Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 8963c3830534baa181edc515c0b5a0fb

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Han kommer fra Tyrkia, og gleder seg til et år i Norge som elev ved en videregående skole. Baris spiller i skolens orkester, og er også glad i basketball. Når han kommer til Norge håper han å finne en morsom aktivitet han kan holde på med. I likhet med 150 andre utenlandske utvekslingselever venter Baris nå spent på hvem han/hun skal bo hos det neste skoleåret.

Søker vertsfamilier

AFS-Norge (American Field Service) Internasjonal Utveksling er verdens største og eldste utvekslingsorganisasjon. Hvert år reiser over 10 000 elever rundt om i verden med AFS for å oppleve en ny og annerledes kultur. Fra Norge reiser ca. 300 syttenåringer i løpet av sommeren til ca 20 land, og motsatt vei kommer det ca 150 elever fra over 30 land.

Lokal forankring

Som en av verdens største frivillige organisasjoner er AFS avhengig av aktive frivillige som gir oss en lokal forankring til landets kriker og kroker. Bare i Norge er det over 300 frivillige. I Buskerud har AFS det siste året hatt tre vertsfamilier og tre ungdommer har reist ut det siste året. Til neste år er det fem unge som skal ut i verden fra Buskerud. Distriktene er i Norge bosted for mange, og de fleste vertsfamiliene til AFS bor også utafor de største byene. I år har AFS som mål å plassere fire utvekslingselever i Buskerud.

Gege fra Kina
Ann Beate (33) og Stian Wang i Husebygata i Lier leste om dette på Facebook. De syntes det var litt flaut at det var så stor mangel på vertsfamilier i Norge. Som tallene ovenfor, viser reiser det dobbelte antall ungdommer ut i verden enn det antallet som kommer til Norge. Ann Beate og Stian hadde Gege fra Kina som AFS-student siste år.

Gege og Ann Beate

- Gege var 15 år da hun kom og fylte 16 da hun dro, sier Ann Beate. Gege var elev ved allmenfaglig linje på St Hallvard Videregående skole siste skoleår. - Vi har Martine på fire år og Fhilip på sju uker i familien. Gege behersker engelsk, men måtte lære seg norsk på kort tid for å få kontakt med Martine. Og hun snakket faktisk bra norsk etter to måneder og flytende norsk da hun dro, forteller en imponert vertsmor. - Vi felte noen tårer, da hun reiste. Men vi skal holde kontakten. Og det blir nok en tur til Kina for å besøke henne. Hun har også lovt å komme tilbake på besøk om noen år, sier hun.

- Gege synes nok nordmenn var noe lukket, men erfarte at vi nordmenn kan være vennlige og hjelpsomme. Det skrev hun om i sin eksamensbesvarelse som vi fikk lese.

Vi har et vanlig hus med tre soverom og syntes det var uproblematisk å ha en ungdom fra et annet land i huset. Det har vært lærerrikt. Gege gikk almenfaglig, men jeg vil nok anbefale at ungdommer på norgesopphold gjerne velger en linje som er passer mer til spesielle interesser, mener Ann Beate Wang.

Noe for dere?

En AFS vertsfamilie er ingen perfekt familie med nypussa vinduer og idyllisk hage. Det viktigste AFS ser etter hos en vertsfamilie er motivasjon til å inkludere en ungdom som en del av familien. Interessert?

Årets utvekslingselever kommer i august. For mer informasjon om det å være vertsfamilie se www.afs.no/vertsfamilie, eller ta kontakt på telefon 22 31 79 00 eller e-post; info@afs.org.


AFS Norge Internasjonal Utveksling, en kort oppsummering:
Er en ideell, frivillig organisasjon med fred som formål.
Formidler ungdomsutveksling for elever i videregående skole.
Er Norges og verdens eldste og største utvekslingsorganisasjon.
Utvekslingselevene bor i vanlige norske familier og går på videregående skole.
Ingen vertsfamilier eller frivillige får økonomisk støtte, alt gjøres på frivillig basis.

Forrige artikkel:62 år er nokNeste artikkel:Må holdes i live
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode