Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

I 1956 ble OL for første gang arrangert sør for ekvator. Melbourne i Australia var for mange et eksotisk sted. Årstidene var ”motsatte”, og tidspunktet november/desember ikke akkurat normalen for sommerlige øvelser på våre breddegrader. Gjennom femten dager satt folk i et grått og kaldt Norge bøyd over en skurrende radio for å høre Halfdan Hegtuns beskrivelser fra nattens og morgenens øvelser på andre siden av jordkloden.

 
Klokka var halv åtte om morgenen den 26. november, en råkald dag med duskregn over mesteparten av Norge. En ekstatisk Hegtun på en skurrende linje fra Melbourne kunne fortelle at Audun Boysen hadde tatt en oppsiktsvekkende bronsemedalje på
800 m, Norges første olympiske medalje i løp noensinne. Neste øvelse var spydfinalen, hvor vi hadde med Egil Danielsen. 23 åringen fra Hamar hadde så vidt klart å karre seg med som sjette og siste mann (72.60) til de tre siste finalekastene, men var flere meter bak polakken Sidlo (79.88) og russeren Sibulenko.

4. omgang – polakken øker med 10 cm, og russeren med over fire meter (79.50). Dette ser ikke bra ut. Et uregjerlig vind volder problemer for utøverne, og nordmannen merker seg at flere har skiftet over fra trespyd til stålspyd. Danielsen tar sjansen og velger et svensk, rødt stålspyd. Akkurat i det han skal sette i gang, blir han revet ut av konsentrasjonen av et startskudd. 200 m mellomheat. Et minutt senere stiller han seg opp på nytt. Han tar fart, men må igjen stoppe opp. Tilløpet stemmer dårlig. Tredje forsøk. Det er stille på stadion. Aner de 100.000 tilskuerne at noe er i gjære? Full fart framover. Krysstegene sitter godt. Han blir kastet mot streken etter at spydet forlater armen og blir stående og småhoppe, mens han følger spydet med øynene. Det stiger og stiger og flyter av sted som på en usynlig bølge. Det går et gisp gjennom publikum. Landing. Hvitt flagg. Gyldig. 85.71.

Ny verdensrekord med over 2 meter og ny olympisk rekord med nesten 12.

Eldre folk i Australia husker ham ennå, den staute nordmannen som satte lekenes eneste verdensrekord med det røde svenskespydet. Og tro det eller ei, han fikk til og med en longdrink oppkalt etter seg med det klingende navnet 85.71, på lik linje med Tom Collins, Bloody Mary og San Francisco.

Vi vet alle hva som har skjedd senere. Nå er det like før det braker løs et annet eksotisk sted, nemlig i Beijing. Heia Andreas!2 kommentarer

Torsdag 15. mai 2008 12:58: ole duck
som niåring synes jeg innledningen til denne "petiten" er en smule misvisende.
Torsdag 22. mai 2008 18:02: Warhead
På hvilken måte er dette misvisende? Overskriften vekker interesse, og passer godt med innholdet, ettersom drinken 85.71 fremdeles er å få i Australia.

Flere saker fra arkivet

Jan Terjes vinterquiz

Det er siste sjanse å vinne premier for våre idrettsinteresserte lesere ---

Beste 12-åring i Norge

Majken Antonie Smith fra Lier har satt rekord i sin årsklasse i helga.

Lierdagene 2013

Merk av i kalenderen hvis du skal se på, og begynn planleggingen hvis du skal være aktiv, for nå er det bare et halvt år igjen!

I norgestoppen

Søskenparet Berit og Ola Stunes Isene fra Egge har vist oppsvekkende stor fremgang i friidrett det siste året -

Full fart på Sylling stadion

- og fornøyde deltakere i alle klasser under årets Kanada Rundt

Langrennsdama nedkjempet mannsjåvinismen

- Pressefolka var stygge mot henne, sier Tor Wahl om behandlingen som søster Rakel Wahl ble utsatt for, på begynnelsen av femtitallet. Rakel fra Gullaug representerte Norge på en fremragende måte i vinterlekene i Oslo i 1952. Det ble en flott sjetteplass på 10 km, da langrenn for første gang stod på programmet.

I fokus etter debuten

Som kaptein i sin debut for Norges G-15 landslag måtte Martin Ovenstad Rønning fra Liungen IF gjennom flere intervjuer etter kampen

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

- Vanskelig å ta medalje

Det sier Venke de Lange, som sammen med Terje Fugleberg, representerer Lier og Norge under EM i hundekjøring

Til UM i fire kastøvelser

Femtenåringen Ola Stunes Isene fra Lier viste sist helg at han behersker mer enn diskos --

Nær maratonseier

Liungen Gjermund Søstad var bare seks sekunder bak vinneren under Reykjavik-maraton på lørdag

Innendørs roing

– ikke bare for roere

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

Video: Vinterens første snøfall

Tirsdag kveld klokken 19.10 kom de første snøfnuggene. Få minutter senere var det hvitt.

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Klart for første julemarked

Tradisjonen tro gir førjulsmarkedet i Lierbyen den første smaken av jul, i det minste for den som ikke kjøpte julemarsipan allerede i september.

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Tatt av vinden - Maratonløp i tropene

Hvert annet år arrangerer World Athletic Veteran Association (WAVA) verdensmesterskap i fullt friidrettsprogram for veteraner. For å kunne delta i disse mesterskapene må man være over 35 år (kvinner) og 40 år (menn). Det konkurreres i 5-årsklasser helt opp til 100 pluss. Utøvere fra hele verden møtes til vennskapelig kappedyst i en 14-dagers periode i juli måned. Årets mønstring var lagt til Puerto Rico i Det Karibiske hav, nærmere bestemt til hovedstaden San Juan og nabobyen Carolina.

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Seiersikker nederlender best

Gerard Cornelissen (tv på bildet) hadde kommet til Sylling for å slå tidligere trippelvinner Øystein Mørk (th) fra Tranby --

Thank you for the music!

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling, ordfører i Lier.

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Best i vinteferiequiz

Finn Ulvund vant vår spørrekonkurranse.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Lier før og nå

Største tillatte høyde var bare 2,9 meter i den dystre undergangen der vestsideveien krysset jernbanen ved østenden av Lier stasjon.

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Miljøet avgjørende

Det understreker gymlærer og idrettsleder Per Lasse Tronslien. Tre unge friidrettstalenter er av flere liunger som ble kretsmestere sist helg. Og en av dem debuterer i senior-NM i morgen.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Sylling kom tilbake

Fotball herrer 7.div

Besto manndomsprøven

Landslagsmannen Øystein Sylta satte løpsrekord og var imponert over arrangementet

Lierbandet Evergary på Union Scene

Lierbandet Evergary er snart aktuelle med sin EP, og på fredag spiller de på Union Scene med Cato Salsa Experience.

VM-bronse til Swix og Venke

Venke de Lange fra Reistad i Lier tok 3. plassen på sparkesykkel med en av hundene i Canada.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

- Tok det som treningskamp

- Jeg tok det som treningskamp, smilte Liungens unge angrepsspiller Eirik Green (17, på bildet th), scoret sitt første mål på A-laget på straffespark og det hele 10- 0 over DRIM torsdag kveld.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Kjemper om NM-medaljer

Med både EM og VM-titler fra tildligere mesterskap, er Terje Fugleberg og Venke de Lange fra Lier blant favorittene under helgas norske mesterskap i hundekjøring slede på Hamar

Knallhelg på Stord

Den unge ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier tok full pott i første runde i NM på lørdag og var suveren i Norgescupen på søndag.

"You'll never walk alone"

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Alternativ idrettsdag

Torsdag i forrige uke hadde 6. trinn på Heia skole mangekamp på Tveitabanen.

Tidenes yngste debutant?

Martin Ovenstad Rønning fra Lierbyen debuterte på landslaget i fjor og nærmer seg en ny debut i år --

Liung i friidretts-EM i august?

Einar Inge Aasen har ennå sjansen til å delta i EM i friidrett, både på 400 meter og på stafettlaget i Gøteborg. Mandag løp han en meget god 3. etappe i Belgia.

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Kåret til Norges beste

Martin Ovenstad Rønning scorer her det første målet, da Norge G-15 slo Sverige på Vikersund

Gullmedalje

Tor-Erik Wam, NMK Lier (16) er beste ATV-fører i Norge som er medlem av en NMK-klubb.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Korkonsert med stort spenn

Sylling sangkor med gjester hadde våkonsert i Sylling skoles aula

Små marginer på Tranby

Liers Anders Fossen Nilsen og Prince Monga (th) hadde store problemer med å overliste Konneruds gode keeper Marius Waagelsby onsdag kveld --

Sluttspill neste år?

Martin Rønning Ovenstad fra Lier scoret da Norge G18 vant sin andre kamp på rad i EM-kvalifiseringen i Bosnia.

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Klatret ned kirketårnet med prestens velsignelse

Den lidenskapelig klatreinteresserte soknepresten i Sylling og Sjaastad, Ole Johan Stokstad, fikk ungdommene i Sjåstad Ten Sing til å rappellere ned kirketårnet på Sjåstad kirke.

Ruuds språkskole, nesten to tusen liunger har vært med

Stoppenlæreren, Kjartan Ruud, har reist 34 ganger med ungdomsskoleelever på språkskole til den engelske kanalkysten. De aller fleste gangene til Eastbourne. Årets tur skulle være den siste. Den ble imidlertid så vellykket at han regner med at det blir på’n igjen til sommeren og dermed feiring av 35 års jubileum.

- Trenger flere bøssebærere

Lier Røde Kors ber folk om å ta godt i mot bøssebærerne onsdag kveld.

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

Lier før og nå

I mange år lå Lierbyens postkontor nedenfor Andershaugen i Bruveien. I dag brukes tomta til lagring og parkering, og en eventuell parkmessig bearbeidelse av Andershaugen ligger langt inn i fremtiden.

Å lære folk førstehjelp

Det var formålet for Sylling Røde Kors Hjelpekorps, da det ble stiftet vinteren 1968

Rebusløp er fortsatt populært

Hele 19 mer eller mindre fulle biler deltok i helgens rebusløp i regi av Lier Røde Kors.

Olympisk deltakelse i 2016?

Ambisjonsnivået er høyt for søskenparet Kristin og Finn Olav Ulvund i Sylling --

Det nærmer seg seriestart for damelaget

Starter hjemme mot Hallingdal.

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Lier bibliotek 100 år

”Lier folkebibliothek” ble nemlig opprettet 9. desember 1909 etter beslutning i Lier herredsstyre.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

På seierspallen i ATV

Tor-Erik Wam fra Meren ATV har vunnet et enduroløp I Sverige.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Drammen-Lier-Oslo til fots for over hundre år siden

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, Sylling

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Åpnet på fredag

Vertinnen på Vandrarheimen på Valdresflya, Turid Berge, tilbød vår mann på Beito, Gunnar Langsrud, varm mat etter at han valgte avstå fra en skitur på vidda i den sterke vinden.

Team Liungen – Lyngdal Referat

Her kommer trenerens referat fra kampen. Vi minner samtidig om neste hjemmekamp på torsdag. Sted Stoppen.

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

1 plass på ATV i Quad i Sverige til Tor-Erik Wam

I helgen var det enduroløp i Grums i Sverige. Løpet het ”høst rusket”.

Store forskjeller i skolevalget

Resultatet etter skolevalget på Lier vgs. og St. Hallvard vgs. viser store forskjeller når det gjelder politisk tilhørighet

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Ørkenrally i Dubai

Gjermund Frostad fra Lier starter i ørkenrally i Dubai

Lærer av hverandre

Lars Larson, Veronika Hovde og Gunn Irene Torsdatter Trøen fra Lier har deltatt i ei gruppe fra Buskerud Røde Kors som jobber i et prosjekt med Røde Kors i Kenya

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Et prikkfritt arrangement

Liernetts håndballekspert Torbjørn Hauge (på bildet) oppsummerer Sør-Norge Cupen i Syllinghallen

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

Brakk kragebeinet

NM-runden i ATV på Elgane utenfor Stavanger ble dramatisk for Tor-Erik Wam, men på lørdagen triumferte liungen --

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet