Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Adskilt i seks år

- Jeg har startet et nytt liv, sier Solomon Girmay som endelig fikk familiegjenforening med kona og de to barna i sommer.

36 – åringen har grunn til å smile optimistisk. - Selv om barna har sett meg på bilder i den lange tiden vi levde fra hverandre, var jeg som en fremmed for dem, da de ankom Gardermoen. Nå går gutten (9 år) og jenta (7 år) i velkomstklassen på Høvik skole. Like ved går både Solomon og kona på norskkurs ved Lier voksenopplæring som har overtatt de tidligere lokalene til Stoppen skole. Kona går på begynnerkurs, mens Solomon etter snart tre år i Lier nå satser på grunnskolekurs.
Noe av det første Salamon gjorde da familien kom til Lier var å anskaffe sykler til barna. Han lyser opp i det flott smil, når han forteller om det og når han forteller at han tar med barna ut for å leke og spille fotball på gressplenen utenfor blokken i Fossveien

Livet i Eritrea

Han har sju år på grunnskole fra Senafe i Eritrea. Etter grunnskolen jobbet han sammen med familien på et hagebruk. Han er en av ni søsken som sammen med foreldrene levde av å dyrke grønnsaker. De ble solgt i en byen, som er på Drammens størrelse,125 km sør for hovedstaden Asmara, ikke langt fra grensen mot Etiopia. 
De hadde også sauer, kuer og esler. - Esel er viktige for transport av grønnsaker fram til markedet, understreker Solomon

Senere ble det militærtjeneste. Landet har vært i konflikt med Etiopia i flere tiår (se fakta nederst på siden). Hvis det ikke er krig varer militærtjenesten bare ett år og seks måneder, men soldatene ble tvunget til å fortsette siden konflikten vedvarte. Han blir taus når jeg ber han fortelle noe fra krigen. - Jeg prøver å la være og tenke på den, sier han stille etter en kort tenkepause. - Men jeg fikk 20 dagers permisjon for å besøke familien min.
For å slippe å gå i krigen igjen, valgte han å flykte til Etiopia. Deretter reiste han til Sudan før han endte i Norge. - Jeg kom til Norge 22. april 2008, erindrer han presist. Da ble han plassert i mottak i Moss. Det ble åtte lange måneder uten språkundervisning.

Nytt liv i Lier

Så på nyåret i 2009 fikk han tildelt Lier som bostedskommune. Her har han trivdes bra både med språkundervisning og arbeidspraksis ved Lier voksenopplæring. Men hele tiden tenkte han naturligvis på familien hjemme i Eritrea.

Han har hatt seks måneders praksis i Røyken innen helse og omsorg. Nå tar han grunnskolekurset på Lier voksenopplæring. Der er han nok eldste elev. - Han er en reflektert person. Han er godt oppdatert på nyheter, sier lærer ved Lier voksenopplæring, Hanne Ødeby, som har merket seg at han er veldig opptatt av å hjelpe sine barn med lekser.

- Jeg vet ennå ikke hva jeg skal gjøre etter grunnskolekurset, men jeg rådfører meg med andre fra Eritrea. Flere fra Eritrea har fullført grunnskolekurset og går nå på videregående skole etter at voksenopplæringa i fjor satte i gang et grunnskolekurs med ordinær undervisning i matematikk, norsk, samfunnskunnskap, engelsk og naturfag. I år er engelsk byttet ut med KRL-faget (kristendom-, religion- og livsynskunnskap).

I likhet med mange eritreere bekjenner han seg til den ortodokse kirken, Gruppen han tilhører leier den katolske kirken på Åssiden to lørdager i måneden til sine gudstjenester.

Venner

Solomon kjente ingen av eritreerne da han kom til Lier. De aller fleste som bor i Lier kommer fra hovedstaden Asmara.- Jeg var sammen med en afghaner på mottaket i Moss. Han kom også til Lier, men han han har ikke så mye kontakt med han nå. Nå har han gode venner på voksenopplæringen, men bortsett fra lærere kjenner han ikke noen i kommunen for øvrig. - Men Geir er veldig snill og hjelpsom. Geir, som er bosatt i Drammen strekker seg langt for å hjelpe han og andre. Han har vært med og kjøpt varer og fraktet varer hjem.
Både i sommer og sist lørdag var han med Solomon på malerjobb i Lier. Geir ville ikke ha noe penger for jobben. Han syntes Solomon trengte pengene selv.

Fakta om Eritrea

Eritrea har en størrelse på ca 117 600 km² ( tilsvarer ca  areal for fylkene Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oppland og Hedmark, red anm) med en anslått befolkning på 6 millioner. Eritrea er en av verdens yngste nasjoner, landet fikk sin selvstendighet i 1993.

Krigen brøt ut da Hamid Idris Awate og hans følgesvenner avfyrte de første skudde og ble avsluttet i 1991, da de eritreiske opprørerne beseiret de etiopiske regjeringsstyrkene. Etter en FN-overvåket folkeavstemning i Eritrea der det eritreiske folk overveldende flertall stemte for uavhengighet, erklærte Eritrea sin uavhengighet og fikk internasjonal anerkjennelse i 1993.

Etter selvstendighet har Eritrea deltatt i flere kriger, blant annet mot Jemen om Hanish-øyene i 1996. Eritrea mente at de var deres, grunnet at under frigjørings krigen hadde opprørsgruppen EPLF flere baser ved øyene. Under kolonitiden var øyene styrt av italienerne. Tiltross for disse argumentene var det Jemen som fikk øyene.

I 1998 brøt det ut en to år lang krig med Etiopia om flere grensebyer, blant annet Badme. I 2000 skrev partene under på en våpenhvile, og FN sendte inn fredsbevarende styrker. Disse styrkene står fremdeles. Krigen krevde 70 000 menneskeliv.
Eritrea styres av Peoples Front for Democracy and Justice (PFDJ). Nasjonale valg har vært periodisk planlagt og avlyst, grunnet flere alvorlige årsaker. All makt i landet ligger hos president og leder av det styrende partiet, PFDJ, Isaias Afwerki. Opposisjonelle fengsles og tortureres, og det finnes ingen frie media.[1] Uavhengig media har vært ulovlig i landet siden 2001, og alle typer media er kontrollert av myndighetene og underlagt streng sensur.[2]

Reportere uten grenser rangerte i 2010 Eritrea på 178. plass av 178 land etter pressefrihet, den laveste mulige rangeringen, og under det totalitære Nord-Korea.[3] I følge BBC er Eritrea det eneste landet i Afrika uten privateid media.[4] I følge Reportere uten grenser finnes det ingen utenlandske korrespondenter i Asmara, mens eritreisk media gjør «ingenting annet enn å videreformidle regimets krigerske og ultranasjonalistiske framstilling»

(Kilde: Wikepedia).

Sammen med lærer Geir Egge ved  Lier voksenopplæring malte han et hus i Lier i sommer. - Geir er ikke bare hjelpsom mot meg. Han hjelper også andre, forteller Han. Sist lørdag gjorde de en annen malerjobb i Lier, innendørs -

NB. Liernett vil presentere en innvandrer hver måned.

Flere saker fra arkivet

Konflikt

I Afrika ligger landene Eritrea og Etiopia, side om side. Eritrea har en kystlinje, og flere havnebyer. Det har ikke Etiopia. Vender vi blikket mot øst finner vi landene Irak og Kuwait. Irak har en kystlinje, og det samme har Kuwait. Iraks kystlinje er en brøkdel av Kuwaits.

Skiutstyr ønskes

Geir Egge og Fithawi, henholdsvis lærer og deltaker ved Lier voksenopplæring, er klare for vinteraktivitetdag på Eiksetra førstkommende tirsdag.

Språkopplæring i nye lokaler

Kuteh Jonbula, Bobby, Fakeba og Nast fra Gambia sørget for god stemning da Lier voksenopplæring holdt innflyttingsfest på Stoppen.

Loppemarked og fest

Det er god grunn til å feste etter et vellykket loppemarked.

Grep mulighetene

Irakeren Muataz Abd Ali flyktet fra hjemlandet sammen med sønnen Ali på en dramatisk måte i 2008. Men året etter fikk han den beste bursdagspresangen han noensinne har fått -

Idrettsglade jenter

Blant de 800 som deltok i "Jentebølgen" i Drammen var denne kvartetten fra Lier voksenopplæring

Møtte Kronprins Haakon

Adiam Misagha (tv), bosatt i Lier, viser bildet av seg selv og kronprinsen nær Galdhøpiggen til to klassevenner ved Lier voksenopplæring.

Til topps på Galdhøpiggen

Amanuell Habte studerer kartet og og ønsker kona Adiam lykke til når hun sammen med med sin gruppe skal bestige Norges høyeste fjelltopp i morgen.

Latter og moro på Eiksetra

Asmait fra Eritrea var en av mange deltakere som mobiliserte stor livsglede, da Lier Voksenopplæring arrangerte vinteraktivitetsdag på tirsdag.

Hjelpeaksjon for Etiopia

Britt Celine Oldebråten fra Lier har besøkt et av ADRAs prosjekter i Etiopia

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Krakk på Lierskauen?

Dette må være laveste pris på jordbær, men hvor var bær og selger?

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Frp fornekter seg ikke

I et leserinnlegg i Hallingdølen redegjør Ulf Knudsen for "Stoltenbergs asylbløff"

Avslappende støtteapparatet

Marianne Henriksen og Halvard Bergby koste seg i det flott augustværet med panoramautsikt over Lier, men ventet spent på sønnen --

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Flytting til Stoppen?

Både Lier voksenopplæring og Lier Arbeidssenter venter spent på Tjenesteutvalgets vedtak onsdag kveld --

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Hadde knapt klart oss uten dem

Det sier veteran Arne Ask i Lierbygda O-lag om familien Jansson Haverstad som fikk Månedens Blomst for januar.

Glede og samhold

Mange måtte ha tak i nissen, da han brøt inn i juletregangen under skoleavslutningen på Lier voksenopplæring på Stoppen i dag.

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

På vei til Stoppen

Etter møtet i formannskapet i går vil Lier voksenopplæring overta en del av lokalene til Stoppen skole.

Skriver for Liernett

Australskfødte Bill Sydney Sandstrøm (14), fotballspiller for Åssiden IF, har bodd i flere land før han flyttet til Norge for fire og et halvt år siden --

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Trimmer og jurist blir pensjonist

Kjell Arne Reistad, kommuneadvokaten i Rådhusets 4. etasje, har trivdes med både jobb og trim i vel 17 år

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Dobbeltmester i Sverige

For kort tiden siden var Thomas Sørum med og vant seriemesterskapet for Helsingborg. I dag ble han og klubben cupmester med familien på tribunen -

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Tør du sovne?

Liernetts nye petitskribent har allsidig utdanning og lang erfaring innen både journalistikk og bistandsarbeid gjennom mange års botid i flere land.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Friermål på TV3

Glenn fra Lier frir til kjæresten Silje i første episode av «Sexskolen» som går på TV3 lørdag kveld

Null hull, nesten...

Det står dårlig til med Karius og Baktus i Lier

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Lanseres som listetopp

Geir Stave, folkevalgt fra Hurum og leder i Buskerud Venstre, kaster seg inn i kmapen om å bli førstekandidat til Ventres til Stortingsvalget neste år.

På førsteplass igjen

Den nye bibeloversettelsen inntar enda en gang førsteplassen på bestselgerlista. Siden lanseringen i oktober har Bibelen figurert på lista hver eneste uke.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Inspirerer hverandre

I tillegg til sin landslagsaktuelle sønn Tor-Erik, kan Torbjørn Wam glede seg over at datter Lise Christine også viser sitt store talent som ATV-kjører.

Naturfagets dag

Sylling skole satte fokus på naturfag

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Statssekretæren på Nordal

- Vi måtte ha familieråd før vi tok en avgjørelse for at jeg skulle ta jobben, sier eplebonde Harald O. Buttedahl

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

- Husk, bare fem minutter!

Lars Haugen, Frp og Annar B. Hansen fra UF fikk beskjed om begrenset taletid fra ordstyrer Sissel Andersen, da lokalpolitikerne presenterte seg for deltakere ved Lier voksenopplæring torsdag.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Aktiv ferie for skolebarna

Pressemelding: Barn i Lier tar vinterferien på håndballbanen

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ønsker å bli journalist

Ane Borghild Herber (14), elev i 9. klasse ved Lierbyen skole, har praksisuke på Liernett.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

- Gleder hverandre

Sang- og musikkgleden dominerte den tradisjonelle juleavslutningen ved Lier voksenopplæring på Frogner Menighetshus. der hele 14 nasjoner var representert

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Ny leder i Lier Ap

Tonje Evju trekker seg etter å ha vært leder i tre år og blir avløst av Geir Atle Granås.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Ett Internasjonalt Problem: Vann

Et blogginnlegg hentet fra min blogg.

0,07 prosent

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Miljøet avgjørende

Det understreker gymlærer og idrettsleder Per Lasse Tronslien. Tre unge friidrettstalenter er av flere liunger som ble kretsmestere sist helg. Og en av dem debuterer i senior-NM i morgen.

Informasjon i etterkant

Tillitsvalgte har ikke blitt rådspurt før tilsettingen verken på skole- eller kommunenivå, bekrefter Hanne Mathiassen leder av Utdanningsforbundet i Lier

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Så kom nissen

Det var nok høydepunktet, da Lier voksenopplæring hadde juleavslutning på Frogner Menighetshus.

Økt etterspørsel

- Vi har som mål å dyrke 80 mål salat i 2009 hvis markedet vil ha det, sier Anders Hørthe i Sylling

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Søskenpar vant igjen

Ådne Karlsen Bekkestad vant 6 km i suveren stil som i fjor. Søster Oda var også best blant kvinnene.

Hiphop på Hegg

20 førsteklassinger på SFO viste danseglede for foreldre og besteforeldre onsdag.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Helt topp for barna

- Tryllekunsteren og klovnen Bobo fikk barna til å le og glemme skuffelsen over at det ikke ble noe ponniridning

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Barneombudet kom på besøk til Oddevall skole

Oddevall fikk stort besøk i dag onsdag

En julegave til en ny landsmann

Mike Andrè er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Den blide og velutdannede enkemannen er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Kathrine Hoem ved Frivillighetssentralen formidler Flyktningguider. – Vi trenger flere flyktningguider, sier hun. Er du en av dem som kan tenke deg å bli flyktningguide, kan det være den beste julegave du kan gi en flyktning i vår kommune.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Hundrevis trimmet

Så ble det endelig litt liv i Bakerikvartalet igjen. Sollaug Arnesen var strålende fornøyd med publikumsbesøket på åpningsdagen for det nye treningssenteret .

Barna viktigst

- Jeg er ikke så resultatorientert, sier Erik Bjørnstad, allsidig trener i over 30 år som fikk Månedens Blomst av Liernett mandag kveld.

Fartsdumper er nødvendig

30 km-skilt blir ikke alltid respektert, så her har et foreldrepar tatt i bruk andre virkemidler -

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lierposten blir britisk

Orkla Media, som eier både Drammens Tidende og Lierposten, ble i dag solgt til Mecom Group i London

Hjelper fire topputøvere

Odd Arne Vangen, elitedommer i fotball, til daglig kjøpmann i Sylling delte i kveld ut nye stipendier

ADRA Hjelpeaksjon 2006

Utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen ADRA mobiliserer i disse dager ivrige bøssebærere over hele Norge for å delta i den årlige Hjelpeaksjonen. Torsdag 14. september kommer de til Lier.

Pressekonferanse med Alice Cooper

lørdag 10/6

Færre klasser neste skoleår

Hovedutvalget for utdanning har vedtatt totalt 4,5 færre klasser i de videregående skolene Buskerud neste skoleår, grunnet synkende elevtall