Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 379964ea9238df20bbdb163a06c04ed7

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

 Med sine 67 år har Ruud vært den eldste yrkesaktive læreren i kommunen. Han arbeidet først ved Lier realskole der Lars Grov var rektor, og Carl Riisnæs var skoleinspektør. Stoppen var i 1969 den første og eneste ungdomsskolen i kommunen. Til Stoppen kom elever fra Øverskogen og Lierskogen, og i noen år var skolen en mammutskole med sprengte klasser og vanskelige undervisningsforhold. Men alt i 1971 kom Svangshagan skole og få år etter Lierbyen, og i 1977 var Tranby ungdomsskole en realitet. Ungdomsskolestrukturen i bygda var lagt.

For mange var det uvant å gå så mange år på skolen, og Ruud kan fortelle at det var vanskelig å motivere elevene for mer teori etter endt 7. klasse. Så var det da også kursplaner som skulle kunne gi elevene riktig undervisning i forhold til eget faglig nivå. Men for å komme videre var det en forutsetning at elevene hadde valgt høyeste kursplan i norsk, engelsk og matematikk. - Det blir vemodig å slutte, sier Ruud. Jeg vil savne elevene, men også gode kolleger. Stoppen har vært en god arbeidsplass. Selvfølgelig har vi hatt problemer. Det er aldri lett å motivere elever i puberteten til å gjøre noe de absolutt ikke vil og noe de i øyeblikket ikke skjønner meningen med. Kjartan berømmer gjerne foreldrene som har vært lojale overfor skolen.

På torsdag hadde elevene skrevet både tekst og melodi til en avskjdssang. for en avholdt lærer og om den blir riktig promotert, kan den ende opp som en hit 

Engelsk, tysk og historie har vært Kjartans fag, og han er ikke i tvil om at det innenfor engelsk har skjedd en nivåheving. Det er vanskeligere å få en sekser i engelsk i dag enn det var å få en S den gang det var høyeste karakter. Tysken er det verre med.

Tysk forbindes med pugg og til dels meningsløs grammatikk. Nå er det spansk som er i skuddet, språket som får mange til å tenke på sol og slaraffenliv. Kjartan er en lærer av den gamle skolen med en del uslitelige egenskaper: stor faglig dyktighet, formidlingsevne og tro på at kunnskap adler mennesket.

 ”En sunn sjel i et sunt legeme” , har vært et motto fror Kjartan Derfor har han ved siden av teoriundervisning vært svært så aktiv innenfor mange former for idrett.. Han er en habil spydkaster og husker godt den gang han slo Willy Rasmussen, (5. plass i olympiske leker), med et kast på nesten 60 meter under veteran NM i 1980.
Dessuten var han trener For Lier Volleyballag den gang laget lå på Norgestoppen i siste halvdel på 80 tallet. Det var trening fire ganger i uka og kamper i  helgene. - Vi var så langt nord som i Båtsfjord, minnes Kjartan.

Kjartan kommer ikke til å miste helt kontakten med elevene. Han vil fortsette med trafikalt grunnkurs og vil dessuten forestå den praktiske delen av mopedopplæringen ved å følge mopedelevene rundt på veiene i Lie r på en kraftig 850ccm3.

Kjarten har alltid vært litt fartsgal. I garasjen har han foruten en Mercedes av kraftigste sort, en Jaguar 1958 modell.

Sommerskolen Kjartan har drevet i snart 40 år har fått utførlig omtale tidligere her i avisen, og vi kan bare anbefale leserne å gå inn på:

http://www.liernett.no/?gammel_artikkel=10242


Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 25. juni 2007 20:31: En æra er over.
Nei nå står ikke væla til påske, Ruud kan da ikke bare gi seg. Jeg ser jo at alderen har satt pensjonist tilværelsen, å kanskje han hadde lyst også, men å ska skje nå a. Ruud var alle tiders, å har gjort mye godt for mange med sine turer og gode humør. Lykke til videre Ruud.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode