Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

 Med sine 67 år har Ruud vært den eldste yrkesaktive læreren i kommunen. Han arbeidet først ved Lier realskole der Lars Grov var rektor, og Carl Riisnæs var skoleinspektør. Stoppen var i 1969 den første og eneste ungdomsskolen i kommunen. Til Stoppen kom elever fra Øverskogen og Lierskogen, og i noen år var skolen en mammutskole med sprengte klasser og vanskelige undervisningsforhold. Men alt i 1971 kom Svangshagan skole og få år etter Lierbyen, og i 1977 var Tranby ungdomsskole en realitet. Ungdomsskolestrukturen i bygda var lagt.

For mange var det uvant å gå så mange år på skolen, og Ruud kan fortelle at det var vanskelig å motivere elevene for mer teori etter endt 7. klasse. Så var det da også kursplaner som skulle kunne gi elevene riktig undervisning i forhold til eget faglig nivå. Men for å komme videre var det en forutsetning at elevene hadde valgt høyeste kursplan i norsk, engelsk og matematikk. - Det blir vemodig å slutte, sier Ruud. Jeg vil savne elevene, men også gode kolleger. Stoppen har vært en god arbeidsplass. Selvfølgelig har vi hatt problemer. Det er aldri lett å motivere elever i puberteten til å gjøre noe de absolutt ikke vil og noe de i øyeblikket ikke skjønner meningen med. Kjartan berømmer gjerne foreldrene som har vært lojale overfor skolen.

På torsdag hadde elevene skrevet både tekst og melodi til en avskjdssang. for en avholdt lærer og om den blir riktig promotert, kan den ende opp som en hit 

Engelsk, tysk og historie har vært Kjartans fag, og han er ikke i tvil om at det innenfor engelsk har skjedd en nivåheving. Det er vanskeligere å få en sekser i engelsk i dag enn det var å få en S den gang det var høyeste karakter. Tysken er det verre med.

Tysk forbindes med pugg og til dels meningsløs grammatikk. Nå er det spansk som er i skuddet, språket som får mange til å tenke på sol og slaraffenliv. Kjartan er en lærer av den gamle skolen med en del uslitelige egenskaper: stor faglig dyktighet, formidlingsevne og tro på at kunnskap adler mennesket.

 ”En sunn sjel i et sunt legeme” , har vært et motto fror Kjartan Derfor har han ved siden av teoriundervisning vært svært så aktiv innenfor mange former for idrett.. Han er en habil spydkaster og husker godt den gang han slo Willy Rasmussen, (5. plass i olympiske leker), med et kast på nesten 60 meter under veteran NM i 1980.
Dessuten var han trener For Lier Volleyballag den gang laget lå på Norgestoppen i siste halvdel på 80 tallet. Det var trening fire ganger i uka og kamper i  helgene. - Vi var så langt nord som i Båtsfjord, minnes Kjartan.

Kjartan kommer ikke til å miste helt kontakten med elevene. Han vil fortsette med trafikalt grunnkurs og vil dessuten forestå den praktiske delen av mopedopplæringen ved å følge mopedelevene rundt på veiene i Lie r på en kraftig 850ccm3.

Kjarten har alltid vært litt fartsgal. I garasjen har han foruten en Mercedes av kraftigste sort, en Jaguar 1958 modell.

Sommerskolen Kjartan har drevet i snart 40 år har fått utførlig omtale tidligere her i avisen, og vi kan bare anbefale leserne å gå inn på:

http://www.liernett.no/?gammel_artikkel=10242


1 kommentar

Mandag 25. juni 2007 20:31: En æra er over.
Nei nå står ikke væla til påske, Ruud kan da ikke bare gi seg. Jeg ser jo at alderen har satt pensjonist tilværelsen, å kanskje han hadde lyst også, men å ska skje nå a. Ruud var alle tiders, å har gjort mye godt for mange med sine turer og gode humør. Lykke til videre Ruud.

Flere saker fra arkivet

Kjartan Ruud hedret

An "Englishman" blant liunger.

Dyrere mopedopplæring

Er tiendeklassingene Rebecca Eilevstøl (tv), Simen Solberg og Tuva Hornstuen Bekken, her med veteraninstruktør Odd Oulie, de siste som får en svært rimelig opplæring?

Språkreise til Eastbourne

Stoppenlærer og språkreise arrangør Kjartan Ruud har i sommer gjennomført sin 36. språkreise til England. Elevene til turen rekrutteres hovedsaklig fra Lier. Undertegnede har i tre sommere vært med som lærer og assistent.

Takk for turen

Lærere og reiseledere på årets språkreise til Eastbourne takker for turen

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

200 i hundre

Med sjarme og inspirasjon tok Kjartan Eide nye trivselsledere med storm i Syllinghallen på tirsdag. Ikke rart at koordinator Roar Bogerud kommanderte Eide ut på en æresrunde etter kurset -

Inspirator for trivselsledere

Andrè Bergdølmo koste seg sammen med 180 barneskoleelever og deres lærere i Syllinghallen onsdag formiddag.

Ruuds språkskole, nesten to tusen liunger har vært med

Stoppenlæreren, Kjartan Ruud, har reist 34 ganger med ungdomsskoleelever på språkskole til den engelske kanalkysten. De aller fleste gangene til Eastbourne. Årets tur skulle være den siste. Den ble imidlertid så vellykket at han regner med at det blir på’n igjen til sommeren og dermed feiring av 35 års jubileum.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Språkopplæring i nye lokaler

Kuteh Jonbula, Bobby, Fakeba og Nast fra Gambia sørget for god stemning da Lier voksenopplæring holdt innflyttingsfest på Stoppen.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Klar for veksling

Fire av barneskolene har muligheter for skitrening, melder Anders Haverstad, løypebasen i Lier kommune

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Suksess med gratis skidag i Sylling

Sylling skole dro på skidag i Øverskogen.

Milevis på ski på Hegg, Heia og Hennummarka

- 29 elever på Hegg skole har registrert nær 560 mil på ski hittil i år, sier lærer Halvor Jordbakke til Liernett.

Eplehagen - Liers nye skole.........

Hva skal den nye skolen som erstatter Stoppen ungdomsskole og Høvik barneskole hete? Debatten er i gang! Selvsagt er de gamle navnene spilt inn, men her er det (...)

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Innflytting i januar

Rektor Sissel Gerhardsen Røine har all grunn til å feire at de nye lokalene til Kulturskolen er blitt godkjente

Aprilblomst i juni

Blomst til rektor på Lier Kulturskole, Ingvard Leivestad

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Møttes igjen

Er man født og oppvokst på Øverskauen, da føler man ofte en dragning tilbake til røttene ved den gamle skolen --

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Ny asfalt til skolestart

Men boligfeltet lar vente på seg og elevtallet ved Nordal skole synker og synker --

TORSDAG 15. APRIL FRA KL 1500-1800

I forbindelse med åpningen av ”Nye Sylling skole” ønsker elever og voksne på Sylling skole å vise fram det nye skoleanlegget for alle interesserte. Vi inviterer derfor foreldre, besteforeldre, familie for øvrig, alle ”Syllingdøler” og eventuelle andre interesserte til å komme innom skolen mellom kl 1500-1800. Elevene i 7. –8. –9. og 10. klasse vil flytte skoledagen til kveldstid og fylle skolen med forskjellig aktivitet. De minste elevene har vanlig skoledag og kommer eventuelt på besøk på kveldstid sammen med sine respektive.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Spansk aften

Aage Rayen Meyer har bare spilt gitar i fire år, men imponerte på Stoppen i går, sammen med de andre gitarelevene og elevene på tegne-, male- og keramikkursene.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

- Valgfag: Velkommen tilbake!

Lier Senterparti vil at ungdomsskolene i bygda skal kunne tilby praktisk arbeidslivsfag for sine elever fra neste skoleår.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Pilotgalleriet med inspirerende utstilling på Tranby

Over en lav sko på Tranby. Skomaker ble ved din lest. Det var før det. Den som i dag satser på å livnære seg som skoreparatør, kan risikere å gå skoa av seg. Det er lenge siden halvsåling var en del av grunnskolens sløydpensum. Likevel lot niende klassingene ved Tranby seg inspirere av skoutstillingen og laget fottøy av alle slag som vel neppe noen gang får bein å gå på (med)

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Trost i taklampa

Peder Morset folkehøgskole med integrert gjestespill på Prøysenhuset og Det Norske Teatret, rett før påske.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Premievinnerne og best i Norge

Dette er trioen fra St Hallvard videregående skole som kan reise på prosjektreise til Uganda i februar

Best i landet

I hele høst har elever ved landets videregående skoler kjempet om ære og berømmelse i dataspillet og skoleturneringen "Utviklingsinvestoren"

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

På vei til Stoppen

Etter møtet i formannskapet i går vil Lier voksenopplæring overta en del av lokalene til Stoppen skole.

