Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7d99d5b1eadb69898d1f156cf0ac1cc4

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Flere og flere drømmer om et liv på landet. De drømmer om å få tilbake tiden. Tiden til å nyte, slappe av og kose seg sammen med sine nærmeste. Den romantiske drømmen om en hverdag på et småbruk, har bredt om seg. Foreldre vil at barna skal vokse opp i grønne omgivelser, der de kan få klatre i trær og ha dyr rundt seg.

Men løser et liv på landet alt?

Vi gjorde et slikt valg for 11 år siden, og har aldri angret. Omgitt av Finnemarka på alle hold, har vi det perfekte utgangspunktet for å dyrke friluftslivets gleder. Det eneste vi ikke har klart, er å fange den tiden vi tenkte at vi ville få. Hvem greier å ha rolige dager i et hesblesende samfunn, der arbeidsgivere krever mer og mer, skolen krever foreldre, barna skal få ha fritidsaktiviteter og vi selv stiller større og større materielle krav og må jobbe mer og mer for å dekke dem?

Selvransakelsens time er kommet. Sannheten er at vi i stor grad kan takke oss selv. Tidsklemma er en selvvalgt øvelse og handler om prioriteringene våre. Årets julehandel i Norge overgikk bistanden vi gir til u-landene på ett år. Så godt står det til blant oss. Likevel higer vi etter mer og finner nye ting å ønske oss. Når skal galskapen ta slutt? På nyttårsaften sendte vi mer enn 100 millioner kroner rett i luften, bare for å ønske nok et hesblesende år velkommen. Hva er det vi driver med?

Iblant føler jeg at jeg vil hoppe av karusellen og melde meg ut. Tanken på å selge alt og flytte til et virkelig avsides sted og satse på et bohemliv, der vi høster av naturen og lever enkelt, virker forlokkende. Sannsynligvis skjer det aldri. Også vi er som fanget av velstandssamfunnet. Vi eier ikke tingene – det er de som eier oss. Ny sofa, ny bil, renovert kjøkken – planer som koster penger gjør at tempoet må opprettholdes. Jeg har sett folk rundt meg stå på til de omtrent stuper. Er du 40 +, er sjansen stor for å bli utbrent.

Hva er det gode liv? Når dette spørsmålet stilles, svarer både toppledere og andre ”vanlige” levelige at tiden med de nærmeste er viktigst for dem, og  å ha god helse. Å ha god råd er ikke like viktig. Dette faktum er verdt å ta med seg inn i 2006. Uten en god helse, familie og gode venner, er det umulig å få et rikt liv. Nyttårsforsettet mitt er å ta bedre vare på både andre og meg selv. Jeg akter å gjenopprette full kontroll over min egen tid og ha mer stille tid, der jeg egentlig ikke gjør noe nyttig, rent bortsett fra å gi kroppen min hvile og ro. Vi i grønne Lier er utrolig heldige, som er omgitt av flott natur og frisk luft. Men det hjelper lite hvis du ikke setter av tid til å bruke den.

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 10. januar 2006 22:43: Gard Nyheim
Til ettertanke. Hjertens enig Siw. Vi må velge å ta tiden tibake.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode