Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

Les også: http://www.liernett.no/?gammel_artikkel=10139

Gunnar Møllsted fornekter seg ikke. Det er ikke få i mannens omgangskrets som har sagt eller hørt akkurat det. På søndag var det jeg som tenkte det.
Det var like før minnehøytideligheten ved bauten. Reserveoffiserene og Gunnar sitter i hytta. Dagens taler, Torbjørn Jagland har nettopp kommet inn gjennom hyttedøra, helt uberørt av en ti-kilometers skitur fra Kanada. Han håndhilser på alle og blir naturlig nok sittende ved Gunnar. Og slik starter Gunnar. - Jeg husker jeg var og prata med kongen i forbindelse dissa Haglebugreiene. Jeg hadde med et bilde til han. Han blei gla’ for det. Men ramme får du holde sjøl, sa jeg. Dermed er lista lagt, og de to hovedpersonene ved dagens arrangement fikk en god prat før selve seremonien ved bautaen.

Været kunne ikke blitt bedre. Sola varmet, og i løypa gikk det unna med blått. I vesthellinga inn mot hytta hadde folk vaglet seg til. Dot med turledere Søren W. Thorne og Steinar Nilsen hadde Den store kjelen klar, og hardhausene som hadde overnattet ved Sneisetorget gled inn på arenaen.

Klokka 13.30 snørte folk seg sammen ved bautaen. Søren W. Thorne ønsket velkommen og ga ordet til Thorbjørn Jagland. Og nå talte Stortingspresidenten med utenrikspolitikk som spesialfelt. Med referanse til det som skjedde på Nykjua 10.mars 1945 snakket han om det å ofre alt - også livet for en sak. Han satte tragedien ved Nykjua inn i en større krigspolitisk sammenheng. Gutta på skauen var en viktig grunn til at tyskerne ga opp tanken om å sette seg fast i Norge etter at det meste ellers i Europa var tapt. Dermed representerte de en viktig brikke i spillet som førte til at Nazi-Tyskland kapitulerte betingelsesløst. Han vektla betydningen av internasjonalt samarbeid og understreket at de fleste land i dag er forpliktet overfor hverandre gjennom medlemskap i overnasjonale organisasjoner. Reserveoffiserene ved bautaen stramma seg litt ekstra opp da Jagland kom inn på betydningen av et sterkt og oppgående forsvar. Det kan lett bli fristende for andre å fylle tomrommet hvis det oppstår et militært vakum i et land. Et tankekekors var det at nazi-regimet påla tyskerne å fortsette den hensynsløse kampen i eget land etter at alt håp var ute. Og her la Jagland inn noen ettertankens ord sagt av Willy Brandt. - Hvis menneskeverdet ikke gjelder for alle mennesker i et land, vil det til slutt ikke gjelde for noen. Jo, akkurat det utsagnet ga næring til tanken for de flere enn hundre som var samlet ved bautaen.

Han rettet en takk til arrangøren DOT og Reserveoffiserenes forening som holder tradisjonen med Nykjuadagen ved like. Så la han ned en krans ved bautaen over de falne, Bjarne Nilsen og Kjell Pedersen. Pedersens niese, Oddveig Pedersen Moen, la ned blomster og Bjørn Codling fra reserveoffiserene la ned nok en krans.

2. verdenskrig Finnemarka Historie

Flere saker fra arkivet

Nykjuadag i kjent stil

En av to artikler om årets arrangement

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Mintes 17. mai i Lier

Stortingspresident Torbjørn Jagland fortalte om 17. - maifeiringa i Lierbyen som gutt

1. mai på Hegg gjestgiveri

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti samlet folk til alvor og fest

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Torbjørn Jagland i Tranbyhallen

Det er nå sju år siden jeg skrev om en pedagog blant lærerne på Tranby

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

Jagland advarer Kolberg

Thorbjørn Jagland kalte Rosenborg for Norges beste fotballag under valgkampen i 1997. Nå advarer han Martin Kolberg mot å gjenta hans fotballtabbe.

Godt mottatt i Tyskland

Thorbjørn Jagland ble som vanlig ble møtt med kritikk fra norske media. I Tyskland er derimot årets fredspris blitt godt mottatt og oppfattet som inspirerende.

Mobbing av Jagland

Med Jagland som leder av Nobelkomitéen, har komiteen gjort mange oppsiktsvekkende valg. Men er den tildels hånflirende kritikken fortjent?

Siste stikk i Ungdomstrippelen

Fem uttøvere fra Lier IL gjennomførte Ungdomsbirkebeineren på Lillehammer på lørdag i fin stil

Pressemelding - Fargerik familiefest på kvinnedagen

Velkommen til en ”Fargerik familiefest” – på Kvinnedagen 8.mars på Lierbyen ungdomsskole. Her blir det varierende underholdning fra mange land. Det er Flyktning- og Voksenoppplæringssenteret og Kulturkontoret som står bak denne flerkulturelle familiefesten.

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Arne Christoffers seier varmet i kulda

Kulda skremte nok mange fra å gå Thorleiv Haugmarsjen. Det var minus 20 grader tidlig på morgenen. Men på Saga var det som vanlig fin og avslappet stemning rundt bålet og den store kjelen. Og Arne Christoffer Sands gode prestasjon i Hauer`n varmet arrangørene.

300 egg og 8 kg bacon på Skimten

Turid og Truls på Eiksetra med assistenter kunne fornøyde laste opp scooteren etter en vellykket påskefrokost

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Flott skiføre inn til Nykjua

Min første skitur til Nykjua på mange år, det var kjempeføre. En herlig skitur.

Må holdes i live

- Gadafi må stå til rette for det han har gjort, sa Petter Eide, landstyremedlem i SV under 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Klart for skifestival

Veteranen i DOT, Jørgen W. Horne, har sørget for at det blir vann til storkjelen og saft i morgen etter å ha hogd hull i elveisen ved Saga.

Sommerens geografinøtter

Liernetts lesere ble utfordret med 12 geografiske spørsmål i sommer. Her er kommer konkurransens fasitsvar.

Liersuksess for KM i skisprint

- Det har vært ubetydelige endringer i programmet, sa en smilende og fornøyd rennleder, Helge Jagland i Lier IL til Liernett, og at det i tillegg ble to seire til Lierløpere satte en ekstra spiss på dagen.

Nei til pressestøtte og monopoldannelser

Forrige søndag ga vi et Liernettkrus til Stortingspresident Torbjørn Jagland

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Minnemarkering ved bauta

Over Maidalen lengst i nord i Lier ble et britisk Sunderland båtfly den 9. april skutt ned av tyske jagerfly

Gunnar Langsrud nyter skiføret

Bilder fra Beitostølen

Store penger i kultur

Forfatter Karin Fossum og musiker Bjørn Eidsvåg ser begge ut til å ha lagt et godt økonomisk år bak seg

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Sommerutstilling på Lier Bygdetun

Lierskolen 200 år Liernett var der og kommer med artikler fortløpende.

Epostbrev fra fjellet

- Her har det vært "blåsuper-føre" i to uker nå, forteller Gunnar Langsrud, Liernetts petitskribent på Beito

Fra Kanariøyene til Kanada

Christian fra Røyken måtte ta en skitur knappe døgnet etter at han var hjemme fra Syden-ferie

Livskraft og medmenneskelighet

Han stopper opp, smiler og rekker meg hånden. – Hvordan har du det? – Takk, bare bra. – Og du, da? , spør jeg. – Jeg har prostatakreft, sier han rolig og uanfektet. Åpenheten gjør meg litt stum. Kreft, tenker jeg. Snart døende? --- Hva skal jeg si? Han kommer meg i forkjøpet.

Husk sommertid fra søndag

Natt til søndag 25. mars klokken 0200 starter sommertiden. Det betyr at klokken skal stilles én time fram og at det er lysere kvelder i vente.

Med hammer og kølle

Syllingmannen Gunnar Teigen har nå i perioder byttet ut hammeren med golfkølla

Valdresflya åpen

- Veien over Flya ble åpnet i åttetiden i dag, tirsdag, melder Gunnar Langsrud på Beito

Innvandrerkommunen Lier

Mennesker fra hele 92 land er bosatt i Lier. Da gjelder å lytte og lære av hverandre --

Til Ros-hytta i helga?

Nypreparerte løyper venter liungene i helga. Kulda kombinert med eventuelle snøbyger kan gjøre forholdene optimale. Svein Svanberg og dugnadsfolkene på ROS-hytta ønsker liungen velkommen til varm drikke og nystekte vafler.

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

Opp alle jordens konsumenter

Første mai - liten grunn til å flagge?

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Nævra og Jagland på Bygdetunet

Årets 1. maiprogram byr på en allsidig og attraktiv meny og en av "servitørene" er AUF` eren Emilie Bjaaland Wold som er programleder --

EU på dagsorden

Leserinnlegg om EU fra Anders B. Werp, stortingskandidat for Buskerud Høyre

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Sterk prestasjon av Martin

Martin Bekken Nilsen tok en fin sjetteplass i Lygnaseterrennet like før jul

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Partiene møtte pensjonistene

Det var mange argumenter, spørsmål og svar da Lier Pensjonistforening i går hadde samlet politikere fra de åtte viktigste partiene i Lier til debatt om eldrepolitikk i Lier.

Liunger på landskamp.

Syllings guttelag og Liungens jentelag fikk gjennom sitt samarbeid med Bama gratis billetter til landskampen mellom Norge og Costa Rica. Kampen var kanskje ikke all verden, men det er uansett en opplevelse å se idolene spille sammen med 21000 fans.

Valgflesk serveres! lørdag 8. i Lierbyen!

Velkommen til valgkampavslutning i Lierbyen lørdag 8. Det blir servering av valgflesk fra kl 11, og jammen får vi ikke storfint besøk av stortingspresidenten, (...)

Da Carl I. Hagen kom til Liertoppen

- For noen år siden ville det vært fullt hus her, sa en tilhører. Men det var god plass da Frps forhenværende ledestjerne kom til Liertoppen i dag.

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Kjenner du disse gutta?

Lier IL feirer 75 år og ønsker i den forbindelse å gi ut et festskrift der man kan se tilbake på hva som har skjedd i klubben i alle disse årene.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

- Det gjør så godt

Det sa Bjørn Gulliksen i Sylling, lett joggende og smørblid på julaften, og her gir vi deg noen tips for å holde juleflesket unna

Panta rei

Alt flyter

Lemen på skia

- Det opplevde vår mann på Beito, Gunnar Langsrud på en skitur nylig ---

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Solskinnsfeiring på bygdetunet

Audun Lysbakken var trekkplasteret, og han skuffet ikke de mange fremmøtte på det felles 1. mai-arrangementet på Lier Bygdetun i ettermiddag.

Lite søvn

Espen Knutsen, sjåfør i denne brøytebilen, er en av tre sjåfører som har strevd med å holde veiene i Lier åpne i helga

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Jo, da skiføre fins ---

Løypene inn mot Nykjua og Fallet fristet dette trekløveret, Stine Moen, Kjersti Helgesen og Jan Asgeir Hansen, her ved en relativt godt besatt parkeringsplass i Kanada

Lierdagene: Fem uker igjen

Tilbakeblikk: Statsminister Thorbjørn Jagland ble ønsket velkommen av Kadafi Zaman, som var leder i Lierdagskomiteen. I strålende solskinn marsjerte Hennummusikken inn på rådhustorget. Se videoen med dette og mye annet fra Lierdagene 1997!

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

En natt i Trollheimen

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, opprinnelig fra Hurum, bosatt i mange år i Sylling, nå pensjonist på Beito.

Glitrende over tåka

Nicolay og Fia Houm og datter Emmy på Øverskogen bor nærmest i skiløypa --

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Gjenoppfrisket 9. april 1940

Krigshistorie, fotokonkurranse og musikkinnslag var hovedelementene på historielagets bra besøkte årsmøte i går kveld.

Opp igjen

Dette minnesmerket bør reises og settes i stand til 9. april.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Arbeider'n er borte

I forrige uke forsvant et kjent landemerke i Sylling

Familiefest på ski

Her nyter en av de cirka 200 deltakerne sin drikke etter innkomsten på Eggsprinten, der Sjåstad/Vestre Liers skigruppe sto for en kjempeinnsats i snøværet

Korkonsert med stort spenn

Sylling sangkor med gjester hadde våkonsert i Sylling skoles aula

Et prikkfritt arrangement

Liernetts håndballekspert Torbjørn Hauge (på bildet) oppsummerer Sør-Norge Cupen i Syllinghallen

- Den som intet sår, intet høster ...

Innlegg fra Mathias B. Dannevig (AP).

Nok et KM til Lier

Liers IL s J 13-lag ble også kretsmester på søndag

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Åt skogen

Skogen som kulturarena