.
Markante personligheter som, for eksempel, en av stifterne Audun Lie, forfatter Per Grimsrud, altmuligmann og lokalhistoriker Erik C. Holm, den daglige "vaktmesteren" på Bygdetunet Aasmund Lyhus , Truls Hallingstad som er tekstforfatter til Lierkalenderen og styreleder av stiftelsen Bygdetunet, og ”dugnadsleder og pådriver Guro Lausund ble nevnt som svært betydningsfulle i flere faser. Per Grimsud, Erik C. Holm og Guro Lausund er borte, men sammen med de andre som er nevnt ovenfor har de vært med å legge grunnlaget for det som i dag er en av Lier kommunes største foreninger med sine vel 600 medlemmer.
Styreleder for Stiftelsen Bygdetunet Truls Hallingstad var veldig fornøyd med kvelden. – Jeg liker jubileer, sa Truls og kunne smile bredt etter å ha mottatt den store sjekken til Bygdetunet på 400 000 kroner fra Historielaget ved leder Berit Furøy.
Gode historier og flotte taler til tross, kveldens høydepunkt ble Knut A. Andersens film. – Det skulle være en overraskelse før desserten, annonserte Ingeborg Rivelsrud før middagen. Andersen er en formidler av format. Vi fikk være med på ”en reise” i bilder med tidsriktig bakgrunnsmusikk og med avdempet kommentarer av regissøren.
.
”Et dykk i tid”
Vi ble gidet over snødekte jorder på 70-tallet til dagens Bygdetun. Det ble fine tilbakeblikk. Kjente ansikter og kjente kulisser rullet over lerretet. Bygdetunet reiste seg med utsikt over Lierdalen..
Men filmen ga også en nyansert gjengivelse av virksomheten til laget, enten det var salg av kalendere, turer til Finland og Danmark, og minnemarkeringer av oberst Heg, der "selebre" gjester og og etterkommere av Heg var filmet.. Filmen bør sees av et langt større publikum og bør være med i lierskolens pensum.
Olav Garås takket for maten. Den var som vanlig velsmakende, servert fra Haugestads utmerkede kjøkken.
Festen ble elegant og humørfylt ledet av kveldens toastmaster Ingeborg Rivelsrud
Styret i jubileumsåret. Fra venstre: Knut Enger, Ingebjørg Dahle, Aasmund Lyhus, Berit Furøy, Truls Hallingstad, Sylvia Foss og Osmund Gilje. Helge Nybakken var ikke tilstede.
Under sees noen av kveldens aktører --