Hoppmesteren fra 1950 død
Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.
- Jeg stod på Lier stasjon og sammen med kamerat Gunnar Hennum. Vi skulle nok på kino i Drammen, forteller lokalhistorikeren og lokalpolitikeren. - Harald Hallingstad, min fetter, kom med bussen og fortalte gledesstrålende at Lier hadde fått sin verdensmester i hopp. Muligens hadde han hørt det på radio, sier Truls. - Men det var vel så som så med radiooverføringene den gangen.
Jeg husker også at jeg var i Drammen og så han hoppe i Drafnkollen i 1946. Da var han junior. Rennet ble avlyst på grunn av for sterk vind. Jeg vet at favorittbakken hans i Vivelstaddalen var "Olabakken". Ellers så var det jo et eldorado av hoppbakker der i "gamle dager", sier Truls.
Uventet seier
Egentlig skulle han ikke ha blitt med. Men han ble uttatt som syvendemann i Lace Placid i 1950. I konkurransen fikk han fullklapp, han som aldri ble norgesmester ---
Han ledet sensasjonelt etter 1. omgang. - En sånn til ,sa lagleder Birger Ruud etter 1. omgang den 5. februar i 1950. Den 22 år gamle skihopperen fra gården Sandaker i Lier hadde fått til et kjempehopp. Man ante en sensasjon. Andre nordmenn, som trønderne Arnfinn Bergmann og Torbjørn Falkanger, ble ansett som Norges beste kort.
Mange var redde for at nervene ikke ville holde i 1. omgang. Men Bjørnstad hoppet 68 meter, bare en halv meter kortere enn i 2. omgang. Med tre ganger 18,5 i stil ble det en suveren ledelse, seks poeng foran svenken Thure Lindgren sammenlagt. Arnfinn Bergmann ble bronsevinner.
Da Hans Bjørnstad ankom Drammen stasjon søndag 19. februar 1950 med tog fra Kjellstad, var tusenvis av mennesker møtt fram. Ved Børsen var det trafikkaos. Nasjonalsangen ble spilt for han, der han stod på balkongen.
Inne festsalen var det dekket til 100 personer.
VM eneste triumf
Bjørnstad ble nr 2 i både NM og i Holmenkollen samme år. I 1952 strakk han seg til 127 meter. Noen olympisk deltakelse ble det aldri på liungen. Han var bare reserve i OL i Oslo i 1952. Han fortsatte å hoppe noen år, men kvalifiserte seg aldri til noen flere internasjonale mesterskap.
Bjørnstad prøvde ut nye teknikker, blant annet, en ny fartssats. Han hadde lett for å ligge litt skeivt i svevet. Mange hoppet på denne måten flere år senere --
Han fikk sine første ski laget av Olaf Steen på Stein gård. Senere ble det kjøpt nye ski hos Axel Helgeland i Drammen. De var utstyrt med Kandaharbinding og tre render under.
Han vant sin første seier som 11-åring i 1940. I 1946 vant han fem renn og ble nr 5 i Holmenkollens juniorklasse..
Bjørnstad representerte Drafn som sine forgjengere fra Lier, Thorleif Haug, brødrene Henry og Oscar Gjøslien fra Lier.
Kilde: "Idrettshelter fra Buskerud" ("Andersen og Bjørnstad" v/ Tom Helgesen): Redaktører: Knut Bjørnsen og Per Jorsett