Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ea1b4d2bf2465a60fc1c940bf351e96a

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

- Morfar fortalte lite om sin bror. Men jeg har lest mye om det som skjeddes, sa Oddny til Liernett.
- Tidligere var det mamma som la ned blomster til minne om sin bror til morfar, Kjell Pedersen. I de siste årene har jeg tatt over. Oddny overnattet sammen med noen venner på slipplassen 1-2 km fra Lille Nykjua.

Dagens taler Johan Audestad, distriktsjef i Buskerud siviforsvarsdistrikt trakk frem , blant annet, de valg vi må ta i livet.
- De enkle, de hverdagslige er kanskje ikke så vanskelige. Men noen kan være dramatiske, en type valg de unge måtte ta under krigen. Og friheten kan koste. Friheten er ikke selvsagt.
Han understreket at minnesteinen kan være en appell om at vi må betale samme pris, hvis vi møter en fiende med en annen oppfatning av hva som er rett og galt. Audestad roste tradisjonen med å markere denne dagen på denne måten.

Oppslutningen om dagen er nok langt mindre enn den var for noen år siden. De fleste av dem som gikk fra Kanada, var enten birkebeinere som var ute og testet formen eller andre som nok gjorde turen unna før dagens minnemarkering klokka 1330. Kanskje bør tidpunktet legges fram en time, til kl 1230

Per Hægstad
i Drammens og Oplands Turistfoening(DOT) sier at de har tenkt på å legge den på å legge marleringen til en annen helg enn Holmenkolldagen for å trekke flere turgåere. Men mange av de som Liernett traff nevnte ikke det som et negativt moment. Noen av dem som i dag var på vei nedover mot Kanada før klokka 13 var nok klar over arrangementet. Noen av dem har nok vært til stede på Nykjudagen en eller flere ganger før og ser kanskje på det som et et fint minne og som ikke er så interessant lenger. De etter hvert få som kommer igjen år etter år er skitrimmere med sekk og termos. Termoskoppen fylles med kaffe fra Storkjelen til Turistforeningen.

Gjennomsnittsallderen på "gjengangerne" blant de fremmøtte begynner å bli høy. Den eldste vi traff var 88! Og Gunnar Mølsted, som var den eneste av de tre som overlevde overfallet på Nykjua i 1945, var der. Søren W. Thorne fra DOT ledet høytideligheten, sekundert av en gruppe fra Norske Reserveoffisers forening


PS. Det var nok litt rask hoderegning av dagens taler, da han sa at den tragiske hendelse skjedde for 53 år siden.
1/8 (gunnar molsted horis.jpg)
2/8 (resized_johan audestad.jpg)
3/8 (resized_justad og frue.jpg)
4/8 (resized_res offiserne johan audestad og molsted.jpg)
5/8 (resized_soren w thorne oddny moen.jpg)
6/8 (resized_svartkjelen a.jpg)
7/8 (resized_teltgjengen.jpg)
8/8 (resized_tre karer.jpg)
Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode