Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Jeg har bodd mesteparten av livet mitt i Østfold. Jeg mener det riktige Østfold, ikke indre eller ytre Østfold, men i hjertet av Østfold.

Langs den sørligste delen av Glomma er det en 17 km lang tettbebyggelse mellom byene Sarpsborg og Fredrikstad. Selv vokste jeg opp i Sarpsborg og fikk den tynne l-en og den brede æ-en inn med morsmelka, eller rettere sagt med husmormelka. Alle mødre på den tida gikk nemlig hjemme og stelte i huset.

I Østfold går alt litt tregere enn andre steder. Folk må stort sett tenke seg om en stund før man svarer på et spørsmål. Ordet stress er nok et fremmedord for svært mange i denne regionen.

Det viktigste for innfødte sarpinger er å slå Fredrikstad i fotball og Stjernen i ishockey, alt annet er underordnet, og slik har det vært de siste hundre år. Når blåhvitt møtte rødhvitt sto alt annet stille. Hvis det hendte at en spiller i enkelte tilfelle gikk over til fiendens lag, måtte forræderen i hui og hast komme seg vekk fra byen. Det var en uskreven lov at alle spillerne måtte være født og oppvokst i Sarpsborg for å komme på laget, til nød kunne man ta med noen fra Rakkestad eller Mysen.

Under de utallige oppgjørene mellom disse fotballgigantene verserte det mange tørrvittige østfoldske historier. En lokal dommerstorhet under disse til tider knallharde trefningene var Knut Tell, en underlig dommer, som vel måtte komme fra Greåker, et merkelig sted midt mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Han ble ofte hentet inn til kampene, muligens fordi det var det nærmeste man kom den lokale objektivitet. Han var en iøynefallende framtoning, totalt skallet og med det handicapet at han stammet veldig. Under en skikkelig knokkelkamp mellom de nevnte lag, så han seg skikkelig lei på alle de grisete taklingene. Han blåste iltert og lenge i fløyta, vinket alle spillerne til seg inn i midtsirkelen og utbrøt:

”Nå nå må må vi vi hæern fløtte meg meg skjerpe oss oss guttær. Vi k k k kan’ke f f forsettæ  s s sånn. N n nå tar vi en  s s s ang, og så  s s spellær vi vi vi vidre”

2 kommentarer

Torsdag 13. mars 2008 08:51: Jonas
Fra boken "Vælva du Leif?" om jeg ikke tar helt feil?
Lørdag 22. august 2009 16:19: Geir Tell
Til opplysning: Min morfar er født(1923) og oppvokst på Selbak i Fredrikstad og ikke Greåker som det blir skrevet her.

Flere saker fra arkivet

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Regionsmester

Syllings unge volleyballag har stått for en bragd i vinter,

Resultater fra gjettekonkurransen

Hvor mange Buskerud-lag og liunger har spilt cupfinaler i fotball?

Kretslaget til finale

Buskeruds kretslag G15 spilte i helgen A-sluttspill i sør-norsk mesterskap i Skien

Lover godt for bandysesongen

De allsidige lilleputtene i Spa/Bra viste under siste helgs kombinasjonscup i Sarpsborg at de behersker lagspillets finesser, både sommers- og vinterstid --

Klar for Fredrikstad

Mads Andrè Hansen fra Tranby slapp å betale 50 000 kroner til Mjøndalen.

Lei av Fredrikstad, vil til Lier

Dag Høili har en formue på godt over en halv milliard kroner. I en samtale med Fredriksstad Blad tar han et kraftig oppgjør med det han kaller ”kjerringprat-mentaliteten” i Fredrikstad. Når hovedbygningen på Bakkemehren gård i Lier er pusset opp, blir han liung.

Drammen-Lier-Oslo til fots for over hundre år siden

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, Sylling

Ukens lag: Sylling miniputter

Når Liers mest profilerte lag må tenke trening, kamper og poeng kan Syllings miniputter slappe av og nyte ferien i Holmenvika eller på Svangstrand.

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Plass i Lier ILs garderobe

- Vi må viske ut farger og heller tenke på individene, og er vi flere er det lettere å gi alle et tilbud uansett ambisjoner, mener Brede Nybråten (th på bildet), mens Liungen IF foretrekker å opprettholde sitt samarbeid med eliteserieklubben Stabæk.

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Politiet: Rolig natt, men hektisk helg

Natt til i dag var en svært stille og rolig førjulsnatt i hele Søndre Buskerud Politidistrikt, men …..

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

I telt på Hvaler

Bare vel to timer fra Lier eller vel 13 mils kjøring kan du finne en av Norges fineste kystområder. Selv om Hvalers befolkning på 3800 mennesker blir åttedoblet i juli, råder stillheten og skjønnheten ofte på øygruppen på grensa mot Sverige. Tar du meg deg teltet, anbefaler vi å kjøre ut til Kirkøy som også er administrasjonssentrum i Hvaler kommune. Kort vei fra sentrum med koselige butikker og restauranter finner du strandområder der strandloven blir respektert ------

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

I medias søkelys

Lars Erik Rype (th) har fri, men både Odd Arne Vangen (tv) og Christoffer Helgerud (bak) er i aksjon med flagg og fløyte under to av helgas tippeligaoppgjør.

Svak dømming i lavere divisjoner?

Eller er det andre ting som kan rettes på?

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Høili vil flytte fra Lier

Dag Høili er i markedet for å selge eiendommen han kjøpte for 14,8 millioner i 2009. Prisen er nå 35 millioner, skriver Finansavisen i dag.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Jan Terjes vinterquiz

Det er siste sjanse å vinne premier for våre idrettsinteresserte lesere ---

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Lierdommere på Alfheim

- Jeg har mer kontroll på spillerne enn på Lars Erik, sier Kristoffer Helgerud (40) spøkefullt om sin dommerkollega før kampen mellom Tromsø og Sandefjord i dag

En sammensveiset gjeng

Det kjennetegner Syllings kvinnelag i fotball, her representert ved Heidi S Wamstad og Sidsel Skyrud (halvt skjult) i siste kamp -

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Viste målteft igjen

Liungen Thomas Sørum bidro sterkt til at FK Haugesund igjen er på dierkte opprykksplass til Eliteserien

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

20. sesong i eliteserien

Odd Arne Vangen debuterte som fotballdommer på øverste nivå på Nedre Eiker stadion. Før dagens kamp har han dømt 310 kamper.

- Vil skape engasjement

Marcus Walfridson, ny trener i Spa/Bra, tror det blir spennende å trene en liten klubb med gode samarbeidsevner.

Mer enn småpenger

Idrettsklubbene i Lier får totalt nær en kvart million kroner i momskompensasjon for 2010, som fortjent -

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

Krøderbanen og nogo attåt

Øyvind Melgaard (tv) og toradergruppa fra Lier har bidratt til fin stemning på veteranbanen i sommer.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Lokalderby endte i slagsmål

Kampen mellom Lier og Reistad G91 endte i slagsmål

Må enda flere dø i trafikken?

Mens myndigheter og politikere prater og utsetter, blir veiene i Lier stadig farligere.

Tatt av vinden - Maratonløp i tropene

Hvert annet år arrangerer World Athletic Veteran Association (WAVA) verdensmesterskap i fullt friidrettsprogram for veteraner. For å kunne delta i disse mesterskapene må man være over 35 år (kvinner) og 40 år (menn). Det konkurreres i 5-årsklasser helt opp til 100 pluss. Utøvere fra hele verden møtes til vennskapelig kappedyst i en 14-dagers periode i juli måned. Årets mønstring var lagt til Puerto Rico i Det Karibiske hav, nærmere bestemt til hovedstaden San Juan og nabobyen Carolina.

Cupfinalehelga over: Konkurranse med premier

Liernett inviterer leserne denne uka til å svare på noen spørsmål i forbindelse med helgas cupfinaler. Det blir trukket ut premier til beste besvarelse. Spilleren (bildet til høyre) har spilt finaler for to forskjellige klubber ---- Han vant en og tapte en. Send inn ditt svar på konkurransen!

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Det viktigste først

Ukens andre petitskribent Ulla Nævestad skriver her om prioriteringene av stoff i de største avisene ---

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Altmuligmann og miljøskaper

- Uten hans store engasjement og vilje til å gjøre en innsats for klubben har ikke a-laget vært der i dag, sier Sparta/Bragerøens fotballkaptein Martin Wøien Gilhuus om trener Aage Golmen (midt i bildet). Månedens blomst ble tildelt han og Spa/Bra på grunn av klubbens fotballinnsats de siste tre-fire årene.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Sylling greier det meste --

I helga var det landstevne for ponni

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Ny suksess i 2011?

Thomas Sørum bidro til klar Haugesundseier over Viking i Vestlandsmesterskapet, og Vikings og landslagets keeper Jarstein synes liungen og lagkamerat Djurdic var fjorårets beste spisspar i eliteserien.

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Glimt fra ukens fotballrunde

Flere lag var i ilden denne uken

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Siste sang på puben

- eller puben som nekter å dø.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Heatseier og sølv

Tor-Erik Wam forsvarte sin andreplass fra Nordisk mesterskap fra 2010.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Her er nye Liungen

Vi har vært på treningskamp med kamera.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Lokal artist på dansegallaen

Therese Ege fra Tranby, med platedebut i desember, synger med Ole Ivars på lørdag

Mer heder til Spa/Bra

Den fremgangsrike klubben på Stoppen får Fair-Playprisen, blant annet, for å bygge gode relasjoner mellom barn og voksne.

Martin på arbeidsuke på Brakka

Det ble et svært så kort og hyggelig gjensyn mellom Martin Bekken Nilsen (15) fra Sylling og Vidar Riseth (se bildet) etter kampen på Nadderud torsdag kveld.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Vekk med julefettet!

Helsestudio har denne uken hatt stor pågang av folk som vil komme i form. Akropolis i Lier har fått mange nye medlemmer.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Trivsel gir resultater

Håkon Grøttland, nylig suksess som trener for Norges J-15 landslag, overrakte pokalen til kaptein Marit Bekken Nilsen etter at Syllings kvinnelag ble en suveren kretsmester for sjuerlag.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Felles lag her i 2012

Som ventet ble Intensjonsavtalen vedtatt for samarbeid om 11 er fotball på de ekstraordinære årsmøtene i Liungen og Spa/Bra, enstemmig i Liungen, men det var ikke full enighet i Spa/Bra -