Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 83dccca01fe0b22e101936fecd705056

Anne Karin Nygård på Bygdetunet

Engasjerende innlegg av Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske kvinners sanitetsforening, på "Medlemsdagen" på Bygdetunet sist lørdag.

Det var en gang da jeg nærmest kom i lykkerus når telefonen ringte seint fredag kveld med beskjed om at det ble dugnad morgenen etter: ”Skaff så mange som mulig og sørg for å være på jobb halv åtte". Alle som stiller seg undrende til en slik reaksjon burde hørt generalsekretær i Norske kvinners sanitetsforning Anne Karin Nygårds tale på "medlemsdagen" på Bygdetunet lørdag.

Hun snakket varmt og engasjerende om frivilligheten, om det som er utpekt som det mest typiske norske ordet, dugnad. Hun tok utgangspunkt i egen forening og ga et ryddig og historisk tilbakeblikk fra hvordan foreningen hennes  tidlig på 1900 tallet gikk fra å være  en kamporganisasjon som kjempet for Norges selvstendighet og kvinners rettigheter, til å bli en organisasjon som markerer seg på mange områder i samfunnet. Først og fremst der det kreves omsorg, og det bokstavelig talt helt fra vuggen til graven.

Men hun snakket også på vegne av alle som driver ideelt frivillighetsarbeid i landet vårt. Det dreier seg egentlig ikke om kroner og ører, selv om de tusenvis av frivillige organisasjonene hvert år tilfører samfunnsøkonomien enorme beløp. Det handler om andre verdier. På hvilken grunn skal vi tufte demokratiet vårt. - Vi vil være en motvekt til markedskreftene, sa hun. – Og samtidig et korrektiv til det offentlige. Vi skal være en viktig del av den samarbeidsstrukturen som er så vesentlig i samfunnet.  Sammen med offentlige etater og det private næringsliv vil vi være med på å om å utforme samfunnet. Uten frivillighet vil vi få et kaldere samfunn.

Det fins verdier som ikke kan kjøpes, og Nygård bergrunner det med å slippe ut et nytt knippe honnørord: Ansvarlighet, engasjement og handlekraft. - Men samfunnet har forandret seg og vi er nødt til å bruke vår historiske tradisjon som inspirasjon for fornyelse. Dessverre har mediebildet i altfor stor grad vært preget av striden rundt spilleautomatene og en del foreningers avhengighet av dem. - Nå må vi forandre fokus, kjempe for momsfritak på våre tjenester og ikke minst rope et varsku når det gjelder anbud i forbindelse med omsorgstjenester.

Organisasjoner som har lange tradisjoen og unik erfaring på på omsorgsmarkedet blir skviset ut til fordel for aktører som kan vise til støtrre kostnadseffektivt i kroner og ører. Dette var pep - talk  til alle dukgnasarbeidere i kommunen som vurderer å betale seg ut av det hele og bruker tida til noe annet.

Frihet i det små, enighet i det store og kjærlighet i alt. Bare ord? Kanskje det er på tide å kalle en spade for en spade og ta budskapet på alvor.

Flere  artikler fra dagen følger mandag og tirsdag

Les også: http://www.liernett.no/?artikkel=3332

Anne Karin Nygård sammen med sanitetssøstre på lokalplanet

Forrige artikkel:Godt nyttår! Enig……?Neste artikkel:Romjulsmusikk
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode