Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 02e26c68a0b1abcb5deb4996d8ada684

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Det er to forskjellige systemer med både positive sider og negative sider.

Den største forskjellen
Jeg er en 14 år gammel gutt som har vært så heldig å kunne oppleve begge typer skoler. Jeg har gått i det offentlige skolesystemet i Norge i 4 år. Før det gikk jeg på The International School of Kuala Lumpur , som ligger i Malaysia. Privatskoler er kjent for å ha en mye høyere standard, både faglig og disiplinært sett. Mye av det kan skyldes de store ressursene de har, de ansetter de beste lærerne for hvert fag, har råd til det nyeste utstyret og drar på kunnskapsrike skoleturer. Alt det er noe en offentlig skole ikke kan.

Money, money, money…
Grunnen til at det er så store forskjeller på ressursene er at offentlige skoler er økonomisk støttet av staten, hvor skolene får begrensede midler, mens privatskoler blir kraftig finansiert av foreldrene som har barn på skolen. Jeg mener mye av kritikken av at de offentlige skolene er faglig dårlig går ut på at staten gir alt for lite ressurser og anstrenger skolene for mye. Andre forskjeller som jeg husker fra mine erfaringer er at uniformer ble tatt i bruk på privat skoler og at elever gikk èn time mer enn på en offentlig skole.

Ansvar for egen læring
Offentlige skoler gir ofte elevene mye ansvar for sin egen læring. For enkelte elever kan det bli for mye eller de utnytter dette ansvaret, mens privatskoler legger mye vekt på at alt skal ligge til rette for at man skal lære, og følger opp elevene nøye. For eksempel, hvis en elev i en offentlig skole i Norge ikke gjør det som han er forpliktet å gjøre, blir det ingen store konsekvenser. Men på en internasjonal skole blir foreldrene kontaktet og du får streng beskjed om å skjerpe deg og i verste tilfelle spurt om å bytte skole.

Offentlig skolen henger etter
I overgangen min mellom den internasjonale skolen i Malaysia til den offentlige skolen i Norge merket jeg fort at den norske skolen hadde en lavere læringsstandard og ligger litt etter i forhold til elevenes kunnskaps nivå, men forhåpentligvis tar de igjen i den ekstra år som elevene går på skolen.

Les mer om internasjonal skolen i Malaysia:
http://www.iskl.edu.my/index_content.php

Les mer om en offentlig skole i Norge:
http://www.drammen.kommune.no/no/Om-kommunen/Organisasjon/Virksomheter/Enheter/Kjosterud-skole/

Les mer om Malaysia:
http://www.geographia.com/malaysia/

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode