Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

I snart tre år har Arne Skattum drevet som leksehjelper på Tranby. Den pensjonerte sivilingeniøren har alltid likt seg på skolen. Men etter artium på Vestheim Gymnas i Oslo ble det studier ved NTH. Deretter fulgte en lang yrkeskarriere som innbefattet mange interessante oppdrag som sivilingeniør. Han fikk tidlig syn for at matematikkunnskap var en forutsetning for velstand. Matematikken ga grunnlag for den materielle veksten som gjorde at vi utviklet oss til et velferdssamfunn. Men pedagogen i Skattum døde aldri. Han var en ivrig leksehjelper både for barn og barnebarn og ble aldri lei av å gi tilkjenne hvilken fascinasjon som ligger i tall og vakre formler.

Da han gikk av med pensjon, meldte han seg til tjeneste på Frivillighetssentralen i Lier og ble satt til å bringe rundt mat til folk som ikke selv var i stand til å bringe maten hjem. En pedagog fornekter seg aldri, og Katrine Hoem forsto snart at Skattum var velegnet til andre oppgaver innenfor den mangfoldige Frivillighetssentralen. Dermed ble han leksehjelper på Tranby skole.

Hver tirsdag og onsdag står han ivrig ventende på elever som strømmer ut av klasserommene etter endt ordinær skoledag, og mange kommer for å få hjelp. Det er ikke bare faglig kunnskap elevene søker. Med sin væremåte evner Skattum å få elevene til å bli motiverte til innsats i et godt læringsklima, som det heter. Skattum ser med glede tilbake på egen skoletid. Best husker han avgangsåret på Vestheim gymnas i Oslo da han bidro til at skolens snitt ble bedre enn Katedralskolens. Det var egentlig en sensasjon. Den gang ble elevenes resultater slått opp på oppslagstava i korridoren eller lest opp av lektor etter at sensuren var falt.

Formelen for den gode skole er vel den samme i dag som den gang, og den synes Skattum å ha godt tak på. Kanskje skyldes det at han lærte den i ei tid da formler måte pugges, og ikke som nå da de fins i ei regelbok elvene må ha tilgjengelig hvis det skulle melde seg et behov.

Enkelte fagfolk mener elevene ikke bør settes til arbeid på fritida. Dessuten virker lekser konkurransevridende. Det er elever med skoleflinke som tjener mest på å kunne drive skolearbeid hjemme. Det øker de sosiale forskjellene, heter det. Men ingen ser ut til å betvile nytten av den typen leksehjelp som i dag organiseres gjennom Frivillighetssentralen.
Etterord:
Lekser har alltid blitt sett på som et nødvendig onde. For meg var det i hvert fall et onde de tre første årene på skolen. Jeg husker den første leksa jeg fikk: - En halv side med E-er, skrives med rødt i skriveboka. Manglende matematikkkunnskaper gjorde at jeg ikke helt visste hvor mye en halv side var. Det ble en kvart side med stadig større E-er nedtegnet samme morgen jeg gikk til skolen. Boka ble vist fram til skrekk og advarsel og resulterte i at karakterene i orden og framgang var høyst middelmådige helt fram til fjerde klasse. Den gang hadde Arne Skattum vært god å ha.

Liernettblomsten

Flere saker fra arkivet

- Utrolig flott

Katrine Hoem, leder av Frivillighetssentralen, er imponert over alle som stiller opp for virksomheten

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Aprilblomst i juni

Blomst til rektor på Lier Kulturskole, Ingvard Leivestad

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Leder

Den kulturelle skolesekken

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Månedens blomst til Hennummusikken

I en pause under korpsets øvelse mandag kveld ble Månedens Blomst overrakt av Liernetts Torger Almaas til lederen, Svein Rognlien. Han ga dem videre til Kathy Lie, som hadde fødselsdag, og orkesteret fulgte opp med en svingende fremføring av Congratulations.

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Imponerende liste

Frivillighetssentralen må være kommunens mest produktive virksomhet i forhold til budsjettet på vel 600 000 kroner

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Tronstock Festival 2006

Lørdag 15. juli var det klart for årets hageparty i hagen til Reidar Rasmussen på Tronstad.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

En erfaren lærer kommenterer dagens skolesituasjon

Kjell Sørlien har i en mannsalder jobbet i Lierskolen. Nå er han rådgiver ved Tranby skole. Han har vært med og kjempet fram rettigheter og goder som gjennom årene har bedret arbeidsforholdene både for elever og lærere. Han er mer enn skeptisk til det som nå er i ferd med å skje i forhold til en del prinsipper norsk skole er bygd på. Her følger den første artikkelen i en rekke der Kjell Sørlien setter fokus på norsk skole.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Trygg oppvekst – med vekt på skolepolitikk

KrF er familienes fremste forsvarer. Dette blir tema i årets valgkamp. Vi skal prege skolepolitikken i hver kommune. Vi har bidratt og bidrar til å finne gode l (...)

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Ny asfalt til skolestart

Men boligfeltet lar vente på seg og elevtallet ved Nordal skole synker og synker --

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Gilhusodden prosjektskole – behov for nytenkning.

Som rådgiver ved Tranby skole er Kjell Sørlien sterkt i mot at Gilhusodden legges ned sånn uten videre. - Behovet for en alternativ opplæringsarena er større enn noen gang, sier han

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

TORSDAG 15. APRIL FRA KL 1500-1800

I forbindelse med åpningen av ”Nye Sylling skole” ønsker elever og voksne på Sylling skole å vise fram det nye skoleanlegget for alle interesserte. Vi inviterer derfor foreldre, besteforeldre, familie for øvrig, alle ”Syllingdøler” og eventuelle andre interesserte til å komme innom skolen mellom kl 1500-1800. Elevene i 7. –8. –9. og 10. klasse vil flytte skoledagen til kveldstid og fylle skolen med forskjellig aktivitet. De minste elevene har vanlig skoledag og kommer eventuelt på besøk på kveldstid sammen med sine respektive.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Mye skolehistorie på Bygdetunet

Men hvor var Glupingen, bortsett fra et uanselig tidlig eksemplar låst inne i en glassmonter?

Pilotgalleriet med inspirerende utstilling på Tranby

Over en lav sko på Tranby. Skomaker ble ved din lest. Det var før det. Den som i dag satser på å livnære seg som skoreparatør, kan risikere å gå skoa av seg. Det er lenge siden halvsåling var en del av grunnskolens sløydpensum. Likevel lot niende klassingene ved Tranby seg inspirere av skoutstillingen og laget fottøy av alle slag som vel neppe noen gang får bein å gå på (med)

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Oddevall skole på gårdsbesøk

Elevene var ivrige gårdsarbeidere

Ungdommer hjelper

I flere år har elevrådene ved ungdomsskolene i Lier drevet småjobbsentraler.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Å sette bo med mer

Avsluttende prosjekt på ungdomsskolen. Nå begynner livet - snart

Natteravn i Lier 2007

Det er tid for natteravn i Lier.

Smilte likevel

Sylling skole, her representert med Julia Isabel Mora Folkvord, Emilie Andrea Dahl og Maren Elisen Braaten måtte gi tapt etter hele ni deltakelser i Nrk Buskeruds gjettekonkuranse.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Bli med på stavgangstur

Frivillighetssentralen og Lions i Lier arrangerer stavgangsturer hver tirsdag.

Milevis på ski på Hegg, Heia og Hennummarka

- 29 elever på Hegg skole har registrert nær 560 mil på ski hittil i år, sier lærer Halvor Jordbakke til Liernett.

Månedens blomst

Månedens blomst for juli til Arne Ask

Trost i taklampa

Peder Morset folkehøgskole med integrert gjestespill på Prøysenhuset og Det Norske Teatret, rett før påske.

Askil Holm – Past and present

Askil Holm har gitt ut ei plate, han har skrevet musikk for flere filmer og TV. Nylig besøkte han ungdomsskolene i Lier, og tok med elevene på en reise fra Dylan til i dag. Han representerer Singer-Songwriter-tradisjonen, der artister fremfører egne tekster.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Heiet på Sveits

Venill Kravik, Silje Bråthen og Justine Nguyen, elever fra dans og dramalinja på St. Hallvard bidro også til å heve stemningen i Midstubakken under fredagens VM-konkurranse

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Bokmarkedet

Noen fotnoter

1. mai på Hegg gjestgiveri

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti samlet folk til alvor og fest

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Minst og best

Alle fjerdeklassinger ved Nordal skole svømmer 200 meter. Les mer om undervisningen i svømming ved lierskolene.

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Sommer 2

To av sju

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Tinestafetten 2009

59 lag deltok i årets tinestafett i Sylling

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Klar for en klem?

Noen ganger er det ålreit å være noe for andre

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Riktige svar på påskequizen til Liernett

Vinneren av påskequizen ble Anne S Skustad og Dag Muggerud, begge vil få et gavekort fra DFDS. Ingvild S Bjurstrøm vant et strikkaskjerf. Liernett gratulerer. Se svarene under

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Imponerende oppslutning

Det sier prosjektleder Roar Bogerud (på bildet) om vinteraktivitetskurset som hadde som mål å gi de ansatte innen Skolefritidsordningen bedre kompetanse.

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

En julegave til en ny landsmann

Mike Andrè er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Den blide og velutdannede enkemannen er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Kathrine Hoem ved Frivillighetssentralen formidler Flyktningguider. – Vi trenger flere flyktningguider, sier hun. Er du en av dem som kan tenke deg å bli flyktningguide, kan det være den beste julegave du kan gi en flyktning i vår kommune.

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Alternativ idrettsdag

Torsdag i forrige uke hadde 6. trinn på Heia skole mangekamp på Tveitabanen.

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Første skoledag i Lier

Mange spente 6 åringer startet på skolen i dag