Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: a8170e4431c8689d8a7b62478a186bce

Post memorio

Ukens petitskribent er Truls Hallingstad, Nordal

”Nå finns det inga råd” sa`n Anders Kleiva, han gikk seg bort i Klinkenberg, sitt eget nærområde. Det handler om å gå i ring. Jeg har selv opplevd en gang å gå inn i skogen ved Obelisken for å gå til Gundersbråtan, og kommet tilbake til utgangspunktet etter en drøy tur i yr og tåke. Jeg hadde uten å ville det gått i ring på et snevert område. Ringen er sluttet, sier vi, da lyder det positivt. En ring har ingen ende, men nettopp det avgrenser den.

   Hannibal Sehested regnes som grunnlegger av postvesenet i Norge. Han tildelte i 1647 et privilegium på å drive postvirksomhet i landet til nederlenderen H. Morian og hans arvinger. Slik startet Posten som en privat, beskyttet og arvelig forretning. Foranledning til at valget falt på Morian, er ikke kjent. Vi er sikre på at Sehested gjorde valget på et godt grunnlag. I 1719 ble postvesenet offentlig, overtatt av den dansk-norske stat, og består ennå som Posten Norge.

   Tranby hadde post i butikk den første tiden jeg kan huske, egentlig post i meieri, Tranby Meieri. Det var en proforma ordning, på kanten av Postverkets vitende og vilje, for visstnok hadde ikke meieribestyreren eller meieriet noen særlig godtgjøring for å avse en stor skuff der posten til kretsens innbyggere ble lagt. En postmann som daglig kjørte post fra Lier stasjon til Sørsdal Meieri, med hest, kom innom og la fra seg all post med Tranby som adresse. Noen ventet på post, og fikk sitt, resten havnet i skuffen. Ryktebørsen og konene ved vannposten, varslet etter hvert dem som hadde noe der. Utgående post tok postmannen med til Lier.

   Fra 1951 ble meieribestyreren deltidsansatt i Postverket, og fikk ansvar og autorisasjon for posttjenesten. Tranby ble innlemmet i det nasjonale postsystemet, og har siden vært det. Posten har imidlertid gått i ring og er tilbake i butikken, nå Mega Tranby. En fordel er utvidet åpningstid. Betjeningen er instruert, men ikke autorisert postpersonell. Om kort tid nå går de siste postansatte i Lier av post.

   Men for postordningen er ikke ringen sluttet.

Forrige artikkel:Godt nyttår! Enig……?Neste artikkel:Romjulsmusikk
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode