1. mai på Hegg gjestgiveri
Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti samlet folk til alvor og fest
Det var kanskje ikke så dumt at værgudene tvang de frammøtte på Arbeiderpartiets og Sosialistisk Venstrepartis fellesmarkering av 1. mai til å søke ly innendørs. Så slapp de å bli distrahert av fuglekvitter, forstyrrende vindsus i øregangene og ruteflyet til Bergen.
Dette var nemlig en dag med mye innhold, formen kom i annen rekke. Og Bygdetunets utendørskvaliteter blir det rik anledning til å nyte seinere i sesongen. Alt foregikk på gjestgiveriet. Ikke siden salige Even Hansen Hegg drev restauratør- og losjivirksomhet i huset for snart 200 år siden, har det vært slikt liv og røre i stuene, trapper, gang og kjøkken. Minst et par hundre var innom og ble traktert med suppe, vafler og mer til. Dessuten fristet et bord bugnende av lekre fairtradeprodukter.
I andre etasje prydet fargerike og talende faner fra forskjellige deler av arbeiderbevegelen i bygda bakgrunnen for talerne som en etter en tok ordet og ga oss en leksjon arbeiderbevegelsens grunnprinsipper.
Leder for Kirkens bymisjon i Drammen, Sigmund Ruud, snakket om kristendom og sosialisme. På mange måter to sider av samme sak. Det handler om solidaritet, det å verne om alle som faller utenfor. Kort sagt det å ta i bruk godheten som førende prinsipp. Så får en være enige eller uenige om hvem som opp gjennom historien har vært mest prinsippfast når det gjelder den saken.
Arne Nærva kom naturligvis inn på naturvern og vår soleklare plikt til å ta vare på miljøet. Det som Ruud hadde kalt vårt forvalteransvar. Nævra regnet opp en del begreper og ord som er på liberalistenes svarteliste, men som absolutt må få et positivt meningsinnhold hvis vi skal lykkes i kampen for å redde miljøet. Vi må avgiftsbelegge miljøforurensning, og vi må få en mer aktiv regulering av miljøarbeidet fra statens side. I det hele tatt, her må det ikke bli opp til den enkelte.
Innimellom var det underholdning fra Rockeverkstedet og Lier Kulturskole.
Torbjørn Jagland, dagens hovedtaler, drar i gang med et par historier som går rett hjem hos en lydhør forsamling. I en engasjerende og velformulert tale binder han sammen det både det Nærva og Ruud har vært inne på. Han vektlegger vårt demokratiske skolesystem som en forutsetning for den velstanden vi har oppnådd. I motsetning til mange andre har han ikke lagt seg på den populistiske linja som i det siste har arbeidet for å rive ned enhetskolen, og skille klinten fra hveten i skolen jo før jo bedre. - Det at kunnskapen blir spredd til alle, skaper virksomheter som danner grunnlag for vekst og velstand, sier Jagland. Jeg må tenke på Tyskland som vel tidlig hadde et skolesystem som ga muligheter til den enkelte, og som resulterte i teknologiske mirakler og generell velstand. Men Jagland trekker fram respekten for mennesket som en annen forutsetning for velstand. - Hvis ikke menneskeverdet gjelder alle, vil det til slutt ikke gjelde noen. Og dermed er det fritt fram for ondskapen som jo er en del av tilværelsen. -.Det lærte jeg av forbundskansler Willy Brandt, sier Jagland. Han avsluttter med å trekke fram at det i Norden og Europa for øvrig er utviklet modeller fror styring og samarbid som absolutt burde globaliseres .
Og hva var mottoet for dagen? "Globalt ansvar".
Sett med skoleøyne holdt han seg til oppgaven.
Hva var vi opptatt av i fjor, les her: http://www.liernett.no/?artikkel=1465