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Lierskolen - på tide med innholdsdebatt!

Kunnskapsløftet er innført, med målsetting for opplæringen i grunnskole og videregående skole, og et helhetlig 13-årig løp. I løpet av valgperioden ble det i st (...)

6000 kr til barneavdeling

Heia skole har samlet inn penger på joggedag og triathlonløp.

Merkevaren musikk

Onsdag og torsdag setter niendeklassingene på Lierbyen skole opp musikalen "Drømmen" i skolens gymsal

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

Stoppen skole

Mathias B. Dannevig tar opp et uteglemt poeng fra den pågående debatten om skoleutbyggingen på Høvik/Stoppen i dette leserinnlegget

Minst og best

Alle fjerdeklassinger ved Nordal skole svømmer 200 meter. Les mer om undervisningen i svømming ved lierskolene.

Biskopen besøkte Oddevall skole

Sjefen over alle sjefer mente en 2 klassing at biskopen var. Det var starten på en fint møte med elevene på småskoletrinnet og biskopen.

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Lier-rektor ble grunnløst vraket

Da rektor Marianne Jerkø ved Heia skole på Lierskogen søkte seg tilbake til rektorjobben ved Hagen skole i Nittedal, la kommunen avgjørende vekt på usaklige hensyn, konkluderer Sivilombudsmannen.

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Musikal på Lierbyen ungdomsskole

Hvert år arrangeres det en musikal fremført av elever på niendetrinn, på Lierbyen ungdomsskole, og hvert år er det et nytt og stort tema for musikalen. I år er temaet ’’Den store kjærligheten’’…

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

En erfaren lærer kommenterer dagens skolesituasjon

Kjell Sørlien har i en mannsalder jobbet i Lierskolen. Nå er han rådgiver ved Tranby skole. Han har vært med og kjempet fram rettigheter og goder som gjennom årene har bedret arbeidsforholdene både for elever og lærere. Han er mer enn skeptisk til det som nå er i ferd med å skje i forhold til en del prinsipper norsk skole er bygd på. Her følger den første artikkelen i en rekke der Kjell Sørlien setter fokus på norsk skole.

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Manglende koordinering

Mens svømmeopplæringa i Drammen får strykkarakter, kan mye forbedres på samarbeid mellom Lier Svømmeklubb og skolene, mener Ann Christin Gjerdseth i svømmeklubben

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Gilhusodden prosjektskole – behov for nytenkning.

Som rådgiver ved Tranby skole er Kjell Sørlien sterkt i mot at Gilhusodden legges ned sånn uten videre. - Behovet for en alternativ opplæringsarena er større enn noen gang, sier han

Rådmann og pedagog

Rådmannen går inn for 1-10 på Høvik og Stoppen

1. mai på Hegg gjestgiveri

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti samlet folk til alvor og fest

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Guttekonferansen- Pizzaboller på Guttekonferansen

Rektoren på Tranby Skole, Per Nordbø + noen få mannlige lærere, koser seg med pizzabollene elevene egentlig skulle få til lunch.

Lite penger til bøker neste skoleår?

Lite penger til bøker neste skoleår, fordi skolene må spare 1,2 millioner kroner.

Naturfagets dag

Sylling skole satte fokus på naturfag

Ikke alene om ansvaret

Kommunalsjef Johanna Leirvik understreker overfor Liernett at 17-åringen ikke var alene om undervisningen i klassen

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Askil Holm – Past and present

Askil Holm har gitt ut ei plate, han har skrevet musikk for flere filmer og TV. Nylig besøkte han ungdomsskolene i Lier, og tok med elevene på en reise fra Dylan til i dag. Han representerer Singer-Songwriter-tradisjonen, der artister fremfører egne tekster.

Opera for nye brukere

Forestillingen ”Vennskap på prøve” fikk mange av elevene på Tranby til å bli operavenner

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Kunsten på Høvik et skoleeksempel

- Å jobbe frem kunst i så fine lokaler er en fornøyelse, sier Bente Sommerfeldt-Colberg. Hun er den eneste liungen blant de seks kunstnerne som bidro til utsmykningen av Høvik skole.

Best i lesing og matte

Resultater fra Nasjonale prøver viser at Liers åttendeklassinger skåret best i Buskerud