Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

I min petit 2. april skrev jeg om Lasse Sebastian Wethal som fikk store brannskader etter at han ble påtent på et nachspiel. Politiet henla saken fordi ingen vitner torde stå fram. Wethals støttegruppe samlet inn underskrifter som ble overlevert Stortinget 12. april. Da hadde politiet allerede bestemt at saken skulle gjenopptas. Det var mange liunger på denne støttelista. Støttelista var en seier for rettferdighet og engasjement.

Jeg sitter på kjøkkenet og leser om regjeringens satsing på utdanning under parolen ”Alle Skal Med”. Leser om tilpasset opplæring og styrking av realfagene til hjertet blir stort og varmt. Så ringer det på døra og et par ungdommer kommer for å få en kopp te, leksehjelp og lange samtaler over kjøkkenbordet. Det er tentamen og eksamenstid, og de er redde de ikke berger 2eren de har slitt med hele ungdomsskolen. ”Jeg hater nynorsk”- Motivasjonen er på bunnivå. De ser ikke poenget med skolen og ønsker seg desperat noe annet. Jobb i klesbutikk skårer høyt. Ungdommene har slitt seg gjennom skolen; slept seg gjennom 8. klasse, presset seg gjennom niende og nå sitter de igjen ved kjøkkenbordet mitt. ”Jeg skjønner ikke hvorfor jeg må gå der!”

De mangler motivasjon, og det viser resultatene.: ”Ikke bestått”, 1ere og 2ere. Men fullfører de ungdomskolen har de rett til videregående skole. De kan riktignok ikke velge de linjene som er mest ettertraktet, men videregående skole har de rett og krav på. Hvor sender man elever med veldig lavt snitt? Kommer de inn på videregående skole vil de gjenoppleve mangelen på mestring fra ungdomsskolen. Noen vil droppe ut, mens statistikken viser at omlag 25 prosent ikke vil kjenne seg integrert i læreprosessen. Det vil si de ikke ser mål og mening med den opplæringen de får. Resultatet er ofte stort fravær og et mangelfullt kompetansebevis etter endt videregående opplæring.

Når alle skal med, synker gjennomsnittsnivået i klassen, og undervisningsnivået må nødvendigvis senkes for å nå fram til flest mulig. Til og med NTNU ser de at karakterene matematikk kryper nedover og at strykprosenten øker. Er alle-skal-med tanken grunnen til at Norge gjorde det så sårlig i Pisaundersøkelsen?
Det er da jeg spør meg: Skal alle med? Hvorfor er det så viktig at alle skal med når de ikke vil være med? År med dårlige karakterer gir en elendig mestringsfølelse. Manglende tro på egen mestring er vanskeligere å endre senere i livet enn manglende utdanning.
Antallet voksne studenter viser at motivasjonen, lysten og kjennskap til hva man ville studere kan komme senere i livet. Jeg var en av dem. Det hadde nok vært enklere å studere på universitetet før jeg hadde små barn og jobb, men da var jeg verken motivert eller sikker på hva jeg ville studere.

Ungdommene ved kjøkkenbordet mitt er klare på èn ting: de skal ikke kaste bort et helt år på å stryke til eksamen. De har satt av mai og juni, og nå jobbes det intenst mellom tekopper og diskusjoner. For det er nå det gjelder. Det er nå det teller. For disse ungdommene skal i alle fall med!

Skole

Flere saker fra arkivet

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Lierskolen - på tide med innholdsdebatt!

Kunnskapsløftet er innført, med målsetting for opplæringen i grunnskole og videregående skole, og et helhetlig 13-årig løp. I løpet av valgperioden ble det i st (...)

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Musikal på Lierbyen ungdomsskole

Hvert år arrangeres det en musikal fremført av elever på niendetrinn, på Lierbyen ungdomsskole, og hvert år er det et nytt og stort tema for musikalen. I år er temaet ’’Den store kjærligheten’’…

Bidragsevne versus Bidragsvilje

- Hvem legger ut for "Poden" når far ikke betaler for sine barn? spør Elin Fauske i ukens petit.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Smilte likevel

Sylling skole, her representert med Julia Isabel Mora Folkvord, Emilie Andrea Dahl og Maren Elisen Braaten måtte gi tapt etter hele ni deltakelser i Nrk Buskeruds gjettekonkuranse.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Klatret ned kirketårnet med prestens velsignelse

Den lidenskapelig klatreinteresserte soknepresten i Sylling og Sjaastad, Ole Johan Stokstad, fikk ungdommene i Sjåstad Ten Sing til å rappellere ned kirketårnet på Sjåstad kirke.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Café LMV

Café LMV - nytt og originalt i Lierbyen

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Språkopplæring i nye lokaler

Kuteh Jonbula, Bobby, Fakeba og Nast fra Gambia sørget for god stemning da Lier voksenopplæring holdt innflyttingsfest på Stoppen.

Trygg oppvekst – med vekt på skolepolitikk

KrF er familienes fremste forsvarer. Dette blir tema i årets valgkamp. Vi skal prege skolepolitikken i hver kommune. Vi har bidratt og bidrar til å finne gode l (...)

Tør du sovne?

Liernetts nye petitskribent har allsidig utdanning og lang erfaring innen både journalistikk og bistandsarbeid gjennom mange års botid i flere land.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

- Valgfag: Velkommen tilbake!

Lier Senterparti vil at ungdomsskolene i bygda skal kunne tilby praktisk arbeidslivsfag for sine elever fra neste skoleår.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Angriper Høyre

- Hva vil Lier Høyre egentlig med Lierhallen, spør Per Larsen, instruktør i Drammen og Omgen Bekhterevforening.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Færre klasser neste skoleår

Hovedutvalget for utdanning har vedtatt totalt 4,5 færre klasser i de videregående skolene Buskerud neste skoleår, grunnet synkende elevtall

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Takstmannen

- Hvordan utarbeides en takst og hvor stor vekt ilegges lukt, smak og estetisk sans? Det spør Elin Fauske om i Ukens petit.

Frykter helgestenging

- Vi kan ikke gå i fakkeltog, sier instruktør Per Larsen (th på bildet) Sammen med assistent Trine Lise Livingston og deltakerne i gruppene som bruker Lierhallen på lørdager har de liten tro på at de kan finne alternativer til tilbudet de har i dag.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Guttekonferanse på Sylling skole.

Det forsømte kjønn. Det kan virke slik når vi leser at guttene blir stadig mer akterutseilt

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Lierdagene: To uker igjen!

Den populære nedtellingskalenderen på LIERDAGENE.NO viser at det nå bare er to uker igjen til Lierdagene 2011. De siste brikkene faller på plass.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Det er vår -

Syrinen i hagen dufter på sitt beste, og de som plages av vårallergier er like trofaste i sine ritualer som de pleier.

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Kvalitetsutviklingen i Lierskolen

Uttalelse til saken om Skolestrukturen i Ytre Lier

Leder

Den kulturelle skolesekken

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Matteglade ungdommer

Andreas Berg, Silje Eilertsen, Anette Walbeck og Brage Malm Monstad fra Lierbyen skole fikk full pott som eneste ungdommer i Buskerud i mattekonkurransen "KappAbel".

Forsmak på framtida

Niendeklassinger fra Sylling og Tranby fikk en forsmak på videregående.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Flytting til Stoppen?

Både Lier voksenopplæring og Lier Arbeidssenter venter spent på Tjenesteutvalgets vedtak onsdag kveld --

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Hjelp! Hva skal jeg bli?

Det vanskelige valget