Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: cfc93015c62f23574f1da3bb625078fd

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

I 1956 ble OL for første gang arrangert sør for ekvator. Melbourne i Australia var for mange et eksotisk sted. Årstidene var ”motsatte”, og tidspunktet november/desember ikke akkurat normalen for sommerlige øvelser på våre breddegrader. Gjennom femten dager satt folk i et grått og kaldt Norge bøyd over en skurrende radio for å høre Halfdan Hegtuns beskrivelser fra nattens og morgenens øvelser på andre siden av jordkloden.

 
Klokka var halv åtte om morgenen den 26. november, en råkald dag med duskregn over mesteparten av Norge. En ekstatisk Hegtun på en skurrende linje fra Melbourne kunne fortelle at Audun Boysen hadde tatt en oppsiktsvekkende bronsemedalje på
800 m, Norges første olympiske medalje i løp noensinne. Neste øvelse var spydfinalen, hvor vi hadde med Egil Danielsen. 23 åringen fra Hamar hadde så vidt klart å karre seg med som sjette og siste mann (72.60) til de tre siste finalekastene, men var flere meter bak polakken Sidlo (79.88) og russeren Sibulenko.

4. omgang – polakken øker med 10 cm, og russeren med over fire meter (79.50). Dette ser ikke bra ut. Et uregjerlig vind volder problemer for utøverne, og nordmannen merker seg at flere har skiftet over fra trespyd til stålspyd. Danielsen tar sjansen og velger et svensk, rødt stålspyd. Akkurat i det han skal sette i gang, blir han revet ut av konsentrasjonen av et startskudd. 200 m mellomheat. Et minutt senere stiller han seg opp på nytt. Han tar fart, men må igjen stoppe opp. Tilløpet stemmer dårlig. Tredje forsøk. Det er stille på stadion. Aner de 100.000 tilskuerne at noe er i gjære? Full fart framover. Krysstegene sitter godt. Han blir kastet mot streken etter at spydet forlater armen og blir stående og småhoppe, mens han følger spydet med øynene. Det stiger og stiger og flyter av sted som på en usynlig bølge. Det går et gisp gjennom publikum. Landing. Hvitt flagg. Gyldig. 85.71.

Ny verdensrekord med over 2 meter og ny olympisk rekord med nesten 12.

Eldre folk i Australia husker ham ennå, den staute nordmannen som satte lekenes eneste verdensrekord med det røde svenskespydet. Og tro det eller ei, han fikk til og med en longdrink oppkalt etter seg med det klingende navnet 85.71, på lik linje med Tom Collins, Bloody Mary og San Francisco.

Vi vet alle hva som har skjedd senere. Nå er det like før det braker løs et annet eksotisk sted, nemlig i Beijing. Heia Andreas!Forrige artikkel:Godt nyttår! Enig……?Neste artikkel:Romjulsmusikk
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 15. mai 2008 12:58: ole duck
som niåring synes jeg innledningen til denne "petiten" er en smule misvisende.
Torsdag 22. mai 2008 18:02: Warhead
På hvilken måte er dette misvisende? Overskriften vekker interesse, og passer godt med innholdet, ettersom drinken 85.71 fremdeles er å få i Australia.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode