Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Juletid

- Urbane innslag var fraværende under adventstiden i det gamle Lier, skriver Truls Hallingstad i sin petit denne uka --

- Men det var travle dager, og freden senket seg ikke over bygda før kirkeklokkene ringte landsens jul inn klokka fem julaften. Da sto ennå kveldsstellet på i fjøs og stall.

Det begynte egentlig før advent . Bygdeslakteren innledet forberedelsene. Med sine enkle redskaper i ryggsekken dro han ut i grålysningen, med et utvalg kniver, knivstål, skolehorn og klauekrok. Økseskaftet stakk opp av sekken, i bunnen lå et makabert redskap, en smidd dor. Mange griser skulle ekspederes på kort tid, han rakk ikke å slakte alle på voksende måne.

Slakteren hadde lange dager. Første del av prosessen ble gjort første dagen. Om kvelden kom han for å hogge opp skrottene som hadde hengt til kjøling. Med sikre hogg delte han han dyret i to. Skinker, boger og fleskestykker havnet i salteholken, ribba på toppen, fraskåret svoren med noen gamle dagers tykke spekklag, steikeflesk. Alt skulle lagres og dypfrysere var ukjent. Bare "fisken" havnet fersk og nyslaktet i stekepanna. Av grisen ble indrefileten spist først, etter gammel skikk.

I våre dager er slaktingen før jul så godt som glemt, slakteholken også. Julematen er i kjøledisken, selv om vi nå ikke har hemninger mot å spise julemat til enhver årstid, så er det vel i adventstiden vi spiser mest tradisjonell julemat, altså før julen er ringt inn. De gamle, nøysomme fikk ikke oppleve de overdådige julebordene før jul, som nå er blitt en førti år gammel tradisjon. De fikk glede seg til julens mat og tradisjoner.

Elias Akselsen, som nå er en etablert sanger med oppbyggelig repertoar, har fortalt om en jul i sin barndom. Familien bodde i et usselt husvære på en nedlagt husmannsplass, kanskje uten eierens vitende eller samtykke. I alle fall ble de vist bort derfra på selve julaften. Ute på landeveien måtte de, i sleden og Solørs kulde, snø og sno. Faren fant omsider i snøbakset fram til et enda elendigere husvære i skogen. Det ble okkupert for den hellige julenatt av taterfamilien. De fikk fyr på peisen, og mora klarte å tilberede et julemåltid han aldri hadde kunnet glemme. Av snille folk hadde hun fått et "rigghogg" som han sa på Solørdialekt. Dette rygghogget som var et stykke med saltet, dobbelt kotelettrad fikk hun kokt over varmen, og familien holdt jul.

Nå snur sola, og det går mot lengre dager og kortere netter for alle folkeslag, men det er på den nordlige halvkule. Syd for Ekvator snur den også, der går det mot kortere dager. Men høytiden ringes inn også der syd, til minne om det som skjedde da en enkel, uanselig familie var henvist til å overnatte i en stall, og om barnet som fødtes i dette trolig usanitære uthuset.

Kanskje er det solidaritet med dette enkle og fattigslige at ansvarsbevisste ledere i vår resultatorienterte tid møter juleuken med å varsle nedlegging av fødeavdelinger over en lav sko, og landet over.

Jeg ønsker leserne en gledelig, fredfylt jul!

Truls A. Hallingstad

Flere saker fra arkivet

Historien bak mølja

Mølje er mat, i våre dager lettvint mat, rett og slett ”fast food”. Men det sier man ikke.

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

Når nettene blir lange

Torsdag snur sola, og nettene blir igjen lange

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Nå tennes tusen juletrelys

I løpet av de kommende dagene tennes lysene på minst ti juletrær rundt omkring i Lier.

Stjal skinker fra bygdetunet

Søndag var det selvplukk av epler og poteter på bygdetunet, men forskrekkelsen ble stor da noen i tillegg hadde plukket med seg skinkene som hang på stabburet.

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Lier før og nå

Klokkergården på Heggtoppen var en av Liers gamle og meget bevaringsverdige bygninger. Hva skjedde med huset?

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Liernett-leserne svikter ribba

Sprø svor og dryppende fett har foreløpig en trygg plass på julaften, men populariteten synker.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Hodet bruser og pulserer

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Hva spiser du på julaften?

Er virkelig Lier ei ribbe-bygd?

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Skriver for Liernett

Australskfødte Bill Sydney Sandstrøm (14), fotballspiller for Åssiden IF, har bodd i flere land før han flyttet til Norge for fire og et halvt år siden --

Årets lengste dag

I det sommeren såvidt har begynt, snur solen, og det nærmer seg vinter igjen

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Starter 17. maifeiringen på forskudd

17. mai i gamle dager i Lier er tema på Lier Historielags møte i morgen.

Hva gjør vi når mennesker blir produksjonsmidler?

For noen år siden så jeg et intervju med en amerikansk fabrikkeier. Fabrikken hadde først vært ute i hardt vær og de ansatte hadde stilt opp og jobbet billigere for at fabrikken skulle gå rundt.

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Post memorio

Ukens petitskribent er Truls Hallingstad, Nordal

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Sommerutstillingen åpnet

Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.

Elias Akselsen i Sjåstad kirke

Med Herren som arbeidsgiver. Han er omreisende tater med kofferten full av Det glade budskap. Og han pakker det ut og fyller på med sang og musikk til alle som vil høre.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

På øverste vagle

Småbruket Skogli lå alene et stykke vei opp i skoglia der boligfeltet Fagerliåsen er nå, forteller Truls Hallingstad i ukens petit

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Julaften på to kvadrat

- I disse dager frekventerer vi loft og kjeller - på leit etter pappesker - velfylte av glitter og stas.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Om synden, bukken og havretrollet

I ukens petit skriver Truls Hallingstad om "syndebukkene" i nyere og gammel tid ----

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

Jente på tolv år slått ned

En tolv år gammel jente fra Tranby ble slått ned av en ukjent mann på vei hjem fra skolen tirsdag ettermiddag.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Partitilhørighet ingen forutsetning

Uavhengige Folkevalgte med stand på Lier stasjon.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Kulturminnedagen 2006

Årets tema var knyttet til ankomst og avreise. Det ble en minnerik familiedag på Bygdetunet.

Ribba i jula

Nå om dagen skulle det være gode muligheter til å observere hvem som har spist mest ribbe i jula

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Verdens beste barnekor på Vestsida

Det fikk vi høre vi som i år var med å synge og spille julen inn i Sjåstad kirke.

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

To kor fra Lier åpnet Soloppgangskonserten

Denne helgen holder Norges Korforbunds avdeling i Buskerud en to dagers 'korvake' for å feire sine første 20 år. Lier er godt representert.

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Norges lykkeligste hundeeier?

Nå har også Mina, åtte år gammel, på Egge fått tilbake hunden sin som har vært savnet i 14 dager.

Åpen scene i Lierbyen

150 ungdommer og noen få gamlinger hadde møtt frem på musikkverkstedets konsert. Publikum fikk et gjensyn med gamle og kjente band, samtidig som de fikk se noen nye fra Drammen.

G-sportlekene 2004

Friidrettsgruppa til Sylling IF reiste som vanlig til Gsportlekene i Lillehammer. Vi hadde leid buss og var klar for 4 friidrettsdager i Lillehammer. Vi reiste totalt 18 stk opp til Lillehammer, reiste med buss og overnattet i store leiligheterr ved Sjusjøen.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Ukens petit: Frykt og angst

Vel to måneder etter tragedien på Utøya, kommer minnene sigende frem fra en tur til London i februar 1992, på vei til Tottenham Hotspurs hjemmebane.

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

- Jeg vil heller ha en geit!

Familiediskusjonene har i den siste tiden dreid seg om det nå er tidspunktet for å få seg en hund i huset, skriver ukens gjesteskribent Brynhild Heitmann

Der sola skinner lengst

Gråvær og regn i dag, men i løpet av de nærmeste 14 dager bør du oppleve en sein junikveld på Glasåsen.

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag