Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 42e2cce02a414a976d1efa3c9e3e2f94

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Hun pendler mellom musikkjobbing og livet som låtskriver og artist blant annet i Hollywood og Los Angeles og som fotballspiller på Liungen i hjembygda Lier. Og kombinasjonen er vellykket. Nylig har hun både spilt inn ny musikkvideo i LA og blitt kretsmester og seriemester i 1.divisjon damer 7’er med Liungen. Med sin første singel ”One day we’ll make it home” har hun både ligget på VG-lista, Itunes-toppen, vunnet låtskriver-konkurranser i USA og musikkvideoen vært mest sett på NRK. På fotballbanen er hun midtbanespiller og en av storscorerne på laget.

- For meg er fotball og musikk en ultimat kombinasjon. Musikken har alltid vært min store drøm og er nå fulltids-jobben min, og fotballen har alltid vært en stor del av livet mitt. Det å få komme hjem til laget og til fotballkamp etter å ha jobbet i LA eller andre steder, betyr enormt mye. Mens jeg i musikken jobber nitidig og tålmodig mot store, langsiktige mål, gir fotballen uttelling og glede i øyeblikket. I løpet av 90 minutter har vi et resultat, og vi tenker kamp for kamp, sier Ellen Xylander.

Her er Ellen sammen med Liungen kvinnelag som ble kretsmester i sjuerklassen (Foto: Aurora Eriksen).

Hun begynte å spille fotball som 11-åring på Liungen, og var med den gang Liungen satset mot toppserien for kvinner. Hun var på kretslaget, på juniorlandslags-uttak og har markert seg på banen.

- Da jeg var 18 dro jeg til Skottland for å studere og spille fotball. Her begynte jeg på Newton Grange Star, den gang et av de skotske topplagene i dameserien. Så fikk jeg tilbud om å spille på herrelaget på universitet, og den muligheten til å tøffe meg opp kunne jeg jo ikke si nei til! Så i to år spilte jeg med gutta. Deretter bodde jeg på vestkysten i Sverige og spilte for IF Böljan. Men her hadde jeg en skadeperiode som gjorde at jeg misset sesongene. Deretter flyttet jeg tilbake til Norge og Oslo, og kom meg tilbake til Liungen. Det er jo Liungen-jente jeg er, forteller Ellen Xylander.

Hun spiller ennå i dag sammen med noen av sine gamle lagvenninner og nære venninner.

- Det er en fantastisk fin gjeng. Vi har funnet en fin balanse mellom profesjonalitet på banen, det å sette vinnerinstinkt høyt og det å ha det utrolig gøy! For meg som satser så hardt på musikken, som er en ensom affære, gir fotballen og jentene en sosial glede og energi som jeg setter veldig høyt. Jeg føler meg veldig privilegert som spiller sammen med jenter som støtter musikk-karrieren min fullt og helt, og som strekker seg langt for at jeg kan få vært med på alt. Det siste halve året har jeg jobbet større perioder i Berlin, Los Angeles og Sverige, men faktisk ikke gått glipp av en eneste seriekamp. Så jeg slipper å prioritere mellom musikk og fotball. Jeg føler meg så heldig som får lov å være fotballspiller og lagvenninne i det ene øyeblikket, og debut-artist og låtskriver som satser på store drømmer i det andre, med gode heiarop i ryggen.  Jeg får rom til å være den individualisten jeg må være, samtidig som jeg er en godt etablert del av et sterkt felleskap. Det er sjelden vare, sier Ellen Xylander.

Ellen i full aksjon i LA med opptak av musikkvideo (Foto: Privat).

- Musikk og fotball har gått hånd i hånd for meg hele livet. Jeg begynte å spille klassisk piano da jeg var seks år, så plukket jeg opp gitaren og begynte å skrive egne låter da jeg ble litt eldre. Det var en fantastisk opplevelse da jeg fant ut at jeg kunne skrive egen musikk og popmusikk ved pianoet og gitaren. En ny dør åpnet seg i livet og i dag skriver jeg låter både til andre og meg selv, og samarbeider med Universal Publishing som låtskriver. Jeg skriver låter i flere sjangere, men mine egne låter er kommersielle poplåter med en sterk melodi og tekst. Det må være catchy, og samtidig en dybde, forteller Ellen Xylander som i år blant annet har skrevet for den Hollandske artisten Milou, og teksten ”Try to catch me”  til jazz-singelen til norske Lene Alexandra.

Selv finner hun inspirasjon i mye forskjellig musikk og i eget og andres liv, men har vanskelig for å svare på spørsmålet om hvem som er musikalske forbilder.

- Jeg har alltid vært mer opptatt av gode låter enn av artister i seg selv, og kan la meg berøre av både store stemmer og artister som heller har en styrke i det å være ekte. Jeg gikk et halvår en gang på et universitet i Melbourne, Australia. Her tok jeg noe som het ”combined studies”. Da kunne jeg sette sammen min egen timeplan fra alle fakultetene og endte med et fag på matematisk fakultet, et i radio og et i populær kultur. Og sånn er musikk og musikksmaken min også, det er fra alle genre og artister, skal være både dypt og lett tilgjengelig, kombinert til noe som gir meg noe spesielt. Derfor er det godt å få jobbe som låtskriver, og få bevege seg i flere landskap, forteller Ellen Xylander.
- Jeg gleder meg enormt til å få slippe neste singel og video, og få dele den med trofaste følgere og nye publikummere. Dette er en reise jeg gjør sammen med alle de som følger meg og musikken, og hver eneste en av de som berøres av musikken min og følger meg, betyr noe spesielt for meg. Jeg tror på å se de menneskene som er rundt meg, og ikke ta noen for gitt. Jeg tror også på å prioritere det i livet som gir oss størst glede, hvis livet gir oss mulighet til det. Vi er her så kort, og vi mennesker er på vårt beste når hjertet brenner for noe eller noen.

Hun tilbringer mye tid ved pianoet. (foto: Privat)

Forrige artikkel:Mens vi venter på vinterenNeste artikkel:Barnehage med sjel
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode