Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.
Det er lenge siden den første kulturminnedagen. Dagen er en årviss tradisjon, og har etter hvert blitt verneverdig og derfor et kulturminne i seg selv. Men det betyr ikke at den skal være fredet, og at innholdet i den er urokkelig og uforanderlig.
Hos oss er kulturminnedagen i det siste blitt knyttet til Bygdetunet. Og det er bra, en sikker suksess. Stedet vil alltid være en god ramme om nærmest hva som helst av festlige anledninger i bygda. Og det med en rutinert og stå-på orientert bemanning som sørger for at alt er der det skal være til rett tid.
Truls Hallingstad, formann i Stiftelsen Lier Bygdetun, kunne etter noen innledende ord overlate velkomsten til ordfører Ulla Nævestad som ga et historisk tilbakeblikk på begrepet fritid. Ettersom vi var i Lier, falt det naturlig for henne å nevne John Willy Jacobsen, og hvordan han bruker mye av fritida si til å skrive om hvordan liungene gjennom tidene bl.a. har brukt fritida si.
Solveig Kristiansen, prest i Frogner kirke, hadde blitt bedt om å stelle i stand en økumenisk gudstjeneste og hadde fått med dansere fra Vietnam og Burma til å opptre under gudstjeneste. I prekenen satte hun begrepet fritid inn i en mer åndelig sammenheng og snakket interessant om frihet fra og frihet til. Hun vektla menneskets frihet til på å velge og ettersom Solveig er den hun er, kom om hun med noen klare anbefalinger i sakens anledning. Begge gode oppvarmere, og vi som hadde møtt tidlig på Bygdetunet, fikk stemt sinnet mot det som skulle skje denne høstdagen.
Mange av de kjente bodene var på plass. Vaflene smakte, dreierne dreide, husfliderne spikket og pomologene solgte epler og plommer. Den nye eplemosten brygget på epler fra artssamlingen, smakte så søtt som most pressete av epler fra en sørvendt skråning skal.
Vi var innom et foredrag av Gunnvor Rishovd om bosetningen i Finnemarka og ble forsterket i troen på at det er mye ugjort i forhold til finnene som kom dit for mer enn 350 år siden.
Hvis målgruppen for dagen var ment å være liunger på 55+, var dagen et blinkskudd.
Nå sèg det riktignok inn en del barn i løpet av dagen, og hesten til Helge Justad hadde noen travle runder med fornøyde unger på vogna. Dølehesten har forresten blitt et kulturfenomen. Nesten hver søndag er den til stor glede for unger i bygda og forteller ved sitt blotte nærvær om forskjellen på før og nå.
Vi hører det skal være mangel på kandidater til årets kulturpris. Burde ikke den firbeinte sliteren være en god kandidat? Det ville nok ergre de store , men mange, mange små ville det more, for å si med en lett omskrivning av Johan Herman Wessel.
Takk til Thorvald Lerberg og Liernett for fint referat fra enda en vellykket kulturminnedag på Lier Bygdetun. Jeg har ingen andre kommentarer til referatet, men har noen egne synspunkter på det populære arrangementet.
I motsetning til det mange tror er det ikke slik at kulturminnedagen bare kan arrangeres på ett sted i hver kommune. Tvert om er det fritt fram for enhver å markere dagen på den måten og det stedet man ønsker. Sånn sett kunne Lier hatt både fire og fem eller enda flere markeringer av kulturminnedagen, men alt tyder på at det er arrangementet på Lier Bygdetun som er og blir publikumsmagneten.
Kulturminnedagen har – med ett eneste unntak – vært arrangert på Lier Bygdetun siden 2000. Det er skapt en tradisjon som utvilsomt bør vedlikeholdes og utvikles, og ikke minst har diverse arrangører fått rutine med å gjennomføre alt som må til for å få et så stort arrangement til å gå bra. Det er som kjent ikke nok at noen tar en beslutning om at det skal være kulturminnedag, og så går alt av seg selv.
Tross uvennlig vær var årets kulturminnedag godt besøkt, og Drammens Tidendes vurdering av besøkstallet var mildt sagt beskjedent. Det virket dessuten som om folk oppholdt seg lenger på tunet enn ellers, og årsaken er vel at det var enda flere utstillere og andre aktører som trakk oppmerksomhet. Litt overraskende var det mange utstillere som ikke hadde kommet med i det trykte programmet.
Blant mange positive inntrykk kan nevnes at sceneplasseringen var forbedret og at det var profesjonell kontroll med mikrofon og lyd. Hennum-musikken var i toppform, og folk lot i det hele tatt til å stortrives med alt fra økumenisk gudstjeneste til epleplukking.
- Men hva slags vaffeljern har de fått seg her, spurte en sulten besøkende. Han hadde aldri sett så små vaffelplater før, og jeg er stygt redd han har rett.
Det vil alltid være et forbedringspotensial, men heldigvis er vi blitt vant til at forbedringene kommer kontinuerlig. Jeg gleder meg allerede til neste kulturminnedag på bygdetunet.
Onsdag 17. september 2008 16:43: Thorvald Lerberg
Knut A. Takk for konstruktiv og og informativ kommentar. Jeg mener vi arrangerte kulturminnedag i Sylling i 1997. Et på alle måter vellykket arrangement. Men jeg jeg mener også å huske at dagen har vært markert siden 1991. Hvor var så den første kulturminnedagen i Lier?
Torsdag 18. september 2008 07:47: Knut A. Andersen
Det kan være nyttig å se hva "Den norske kulturminnedagen" skriver om kulturminnedagens opprinnelse på sine egne nettsider: "Europarådets Kulturminnevernkomité (CDPAT), tok i 1985 initiativet til en felles kulturminnedag. Fra 1991 var de europeiske kulturminnedagene, EHD, fast etablert. De ble svært populære og arrangeres i de fleste medlemslandene hver høst i september.Siden 1999 har de vært et fellesprosjekt for Europarådet og EU.
På initiativ av Miljøverndepartementet og Kulturdepartementet ble Den norske kulturminnedagen markert for første gang i 1993 og har siden 1996 vært en fast årlig markering."
Dermed er det selvfølgelig ikke oppklart når kulturminnedagen første gang ble markert i Lier, men jeg satser på at folk med god hukommelse kan si både når og hvor. Kanskje kulturkontoret har svaret.
Torsdag 18. september 2008 13:10: Thorvald lerberg
Liernett beklager.Vi beklager at Høgdaringen og Hennummusikken ikke ble nevnt med navns nevnelse i førsteutkastet til artikkelen om Kulturminnedagen. De er ikke alene om å bli utelatt. Men det fins noen vi tar for gitt er til stede hver gang Bygdetunet inviter er til et eller annet. Sånn skal det ikke være, men det har lett for å bli sånn. Nå er både dansere og blåsere godt representert i billedgalleriet, og vi håper leserne der vil bruke litt ekstra tid på de mange "glemte"kvinner og menn blant bygdas trofaste kulturbærere.