Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Én mulighet er å søke på et av tilbudene til Deutsche Auslandsgesellschaft, en veldrevet og aktiv organisasjon med hovedkvarter i Lübeck. Da kan man, som meg, være så heldig å få delta på seks dagers hospitering ved en tysk skole og attpå til en tredagers samling i Lübeck med tysklærere fra Russland, Baltikum, Polen og Skandinavia som alle hadde hospitert ved forskjellige skoler i Nord-Tyskland.

Selv havnet jeg i hansabyen Stralsund, bare noen få steinkast fra øya Rügen. Og her kommer et viktig poeng: hvis du er både tysklærer og syklist, er dette det mest ideelle stedet du kan tenke deg.

Mitt vennlige og humørfylte vertskap Astrid og Holger hadde ikke bare satt fruens sykkel i førsteklasses stand; de hadde også sørget for innkjøp av gode sykkelkart. Slik hadde det seg at jeg allerede dag én kunne nyte ettermiddagssola i vannkanten øst for Strelasund med en kald øl som belønning for ca. 25 km tråkk. En lovende start på oppholdet!

Men jeg var jo egentlig kommet til Stralsund for å studere det Mecklenburg-Vorpommerske skoleverket. Min ”vertsskole” var en realskole med elever fra 5. – 10. klasse, der ungene allerede etter 6. klasse har muligheten til å gå over i gymnaset dersom karakterene er gode nok.
Rektor Wolfgang er matematikklærer og underviser 12 timer pr. uke. Skolen hans er merkelig pc-fri. Likevel er de ansatte oppsiktsvekkende rolige og avbalanserte. Hvordan kan de få gjort jobben sin, og hvordan får elevene lært det de bør lære? Har ingen hørt om digitale ferdigheter? Joda, men informatikk er kun et valgfag for de eldste.

Også i Tyskland mener mange at det har gått nedover med elevenes energi når det gjelder å lære. Etter 22 timer i ulike klasser skjønner jeg egentlig ikke hva de beklager seg over. Alle lærerne er faglærere og har sine spesialrom, også i fag som geografi og historie.
I Tyskland er den gode, gamle fyllepennen fortsatt i flittig bruk, og pent blir det også. At elevene sier De og Frau, ev. Herr, til lærerne, er en selvfølge. Atmosfæren i klasserommet er varm, hyggelig og humoristisk, og elevene er reflekterte og aktive uten å avbryte verken læreren eller medelever.

Lærerne er også stort sett Dis, Herr og Frau seg imellom, og hver morgen håndhilses det på kryss og tvers over det smale langbordet på lærerværelset. Møbleringen består av bord og pinnestoler, - ingen sofagrupper som hjemme, men kanskje verre: ingen kaffemaskin! Til gjengjeld er det tett mellom vannflaskene.

Mecklenburg-Vorpommern er en delstat som kjennetegnes av alléer, og i likhet med lærere er mange gamle og ærverdige, andre nyplanta og lovende. Mellom trerekkene er veidekket ofte eldgammel, blankslitt brostein, et helvete å sykle på, men historisk tankevekkende i forhold til den trafikken som har rullet over disse steinene opp gjennom årene. Dette er slitesterke saker.

Sykkelveiene går gjennom åkre fulle av dekorativt ugras som røde valmuer eller blå kornblomster, langs kilometerlange sandstrender eller på toppen av diker der syklisten kan se vann på begge sider. Skiltingen er upåklagelig.
Ellers kan Østersjøkysten by på tradisjonsrike badesteder der arkitekturen er preget av hvitmalte villaer med balkonger og tårn, staselige slott og fiskerhus med stråtak og kreativt dekorerte dører. Den kanskje mest utrolige bygningen i delstaten er imidlertid den 4,5 km lange betongkolossen med 10.000 rom, feriestedet sør for Sassnitz som ble oppført på 1930-tallet og av forskjellige grunner aldri helt fullført. Men det er en annen historie.

1/27 (DSC_0046.jpg)
2/27 (DSC_0057.jpg)
3/27 (DSC_0060.jpg)
4/27 (DSC_0066.jpg)
5/27 (DSC_0072.jpg)
6/27 (DSC_0077.jpg)
7/27 (DSC_0078.jpg)
8/27 (DSC_0079.jpg)
9/27 (DSC_0097.jpg)
10/27 (DSC_0105.jpg)
11/27 (DSC_0109.jpg)
12/27 (DSC_0119.jpg)
13/27 (DSC_0130.jpg)
14/27 (DSC_0152.jpg)
15/27 (DSC_0163.jpg)
16/27 (DSC_0165.jpg)
17/27 (DSC_0170.jpg)
18/27 (DSC_0183.jpg)
19/27 (DSC_0186.jpg)
20/27 (DSC_0187.jpg)
21/27 (DSC_0200.jpg)
22/27 (DSC_0202.jpg)
23/27 (DSC_0209.jpg)
24/27 (DSC_0215.jpg)
25/27 (DSC_0220.jpg)
26/27 (DSC_0231.jpg)
27/27 (DSC_0233.jpg)
Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

Tar Kiwi-kunnskap til klasserommet

Ni lærere fra Buskerud fylkeskommune har i høst hospitert i salgsfaget på Kiwi-skolen i Lier.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Leder

Den kulturelle skolesekken

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Givende og lærerikt

Det sier arrangementsjef Ruben Iversen ved Idrettslinja etter at de 21. St. Hallvardlekene var vel i havn --

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

Minst og best

Alle fjerdeklassinger ved Nordal skole svømmer 200 meter. Les mer om undervisningen i svømming ved lierskolene.

Oppfrisking av gamle minner

I dag leste jeg noe vanvittig spennende i Aftenposten, skriver Nina E. Johnsen i ukens petit

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Manglende koordinering

Mens svømmeopplæringa i Drammen får strykkarakter, kan mye forbedres på samarbeid mellom Lier Svømmeklubb og skolene, mener Ann Christin Gjerdseth i svømmeklubben

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Trygg oppvekst – med vekt på skolepolitikk

KrF er familienes fremste forsvarer. Dette blir tema i årets valgkamp. Vi skal prege skolepolitikken i hver kommune. Vi har bidratt og bidrar til å finne gode l (...)

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Milevis på ski på Hegg, Heia og Hennummarka

- 29 elever på Hegg skole har registrert nær 560 mil på ski hittil i år, sier lærer Halvor Jordbakke til Liernett.

Ikke alene om ansvaret

Kommunalsjef Johanna Leirvik understreker overfor Liernett at 17-åringen ikke var alene om undervisningen i klassen

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Ny asfalt til skolestart

Men boligfeltet lar vente på seg og elevtallet ved Nordal skole synker og synker --

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Best i landet

I hele høst har elever ved landets videregående skoler kjempet om ære og berømmelse i dataspillet og skoleturneringen "Utviklingsinvestoren"

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

- Ubegripelig av Høyre og AP!

I dette innlegget tar Lier FrP, ved ordførerkandidat Knut Eilert Sørnes (bildet) og Morgan Langfeldt, for seg ekspropriasjon av eiendom ved Nordal skole. - Et overtramp på eiendomsretten man sjelden ser maken til.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Til Auschwitz for å lære av fortida

Kan vi lære av historien?

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Lærte om Afghanistan

4 klassingene på Oddevall lærte om Afghanistan av Oberst løynant Kjell Nord som bor på Sjåstad.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

- Valgfag: Velkommen tilbake!

Lier Senterparti vil at ungdomsskolene i bygda skal kunne tilby praktisk arbeidslivsfag for sine elever fra neste skoleår.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Alternativ transport

Verken klimakrise eller finanskrise ser ut til å påvirke Lier kommune, der medarbeiderne med få unntak fyller opp parkeringsplassene og få ansatte benytter seg av kollektiv transport --

Neste år også?

Men da bør målet være å få alle elevene i aksjon, konkluderer de ansatte ved Kulturskolen etter årets stormønstring.

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Aktiv 365 på Hennummarka skole

Aktiv 365 fortsetter neste skoleår, noe barna på Hennummarka skole var veldig fornøyde med

Best fornøyd med plasseringene

Det sier Maren Jansson Haverstad fra Tranby etter Junior-VM i orientering.

Manglende trafikkvett ved Hegg

Ikke alle foreldre ved Hegg skole kan lese trafikkskilt ser det ut til --

Førsteklasses fra 9. klasse

Onsdag kveld holdt 9. klasse ved Sylling skole julekonsert til inntekt for sin egen Polen-tur. Konserten er bare ett av mange inntektsbringende tiltak for å kunne gjennomføre en åtte dagers tur med Aktive Fredsreiser i høstferien 2008.

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Takk Øyvind!

På avslutningen for Sjåstad/Vestre Lier IL s skigruppe takket Håvard Nygaard (tv) og Even Hornstuen Mathiesen sin trener for en strålende jobb gjennom mange år

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Premievinnerne og best i Norge

Dette er trioen fra St Hallvard videregående skole som kan reise på prosjektreise til Uganda i februar

Idrettsdag på Oddevall skole

1500m det er gøy

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Lærerne streiket i dag

- Dette er ikke lønnskamp!

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Matpakkeuka 2004

Sjåstad sanitetsforening og Øvre Lier bondekvinnelag spanderte for fjerde gang lunsj på tiende klasse ved Sylling skole. Måltidet var sammensatt av vanlig, god og sunn mat.

Gilhusodden prosjektskole – behov for nytenkning.

Som rådgiver ved Tranby skole er Kjell Sørlien sterkt i mot at Gilhusodden legges ned sånn uten videre. - Behovet for en alternativ opplæringsarena er større enn noen gang, sier han

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Inspirator for trivselsledere

Andrè Bergdølmo koste seg sammen med 180 barneskoleelever og deres lærere i Syllinghallen onsdag formiddag.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.