Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

- Verden er faktisk "ingen dans på roser". Nå har det alt gått seks måneder siden Norge ble rammet av den verste katastrofen vi har hatt i vårt land i fredstid. Vi har igjen blitt minnet om smerten og savnet som alle de etterlatte og mange av de overlevende må leve med i lang tid fremover.

For oss som ikke ble rammet direkte er det så lett å tenke at, nå må vi gå videre og ikke dvele ved sorgen. Vi må se fremover og ha fokus på dagens oppgaver.

Avisene har igjen beskrevet tragedien og nyttårskavalkadene i TV og aviser har vist oss på ny hvor mye smerte som ligger bak rehabilitering og trening for å vinne livet tilbake for alle dem som ble hardt skadet.

Som nasjon må vi alle stå sammen og bære smerten som vi alle er blitt berørt av gjennom ugjerningen som ble gjort disse ettermiddagstimene fredagen i juli 2011. Vi må aldri glemme smerten dette påførte uskyldige unge mennesker og deres familier.
Det er for tidlig, at mennesker frarøves livet før det faktisk er begynt, hører vi ofte sagt i debatten, som også kommer til å øke i styrke og detaljnivå når saken kommer til doms til våren. Rettsoppgjør og plassering av ansvar og skyld er viktige momenter i helingsprosessen for å kunne gå videre. Et helt folk trenger å vite at rettsaken går riktig for seg og at gjerningsmannen får den riktige behandlingen i ettertid.
For oss som har vokst opp i etterkrigstiden er 22. juli den verste hendelsen som har rammet Norge. Men for de eldst i samfunnet vårt har nok mange opplevd hendelser tidligere som er vanskelige å sette ord på i dag fordi mange ikke forstår!

Jødenes skjebne

Den som er historisk interessert har lest om hva som skjedde i vårt eget land under krigen. Det er ikke mulig å sammenligne hendelser. De skal heller ikke sammenlignes, men jeg tror at smerten kan være den samme selv om det er mange år imellom hendelsene.

Jeg har ofte tenkt på hvordan det var å være nabo eller god venn den dagen norsk politi gikk rundt i norske hjem og hentet jøder som alle visste skulle sendes med Donau til Tyskland. Ryktene gikk om at de ble gasset i hel når de kom til Tyskland! Det må ha vært en grusom hendelse. Uskyldige mennesker som ikke hadde gjort noe galt. Barn og unge som brutalt ble trukket ut av husene sine og plassert i transportvogner og lastet om bord i båten som skulle frakte dem til Tyskland.

Jeg har selv ved flere anledninger besøkt tilintetgjørelsesleirene i Tyskland som ligger tett i tett både i Tyskland og i Polen. En gal manns verk å sette noe slikt i system. Brutal myrding over lang tid.

I vår tragedie fra 22. juli følger det en rettsak og ansvar kommer til å bli plassert. Det er et viktig moment i oppgjøret etter terror i et moderne samfunn.

Jeg har i den senere tid hørt at stemmer i vårt samfunn har antydet at det ikke har vært gjort noe verbalt oppgjør fra norsk side, når det gjelder norske politifolks handlinger under krigen, overfor den jødiske norske befolkningen. Noen har også faktisk antydet at statsministeren burde bedt om unnskyldning overfor det Mosaiske trossamfunn i Norge. Om dette kommer til å skje - må vi bare vente på! Oppgjør og ansvarstagen er viktige frihetspilarer i tilgivelsesprosessen mennesket trenger for å kunne reise seg igjen.

Jeg ble faktisk rørt og glad i dag da jeg kunne lese i en avis at 100 representanter fra mange tyske kirkesamfunn, organisasjoner og privatpersoner deltok i en minnemarkering ved Minneveggen i Yad Vashem i Jerusalem. Disse deltok i markeringen for å vise sin avsky med nazistenes grufulle gjerninger overfor jødene og gi sin støtte til det jødiske folk i dag. 35 tyske ledere la ned 35 kranser ved Minneveggen.

En fantastisk symbolhandling til et folk som har lidd mye. Besøket og handlingen var en markering av 70 årsdagen for Wannsee-konferansen 20.januar 1942 i Berlin, der de tyske lederne vedtok «den endelige løsningen» for jødene. Minnehallen er reist over de 6 millioner jødene som ble drept i nazistenes utrydding under den andre verdenskrig. - 766 norske jøder mistet livet, mens 9 overlevde. I dag fredag 27. januar er det den internasjonale holocoustdagen. Det er bestemt av FN for å minnes tragedien. (Det var på denne datoen i 1945 at sovjetiske styrker befridde de overlevende fangene i Auschwitz i tyskokkupert Polen og , red anm).
La oss ta inn over oss tragediene og minnes de falne.

Brynhild Heitmann 

Flere saker fra arkivet

To hvite lys

- Når katastrofen rammer står vi sammen.

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Mange gode minner

- Fra jeg var 16 til jeg var 22-23 år var jeg på Utøya hver sommer.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Godt mottatt i Tyskland

Thorbjørn Jagland ble som vanlig ble møtt med kritikk fra norske media. I Tyskland er derimot årets fredspris blitt godt mottatt og oppfattet som inspirerende.

130 syke hver dag

Brynhild Heitmann, Krf s ordførerkandidat, gjør rede for bakgrunnen for vedtaket om å sette i gang det ettårige prosjektet for å redusere fraværet blant kommunens ansatte.

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Ulik forståelse for sultestreiken

Høyres gruppeleder, Søren Falch. Zapffe (th) slår fast at streik ikke er noe virkemiddel for opphold i Norge, mens gruppelederne i KrF, SV og Venstre har mer forståelse for aksjonen på Ventemottaket på Lierskogen

- Ha det, Norge!

Denne helgen reiste 200 AFS-utvekslingselever fra hele verden hjem til sine hjemland etter et innholdsrikt år i Norge.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Unge Høyre etterlyser mer frihandel

Det er handel som har gjort Norge til et av de rikeste landene i verden, men staten vil ikke gi andre den samme muligheten.

Vårens gjentagelser og mysterium

- Livet spirer og det grønskes i lund og li. Blomstene kommer opp av jorden og bretter seg ut med all sin driv og sjarme.

Liunger blogger om terrorhandlingene

De tragiske hendelsene i Oslo sentrum og på Utøya i vår nabokommune har gjort store inntrykk på både barn, ungdom og voksne.

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

- Vi må stå samlet

Det er både Høyres Søren F. Zapffe (på bildet) og Krfs Brynhild Heitmann skjønt enige om etter gårdagens forslag til Norsk Transportplan som rammer Ytre Lier

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Israels militæraksjon mot hjelp til Gaza

Senterpartiets utenriksfraksjon har skrevet følgende appell, og Lier Senterparti støtter denne fullt ut:

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Delfinansieres med loddsalg

Egeninnsats er en viktig del av forberedelsene til en meningsfylt skolereise.

Bli med på Liernetts sommerkonkurranse!

Liers vennskapskommuner i Danmark, Finland og Sverige er interessante og trivelige reisemål både på sommeren og andre årstider. Men hvordan kommer man seg dit?

På førsteplass igjen

Den nye bibeloversettelsen inntar enda en gang førsteplassen på bestselgerlista. Siden lanseringen i oktober har Bibelen figurert på lista hver eneste uke.

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

”No Man is an Island”

Tjue minutter alvor med tiendeklassinger som har vært i Auschwitz

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

- Stopp støtten!

Leserinnlegg fra Thomas Klingen

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

- Trenger flere bøssebærere

Lier Røde Kors ber folk om å ta godt i mot bøssebærerne onsdag kveld.

Forebygger “drop out” og atferdsvansker i skolen

Det hevder Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Brynhild Heitmann, i dette innlegget.

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Innsamling til ofrene på Filippinene og i Vietnam

Vi ber nå om støtte til hjelpearbeidet for den rammede befolkningen på Filippinene og i Vietnam. Hundretusener har mistet sine hjem og trenger akutt hjelp.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

- Frivillighet bidrar til demokrati og gode lokalsamfunn

Innlegg: Høyres formål er å skape et samfunn der mennesker kan utvikle seg og utfolde seg.

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Rammer tilfeldig

- Varmebassenget i Lierhallen må ikke bli offer for "kuttisme", skriver Krf s gruppeleder Brynhild Heitman i dette innlegget.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Foreldrene har hovedansvaret

I ukens petit skriver Nina E. Johnsen om mobbing

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Sølv til Anders

- Helt utrolig! sa pappa Erik til Liernett etter at Anders Brun Hennum var nær stafettgull tidligere i VM i skiskyting for juniorer i Ruhpolding i Tyskland

Ukens petit: Frykt og angst

Vel to måneder etter tragedien på Utøya, kommer minnene sigende frem fra en tur til London i februar 1992, på vei til Tottenham Hotspurs hjemmebane.

Krf inviterer til debatt

Gruppeleder og ordførerkandidat Brynhild Heitmann spør om Samhandlingsreformen er ansvarsfraskrivelse eller løsning.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

0,07 prosent

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Historien som gjentar seg?

Kr f s gruppeleder Brynhild Heitmann sammenligner situasjonen med byggingen av kulturhuset med da det ble utlyst konkurranse om å bygge Høvik skole --

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Bruk den digitale innsamlingsbøssen!

Hjelp oss å støtte Røde Kors`nødhjelpsarbeid på Haiti!

Lier anno 2009

Vi intervjuet flere liunger under Lierdagene, med håp om at intervjuene en gang vil være av interesse for fremtidige generasjoner.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Flertall for kulturhus?

Gruppelederne for både Høyre og Kistelig Folkeparti uttaler seg positivt til å starte prosessen for bygging av kulturhus bygd på en OPS-avtale, men intet er avgjort før gruppemøtene er avsluttet på mandag --

Kampen om leserne

Kampen vil stå mellom utenlandskeide Lierposten og det rotekte lierproduktet, Liernett

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

62 år er nok

- Det er et stort paradoks at palestinernes liv som flyktninger teller nøyaktig like mange år som Mennskerettighetene selv, understreket stortingsreprentant Lise Christoffersen i sin tale på 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Holder Jens ord?

I forbindelse med at det må bygges et nytt sykehjem i Lier, hevder Krf s gruppeleder Brynhild Heitmann her at det forventes at regjeringens følger opp sin verdighetsgaranti.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Uheldig debut

Det ble for mange bom i skiskytings-VM for Anders Brun Hennum fra Tranby

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Liers mest populære spisesteder

I en ny serie presenterer Liernett inntrykkene fra besøk på noen av bygdas overraskende mange serveringssteder.

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Norge trenger gode lokalaviser

Få ting betyr så mye for byer og lokalsamfunn i Norge som gode aviser, skriver kulturminister Trond Giske

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Jorden er fortsatt en stjerne

Søndag kveld var det minnemarkering ved Holsfjordens bredd i Sylling.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Foreslått tilbakeført som LNF-område

- Det synes å være bred enighet om dette i det politiske Lier, sier Høyres gruppeleder, Søren Falch Zapffe

Lier før og nå

Helgerudbakken var en av mange hoppbakker i Lier for noen tiår siden. Senere forsvant mye av interessen – og de fleste bakkene.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?