Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: d30e708e94d09553af89018a124a06b9

Dumping av katter

Leserinnlegg fra Gry Eilen Karlsen

Visste du at i løpet av året vil ca 40.000 katter bli dumpet, hjemløse eller avlivet?
I år vil det bli født ca 60.000 kattunger, som i fjor. Av disse vil kun ca 20.000 få et hjem.

Vår og sommer er kattungesesong, og den er i full gang også i Buskerud som i resten av landet. Med dette følger dumpingen av kattunger. Katteeiere som ikke har råd til eller vil ha flere katter enn kattemor ser dumping som en lettvinn løsning. Framover vil mange kattunger se dagens lys, og de vil bli satt i esker og bur for så å dumpes i en hage, på landet, hos dyrlegen eller mer bortgjemte steder. Mange eldre katter vil også lide samme skjebne, da eierne skal på ferie og ikke vil ha et kjæledyr til bry lenger. De kan jo bare skaffe seg en ny katt når de kommer hjem fra ferie, de er jo gratis. Dette er dessverre holdningen til mange katteeiere, katt er en bruk- og kast vare.

Jeg kan nevne eksempler i fleng når det gjelder dumping av katter, og hvilke skjebner som møter dem. Jeg har selv hatt en dumpet katt gående på gården her i hele vinter, sulten på både mat og drikke, kjærlighet og varme. Historien endte heldigvis godt etter tre måneder intens jobbing for pus, nå bor han i et permanent hjem hos mennesker som forguder han.

For kun kort tid siden dukket nok en ukjent, men velholdt katt plutselig opp på eiendommen til ei i nabolaget, og bosatte seg på verandaen til vedkommende i en ukes tid. Eieren ble etterlyst gjennom bildeannonser i aviser og lapper på butikker, og da kom en telefon. Personen visste at dette var riktig katt utifra forskjellige kjennetegn, og fortalte at katten var syk av kreft. Den var tatt med til veterinæren for avliving, men katten rømte derifra. Hun som katten nå hadde bosatt seg hos, tok med katten til den samme veterinæren for å få henne avlivet pga kreften. Hos veterinæren kommer det fram at katten aldri har vært hos dem og heller ikke fått konstantert kreft. Veterinæren tok en grundig helsesjekk og katten ble konstantert frisk. Naboen tok med seg katten hjem igjen, og hun har jobbet iherdig for at pus nå er i et midlertidig hjem.

Disse to kattene har vært veldig heldige som har fått nye hjem etter å ha blitt dumpet av uansvarlige eiere. Et fåtall av dumpede katter får nye hjem, de ender opp som husløse katter og må klare seg selv i all slags vær. Sultne og dehydrerte, kalde og syke streifer de rundt på jakt etter et bedre liv mens det produseres kattunger i fleng da flesteparten av dumpede katter ikke er kastrerte/steriliserte.

Det er vi som har tatt til oss kattene som husdyr, og dermed har vi et ansvar for disse firbente skapningene. Vi kan velge hva vi vil gjøre med våre liv, men kattene må fint finne seg i de valgene vi gjør for dem. Det er vår plikt å ta vare på dem og behovene de har. Det innebærer bl.a. å få de kastrerte og steriliserte for å få ned antallet kattunger og husløse katter, og vaksinere de for å unngå sykdommer som bl.a. kattepest.

Et kjærlig og trygt hjem livet ut bør være en like stor selvfølge for katter som for oss tobente!

Gry Eilen Karlsen

Forrige artikkel:Godt nyttår! Enig……?Neste artikkel:Romjulsmusikk
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Fredag 6. juni 2008 14:47: A
Utrolig bra skrevet. Er helt enig med deg!
Lørdag 7. juni 2008 04:45: Doktor Dyregod
Jeg er så enig! Folk må virkelig begynne å ta ansvar for sine handlinger. ALLE bør sterilisere kattene sine for å minske probemet.Om man er interessert i å anskaffe katt bør man ta kontakt med dyrebeskyttelsen, så kan man få ferdig steriliert og vaksinert pus til rundt en femhundrelapp.
Lørdag 7. juni 2008 15:53: Bente Lørstad
Flott innlegg!
Siden vi er mange som tenker på dyrene, kan det også være greit med en liten påminnelse om hva vi skal gjøre når vi snubler over fugleunger på bakken på våre turer i skog og mark. Bare her i Sylling langsmed skogkanten mellom Fagerliåsen og kirken, har jeg snublet over mange trostunger, som ligger hjelpesløse på bakken, med skrikende foreldre rett i nærheten. Det er viktig at vi ikke rører disse fuglene. De klarer seg godt uten vår hjelp! God sommer og takk for mange fine artikler og innlegg!
Vennlig hilsen
Bente Lørstad
Søndag 15. juni 2008 22:13: kattehater
jeg hater katte, bikkja spiser dem til frokost :P hehe..
Onsdag 18. juni 2008 17:58: Gry Eilen Karlsen
Greit nok at ikke alle kan lik ekatter, men respekten for dyrene bør uansett være der ;)
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode