Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

 
Camping på 50-tallet

Det er ikke vær til noe som helst, ikke sol ikke regn, men grått. Å holde avisen i gang er ikke lett. Leserne klikker seg inn,men møter lite nytt. Lierposten er fraværende og regionalavisen ”Drammens Tidende” kunne på sidene ”Ut” bare friste med gudstjenester i Lier sist jeg var innom. Ikke et vondt ord om gudstjenester, men som eneste alternativ  en sommerdag i jordbruksbygda Lier? Rart forresten at ikke Bygdetunet er nevnt. Skoleutstillingen på Nedre Overn er oppe på søndager i sommer, og den er vel verdt et besøk.

I fjor dro min gode kollega, Torger, i gang en serie der han oppfordret folk om å skrive om et sommerminne. Jo takk, fra min side ble det 7 lange artikler som ikke kom på nettet før bladene på bjørka gulna. Men nå er jeg i gang igjen. Sommeren er over middagshøyden, altså på hell. og ettersom værgudene ikke har gjort seg særlig flid med å iscenesette den på en måte som vil kunne sette tidligere somre i skyggen, blir det til at jeg kjører reprise fra langt tilbake.
Det må bli campingturen på femtitallet. Den slags var da ganske uvanlig ettersom få hadde bil. Og sykkeltur med datidens telt var nesten som ekstremsport å regne.
Far hadde 14 dagers ferie, helst i slutten av juni eller på samme tid i august måned. Derfor måtte vi gutta bli bedt fri fra skolen et par dager for å kunne få blitt med på turen. I dag er slikt en hverdagslig sak. Men den gang var kontakt hjem skole nesten ikke eksisterende, og når nå initiativet attpåtil kom fra hjemmet, og det var snakk om å få fri fra skolen, hadde vi ikke særlig håp om et positivt svar.

 Jeg husker ennå at far tok fram penn og blekkhus. Så skrev han søknaden. Kanskje var det den sirlige håndskrifta og linjeløst brevark som gjorde at den ble innvilget med ønske om god tur og god sommer.

Far måtte ha bil i jobben, og det var derfor vi i det hele tatt kunne tenke på ferietur. Skjønt Angliaen fra 1956 var neppe ment å skulle gi en familie på fem en behagelig tur rundt på norske veier i femtiåra.

Vi bodde i en leiegård, men var vant med livet på landet. Hele sommeren holdt vi til i ei hytte ved Tyrifjorden. Uten vann og elektrisk lys, men med blomster og utsikt, fersk abbor til frokost og bading på grunna når været tillot det. Vi gutta sov på hemsen. Det kunne by på vanskeligheter hvis naturen gjorde krav på en nattlig ekspedisjon til et sted bak skjulet. Derfor hendte det vi sov ute i telt knyttet sammen av hva vi hadde for hånden av tepper og pledd.

Onkels hvite, bunnløse pyramidetelt lå i skjulet. Men det syntes vi lignet på en tegning vi hadde sett av det Amundsen dro med seg til Sydpolen, og på den tida var det mer populært å være indianer enn polfarer. Og vi likte best å kopiere dem vi fant i Wild West og Texas.

Etter arbeidstid på lørdag tok far motorvogna utover. Bilen trengte å hvile i helgene. Med seg i rypesekken hadde han kolonialvarer som duftet godt når de ble pakket ut på verandaen. Tilslutt kom det fram ei flaske pils som fikk noen minutter i kjelleren før den ble trukket opp. Far var glad i Norge og stemte gjerne i med ”Norge mitt Norge” når anledningen bød seg. En lørdagsettermiddag på hytta fortjente en sanglig hyllest - mens solgangsbrisen suste i bjørkene og humlene saumfarte lupinene foran granhekken.

Fortsettelse i morgen

Les også:  http://www.liernett.no/?artikkel=1754

Flere saker fra arkivet

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Sommer om høsten

Sommerminne i sju deler. Langlesing i potetferien. Hvis ikke teknikken svikter, eller jeg ikke finner avslutningen. Starter i morgen. Følg med!

Et sommerminne - sommer 1

Min sommerferie, min gode venn og kollega, Torger Almaas vil at jeg skal skrive om den

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Livet i en boks

Denne metallkassen er noe av det viktigste i livet for Dakar-føreren Gjermund Frostad fra Lier. Ja, man kan vel si at boksen ER selve livet i deler av det forestående løpet.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Sommer 6

Seks av i alt sju

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Sommer 2

To av sju

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Kampen om leserne

Kampen vil stå mellom utenlandskeide Lierposten og det rotekte lierproduktet, Liernett

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Gla'dag på Bygdetunet

Før vi kommer til grinda hører vi gladsang og trekkspillmusikk fra Gjestgiveriet på Bygdetunet.

Slapper av hjemme etter tøffe oppgaver

Egentlig trenger jeg ikke reise noen steder. Sylling er et fantastisk sted å være om sommeren. På Svangstrand kan du slappe av, bade eller spille sandvolleyball, sier assistentdommeren i Tippeligaen. Du har kanskje sett han på TV. I år har han dømt 11 av de 14 kampene. Flesteparten har vært TV-kamper.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Sommer 4

Fire av i alt sju

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

2530 besøk på "Ukas post"

De enkle turmålene som liungene kunne nå i sommer, ble en stor suksess.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Nykjuadag i kjent stil

En av to artikler om årets arrangement

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Åt skogen

Skogen som kulturarena

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

På to hjul til Trondheim

Rune Berg har sendt oss reisebrev fra en sykkeltur han gjorde sammen med Sigrid Kristofffersen i sommer. Vi kaller det gjerne et sommerminne og oppfordrer alle til å sende inn noen ord fra årets sommer.

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

St. Hallvard spillet - mer enn bare spill

Nytt manus er skrevet, og prøvene er i gang til årets forestilling. Denne gang er stykket ført i pennen av Håvard Rype, Lier kulturkontor, og har fått navnet ”Ikke en spurv til jorden”.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Ap, suverent best på nett

Lier Arbeiderpartis hjemmeside er et hederlig unntak, hvis vi ser på de lite oppdaterte sidene til de lokale politiske partiene --

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Leder

Noe om tillit og ansvar

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Blomster og bier på Bygdetunet

Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Målet er 50 merker

Nordøsterdølen Øivin Narjord i Øverskogen går Birken for 48. gang på lørdag

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Dansegalla i St Hallvardshallen

Flere enn 800 deltok i det populære arrangementet

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.