Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7e52d4110ed639eb24109303b3c6a0af

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Ti år bak kateteret har gitt meg mange nederlag. Da jeg startet karrieren i Lierskolen, var jeg flink til å holde orden. Siden har det bare gått utforbakke.

Vi snakker tyggis. Jeg har ikke tall på hvor mange lærerråd som har satset tungt på å debattere dette problemet i senk. Når man kom inn i et klasserom der en grevling smattet på tyggisen, kunne man entusiastisk slakte den tilstedeværende pedagog for dårlig holdning og illojalitet – dette har vi da for pokker diskutert og blitt enige om!

Det er sikkert en del uvitende som spør seg hva som er så ille med tyggegummi. Svaret er sammensatt. Det er ikke så mye i tyggegummien i seg selv, som det den symboliserer som er problemet. Taper man kampen mot tyggegummien, er det bare et tidsspørsmål før det går riktig ille.

Det starter gjerne med noe uskyldig som en tyggegummi. Lar man elevene smatte tyggis, vil de i neste omgang bryte nye grenser. De vil kanskje glemme å ta av seg lua når de kommer inn på lærerværelset. Lærere som ikke lojalt håndhever bestemmelser om tyggegummi og hodeplagg, oppfordrer dermed indirekte til anarki og opprør. Ønsker vi virkelig en skole der elevene ligger på gulvet og snakker i telefonen?

Så er det tilbake til lærerråd, eller hva vi nå kaller det om dagen, for å diskutere hvordan vi skal få barna til å oppføre seg. Plutselig trekker en opplyst narr et trylleord opp av hatten – Nulltoleranse. Han har lest om en politimester i USA som oppnådde svært gode resultater med denne metoden. Tre anmerkninger og du er ute.

I neste omgang kan man ta lange diskusjoner på alle arenaer om hvorvidt pannebånd rammes av lueparagrafen i skolens ordensreglement. Man skal ikke sitte med lua på inne, men caps er da vel ikke lue? De som ikke kan holde seg til regelverket skal vises langt vekk, men det er det bare rektor som kan gjøre, og han er på møte hos rådmannen – hele tiden.

Jeg havnet tidlig på villspor. Kampen mot tyggegummi, luer og telefon tapte jeg for lenge siden. Her om dagen var det en elev som drakk vann i timen, og det var ikke noe jeg kunne gjøre med det. Hvor er foreldrene? Jeg sitter muse stille i et hjørne og ber en stille bønn om at ingen kollegaer eller gud forby administrasjonen skal komme uanmeldt inn og oppdage hva som egentlig foregår. Elevene er i salig kaos. Noen har lua på, noen sender og mottar tekstmeldinger. Flere drikker vann. De spiser når de er sultne, drikker når de er tørste og trekker lua ned over ørene når de har en fæl dag på hårfronten. Jeg har mistet kontrollen.

Hva var problemet igjen? En god kollega på en annen skole, fortalte at de en gang hadde avdekket at et par elever bestilte narkotika med telefonen i skoletida. Etter at de innførte nulltoleranse på telefon, ble alle 300 elever på skolen snille. At de ikke får avtalt hvor de skal møte mamma etter skoletid, og ikke får sendt ei hyggelig melding til kjæresten som er syk, er verdens minste problem. Man hadde da mammaer og kjærester da vi var unge også. Ikke bare fikk man de to som tradet dop i friminuttet inn på den smale sti. Man har også reddet de 298 elevene som ikke hadde skjønt at telefonen egentlig var en narkotikaautomat, fra rushelvete og det som verre er. Topplue inne, hør nå her!

Hva er så meningen med alt dette, det må da være en konklusjon?

Om du jobber som lærer og opplever at elevene overser deg, og enda verre lueparagrafen – da har du tre muligheter.

1)Skyld på rektor eller administrasjonen, som ikke utviser mange nok lenge nok.
2)Skyld på kolleger som ikke ser alvoret i situasjonen.
3)Sett deg muse stille i et hjørne, og tell dagene til du blir resirkulert/ fordampet.

Jeg synger på siste verset. Det hjelper ikke at elevene stadig blir flinkere og at trivselen i følge nasjonale undersøkelser vi gjennomfører, er på topp. Jeg har tapt kampen mot tyggegummien, og jeg har latt det gå så langt at jeg aldri vil kunne gjenopprette harmonien mellom klasserommet og ordensreglementet. Her trengs det en tøffere sheriff, og mine dager i første rekke er talte.
Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Lørdag 24. mars 2007 11:02: Toril P. Kverneng
Hvilken virkelighet er det du beskriver, Rune? Utenforstående vil anta at du tar utgangspunkt i din egen hverdag, men dette har da vitterlig lite med vår felles arbeidsplass - Sylling skole - å gjøre, bortsett fra at også vi har et ordensreglement.
Ærbødigst
tpk
Lørdag 24. mars 2007 11:48: Rune Elven
Dette er ikke en beskrivelse av virkeligheten på Sylling skole, men en harselas over debatten som har rast de siste dagene, der noen aktører etterlyser med disiplin i skolen.

Dypt ærbødigst

Herr lærer Elven.
Lørdag 24. mars 2007 11:50: Rune Elven
http://dt.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070322/NYHET/103220386/1099/NYHET
Lørdag 24. mars 2007 12:37: Torger Almaas
Redaktøren treffer kanskje godt, synes jeg. Disiplin, disiplin, disiplin -- "Nei, nei godt gutt, dette må bli slutt" -sanger og Margrethe Munthe-lærerne er nok ikke avgått med døden. "Kenguruskolen" er også levende, nå skal alle prøve den gamle medisinen. Det neste er vel at Dt og andre monopolaviser inviterer 80-åringene for å fortelle om at de praktfulle og trivselskapenede skoledagene med spanskrør over fingertuppene.
Fredag 30. mars 2007 15:49: Kverulant
Hvis vi skal gå tilbake tilbake 100 med disiplin, og da straffe elever hardt for å tygge tyggis og gå med caps/lue etc. etc. inne, så vil sannsynligvis ikke trivselsraten øke betraktelig, men heller motsatt. Ungdommen i dag er opptatt av å få ha kontrollen over seg selv, og ikke få høre hva de skal gjøre hele tiden. Over alt får de høre at de må lære det, sånn skal det gjøres ditt og snn skal det gjøres datt. Likedann hjemme, der får man ikke drikke brus midt i uka, får ikke spise i stua og se på Tv. Men hvis det er en fotbAllkamp, så setter gjerne far seg midt i stua med en øl eller to og spiser middagen sin. Lærere er ikek særlig flinkere. Personlig har jeg sett mang en lærer som koser seg med en snus, tygger tyggis, eller mottar innkommende anrop i undervisningen. Hvis de blir tatt på fersken med dette, får de høre det av elevene, men de unnskylder seg med at det er en "viktig" samtale. Som regel ganske like med de du nevnte elever hadde grunn til å ringe i løpet av en skoledag, Rune.(ikke narkolanging, men mødre kjærester etc etc.)Så skal det innføres nulltoleranse på mobiler, tyggis, snus og luer innendørs, så får dette gjelde lærerne på lik linje med elevene!

Med vennlig og kverulerende hilsen,

Skoleelev, Sylling(15)
Fredag 30. mars 2007 21:18: Kverulant 2
Enig med min bror Kverulant! Flott skrevet! Dere lærere er minst like ille som oss stakkars små elever som får kjeft av deg så svetten renner.. du og denne MOPPEN din (ja, en gulv mopp). Ikke kom her å kjeft på oss om disiplin.. du vasker faktisk oss elever i ansiktet med en mopp.. hva syntes du om det!?
Lørdag 31. mars 2007 10:37: V. Askeland
".. du vasker faktisk oss elever i ansiktet med en mopp.. hva syntes du om det!?"

Såfremt vaskemiddelet er kraftig nok, kan en mopp være tilstrekkelig. En skurebørste er likevel å anbefale.

V. Askeland
Rengjøringsrådgiver
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode