Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 61a445d6f248f5541dea647a80b19085

Null musikk for den yngre garde

Leserinnlegg av Lars Einar Johansen

Hvem er det vel som ikke setter pris på en konsert med sin yndlingsartist?
Dette gjelder ikke bare for myndige, men også for mindreårige. Mindreårige har i like stor grad som myndige lyst til å nyte en konsert med sin yndlingsartist, og burde ha muligheten til dette på lik linje som myndige.

Men dette er dessverre ikke tilfellet. De aller fleste konserter i store konserthus med kjente band og artister har nesten alltid 18 års aldersgrense.
Hvorfor det er slik er uvisst, om det er fordi det er servering av alkohol etter konserten eller fordi konserthusene håper på å tjene mer på å bare slippe inn myndige, vites ikke, men i alle fall så får ikke glade musikkelskere under 18 år slippe inn. Verken med foreldre, verger, storesøsken, eller andre myndige.
Når det er artister som driver med upassende adferd på scenen, er jo dette forståelig, men slik adferd er svært sjelden å finne på konserter her til lands. Det nærmeste man kommer en upassende adferd på et slikt nivå er da bassisten i Turboneger, ”Happy Tom” A.K.A. Thomas Seltzer, var svært beruset under en festival, og nesten falt av scenen.

Dette er utgangspunktet for mange ungdommers frustrasjon, for når store band og artister som Iron Maiden, Europe og andre kjente band eller artister, er innom lille Norge så sjeldent som hvert andre eller tredje år for å spille én eneste konsert, så er det 18 års aldersgrense. Disse driver jo heller ikke med noen upassende adferd på scenen, og medlemmene i Iron Maiden og Europe er svært folkelige. Jeg bruker Iron Maiden og Europe som eksempler her, fordi begge har konserter denne høsten, og minst én av dem har 18 års aldersgrense.
Jeg har snakket med ungdommer som bobler over av raseri over dette problemet, inkludert meg selv.

Eneste sjansen for ungdommer til å se sin favoritt artist live, er hvis de spiller på en festival, eller har en konsert med fri aldersgrense. Begge alternativer er svært sjeldne her i Norge, bortsett fra mindre artister kjente, og Norske artister. Men også disse spiller sjelden en konsert med fri aldersgrense.
Det kjente, folkelige, norske bandet Turboneger spilte én eneste fri aldersgrense konsert på øst - landet i år. I tillegg så var det kun lagt ut 800 billetter for salg.

Men fins det noe ungdommene kan appellere til for å få en løsning på dette problemet? Kan man appellere til konserthusene å be dem fjerne 18 års aldersgrensene? Hvis det aldersgrensen er det på grunn av servering av alkohol, så kan jo mindreårige bli bedt om å forlate lokalet med alkohol servering etter konserten. Kan politikerne gjøre noe? Kan de lovfeste at ungdommer burde ha tillatelse til å gå på 18 års aldersgrense konserter i følge med en myndig? En annen mulighet er jo å fjerne aldersgrensene helt.
Og man kan jo appellere til artisten selv, gjennom artistens hjemmeside. De aller fleste slike sider har et sted der man kan spørre bandet/artisten om noe, eller man kan sende en e-post. Jeg vet at hvert fall bandene Europe og Iron Maiden leser fan e-post personlig, og svarer personlig. For artistene kan kreve å få spille uten aldersgrense. For så vidt jeg vet, så er det konserthusene som setter aldersgrense.

Jeg er sikker på at alle andre mindreårige musikkelskere som meg selv, ville ha støttet meg for å få en slutt på 18 års aldersgrense konsertene, koste hva det koste vil.
Det kan jo hende at det er det eneste som skal til, nemlig å appellere til de som kan utrette mer enn vi kan på egen hånd.
Har myndige mer rett enn mindreårige til å se på konserter?


Forrige artikkel:Hestetransport i grøftaNeste artikkel:Like vanskelig motstander som Røa?
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 21. september 2006 23:32: Haakon
Det serveres ikke bare alkohol etter konserten da, blir jo servert før og under konserten. Så det du sier der er feil dessverre.
Fredag 22. september 2006 20:43: Ralpho
Les gjennom en gang til, så ser du at alkoholservering etter konserten er et forslag til bedring
Søndag 4. februar 2007 02:02: Janne
men det kan jo være egne områder for alkoholservering?
og om en 15åring kunne gå sammen på en konsert sammen med en voksen hadde vel det vært grei!
Søndag 20. januar 2008 21:25: Emma
På mange konserter er det jo lov å dra med en verge/en over 18 år?
Mandag 21. januar 2008 07:45: Tron Stad
Lier er full av bra ungdom, men det er ikke bra med full Lierungdom.

La alle unge og eldre få glede seg over musikk, men la ikke flaska være et nødvendig "instrument" før, under eller etter konsertene!
Onsdag 10. september 2008 11:00: Irene
Jeg er veldig enig. Jeg er under 18 år selv, og er i akkurat samme situasjon som deg. Altfor mange konserter har 18-års aldersgrense, og jeg er helt enig i at noe burde gjøres. At myndige skal få nyte alkohol under konserten er et dårlig grunnlag for å nekte mindreårige adgang. I rettferdighetens navn, mindreårige burde priviligeres over ølsalg!
Onsdag 10. september 2008 19:17: Tron Stad
Ungdom og musikk hører sammen. Det gjør ikke ungdom og fyll. Nylig kom et stort arrangement på Vestfossen i søkelyset på grunn av omfattende ungdomsfyll. Trist for arrangørene. Enda tristere for masse ungdommer som ikke klarte å gjøre rede for seg, men tydeligvis trodde de var et imponerende syn for andre.

Ildsjelene bak det nye kulturhuset i Lier bør bekrefte at det blir et alkoholfritt samlingssted.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode