Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 2270184a53184a2d911f688988f815e2

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Søndag var høydepunktet for årets TV-aksjon. Nrk`s årlige innsamling har etter hvert manifestert seg som en slags nasjonal empatidag, hvor kjendiser og fremtredende folk mobiliseres til dugnad og kronerulling. Temaene blir valgt med omhu og pengene  blir systematisert og rettet mot prosjekter gjennom ulike idealistiske organisasjoner.

Det siste tiåret har natur- og sultkatastrofene stått i kø, med påfølgende innsamlingsaksjoner. Det er derfor forståelig at enkelt syntes at det blir vel mye mas om penge støtte. Det er ulike årsaker til dette, det kan dreie seg om økonomi, motstand mot prosjektet, eller rett og slett at man er negativ uten noen begrunnelse. Etter min mening er det folks fulle rett å avstå fra slike innsamlingsdugnader, men jeg stiller spørsmålstegn ved om man som borger burde vise sine dugnadsaktive medborgere såpass respekt, at man høflig avviser en tilnærming?

Selv blir jeg mektig irritert over alle selgerne som ”kaster seg” over deg med produktene sine og nettopp disse er nok med på å ødelegge for de ærlige og idealistiske. I enkelte tilfeller bruker man til og med proffe selgere til innsamling for idealistiske formål, men disse avslører seg fort, når du stiller kritiske spørsmål.  Derimot har jeg til gode å skjelle ut noen, for det har vist seg at alle forstår et høflig nei, eller en god begrunnelse for hvorfor du ikke kan støtte en slik sak. For her snakker vi om en kommunikasjon mellom voksne mennesker.

På søndag derimot, ved Nrk`s TV-aksjon var det stort sett barna som var ute med bøsser, forventningsfulle og idealistiske. Hvordan ble så de møtt av potensielle bidragsytere? Stort sett bra, mange hadde allerede forberedt seg med penger og roste barna for deres innsats.

Dessverre var det ikke alle slik overalt. Noen barn opplevde å få slengt døra i fleisen, med noen velvalgte ukvemsord på veien og i ”bagasjen”.

Kjære voksne, samtlige av dere er forbilder for barna våre, skjerp dere!

Forrige artikkel:Nyttårshåp i et nytt landNeste artikkel:Seier på Ringerike
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Søndag 6. november 2005 14:57: Jan Ødegård
Felles ansvar for et varmere samfunn?
Nina E. Johnsen, Venstre har rett i at sult og katastrofer står i kø og at pengemaset har blitt vel mye, like rett har hun i konklusjonen om at man kan si NEI til pengesamlerne, uten å slenge ukvemsord i tillegg.
Det synes imidlertid å være et fenomen ved å bruke barn, både i reklameøyemed, underholdning, frontbilder på tiggerplakater og i det som som sist er nevnt, innsamlingsaksjoner. I tilleg -uten å blande kortene- misbrukes desverre barn også i andre sammenheng av voksne og halvvoksne mennesker og da kalles det overgrep eller utuktig handling. Dette siste er befengt med påtale og straff. Siden Nina tar opp dette med barns virksomhet i innsamlingsbransjen, har jeg tenkt tanken om at dette er en form for betlervirksomhet eller barnearbeid vi kunne debattert lovligheten av. Dette sett i ly av FN, Unesco og barnekonvensjoner.
"Når voksne tjener penger på barn" og "når staten/kirken sanksjoner" burde være en rimelig innfallsvinkel på dette som noen synes det har gått inflasjon i, - pengepugeriet i samfunnet.
Tror ikke at samfunnet blir varmere av at vi pr. telefon, brev, reklame, radio, internett, TV og skoleaksjoner blir psykisk presset
til deltagelse. Noen ganger er det inflasjon i presset og herav kommer det nok en god del "utbrudd" fra voksenfolket som våre barn godt kunne værrt foruten. Kanskje vi som politikere burde ta signalene fra FN, Unesco og andre velmenende organisasjoner på alvor og inkorporere barneombudets ånd i vår gjøren og laden.
Jan A. Ødegård
Fylkessekretær
Buskerud Pensjonistparti
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode