Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Siri Kitt har ett års permisjon fra lærerstillingen ved Sylling skole. Nå jobber hun i London (se bildet), før hun drar til Cuba om en uke for å feriere og undervise der.

Her er Sir Kitts beretning:

En regnfull høstmorgen satt vi oss på flyet som skulle ta oss til Afrika. Vi hadde bestemt oss for å gi vårt bidrag til den tredje verden ved å bruke tre måneder på frivillig arbeid i Ghana, nærmere bestemt Walewale, et tettsted helt nord i landet, kun få timer unna grensen til Burkina Faso.

Sent på kvelden landet vi i hovedstaden Accra og gikk rett inn i den berømte veggen av fuktig varme før turen gikk videre via aggressive passkontrollører til en yrende masse av drosjesjåfører og bagasjebærere som gladelig ville ta vare på oss mot en aldri så liten pengesum. Heldigvis ble vi hentet av organisasjonen vår SYTO og innlosjert på et hyggelig lite hotell inne i byen. Der sovnet vi til en salig blanding av eksotiske dyrelyder og hektisk trafikk. I dagene som fulgte fikk vi en innføring i hva som ville vente oss nord i landet og på arbeidsplassene våre, samt en rask introduksjon til ghanesisk kultur og tradisjon. Vi ble også tipset på hvordan vi skulle forholde oss til noen av de vanligste sykdommene som malaria og guienea-worm.

Slitsom busstur
Etter noen dager i den hektiske storbyen satt vi endelig på bussen nordover til Tamale, den tredje største byen i landet.

Vi ble forespeilet en reise på 12 timer men etter tidligere reiser i Afrika visste vi at det mest sannsynlig ville ta mye mer tid. Ghana ligger på tredjeplass i verden på trafikkulykkestatistikken, og veiene har neppe vært utsatt for vedlikehold siden krigen. Vi slapp unna med 17 timer med knærne i ørehøyde, en total breakdown av bussen og tre stopp på heller lugubre toalettfasiliteter. Da ”ekspressen” omsider knirket inn på stasjonen i den nordlige byen Tamale en gang utpå natten kunne vi konstatere at følelsen heldigvis kom tilbake i beina og at temperaturen var enda høyere oppe i nord. Vi tilbrakte natten i byen før reisen fortsatte til vårt endelige bestemmelsessted neste morgen med bil. Halvannen time senere fikk vi for første gang se vårt nye hjem for de kommende månedene.

Ørken og savanne
Walewale
ligger langs hovedveien til Burkina Faso og er omgitt av ørken og savanne. Selve byen består av flere små klynger av tradisjonelle runde leirehus med stråtak, og har ca. 5000 innbyggere. Vi ble innlosjert i et ”compound-house” hvor flere små leirehus danner en gårdsplass der det meste av hverdagens aktiviteter foregår. I hytta vår var det to madrasser som lett kunne forveksles med tepper, en krakk og et utall innsektsarter vi ikke i våre villeste mareritt har sett maken til. Etter omhyggelig å ha spikret opp myggnettingen ble vi vist dusjen og doen. Doen var et hull i bakken i en hytte litt lengre oppe i gata. Det tok lang tid å venne seg til at innholdet dette hullet faktisk beveget seg, så løsningen var å rygge inn, sikte og la det stå til. Dusjen var en bøtte brønnvann i et avlukke vi delte med krakilske høner, kyllinger og edderkopper.

Kultursjokk
På gårdsplassen var det særdeles livlig fra morgen til kveld. Nakne, støvete barn lekte hylende rundt og snublet stadig vekk i geiter og kokefat. Damene i gården kaklet i vei til oss på et uforståelig språk mens de ammet, lagde mat og vasket klær. Maten ble tilberedt over åpen ild ute, og snart hadde vi stiftet bekjentskap med de første lokale rettene og lært oss å spise med hendene. Vel- hånda for å være korrekt. Den høyre brukes til mat, den andre til toalettbesøk. Dopapir er en sjelden vare i Ghana. Etter en rundtur i byen og på markedet gikk det for alvor opp for oss at dette ville bli en reiseopplevelse utenom det vanlige. Selv om vi anser oss som relativt bereiste sto det ene kultursjokket i kø for å avløse det andre. Fremmede lukter og uvanlige syn jobbet seg sakte men sikkert inn i sansene, og det var nok mang en lokal helt som fikk seg en god latter av to desorienterte nordboere de første dagene.

Vennlig folkeslag
Vi forsto snart hvorfor ghanesere regnes som et av de vennligste folkeslagene i Afrika. Overalt ble vi hilst smilende velkomne og barna kunne ikke få nok av oss. For flere av dem var vi de første hvite menneskene de hadde sett. Særlig populært var det med blondt hår og føflekker!

Den trykkende heten var et problem i starten av oppholdet, særlig siden det ikke fantes noen måte å kjøle seg ned på. Elvene og innsjøene rundt omkring var fulle av krokodiller, slanger og enda verre; bakterier og mark, så det var utelukket å hive seg uti. Det var bare å tørke svetten og vente på at solen skulle gå ned som en flammende ildkule i vest. Da var det middagstid og like etter det var det som om hele byen døde ut hver kveld, bare en og annen tromme var å høre i det fjerne. Om morgenene våknet vi i halv femtiden til lyden av skrikende esler, skramlende kjeler og høylytte bønnerop fra minaretene. Etter en kopp te og brød til frokost det bare å ta fatt på dagens oppgaver.

Klinikken og skolen
På formiddagene arbeidet Hanne som sykepleier på klinikken og jeg som lærer på ungdomsskolen i byen. Hanne fikk bryne seg på alt fra slangebitt til vaksinasjoner og behandling av malaria og andre sykdommer. To dager i uka reiste hun ut til de små landsbyene i distriktet for å vaksinere og informere om hygiene, spedbarnsstell og ernæring. ”Helsestasjonen” var høyst provisorisk og vekten ble hengt opp i et tre. Hundrevis av håpefulle mødre gikk milevis med syke barn til disse små stasjonene for å få hjelp og medisiner. Årlig dør en million mennesker av malaria i Afrika, av dem først og fremst barn, så det var mer enn nok å henge fingrene i.

For min del var skolehverdagen en ganske annen enn den jeg er vant til fra Sylling skole hvor jeg underviser vanligvis. Skolen besto av flere mindre leirbygninger hvor elevene var stuet sammen på trebenker trinnvis. Alderen spente fra 13 til 23, siden mange blir holdt tilbake fra skolegang av foreldrene for å bidra til arbeidet hjemme. Daglig var det tomme pulter på grunn av malaria og aids. 500 elever delte syv skolebøker og det eneste hjelpemidlet var sprukne tavler i klasserommene. De elevene som ikke hadde råd til notatbøker gikk ganske enkelt ut i sanden og skrev oppgavene der, så gikk jeg ut og rettet når de var ferdige. Som seg hør og bør fikk jeg mitt eget kontor; et bord og en stol i skyggen av et mangotre. Greit nok, så lenge jeg var påpasselig med at ingen av geitene som slentret rundt i skolegården hoppet opp på pulten min og forsynte seg av dagens retting. Dessverre var ikke lærerne på skolen så nøye på om de hadde undervisning eller ikke, og fysiske avstraffelser skjedde daglig. Elever ble slått til blods med grener fra trær, og ofte måtte de stå på knærne i solsteken i timevis som straff for fravær eller manglende lekser. Likevel opplevde jeg dem som glade, høflige og utrolig takknemlige for å få gå på skolen.

Bygging av barnehjem
Gjennom vår vertsfamilie fikk vi mulighet til å delta i et prosjekt som arbeidet for bedre levekår for innbyggerne i landsbyene langs elven Volta. Den var oversvømt i sommer og gjorde enorm skade på bebyggelse og avlinger. Mye av tiden brukte vi på å bygge et barnehjem for de foreldreløse barna i landsbyen Yama. Sammen med frivillige bønder fra lokalbefolkningen reiste vi bygningen lagvis av sand og leire i løpet av en måneds tid. Som takk for dette ble barnehjemmet oppkalt etter oss, og vi ble utnevnt til den ærefulle tittelen ”Queen Mothers of Yama” av landsbyhøvdingen. Ikke dårlig å bli erklært som rojale etter noen særdeles svette og møkkete uker!

Feilærnæring og sykdommer
Vi arrangerte også ernæringskurs for kvinnene i landsbyene rundt Volta, siden både barn og voksne er bedrøvelig feilernærte. Det var en fornøyelig opplevelse med et utall opprømte damer som fikk en gjennomgang av kostsirkelen før de gikk i gang med matlaging som ville satt selveste Ingrid Espelid i skyggen.

Nettene brukte vi på å rense landsbybrønnene for å forhindre nye utbrudd av kolera og dysenteri, noe som har plaget befolkningen mye etter oversvømmelsen.

Gjestfrie mennesker
Arbeidsoppgavene var mange og dagene lange, men takknemligheten vi møtte overalt gjorde oppholdet til en fantastisk erfaring å ta med seg videre.

Ghana er absolutt et land å besøke selv om man ikke vil arbeide der slik vi gjorde. Vi brukte fritiden vi hadde på å reise rundt i landet, og var innom alt fra eksotiske storbyer til gående safari i enorme nasjonalparker. I tillegg kan dette spennende vestafrikanske landet skilte med kritthvite strender, krystallklart vann og som tidligere nevnt, en hjertelig og gjestfri befolkning.

Vi har i alle fall fått venner for livet og håper å en dag komme tilbake og se at barnehjemmet i Yama fortsatt står og at landsbylivet på Gullkysten går sin vante gang uten de altfor store bekymringene.

(NB! Red anm: Klikk på bildene for å forstørre!)

1/15 (Ghana 07 001.jpg)
2/15 (Ghana 07 012.jpg)
3/15 (Ghana 07 023.jpg)
4/15 (Ghana 07 026.jpg)
5/15 (Ghana 07 202.jpg)
6/15 (Ghana 07 208.jpg)
7/15 (Ghana 07 236.jpg)
8/15 (Ghana 07 270.jpg)
9/15 (Ghana 07 378.jpg)
10/15 (Ghana 07 389.jpg)
11/15 (Ghana 07 451.jpg)
12/15 (Ghana 07 490.jpg)
13/15 (Ghana 07 596.jpg)
14/15 (resized_sig.jpg)
15/15 (resized_v.jpg)
Reisebrev

2 kommentarer

Mandag 11. februar 2008 19:21: Christin Oldebråten
Hei - takk for spennende artikkel! Håper det er flere som vil ut og reise. Jeg har et tips:

I Rwenzorifjellene i Uganda bor snekker Tore og kona Vigdis. De tilbyr - i privat regi - kost og losji til folk som har lyst til å gjøre frivillig arbeid. Vi ønsker oss vettuge folk med kulturforståelse som ønsker å lære fra seg noe nyttig. Kanskje lærer du noe selv også? Du kan selvfølgelig 'krydre' oppholdet med safari og andre spennende opplevelser. Mer info + film og bilder på: www.mitandi.com


Vennlig hilsen Christin "fjellgeit"
Mandag 11. februar 2008 19:56: Torger Almaas, redaktør
Vi bringer takken videre til Siri Kitt --
Liernett vil gjerne ha epostadressen til Vigdis og Tone i Uganda --- Vi vil gjerne ha reisebrev eller skal vi si brev fra dem --- og andre liunger som har vært ut på reise

Flere saker fra arkivet

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Damelørdag

Temaene er motivasjon, hjelpearbeid og vold i nære relasjoner. Innimellom blir det bevertning og hyggelig samvær.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Hennummusikken live in Sofia

Dirigent Delchev tok med orkestret på tur til gamlelandet.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Ukens petit: Frykt og angst

Vel to måneder etter tragedien på Utøya, kommer minnene sigende frem fra en tur til London i februar 1992, på vei til Tottenham Hotspurs hjemmebane.

Sommer 3

Tre av i alt sju

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

0,07 prosent

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Adskilt i seks år

- Jeg har startet et nytt liv, sier Solomon Girmay som endelig fikk familiegjenforening med kona og de to barna i sommer.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Med Hennummusikken på høsttur til Spania

Kvelden i forvegen hadde Juel Fuglerud begynt å pakke tunge instrumenter inn i bussens bagasjeplass og allerede rett etter kl. 7.00 satte han kursen for Fagerliåsen der han tok med seg de første passasjerene; Anne Britt Grimsrud med familie.Bussen holdt ruta overmåte godt

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Angst og fobi

Ukens petit er ved Siri Kitt Nævestad, Sylling

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

En julegave til en ny landsmann

Mike Andrè er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Den blide og velutdannede enkemannen er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Kathrine Hoem ved Frivillighetssentralen formidler Flyktningguider. – Vi trenger flere flyktningguider, sier hun. Er du en av dem som kan tenke deg å bli flyktningguide, kan det være den beste julegave du kan gi en flyktning i vår kommune.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Lierkortet skulle sikre kulturhuset

- Lierkortet skal bidra til å finansiere driften av kulturhuset, het det i forhåndsomtalen. Kulturhuset ble skrinlagt, men hva skjedde med kortet og overskuddet det skulle gi?

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Oppgraderte uteområdene

Både store og små i Tranby barnehage gikk lei av at all sand på mystisk vis endte opp alle andre steder enn der den skulle være, nemlig i sandbassenget på lekeplassen

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg